Málagavin – unik, sød og perfekt!

¡Salud!
Málaga er berømt for sol, hav og sand, men ikke mange ved, at det også er en af de ældste vinregioner i Spanien.

Málagavin er en vidunderlig, unik og sød hedvin lavet hovedsageligt på hvide Moscatel- og Pedro Ximénez-druer.

Málagavin har været populær siden romertiden, men efterspørgslen faldt i det 19. århundrede, hvor folk begyndte at foretrække tør hvidvin. I de senere år har der været en massiv fornyet interesse for den søde og unikke Málagavin, som der nu produceres 5,8 millioner liter af hvert år.

Vinens druer kan være dyrket, presset og gæret andre steder i Málagaprovinsen, men det siges, at kun hvis vinen er lagret i Málaga by, kan den anses for at være ægte Málagavin.

Størstedelen af vinen produceres i Antequera, der ligger nord for Málaga. Området er begunstiget med ekstremt varme somre og meget kolde vintre. Det får druerne til at udvikle de unikke egenskaber, der skal til for at få en traditionel sød vin.

Meget sol giver vindruerne et højt sukkerindhold, og efter høsten lægges vinklaserne til tørre under den brændende varme sol for at øge sukkerindholdet og indtørre druerne. Herefter presses vindruerne, og med det høje sukkerindhold opnår man en høj alkoholprocent. Vin fra denne region er mørk i farven trods de hvide druer, da druerne overmodnes, og jo længere vinen ældes, jo mørkere er farven. Málagavin spænder fra at være lysegul til dybt sort.

Den berømte vinbar Antigua Casa de Guardia, som vi besøger på vores rejser til Málaga, er fra 1840 og dermed byens ældste vinbar. Barens vine håndlaves stadig fra vinmarker, der ligger lidt inde i landet bag Málaga i landsbyen Olias. På vingården produceres 10 forskellige Málagavine af druetyperne Pedro Ximenex, Moscatel og Romé.

Typer af Málagavin:

  • Málaga Pálido – lagret maks. 6 måneder
  • Málaga – lagret 6-24 måneder
  • Málaga Noble – lagret 2-3 år
  • Málaga Añejo – lagret mellem 3-5 år
  • Málaga Trasañejo – lagret over 5 år

Málagavin anses, som med de fleste vine, for at blive bedre med alderen, men det er selvfølgelig en smagssag. Særligt i de ældre vine er smagen og aromaen rig og udviklet. En smag af kaffe, karamel, nødder, krydderier, blommer og kakao går igen, og vinen passer perfekt til en god chokoladedessert.

De lokale nyder også vinen til deres tapas, og Málagavin kan købes på alle de lokale tapasbarer.

¡Salud!

Tema om Andalusien

Vi er vilde med Andalusiens lune temperaturer, fine kulturtilbud og skønne, tilbagelænede stemning. Derfor har vi samlet lidt af det bedste af den spanske region til dig:

Guide: 10 tapas-retter du ikke må gå glip af
Guide:
Bliv klogere på Málagavin
Artikel:
På langtidsferie for 9. gang
Blog:
Rejseblog fra Andalusien
Video:
Se hvordan vi holder langtidsferie

Vin, tapas og 3.000 solskinstimer om året – tag med til Andalusien