Karen Blixen Camp

Albatros etablerede i 2007 Karen Blixen Camp, der blev et CSR-projekt i verdensklasse. I 2012 gav vi teten videre

Forhistorien
Kenya og i særdeleshed Masai Mara er Albatros’ første rejsemål, der går helt tilbage til bureauets åbning og faktisk var anledningen til, at Albatros blev åbnet i Danmark. Albatros’ stifter Søren Rasmussen arrangerede og ledede de første safarirejser i Masai Mara. En del af rejserne blev døbt ”Karen Blixen-safari” i forbindelse med filmatiseringen af Karen Blixens bog ”Min afrikanske farm” i 1987. Navnet Karen Blixen hang ved, da Albatros åbnede sin første lodge i midten af 1990’erne i Masai Mara. Denne blev senere ødelagt og nedlagt i forbindelse med lokale jordstridigheder, som desværre fortsat er et alvorligt problem i området.

En ny start
Da Albatros besluttede at starte på en frisk, var det helt naturligt at kalde den nye camp Karen Blixen Camp. I forlængelse af Albatros’ mange eksperimenter med bæredygtighed og CSR blev det oprindeligt besluttet, at arbejdet skulle udføres og ledes af lokalbefolkningen, hvilket dog ikke gik helt efter planen, og den første Albatros-mand, John Christensen, blev sendt ned for at gennemføre planerne. I de første par år levede John nærmest på den bare jord midt i bushen omgivet af masaier, under tørker og skybrud og oversvømmelser, inden campen stod færdig. Senere rejste Albatros’ afdelingschef Martin Sønderby Nielsen til Nairobi for at lede det begyndende salg, men efter få måneder besluttede ledelsen og Martin i fællesskab, at det ville være godt med en fast mand og ledelse i Nairobi, hvorefter Martin flyttede til Kenya sammen med sin familie.

De konkrete tiltag
Efterhånden som de basale systemer begyndte at fungere, begyndte vi at fokusere mere og mere på andre forhold:

1. Grøn teknologi: Campen har et af Kenyas største solpanelsystemer, der producerer al energi til campen. Campen bruger solpaneler til opvarmning af vand til vores udendørsbrusere. Spildevand bliver renset og genbrugte til at vande træerne. Og affald bliver sorteret så det organiske affald kan komposteres, mens resten køres til Nairobi til genbrug.

2. Naturbevarelse: Campen står bag Mara North Conservancy og beskytter 30.000 hektar af det yderst vigtige Masai Mara-økosystem. Med beskyttelsen af Masai Mara sikres den store, årlige vildtvandring af gnuer og zebraer, ligesom det yder beskyttelse af de store flokke af elefanter, antiloper og giraffer, og sørger for at løver og geparder fortsat har et sted at bo. 

3. Ordentlige arbejdsforhold: langt de fleste af campens ansatte kommer fra den lille landsby Mararienda og er ansat på en permanent kontrakt, indtil de ønsker at gå på pension. De er sikret gennem en national social- og sygesikringsordning. Campen udbetaler 5% af omsætningen til de ansatte, og sikrer de har adgang til billige lån. 

4. Det økonomiske aspekt: Der er sørget for at lokalsamfundet nyder fordel af campens tilstedeværelse. Masai-familierne ejer jorden omkring campen, og derfor betaler campen en sengeafgift til dem, hver gang gæster overnatter på campen. Sidste år betalte campen godt 350.000 DKK i sengeafgift. Yderligere betalte campen 1.6500.000 DKK til masaierne der ejer vildtreservatet Mara North Conservancy. Ligeledes sørger campen for at købe lokale produkter, og støtter masai-kvinderne ved at sælge deres smukke smykker i campens butik. 

5. Uddannelse for Livet: campen driver sin egen kokkeskole, som havde opstart i januar 2012. Skolen ledes i det daglige af Frederik Olesen - en ung, dansk kok - der deler sin entusiasme for at lave mad med skolens elever. Campen har grundlagt skolen, fordi der ellers ikke er mange uddannelsesmuligheder for de unge masaier.

Skovskole i samarbejde med Danida
I august 2012 åbnede campen en skovskole. Det er et initiativ, der skal undervise lokale unge i bæredygtig skovdrift. Derudover tilbyder campen gratis IT- og sprogundervisning til alle ansatte, så de lærer at læse og skrive og får udviklet deres computerfærdigheder. Uddannelse for Livet støttes af Danida.

Albatros’ formål med at starte campen var at vise og bevise, at man kan drive noget, der er tæt på 100 % ansvarligt og samtidig lønsomt samt modsvarer moderne tiders krav til førsteklasses komfort. Dokumentationen af bæredygtig økonomi var det overordnede formål. Kunne det gøres her, kunne det gøres overalt.

Vi giver teten videre
Mange hoteller i verden markedsfører sig som miljøvenlige og ansvarlige, men vi tvivler på, at der findes et eneste, der kan konkurrere med Karen Blixen Camp lige netop på dette punkt. Vi lykkedes med etableringen og driften af campen og i 2012 besluttede vi så at give teten videre til campens daglige ledelse og en ny investor, der kunne fokusere mere på driften af de omfattende sociale om miljø-projekter. Efterhånden havde projekterne med kokkeskole og Mara North Conservancy vokset sig så store, at det ikke gav mening at vi forsat administrerede dem fra vores kontor i København. Vi er stolte af det vi skabte og glade for at andre nu bærer projektet videre.

Billeder

Klik på billederne for at se dem større