Rejseblog fra Malta

Følg med, når Niels blogger fra øriget med den levende historie og de smukke fiskerbåde
Malta – hvad er det for en størrelse?

Ja, det kan du finde ud af her, hvor Albatros’ rejseleder Niels Lauridsen blogger fra det lille ørige i Middelhavet. Der er meget for sanserne her i det lille land, som kun består af 3 beboede øer og endnu flere ubeboede.

Følg med i bloggen herunder, eller find allerede nu din næste rejse til Malta

Mdina – den stille by

1. december 2016

Dagens udflugt går til Mdina, som ligger midt på øen Malta. Turen dertil er en god mulighed for at nyde landskabet og få et indtryk af hverdagen på den fantastiske ø. Hver gang vi ser blot et lille stykke jord, er det opdyrket med grøntsager eller frugttræer. Blandt andet ser vi agaver i hobetal, og rigtig mange af dem blomstrer, hvilket de kun gør hvert 8.-16. år. Langs med stengærderne, som afgrænser markerne, står der figenkaktus. På Malta bruger man frugten til fremstilling af marmelade og likør, men den dyrkes også på grund af den lille grå skjoldlus, der lever som snylter på planterne. Lusen indeholder en kraftig mørkerød farve, der stadig udnyttes som farvestof i blandt andet læbestift og Campari.

På vejen mod Mdina besøger vi San Anton Gardens, en smuk maltesisk have, der omslutter paladset, hvor Maltas præsident bor, og kunstnerlandsbyen Ta' Qali Crafts Village. Her ser vi, hvordan glas og sølvsmykker fremstilles i de små, hyggelige værksteder.

Mdinas katedral rager smukt op over bymuren

Byen Mdina ligger strategisk placeret på et 213 meter højt plateau, og heroppefra kan vi se ud over næsten hele øen. Mdina var Maltas hovedstad, indtil korsridderne flyttede den til Valletta i 1568. St. Pauls katedral i Mdina er Maltas "rigtige" katedral. Da Johanniterridderne byggede St. Johns kirke i Valletta, ønskede de, at den skulle have status som katedral. Det var naturligvis ikke muligt, da et bispeområde kun kan have én katedral. Senere hen fik de dog lov til at kalde kirken i Valletta for co-katedral, altså sideordnet med den oprindelige katedral i Mdina. Havde den nye katedraltitel mon noget at gøre med, at to af ridderordenens stormestre havde været paver i mellemtiden?

Mdina kaldes også den stille by, dels fordi her bor ganske få mennesker – omkring 300 fastboende – men også fordi gaderne er så smalle, at her kun er meget lidt trafik ud over hestevogne. Fra bymuren, som omslutter Mdina, har vi en fantastisk udsigt. På en klar dag kan man se helt til vulkanen Etna på Sicilien – eller i hvert fald røgsøjlen fra vulkanen.

Af Niels Lauridsen, rejseleder

Hestevognen er et yndet transportmiddel i Mdina

Udflugt i en af Europas mindste hovedstæder

30. november 2016

Malta er et af Europas tættes befolkede lande, og dets hovedstad oser af historie. Især fra tiden med Johanniterridderne, som grundlagde Valletta i 1500-tallet. Efter 4 timers udforskning i byen sejler vi sidst på dagen de syv minutter, det tager at komme fra Valletta til Vittoriosa, som var her Johanniterridderne først slog sig ned, da de kom til Malta. Historien i Malta er virkelig stor og mangeårig. Vi har i dag set templer, der er ældre end Stonehenge og Egyptens pyramider. Det fønikiske folk boede her i 800 f.Kr., naturligvis var romerne her, ligesom Napoleon heller ikke kunne holde fingrene fra øerne. Englænderne havde herredømmet, indtil Malta blev en selvstændig republik i 1974, og de har sat deres præg på landet og sproget.

Havnen i hovedstaden Valletta
Det maltesiske flag er hvidt og rødt ligesom det danske, og vi ser på vores tur til Valletta nogle andre flag, der ligner Dannebrog. Det er Johanniterordenens flag, også kendt som malteserkorset. Har det mon noget med Dannebrog at gøre? Ja, overraskende nok, faktisk en hel del. I slaget ved Lyndanis i Estland i 1219, hvor Valdemar Sejr ganske hårdhændet forsøgte at gøre esterne kristne, deltog også johanniterriddere. Den 15. juni sled deres flag sig løs, steg mod himlen og dalede ned i favnen på den danske konge. Han gjorde det til sin nations nye flag. Med årene ændrede man målene i Dannebrog. Mens de røde felter i johanniternes flag var lige store, blev de røde felter i det danske flag til to kvadratiske og to rektangulære.
Malteserkorset ses overalt i Malta

Malteserne er stolte af deres spændende historie, og det er dejligt at mærke den venlighed, de møder os med. De virker oprigtig glade og hjælpsomme, hvis man indleder en samtale eller har brug for lidt hjælp. Det maltesiske sprog er en blanding af arabisk, italiensk og lidt lokale ord, men alle taler engelsk, så der er ingen sprogbarriere her.

Maden i Malta er alt andet end kedelig. Jeg valgte i dag at spise en af øens specialiteter, kaninsteg med lokale grønsager. Det smagte fantastisk, og der var tilmed en skøn, lokal vin til. Der er mange spændende, lokale retter og vine på restauranternes menukort, så det er blot at kaste sig ud i det. De har også skønne desserter og god kaffe, som kan forskønnes med lokal likør eller grappa.

Glæd dig til at smage den maltesiske mad

Vejret er næsten lige så godt som maden. Især her i efteråret er det fantastisk at komme ned i et klima, hvor temperaturen ligger 10 til 15 grader over niveauet i Danmark. Sommeren i Malta er varm og tør, mens efterår og forår er køligt og ganske frodigt.

Af Niels Lauridsen, rejseleder