Rejs til St. Maarten

St. Maarten har været beboet i hundredvis af år. Nu er øen mest kendt for sine skønne strande, nattelivet og selvfølgelig også det behagelige hav, der omfatter denne lille del af Holland – i Caribien.

Indbyggere 73.000
Hovedstad Marigot på den franske del af øen, Philipsburg på den hollandske del
Sprog Fransk, engelsk og hollandsk
Den røde farve symboliserer krig og blod, og den blå symboliserer fred og anger. I den hvide trekant ses St. Maartens våbenskjold
Vidste du...
at St. Maarten er det mindste landområde i verden som er delt mellem to nationer, nemlig Holland og Frankrig?
at øens lufthavn har en landingsbane, der ligger helt ud til en offentlig strand, så flyene bogstaveligt talt lander og letter lige over hovederne på badegæsterne?

Natur og klima på St. Maarten

St. Maarten ligger som en del af de østlige caribiske øer, med Anguilla mod nord og Saba og Sint Eustatius mod syd. St. Maarten er fyldt med små laguner, og på den vestlige del af øen findes da også en af Caribiens største lukkede bugter; nemlig Simpson Bay Lagoon. Den indre del af St. Maarten huser Sic Paradis, der med sine 424 meter er øens højeste bjerg. Her kan man gå på natursmukke vandreture og opleve udsigter, der med garanti tager pusten fra selv den mest berejste besøgende. På trods af den smukke udsigt fra øens indre, er det hovedsageligt kysten, der trækker i de fleste. Her kan besøgende opleve et væld af havfugle, blandt andre pelikaner, hejrer, stylteløbere og lattermåger. Klimaet på St. Maarten er tropisk og har en gennemsnitstemperatur på 26 grader, mens orkansæsonen på øen løber mellem juli og oktober.
Stranden ved Philipsburg - hovedstad i den franske del af det lille land

St. Maartens historie

St. Maartens navn stammer tilbage fra 1493, hvor Columbus gik i land på øen, der dengang hed Sualouiga. Eftersom det var den 11. november, som er Mortens aften, besluttede man at opkalde øen efter helgenen, der i den katolske del af verden hedder St. Martin. Dog var det franskmænd og hollændere, der endte med at erobre St. Maarten og siden dele øen mellem sig. Det betyder, at St. Maarten er indehaver af en særpræget verdensrekord. Den er det mindste stykke land i verden, der deles af to nationer. Arealmæssigt når St. Maarten ikke op på størrelse med Amager, men alligevel kontrollerer to lande hver sin del af den lille tropeø. Den nordlige del af øen er fransk og kaldes Saint-Martin, mens den sydlige – St. Maarten – har en fortid som hollandsk koloni og som del af De Nederlandske Antiller. St. Maarten opnåede pr. 1. oktober 2010 selvstyre inden for Kongeriget Nederlandene.

St. Maarten er efterhånden også blevet den mest etnisk mangfoldige ø i Caribien. Med en frembrusende turistindustri tales der nu over 80 forskellige sprog på øen, ligesom både kinesere, dominikanere og andre udlændinge har slået sig ned på øen.

Palmer og kolonitidsbygninger i Philipsburg

Seværdig­heder i St. Maarten

Har du brug for en modpol til de øvrige caribiske historie- og naturoplevelser, skal du rejse til St. Maarten. Her venter kæmpestore ferieresorts, glitrende indkøbscentre, kasinoer, natklubber og restauranter med alt fra fastfood til gourmetretter. Hovedstaden Philipsburg er hyggelig og et paradis for den, der har lyst til at slentre rundt og kigge på gadeliv og butikker. Byens museum giver et indblik i øens historie, med genstande fra da øen var beboet af arawak-indianerne, til den kom under plantageejernes behandling. Og nå ja. Så er St. Maarten nærmest pakket ind i laguner med snehvidt, babynumseblødt sand, der ender i Det Caribiske Havs turkisblå, badevandstempererede bølger. Får du lyst til lidt fransk gastronomi, kan du smutte over grænsen til den franske del af øen.
Knald på farverne i Philipsburg
Del denne side