Eventyr i mayaernes verden

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Den komplette kulturrejse gennem mayariget i Mexico, Guatemala og Honduras – inkl. 3 dage ved Det Caribiske Hav

Rundrejsen byder på alle større mayakomplekser, bjerglandskaber, jungle, de smukkeste spanske kolonibyer og indianske landsbyer med rødder i den præcolombianske kultur.

Gennem flere hundrede år har talrige landsbyer levet deres egen isolerede tilværelse uafhængigt af borgerkrige og stærkt omskiftelige politiske forhold. Rejsen er komfortabel, men byder på lange, spændende busture, inden vi slår os ned på Mexicos caribiske kyst.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
  • Type Rundrejse

  • Rejseleder Dansk

  • Visum Nej

  • Vaccination Ja

  • Valuta Mexicanske pesos, guatemalanske quetzal, honduranske lempira

Dagsprogram 23 dage
Dag 1
København – Mexico City
Dag 2
Mexico City. Byrundtur, Antropologisk Museum og Frida Kahlos hus
Dag 3
Udflugt til Teotihuacán
Dag 4
Mexico City – Sumidero-kløften – San Cristóbal de las Casas
Dag 5
San Cristóbal de las Casas. Danske Frans Bloms hus, indianer-bjergbyerne San Juan Chamula og Zinacantán
Dag 6
San Cristóbal – Atitlansøen, Guatemala
Dag 7
Sejltur på Atitlán-søen
Dag 8
Atitlán – Antigua. Byrundtur
Dag 9
Antigua. Udsigtspunktet Cerro de la Cruz og besøg på macadamia-landbrug
Dag 10
Antigua – Copán, Honduras
Dag 11
Copán – Rio Dulce, Guatemala
Dag 12
Rio Dulce – sejltur på Izabal-søen – Flores
Dag 13
Mayabyen Tikal
Dag 14
Flores – Yaxchilán – Palenque
Dag 15
Palenque
Dag 16
Palenque – Campeche
Dag 17
Campeche – Uxmal – Mérida
Dag 18
Mérida – Chichén Itzá. Enestående byruiner
Dag 19
Chichén Itzá – Puerto Aventuras
Dag 20–21
Puerto Aventuras. Afslapning og strandliv
Dag 22
Hjemrejse
Dag 23
Ankomst til København

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
København – Mexico City
Vi rejser fra Danmark med forventet ankomst til Mexico City om aftenen. Fra lufthavnen bliver vi transporteret til vores hotel i denne imponerende millionbys centrum.
Dag 2
Mexico City. Byrundtur, Antropologisk Museum og Frida Kahlos hus

Vi starter med en byrundtur omkring Mexicos centrale plads, zócalo’en. Vi besøger Cortes’ Nationalpalads med de verdensberømte freskomalerier malet af Diego Rivera. En fantastisk introduktion til hele Mexicos historie.

Dernæst besøger vi byens berømte katedral og tager et kort kig på Templo Mayor, aztekerbyen Tenochtitlans store dobbelttempel, der blev delvist udgravet i firserne her midt i hovedstaden. Oprindelig lå templet på en ø midt i Texcoco-søen, men spanierne blev trætte af de mange oversvømmelser, der ødelagde ”deres” hovedstad og drænede hele byens centrum. Dette har efterfølgende medført en generel vandmangel i hele Mexico City.

Derefter besøger vi det verdensberømte antropologiske museum, der er en imponerende oplevelse, som kan få selv den mest forhærdede museumshader til at overgive sig. Den enestående samling – og måske lige så enestående indretning – løfter museet op i verdensklasse. Vi får en fin introduktion til den forestående rundrejse og et overblik over landets mange kulturer, deres særlige karakteristika og indbyrdes påvirkning. Sidst på eftermiddagen fortsætter vi til Frida Kahlo-museet, Det Blå Hus, som var hendes barndomshjem og hendes hjem sammen med manden, Diego Rivera, frem til hendes død i 1954. Museet rummer en interessant samling af mexicansk folkekunst og antikviteter. En del af hjemmet står, som da hun døde i 1954, og specielt i køkkenet, spisestuen og soveværelset fornemmes endnu i dag hendes stærke personlighed.

Dag 3
Udflugt til Teotihuacán

Om morgenen besøger vi den berømte tempelby Teotihuacan, et af Latinamerikas største ruinkomplekser. Byen dateres tilbage til omkring 200 år f.Kr., men er i øvrigt bygget over en lang periode. Byen havde sin blomstringstid mellem 450-650 e.Kr. og var på det tidspunkt sandsynligvis den største by i verden. I denne periode blev den 65 meter høje Solpyramide bygget, og det samme gælder for Månepyramiden, der ligger for enden af den to kilometer lange Avenida de los Muertos – “De Dødes Allé”, som er det navn, aztekerne 800 år senere gav til byens hovedgade.

Om eftermiddagen besøger vi Basilica de Nuestra Señora de Guadalupe, som årligt bliver besøgt af cirka 20 millioner pilgrimme. Her startede i det 16. århundrede helgenkulten for Jomfruen af Guadalupe, som er Mexicos og hele Mellemamerikas skytshelgen. Ifølge legenden åbenbarede hun sig den 12. december 1531 for indianeren Juan Diego, og man kan stadig se hans kappe, hvorpå jomfruen efter sigende prentede sit billede for snart 500 år siden.

Dag 4
Mexico City – Sumidero-kløften – San Cristóbal de las Casas

Om formiddagen flyver vi over det mexicanske højland mod byen Tuxtla. Vi fortsætter i bus til den smukke Sumidero-kløft, som er godt 750 meter dyb. Den må anses for at være et af Mellemamerikas mest fascinerende naturfænomener. I bunden af kløften går vi om bord i både og sejler ned ad Grijalva-floden, hvor de lodrette klippevægge tårner sig op i en højde af omkring 1.000 meter på begge sider af floden. Det er en meget smuk tur, hvor vi formentlig også får set en del fugle og andet vildt i området.

Fra Sumidero er der cirka to timers kørsel til San Cristóbal de las Casas, som er centrum for den stolte indianerkultur i Chiapas-provinsen. Det er en hyggelig by med bakkede gader og et typisk, friskt højlandsklima.

Dag 5
San Cristóbal de las Casas. Danske Frans Bloms hus, indianer-bjergbyerne San Juan Chamula og Zinacantán

San Cristóbal de las Casas er opkaldt efter den berømte munk og biskop, Bartolomé de las Casas, der kort efter Spaniens erobring af Mexico støttede den indianske befolknings sag og fik inkvisitionen og tronen til at anerkende visse rettigheder for indianerne. Her i San Cristóbal, to kilometer over havets overflade, mødes folk fra de lokale tzotzil-grupper, chamula’er og zinacantek’er, for at handle. Trods den lange spanske og kirkelige indflydelse har tzotzilerne formået at beholde og udvikle mange af deres egne traditioner. De har en stor stolthed over deres traditioner, som de forventer, vi respekterer, især at de ikke vil fotograferes. Der er totalt fotoforbud inde i kirken i San Juan de Chamula.

Formiddagen er afsat til besøg i de små bjergbyer San Juan Chamula og Zinacantán. Man kan stadig se flere af de lokale, som benytter de traditionelle klædedragter, men den moderne verden har også gjort sin indflydelse med folk klædt i jeans og T-shirt eller sweater.

Om eftermiddagen besøger vi danske Frans Bloms residens, Na Bolom, som betyder ”Jaguarens Hus”. Arkæologen Frans Blom ledte mange ekspeditioner i Chiapas’ jungle og deltog i vigtige udgravninger af mayaruiner. Han og hans kone, fotograf og journalist Gertrude ”Trudi” Duby, arbejdede for lacondon-mayaindianernes rettigheder og regnskoven, og satte dermed Chiapas på verdenskortet. Både Frans Blom og Trudi er nu døde, men Casa Na Bolom drives videre af en fond som museum, kulturelt og videnskabeligt center samt hotel.

Dag 6
San Cristóbal – Atitlansøen, Guatemala
Vi står tidligt op for at begive os sydpå til Guatemalas grænse ad den panamerikanske hovedvej. På trods af at det er en hovedvej, der forbinder Nord- og Sydamerika, lader vejforholdene og trafikken noget tilbage at ønske. Efter at være kommet over grænsen til Guatemala kører vi gennem Huehuetenango og videre sydøst på til vores mål, landsbyen Panajachel, hvor vi indkvarteres i to nætter. Dagen indebærer cirka 11-12 timers kørsel, men meget af tiden vil der være flotte udsigter, da vi kører i højlandet over 2.000 meter over havet. Landsbyen Panajachel ligger på bredden af Atitlan-søen, der i sig selv er et storslået syn. Søen er omkranset af grønne bjerge og purpurfarvede vulkaner, og vandet skifter konstant nuance fra den mørkeste grønne til den klareste turkis alt efter solens vinkel og skyer på himlen. Stedet er en fantastisk blanding af usædvanlig naturskønhed og traditionel indiansk kultur.
Dag 7
Sejltur på Atitlán-søen

Fra byen er der en flot udsigt over søen. Rundt om denne legendariske sø ligger 12 små, isolerede landsbyer, der af spanierne blev opkaldt efter de 12 apostle: San Pablo, San Pedro, San Antonio og så videre. Indbyggerne fra hver landsby kan genkendes på de specielle mønstre og farver i deres vævede klædedragter, der klart angiver deres tilholdssted og identitet – og flere af landsbyerne har deres eget sprog.

Undervejs på dagens bådudflugt vil vi nyde synet af de tre stejle vulkaner, der omgiver søen, og mødet med de lokale indianere, der lever på den samme måde, som de har gjort i århundreder. Vi sejler ud og besøger en eller flere af de små landsbyer.

Dag 8
Atitlán – Antigua. Byrundtur

Vi forlader området ved Atitlán-søen og kører mod byen Antigua gennem det frodige højland, hvor de lokale dyrker mange af de grøntsager, som både brødføder landets egen befolkning og eksporteres.

Antigua var engang den tredjestørste by i Latinamerika og var for mere end 200 år siden landets hovedstad med over 60.000 indbyggere. Byen ligger smukt omgivet af tre vulkaner og er en fredelig, delvist restaureret koloniby. Vi ankommer ved frokosttid og spiser på en af de mange hyggelige caféer og restauranter.

På den efterfølgende byrundtur vandrer vi gennem de stille, brostensbelagte gader og tager os tid til at betragte de lave huses pastelfarver, spanske koloniarkitektur og kunstfærdigt udskårne træportaler. Vi ser også San Francisco-kirken, hvor den katolske helgen Hermano Pedro er begravet, og besøger et lokalt hospital, navngivet efter samme helgen, som hjælper de fattige.

Der er god tid til at spadsere rundt i den historiske by og måske kigge på nogle af de mange smykker af sølv og jade, jadefigurer og tekstiler af høj kvalitet.

Dag 9
Antigua. Udsigtspunktet Cerro de la Cruz og besøg på macadamia-landbrug
Antigua blev grundlagt i 1527

På dagens morgentur kører vi til udsigtspunktet Cerro de la Cruz, hvorfra vi har et godt kig ned over Antigua og dens mange kirker, parker og flotte huse. Vi kører gennem Ciudad Vieja, Guatemalas første hovedstad, på vej til det macadamia-landbrug, vi skal besøge. Delikatessenøden stammer oprindeligt fra Australien, men dette projekt går ud på at plante nøddetræerne her i Guatemala for at give landets mange fattige en mulighed for at tjene penge på at sælge nødderne.

Vi er tilbage i Antigua før frokost og kommer blandt andet forbi busstationen, hvor de mange smukt dekorerede bussers ankomst og afgang skaber et vældigt leben.

Rejselederen kan arrangere en udflugt til toppen af en af byens omgivende vulkaner, hvis der er interesse for det.

Dag 10
Antigua – Copán, Honduras

Vi fortsætter over grænsen til Honduras og den lille by Copán Ruinas, hvor vi skal overnatte.

Ved ankomst tager vi en lille gåtur i byen ad brostensbelagte gader forbi huse i kolonistil, der ligger i umiddelbar nærhed af det store ruinkompleks, som vi skal se i morgen.

Dag 11
Copán – Rio Dulce, Guatemala

I dag skal vi se nærmere på de fascinerende mayaruiner i Copán, som var en betydningsfuld bystat i mayatiden. Ruinerne, der stammer fra omkring 250-850 e.Kr., er en af de vigtigste udgravninger fra mayaernes højkultur. Området var dog allerede beboet fra omkring 1500 f.Kr.

Copán er berømt for Hieroglyffernes Trappe, som er den længste sammenhængende mayaglyfinskription, man har kendskab til: På trappen beskrives Copáns herskere gennem 450 år i både skrifttegn og med afbildninger. Herudover har området mange kunstfærdigt udmejslede steler og bygninger, templer, pyramider, altre og mayakulturens næststørste boldbane.

Bystatens succes blev dog også dens undergang. Sidst i 700-tallet var befolkningstallet steget så kraftigt, at landbruget ikke kunne understøtte det, og der opstod fødevaremangel. Copán sidste konge besteg tronen i 822, men allerede 200 år senere var dalen så godt som affolket, og junglen overtog de storslåede bygninger. De blev først fundet igen i 1834 af den opdagelsesrejsende Juan Galindo, og i 1939 tog han en tegner med sig for at dokumentere fundene. Dog først efter, at lokale arbejdere havde ryddet den tykke jungle, der dækkede mayabyen. I 1977 og årene frem blev Copán restaureret og konserveret og er nu på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Vi fortsætter længere østpå mod Izabalsøen til den lille landsby Rio Dulce, hvor vi indlogerer os på vores hotel.

Dag 12
Rio Dulce – sejltur på Izabal-søen – Flores

Formiddagen bruges på at udforske området omkring Lago Izabal, der er kendt for sin tropiske naturskønhed. Sejlturen på søen er en fantastisk oplevelse – igennem mangrovesumpe og tropisk jungle, hvor luften er tung og fyldt med lyde. Der er fine muligheder for at se hejrer, parakitter og andre spændende fugle. Om eftermiddagen kører vi nordvest på gennem landsbrugsland (tidligere regnskov), inden vi er fremme i Flores sidst på dagen.

Flores ligger i Petén, som er et næsten ufremkommeligt jungleområde, der dækker den nordligste tredjedel af Guatemala. Det var her, mayaerne først slog sig ned for tusinder af år siden. Den lille by Flores blev grundlagt i år 1700 på bredden af den skønne sø Peten Itzá. Området er af central betydning i mayahistorien, da det var her, itzáerne levede. Først i 1697 blev de nedkæmpet, hvilket officielt bliver betragtet som enden på flere årtusinders mayakultur.

Dag 13
Mayabyen Tikal
Maya-tempelkomplekset Tikal

Dagens mål er mayalandets allerstørste attraktion, den fantastiske ruinby Tikal, der er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Tikal blev opdaget ved et tilfælde i 1848, men det er først inden for de sidste årtier, at stedet er åbnet for besøgende. I alt dækker ruinerne et område på cirka 40 km2. Der findes rester af templer bygget cirka 600 f.Kr., men kompleksets guldalder – den klassiske mayaperiode – var cirka 300-900 e.Kr. Herefter blev denne smukke by forladt af den herskende klasse samt størstedelen af befolkningen, hvilket afspejlede mayacivilisationens generelle undergang i hele området.

Mange pyramider er endnu ikke restaureret og giver således en fornemmelse af, hvordan stedet så ud, da det blev opdaget. De udgravede templer og pyramider – det vil sige bymidten – udgør et område på cirka fem km2 og er til dato uden sammenligning mayaernes allersmukkeste, højeste og mest imponerende ceremonicenter. En af pyramiderne, med et tempel på toppen, er næsten 70 meter høj. Tre boldbaner, et utal af ”plazaer” og altre, bygninger, steler og relieffer giver tilsammen et overvældende indtryk og synlig dokumentation for mayaernes utroligt præcise viden om astronomi og matematik. Vi går en tur igennem junglen omgivet af såvel afdækkede som stadig uafdækkede mayaruiner. Imponerende flora og fauna såsom orkideer, mahognitræer, tyggegummitræer (Chicozapote), cedertræer og palmer. Er vi heldige, ser vi dyr som for eksempel brøleabe, ræv, næsebjørn, vild kalkun, tukan, peberfugl og forskellige papegøjer.

Dag 14
Flores – Yaxchilán – Palenque

Vi bevæger os vestpå mod Lacandón-regnskoven, der er hjemsted for Lacandón-indianerne, den mest isolerede af Mexicos indianergrupper. Vort mål er mayabyen Yaxchilán, der ligger i regnskoven ved bredden af Usumacintafloden. Vejen dertil er med bus ad halvdårlige veje, med båd og til fods ad junglestier.

Vi starter tidligt, da det bliver en lang dag. Efter cirka tre timers kørsel når vi frem til Bethél, Guatemalas grænseby. Herfra fortsætter vi i båd ad Usumacintafloden til Yaxchilán-komplekset, der ligger strategisk, hvor floden krummer. Vi udforsker det vidtstrakte område, der menes at være befolket i starten af vor tidsregning, men de eneste hieroglyffer, der kan dateres, henregnes til perioden mellem år 514 og år 817. Yaxchilán menes at have nået sin storhedstid i det 8. århundrede under kongen ved navn Skjoldjaguaren. Hans symboler er således afbildet på flertallet af områdets bygninger og steler. Byens magt udbyggedes under hans søn Papegøjejaguaren. Det er en fantastisk oplevelse at gå på opdagelse blandt de mange bygninger og pyramider og betragte det imponerende stenudskæringsarbejde som for eksempel statuerne af krokodiller og jaguarer, der findes på den centrale plads. Mange af bygningerne er stadig helt tilgroede med mos, planter og træer, men det øger blot mystikken og følelsen af at opleve noget oprindeligt, som ikke er mange beskåret – området besøges af relativt få turister grundet den afsides beliggenhed. Et af højdepunkterne er udsigten fra bygning nummer 41, hvorfra man kan fornemme områdets storhed og skue ud over junglens grønne løvtag.

Vi sejler til Corozal på grænsen til Mexico, og herfra kører vi med bus langs højdedrag og gennem frodige landbrugsområder i udkanten af junglen til Palenque, som vi når sidst eftermiddagen.

Dag 15
Palenque

Efter morgenmaden går turen ud til de enestående mayaruiner ved Palenque, der ligger smukt omgivet af regnskov. Palenque er højdepunktet i den senklassiske mayakultur. Det vigtigste bygningsværk er Inskriptionernes Tempel, hvor Pakals grav blev opdaget i 1952. Pakal levede fra 603-683 e.Kr. og var den vigtigste regent i Palenque. Det var den første grav, som blev opdaget i hele mayaområdet og ændrede alle teorier om, at mayaerne kun havde bygget de pyramidelignende platforme til deres templer. Derefter begyndte man at undersøge andre platforme, og man har siden hen fundet over 300 grave i Palenque – også i andre mayabyer som Tikal, Copan og Calakmul har man fundet grave. Den største bygning i Palenque er Paladset, som har adskillige rum, tre indergårde og et tårn, der blev brugt som observatorium.

I disse år tyder man stadig flere af de vanskelige maya skrifttegn, og opfattelsen af denne store kultur ser ud til hele tiden at ændre sig, efterhånden som mere og mere tydes. I perioder er mayaerne blevet betegnet som et krigerfolk, derefter som en fredskultur. I dag er synspunkterne mere nuancerede, og denne kultur har også været forskellig i løbet af dens over tusind år lange storhedsperiode. Man ved også, at det var en kultur med et usædvanligt højt intellektuelt niveau. Mayaerne var således store astronomer og matematikere, der eksempelvis opdagede den abstrakte talværdi nul. I junglen omkring Palenque er der en del små stier, der giver mulighed for at iagttage regnskoven på nært hold. Eftermiddagen bruger vi til at slappe af og fordøje de mange indtryk.

Dag 16
Palenque – Campeche
Vi fortsætter til Campeche med ankomst sidst på dagen. Campeche ligger ved Den Mexicanske Golf i delstaten af samme navn. Byen blev fredet under UNESCO i 1999. Før den tid var den gamle bydel temmelig forfalden, men efterhånden har man fået restaureret de fleste huse. Den gamle bydel ligger inden for bymuren, der blev bygget for at beskytte byen mod piratangreb, og her er kønne, lave huse i kolonistil, malet i fine pastelfarver.
Dag 17
Campeche – Uxmal – Mérida
Vi fortsætter ind over Yucatánhalvøen til Uxmal, som hører til mayaernes Puuc-region, der havde sin blomstringstid fra de 5-10. århundrede e.Kr. I Uxmal findes det rigt dekorerede Guvernørens Palads, der ligger på en 12 meter høj menneskeskabt platform på cirka 20.000 m2; alene opførelsen af denne har i sig selv været en betydelig bedrift. Ligeledes ser vi Troldmandens Tempel, som er en pyramidelignende oval platform med fem templer. Ifølge en legende blev alt dette bygget på en nat. Om eftermiddagen ankommer vi til ”Den hvide by”, Mérida, som også bliver kaldt Yucatáns Paris. Den ældste bydel er præget af spansk kolonistil, mens kvarteret omkring Paseo de Montejo præges af art noveau og neoklassisk byggestil fra begyndelsen af det 20. århundrede.
Dag 18
Mérida – Chichén Itzá. Enestående byruiner

Vi begiver os til det arkæologiske område Chichén Itzá, et af verdens syv nye vidundere. Stedet ligger centralt på den nordlige del af Yucatánhalvøen, cirka 120 kilometer fra Mérida. Chichén Itzá blev grundlagt af mayaindianerne og var det dominerende bysamfund i den klassiske mayaperiode omkring år 600-900, men blev herefter overtaget af Itzáfolket omkring år 1000. Da byen var størst, levede her omkring 25.000 indbyggere, men kun de mere betydningsfulde borgere boede inden for bymurene. Størstedelen af befolkningen, som var fiskere, jægere og bønder, måtte bo uden for murene. Da spanierne kom i 1500-tallet, var byen allerede forladt.

Chichén Itzá blev glemt i mere end 300 år, og man begyndte ikke udgravningerne før i slutningen af 1800-tallet. Til områdets mest kendte steder og bygninger hører boldbanen, kastellets berømte og storslåede ruiner, De 1.000 Søjlers Torv, Jaguartemplet og den hellige offerbrønd. Fornemmelsen af at være midt i det historiske magtcentrum spreder sig hastigt i kroppen. Vi overnatter på et dejligt hotel i nærheden.

Dag 19
Chichén Itzá – Puerto Aventuras

Vi fortsætter i dag til rejsens endemål, Puerto Aventuras – en relativt lille by med en meget hyggelig marina. Byen har en skøn beliggenhed direkte ved Mexicos caribiske kyst. Her skal vi bo på et dejligt all inclusive-hotel, der byder på ikke mindre end 6 forskellige internationale restauranter og flere forskellige barer.

Hotellet ligger i en mindre bugt og er omkranset af svajende palmer og Det Caribiske Hav, der fremstår smukt i sine turkisgrønne og blålige nuancer. Sandet er blødt og finkornet, og vandet er klart og svalende. På stranden er der gratis solsenge og parasoler. Derudover findes der flere pools – med poolbar, et spa-område, der tilbyder forskellige wellness-behandlinger (ikke inklusive), og forskellige sportsaktiviteter.

Dag 20–21
Puerto Aventuras. Afslapning og strandliv
Dagene er til fri disposition. Nyd hotellets dejlige omgivelser, eller tag for eksempel færgen fra Playa del Carmen over til Cozumel for at snorkle. Du kan også tage en udflugt ned ad kysten til mayaruinerne ved Tulúm, og blandt andet i Xcaret-parken kan man svømme med delfiner (ikke inkluderet i rejsens pris). Cirka 25 minutters kørsel nordpå ligger Playa del Carmen, der har et stort udvalg af restauranter, barer og souvenirbutikker. Endvidere findes her utallige butikker, hvoraf en del udbyder internationale mærkevarer.
Dag 22
Hjemrejse
Vi forlader hotellet, kører til lufthavnen i Cancún og flyver via Mexico City hjem mod Danmark.
Dag 23
Ankomst til København

Prisinformation

Tillæg for enkeltværelse
 kr. 3.998,-
Prisen inkluderer
• Dansk rejseleder.
• Fly København – Mexico City og Cancun – København.
• Udflugter jf. program.
• Indkvartering på gode hoteller i delt dobbeltværelse.
• Morgenmad dagligt.
• Skatter og afgifter.
Prisen inkluderer ikke
• Sygdomsafbestillingsforsikring 6 % af rejsens pris.
• Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring.
• Såfremt hjemrejsen går via USA, er indrejseregistrering (ESTA) ikke inkluderet, pt. USD 14. Se din rejseplan.
• Eventuelle ekstra arrangementer.
• Tillæg for enkeltværelse.
• Øvrige måltider (beregn ca. kr. 250-300 pr. dag. Man kan spise billigere, men med dette beløb er der råd til at spise både frokost og gode 3-retters middage).
• Drikkepenge til chauffører og lokalguider (beregn ca. USD 140, som betales undervejs).
• Personlige fornødenheder.
• Ekspeditionsgebyr kr. 130,- per faktura.
• Alt ikke nævnt under ”Prisen inkluderer”.

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

ESTA - indrejsetilladelse til USA

På nogle afrejsedatoer går ud- eller hjemrejsen via USA (se din rejseplan). I disse tilfælde skal du senest 72 timer før afrejse søge om indrejsetilladelse på https://esta.cbp.dhs.gov

Her får du en forhåndsgodkendelse til indrejse og et nummer, som du skal printe eller skrive ned og medbringe på rejsen, da lufthavnsmyndigheder i Danmark og USA kan kræve at se det. Det koster et mindre beløb – ca. 14 dollar – som betales med kreditkort. Godkendelsen gælder i 2 år, eller til dit pas udløber, hvis dette sker inden for de 2 år.

Læs mere om ansøgningen om indrejsetilladelse på www.albatros-travel.dk/praktisk/indrejse-i-usapraktisk/indrejse-i-usa 

Bemærk i øvrigt, at navnet på flybilletten skal stemme 100 % overens med det navn, der står i passet. Konsekvensen ved det modsatte kan i værste fald være, at du bliver nægtet indrejse i USA og må flyve hjem for egen regning.

Bagage

Hvis du vil låse din kuffert, bør du bruge en såkaldt TSA-lås. The Transportation Security Administration er dem, der kontrollerer bagagen i fly til, fra og via USA, og de har en ”hovednøgle”, som kan åbne TSA-låse. Har du låst din kuffert med en anden lås, forbeholder de sig ret til at bryde låsen op – det gælder også indbyggede låse i kufferten. TSA-låse kan købes i de fleste kuffertbutikker o.l. og fås både som hængelåse og kuffertremme.

Det er en god ide at medbringe en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 12 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 17 stk. 1 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Mere om dine rejsemål

Vil du vide mere om klima og vejr, tidsforskelle, drikkepenge og se om du skal have visum eller vaccineres, så læs mere herunder.

Mexico
www.albatros-travel.dk/destinationer/mellemamerika/mexico
Guatemala
www.albatros-travel.dk/destinationer/mellemamerika/guatemala
Honduras
www.albatros-travel.dk/destinationer/mellemamerika/honduras
Elektronisk udstyr i håndbagagen

Sikkerhedskrav ved flyrejser til USA

De amerikanske myndigheder har skærpet deres sikkerhedskrav ved flyrejser til USA. Alt elektronisk udstyr, som medbringes i håndbagagen på flyet (mobiltelefoner, tablets, Ipads, laptops etc.), skal kunne tændes ved tjek i sikkerhedskontrollen. Det betyder, at du skal sørge for, at batteriet på udstyret er fuldt opladt, når du ankommer til lufthavnen.

Hvis det medbragte udstyr ikke kan tændes, kan genstanden ikke medbringes på flyet, men må efterlades i sikkerhedskontrollen. Den nye regel skyldes, at myndighederne er bange for, at de elektroniske apparater kan bruges i forbindelse med terrorhandlinger.

Vi henviser til British Airways hjemmeside for uddybende information: http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

På ekspeditionsrejser med Albatros Expeditions vil I blive mødt af en engelsktalende ekspeditionsguide på destinationen, ligesom det vil være det engelsktalende ekspeditionsteam, der leder de udflugter og afholder de informationsmøder, der indgår i rejsen. Vi gør opmærksom på at der ikke kan forventes en dansk rejseleder ombord.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Rated 5 out of 5 by from En veltilrettelagt og velgennemført lang tur Mayaerne boede ret spredt, hvilket gav en del transport. Det kan Albatros jo ikke lave om på, og busserne var i hvert fald glimrende og blev kørt af udmærkede chauffører. Oppe i højlandet var naturen gulnet og ikke så spændende pga tørtiden. Til gengæld slap man stort set for regn. Når den alligevel falder, står vandet højt. Et par almindelige sneakers vil blive oversvømmet. Nede i lavlandet er der ofte mudret på stierne, der er sneakers heller ikke altid tilstrækkelige. Hotellerne var uventet gode. At netforbindelsen ofte var sløv var nok ikke blot deres skyld. Flysæderne ud og hjem er ikke designet til folk af skandinavisk statur. Havde man kunnet skrue knæ og albuer af, havde man siddet bedre. Fin tur i øvrigt. Masser af information om mayaerne, og mindst lige så meget om området i nutiden. Meget spændende. Rejselederen var glimrende og sparede sig bestemt ikke. Greb enhver mulighed for spontane oplevelser på turen. Særdeles vidende, og personlig uden at blive privat. Meget opmærksom på deltagernes befindende. Svær at finde bedre.
Date published: 2016-03-20
Rated 5 out of 5 by from En kulturrejse, der gav indsigt Rejsen levede i høj grad op til vores forventninger. På flere punkter overgik den forventningerne. Valget af hoteller på turen overraskede. Vi ved, at Albatros vægter placering frem for luksus, men her fik vi ofte begge dele. Næsten alle hoteller havde deres særlige charme, enten i pagt med historien eller naturen. Den del, der handlede om mayaerne i dag, overraskede os også. Ikke mindst pga. rejselederens store viden og engagement. Vi fik virkelig noget med hjem at tænke over. I det hele taget var rejselederen et kæmpe plus for turen. Hans lokale forankring gav ham mulighed for at tilføje spændende og personlige detaljer i det fine program. Bl.a. besøgte vi en mayafamilie i Santa Catarina Palopó. De lange busrejser blev udnyttet til spændende fortællinger om landenes forhold. Desuden viste rejselederen stor omsorg for alle deltagere i gruppen og hjalp på bedste måde med stort og småt.
Date published: 2016-03-20
Rated 5 out of 5 by from Mayernes unikke historie Jespers engagement og drive 24-7 gjorde turen helt sublim. Hans indsigt i Mayaernes verden og hans formidling af sin viden herom holdt gruppens interesse fanget. Også hans evne og lyst til at informere om landenes forhold generelt var medvirkende til at gøre turen mere end mindeværdig.
Date published: 2016-03-18
Rated 5 out of 5 by from God blanding af historie, kultur og natur Det var dejligt med 3 uger til en rejse. Fin blanding af historie, kultur og natur, og en dygtig, professionel og engageret rejseleder, som kunne fortælle meget personligt om de oplevelser, vi havde. Mange spændende og forskellige hoteller.
Date published: 2016-03-16
Rated 5 out of 5 by from Oplevelsesrig tur En super god tur med mange spændende oplevelser. Rigtigt gode hoteller med fantastiske beliggenheder. En dygtig og engageret rejseleder (Jesper).
Date published: 2016-03-16
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk rejse i Mayaernes rige og historie Vi vidste som de fleste ikke meget om Maya-indianernes historie før vi tog på denne rejse, hvor vi besøgte et repræsentativt udsnit af de mange ruinbyer, Mayaerne har efterladt sig i det sydlige Mexico, Guatamala, Honduras og ikke mindst Yucatan. Takket være en meget kompetent guide levede vi os i løbet af 3 uger ind i Deres spændende historie og oplevede samtidig det moderne Mexico og Guatamala med nutidens mere eller mindre isolerede indianersamfund. Hvem skulle have troet, at Mexico City med mere end 20 mill. indbyggere, kunne være så stor en oplevelse med fantastiske museer og et folkeliv i de centrale kvarterer, man næppe har set mage til før. De store byer på Yucatan, Campeche og Merida minder meget om de mest charmerende sydeuropæiske byer, hvor man altid føler, at man har for lidt tid med sig! Det var en anstrengende tur med 11 forskellige hoteller på 21 dage! - Men det var det værd! - også for dem, der lå øverst i aldersgruppen!
Date published: 2015-12-08
Rated 5 out of 5 by from En farverig, smuk og imponerende rejse Rejsen var rigtig godt og varieret tilrettelagt. Vores rejseleder havde en kæmpe viden om Mayaerne, kulturen, landet, faunaen m.v. Alle spørgsmål blev besvaret
Date published: 2015-11-30
Rated 4 out of 5 by from I Mayaernes verden Vi rejste rundt i Mexico og Guatemala. Vi kunne godt have brugt en dag mere i Mexico City, det er en spændende by. Opholdene i San Cristobal og ved Atitlansøen var fine, der var vi tæt på indianerne. Opholdet i Antigua var ikke særlig spændende, og udflugten til en producent af macadamianødder var et flop, det havde været meget mere relevant og interessant at se et sted, hvor de dyrkede kaffe, cacao, jordnødder eller en anden afgrøde, der betyder noget i Guatemalas landbrug. Besøgene i Maya-ruinbyerne overgik mine forventninger, og vores guide var meget kompetent. Rejsen sluttede med to overnatninger i Merida. Det er ikke nogen særlig spændende by, og udflugten derfra til en sisal farm var igen et flop. Jeg ville gerne have sluttet af med et par dage ved kysten, men det tilbud fik jeg ikke.
Date published: 2015-11-28
  • y_2024, m_4, d_23, h_5
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_10
  • loc_da_DK, sid_MXRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Lignende rejser