Rejs til Jersey

Øen er den største og sydligste af de fem Kanaløer og betegnes bl.a. som Dronningen af Kanaløerne. Beliggenheden 25 km ud for Normandiets kyst og 130 km syd for den engelske kyst midt i Den Engelske Kanal beriger Jersey med et særdeles dejligt klima, der har dannet grobund for en fantastisk natur, der allerede i februar begynder at springe ud.

Indbyggere 100.000
Hovedby St. Hellier
Sprog Engelsk, fransk og det lokale sprog jèrriais
Våbenskjoldet med tre gyldne løver er identisk med det engelske våbenmærke.
Vidste du...

at Jersey hvert år oplever den samme kartoffel-furore som Samsø, når årets første høst af den beskyttede kartoffelart Jersey Royal er gravet op?

at Victor Hugo opholdt sig noget tid i netop St. Helier på Pomme d’Or Hotel? I 1855 flyttede han til Guernsey, hvor han blandt andet skrev klassikeren ”Les Misérables”.

Om Jersey

Kanaløerne kaldes også for Tidevandsøerne, fordi der i Den Engelske Kanal opstår kraftige tidevandsstrømme, og dette specielle fænomen kan selvfølgelig iagttages på Jersey: Grundet øens unikke placering i St. Malobugten vokser og krymper Jersey helt op til 12 meter hver sjette time, hvilket er en af de højeste tidevandsforskelle i verden.

Jerseys historie

Jersey og Kanaløerne var fra 933 del af hertugdømmet Normandiet, og da hertugen i 1066 blev engelsk konge, blev også øerne engelske. I 1204 tabte England Normandiet, men øerne vedblev med at høre under den engelske krone. I dag ånder alt fred og ro her, men op gennem tiderne har øen været under både den franske og engelske krone. Senest blev øen som det eneste engelske område i Europa besat af den tyske værnemagt under anden verdenskrig, og blev først frigivet 9. maj 1945, fire dage efter Danmark! Den dag i dag kan man – som bunkerne langs den jyske vestkyst – stadig se de mange levn af tyske forsvarsværker, her ofte bygget imponerende ind i klipperne.

Jersey hører ikke længere under Storbritannien som sådan, da øen har selvstyre, men som en såkaldt britisk kronbesiddelse sidder her stadig en britisk udpeget guvernør. I kraft af at Jersey ej heller er medlem af EU, er der fordelagtige skatteforhold for beboere og besøgende, hvilket har givet Jersey kaldenavnet ”Kanaløernes Monaco”.

En vaskeægte Jersey-ko

Øen er et skønt miks af det bedste fra Storbritannien og Frankrig med en udpræget anglo-fransk atmosfære rig på historie, betagende natur og ypperlige forhold for strandliv med over 70 km kyst og 30 strande. Og med kun lige godt en times færgesejlads fra Normandiets kyst er der ikke langt til flere spændende oplevelser, hvis Jersey-landskabet en dag skal suppleres yderligere. Øen rummer det hele, hvad enten man er til aktive vandreture ud i naturen, strandliv eller shopping og med rigelige godbidder for den historieinteresserede.

Apropos godbidder er det gastronomiske niveau på øen generelt højt, da mange af restaurantmenuerne nyder godt af de friskfangede salte godter fra havet og lokalt producerede råvarer. Heriblandt den berømte kartoffel Jersey Royal, det møre kød fra Jerseykvæg og mejeriprodukter lavet af Jersey-mælk med den fyldige smag.

Fyrtårnet La Corbiere
Omskiftelige Jersey er smuk uanset vejrlig, hvad enten det er solskin eller skyet, højvande eller lavvande. Trods den turbulente fortid som historisk kastebold mellem forskellige herredømmer og noget af verdens mest ekstreme tidevand, ligger klippeøen solidt forankret og beriget af tidens gang – med det bedste fra den britiske og franske kultur.
Allez mod Englands solskinsø – Jersey here we come!

Om St. Helier

Jerseys hovedstad, St. Helier, er en af Kanaløernes hotspots. Den er en af de mest populære byer at besøge grundet dens optimale miks af gamle traditioner og moderne livsstil samtidig med den perfekte beliggenhed for at drage ud og opleve Jerseys mange seværdigheder.

Hvis Jersey er dronningen af Kanaløerne, må St. Helier siges at være juvelen i den krone, der sidder smukt på det royale hoved. Byen er navngivet efter øens første og mest berømte helgen, der levede tilbage i det 6. århundrede ude på en lille tidevandsø i St. Aubin’s Bay i sit eremitbo. Her finder man i dag ruinerne af den lille klosterkirke, der blev bygget på stedet, hvor man mener, Helier boede, samt den imponerende og smukke borg Elizabeth Castle, der blev påbegyndt i 1600-tallet for at forsvare byen mod invasioner. Det specielle ved øen er netop, at man kan gå derud ved lavvande, og i løbet af dagen, som vandet stiger, sejler man tilbage igen med færge – virkelig en oplevelse, man skal unde sig selv! 

Marinaen i St. Helier
Byen har adskillige museer, et operahus samt spændende historiske steder og bygninger. I det moderne St. Helier er fortiden hele tiden nærværende med historiske tråde, der trækker tilbage i tiden, som eksempelvis frihedsmonumentet fra anden verdenskrig på Liberation Square, ældre gader med de oprindelige franske gadenavne og flere butiksfacader, som fortsat er dekoreret med navnene på de oprindelige grundlæggere. I sognekirken venter et sammensurium af arkitektoniske stilarter, og skulle man have lyst, kan man overvære et møde, når en af commonwealths ældste landsforsamlinger samles i bygningen, der ligger ved Royal Square. På byens overdækkede markedsplads fra 1882 finder man i de charmerende, victorianske støbejernshaller alskens frisk frugt og grønt, blomster og lokalt producerede delikatesser af de fineste råvarer.
Derudover er byen beriget med to dejlige strande og dertilhørende promenader, der begge støder op til den centralt beliggende og altid livlige havnefront. Øst for havneområdet ligger stranden Havre des Pas, og mod vest ligger St. Aubin’s Bay, hvis dejlige sandområde strækker sig helt til nabobyen St. Aubin. Ligesom St. Helier byder på noget af det bedste inden for kulturelle tilbud, er det også herfra, man kan genoplade batterierne godt og grundigt med mange shoppingmuligheder, golfbaner, et varieret café- og restaurantudbud, et exceptionelt bagland til at gå på opdagelse i – hvad enten det er på gåben, cykel eller hesteryg – og værd at gentage: strandliv med alt, hvad dertil hører, i det behagelige klima!
Havnen i St. Aubin
Vi arbejder i øjeblikket på at gøre nye rejser til Jersey klar. På nuværende tidspunkt kan vi desværre ikke sige noget om, hvornår det igen bliver muligt at købe rejser til Jersey gennem Albatros. Du vil kunne se nye rejser til Jersey her på siden, så snart de er klar.
Del denne side