Rejs til Bhutan

Bhutan er et af verdens mest isolerede lande. Fordi landet ligger midt i Himalaya-bjergene, og fordi dets regering fører en helt bevidst politik om, at det skal forblive sådan. Bhutan er således endnu i dag næsten helt upåvirket af den moderne udvikling og virker på besøgende som et uberørt middelaldersamfund, hvor kun få ting har ændret sig, siden landet blev buddhistisk i det 8. århundrede.

Indbyggere 758.000
Hovedstad Thimphu
Sprog Dzongka og tibetansk
Den safrangule farve står for kongens autoritet, og orange for buddhismen. Perlerne i dragens klør symboliserer rigdom og fuldkommenhed
Vidste du...
at Bhutans nationaldyr er den særprægede takin, som er en art gedeantilope.
at man i Bhutan måler befolkningens trivsel i nationalt ”brutto­lykke­produkt”.

Bhutans geografi

Bhutan ligger på Himalayas sydskråning grænsende til Indien mod syd og til Tibet mod nord. I den nordlige del af Bhutan når bjergene over 7.000 meters højde, hvorfra de skråner ned til Duars-sletten med kun 200 meter over havet. De snævre dalbunde er opdyrkede eller bruges som græsning for yakokser og ponyer, mens skråningerne er dækket af urgammel skov. De højeste bhutanske tinder er dækkede af evig sne og har et barsk og blæsende klima, mens slettelandet mod syd er dækket af tropisk jungle med heftig monsunregn og varme somre.
Nationaldyret takinen græsser

Bhutans historie og befolkning

Tre fjerdedele af Bhutans befolkning er buddhister. Resten er for de flestes vedkommende hinduer, men samfundet er dybt præget af den tibetanske buddhisme. Der er kun få byer, og de er små. Ikke en eneste kan nærme sig hovedstaden Thimphus størrelse med godt 100.000 indbyggere. De fleste bhutanere bor i landsbyer i bjerge eller dale, hvor de dyrker ris, appelsiner eller te. Overalt i landet ser man buddhistiske templer og klostre, og på strategiske punkter ligger de store dzong'er - store fæstningslignende bygningskomplekser, der rummer både civil administration og munkeforsamlinger. Først i 1974 fik den internationale presse adgang til landet for at overvære kroningen af den daværende konge, Jigme Singye Wangchuck. Indtil da opretholdt Bhutan en næsten fuldstændig isolation. Var der ikke blevet blødt op for afsondretheden dengang, ville landet nok alligevel have haft svært ved at holde verdenspressen udenfor, da det i 1990 kom til blodig opstand blandt Bhutans nepalesiske mindretal. Nepaleserne anklagede Bhutan for undertrykkelse og flygtede i store horder vestpå til Nepal.
Solopgang over Thimphu

At rejse i Bhutan

Rejser til Bhutan har ofte et af to temaer, nemlig trekking eller buddhisme. Da landet ligger på sydsiden af Himalaya, er der både høje, snedækkede tinder og mindre stejle klipper at vælge mellem for vandrefans. Om foråret blomstrer bjergene, og vejret bliver smukt og indbydende, mens vinteren er højsæson for fugleentusiaster, der kan få lysten styret i den lavtliggende jungle. I Bhutans mange dzong'er afholdes store buddhistiske fester, hvor munkene iført dæmonmasker og farverige dragter danser traditionelle danse i dagevis. Har man først overværet en sådan på én gang højtidelig og løssluppen festival, er man svær at imponere med andre religiøse og spirituelle begivenheder senere hen.
Munke ved templet Paro Taktsang
En ferie i Bhutan vil næsten uundgåeligt indeholde buddhistiske helligdomme i en eller anden form. Byen Bumthang er landets ældste og vigtigste buddhistiske by. Den strækker sig over flere dale, hvoraf Choskor huser utallige templer, dzong’er og paladser. Hovedstaden Thimphu med den middelalderagtige atmosfære er smukt beliggende på en skovklædt bakkeside og er verdens eneste hovedstad uden trafiklys. Landets mest berømte munkekloster hedder Taktshang Goemba og ligger i 900 meters højde på en klippeside. Her afbrydes lyden af rislende vand og susende vind kun af syngende munke. Der er masser af muligheder for en spændende og højst usædvanlig rejse i Bhutan. Men du skal skynde dig, for myndighederne gør, hvad de kan for at begrænse turismen og holde den moderne udvikling ude af landet. For eksempel er kun arrangerede grupperejser tilladt, og alle turister afkræves en daglig afgift af staten.
Munkeklostret i den gamle hovedstad Punakha

Nepal og Bhutan – Himalayas højdepunkter

Oplev det bedste af Nepal og Bhutan med storslåede naturoplevelser og særegen kultur i både landsbyer og hovedstæderne Kathmandu og Thimphu

  • 3 afrejser
  • 13 dage
  • Fra 39.998,–
fra København
Del denne side