Fakta Burma

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Burma
  • Sprog Burmesisk
  • Hovedstad Naypyidaw
  • Indbyggere 56, 8 mio.
  • Religion Hinayana-buddhisme
  • Valuta Kyat
  • Areal 676.577 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Burma kan variere alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid +4 timer
Vintertid +5 timer

Transport i Burma

Bus
Busser i Burma har ikke helt samme standard, som man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.

Fly
På vores rundrejser i Burma og Sydøstasien flyver vi ofte de længere strækninger med indenrigsfly. Hvor dette er tilfældet, vil rejselederen orientere rejsedeltagerne om praktiske forhold ved check-in i lufthavn samt flyvetid på den pågældende strækning.

Økonomi
Prisniveauet i Burma er generelt lavere end i Danmark. Et godt måltid kan fås for cirka 50 DKK, og hvad angår lommepenge, er det vores erfaring at man kan klare sig for minimum 100-150 DKK pr. dag. Ved køb af supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 50-100 DKK pr. dag pr. person være tilrådeligt.
Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

På restauranter er drikkepenge ofte inkluderet i regningen, men det er god skik at lægge 5-10 %, hvis du har været tilfreds.

Valuta og kreditkort
Møntfoden i Burma hedder kyat (MMK). I Burma veksles lettest fra US-dollar og nogle få steder også fra euro. Anden valuta accepteres sjældent. Hæveautomater bliver der stadig flere og flere af - især i de større byer, herunder Yangon og Mandalay. Selvom der flere og flere steder kan betales med kreditkort (Visa og MasterCard), råder vi til at man medbringer nye US-dollarsedler som veksles til kyat i Burma, og ellers tager et kreditkort med til at supplere med.
Elektricitet
I Burma bruger man 230 volt, og man skal derfor medbringe et adaptersæt, hvis man ønsker at bruge sit medbragte elektronik.
Telefon og internet

Den internationale landekode i Burma er +95. Det er dyrt at ringe hjem fra Burma, og det er kun i visse områder, at danske mobiltelefoner virker. Tjek evt. med dit eget mobilselskab om dækning og priser for opkald til og fra Burma, samt brug af mobiltelefonens datatrafik.

Internettet er meget langsomt og stærkt begrænset af regimet, der også overvåger mailkorrespondance mv. Regn derfor ikke med at finde internetcaféer eller at hotellerne tilbyder internetservice – det kan dog godt forekomme.

Hygiejne
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.
Takt og tone

Indbyggerne i Burma er ikke så vant til turister, da regimet i lang tid ikke rigtig havde nogen tilrejsende. Men folk er efterhånden begyndt at få øjnene op for det spændende land, og turister bliver mødt med smil og venlighed. Det ligger ikke til burmesernes at rette på folk, og de går ud fra, at man som gæst selv har sat sig ind i, hvordan man opfører sig ved ankomsten til landet.

Det forventes, at man respekterer burmesernes helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt påklædning.

Man tager skoene af, før man betræder et tempel, og husk at holde fødderne nede og aldrig vendt mod Buddhafigurer eller helligdomme, idet fødderne betragtes som urene. Man berører og klatrer ikke på Buddhafigurer og historiske monumenter. Ikke alle steder må man fotografere, så vær derfor opmærksom på påbud. Man poserer heller ikke foran Buddhafigurer.

Rygning
Under al flyvning og transport er der rygeforbud. Der må ikke ryges indendørs på offentlige steder, medmindre det foregår i særligt indrettede rygerum.
Lommelygte
Du kan opleve, at strømmen går på hoteller og restauranter. Derfor anbefaler vi, at du medbringer en god lommelygte.