Madagaskar

Madagaskar er en del af Afrika – og så alligevel ikke. Kun en smal stribe hav adskiller landet fra Afrikas østkyst, men alligevel er alting anderledes. Madagaskar er et naturparadis i særklasse. Uspoleret natur, frodige regnskove med et væld af sjældne orkidé- og fuglearter og legesyge lemurer. Langs vejene står de særegne baobabtræer, og lang kysten ligger indbydende, hvide sandstrande. Inde i landet åbner landskabet sig med tusindvis af rismarker, som kravler op ad bjergsiderne i terrasser, og små landsbyer med lerklinede, stråtækte hytter omgives af ananas-, kartoffel- og vinmarker.

Indbyggere 27 mio.
Hovedstad Antananarivo
Sprog Madagaskisk, stammesprog og fransk
Madagaskars flag blev officielt i 1958. Det er inspireret af de gamle dynastiers rød-hvide flag.
Vidste du...

at Madagaskar har været landfast med Afrika indtil for ca. 160 millioner år siden?

at ca. 80 % af dyrene på Madagaskar ikke eksisterer andre steder i verden?

Natur

Madagaskar er verdens fjerdestørste ø efter Grønland, Ny Guinea og Borneo. Mod vest ligger Mozambique-kanalen og Mozambique, og mod øst er nærmeste nabo paradisøen Mauritius. Madagaskars centrum består af bjerge og højsletter, der falder brat mod østkysten, mens vestkysten er flad med masser af bugter og flodmundinger. Landskabet er meget varieret med høje vulkaner, bjergsider med terrasser med ris, vaniljeplantager, ananasmarker og golde ørkenlignende sletter.

Dyre- og plantelivet i Madagaskar er helt enestående. For 165 millioner år siden rev Madagaskar sig løs fra det afrikanske kontinent og blev til en isoleret ø i det store Indiske Ocean. Både dyr og planter har siden udviklet sig uafhængigt af resten af Afrika. Med fraværet af rovdyr har dette betydet, at Madagaskars dyr har haft ro til at udspalte sig i forskellige underarter. Det er for eksempel tilfældet med lemuren, der findes i omkring 60 forskellige arter, og også kamæleonen er repræsenteret med hele 75 arter. Madagaskars planter har udnyttet landets outsider-status til fulde. Det afrikanske fastland er stolt af sit pudsige baobabtræ, der ser ud, som om det har kronen i jorden og rødderne opad. Men Madagaskar kan til enhver tid slå fastlandets ene baobabart og fremvise hele seks arter.

Baobabtrær

Historie

Indtil for 2.000 år siden var dyr, planter og naturkræfter herskerne på Madagaskar. De første mennesker kom hele vejen fra Malaysia. På trods af lejlighedsvise asiatiske træk kan de i alt 20 millioner madagaskere ikke skjule nærheden til det afrikanske fastland. Også europæere af både koloniherre- og pirattypen har bidraget til befolkningens gener. Den første europæer på Madagaskar var portugisiske Diego Diaz, der kom forbi den enorme ø i 1500-tallet. I de næste århundreder var det dog mest europæiske pirater, med brug for en base for deres lyssky aktiviteter, der var interesserede i øen. I slutningen af det 17. århundrede oprettede franskmænd handelsstationer langs østkysten, og deres herredømme varede til 1960, hvor landet blev en uafhængig republik. Den madagaskiske befolkning har bibeholdt sin ældgamle inddeling i stammer, som der i dag findes 18 af, og de har alle deres egen dialekt. Også de oprindelige naturreligioner har madagaskerne holdt fast i. Over halvdelen af landets befolkning tror på ånder og guddommelige forfædre. Derefter er kristendom den mest udbredte religion.
Traditionelle fiskebåde

At rejse i Madagaskar

Madagaskar er et drømmeland for enhver naturelsker, og smukke nationalparker er spredt ud over hele landet. En af dem er Parc National d’Andasibe, der dækker over 12.810 hektar regnskov. Her lever den største af Madagaskars mange lemurarter, indrien, der med sit høje kald kan fremføre ”sange” på flere minutters varighed. Flere storslåede regnskovsscenerier finder man i Ranomafana Nationalpark. Her er klimaet varmt og fugtigt, og klassiske regnskovsplanter som orkidéer og kæmpebregner stortrives. Dyrene i Ranomafana inkluderer mere end 100 forskellige fuglearter og hele 12 forskellige typer af lemurer, hvoraf nogle er meget sjældne. Længere mod sydvest ligger den godt 80.000 hektar store Isalo Nationalpark, der med sine smukke bjerge, kløfter, vandfald og eroderede klipper i sjove faconer er en af de mest velbesøgte i Madagaskar. Vandrestierne går på kryds og tværs gennem hele nationalparken, og der er masser af muligheder for kortere og længere gåture. Trænger man til afkøling efter vandreturen, springer man bare i en af Isalos mange naturlige bassiner. Er små svømmeture under vandfald ikke helt nok, kan et besøg i Ifaty anbefales. Dette dejlige strandområde er et fast punkt på mange rejser til Madagaskar – og ikke uden grund. Strandene er lange og hvide, og det blå hav er uimodståeligt. En pause fra afslapningen på stranden eller ved poolen kan bruges på en udflugt til den nærliggende baobabskov eller en sejltur i en lille fiskerbåd til rev ud for kysten, hvor det lejede snorkleudstyr kan komme til sin ret.

Madagaskar er også andet end nationalparker og strande. Besøg for eksempel hovedstaden Antananarivo med dens travle gader og virvar af trafik, mennesker, boder med frugt og grønt og farvestrålende huse. Eller besøg den elegante storby Antsirabe med de mange håndtrukne rickshaws eller pousse pousse’r, som de kaldes her.

Isalo Nationalpark
Del denne side