Rejs til Borneo

I det indonesiske ørige ligger eksotiske Borneo, verdens tredjestørste ø. Ækvator går igennem øen, som er berømmet for sin intense tropiske hede, den heftige monsunregn og sin eventyrlige natur. Borneo er delt mellem tre lande: Malaysia, Indonesien og Brunei. Den malaysiske del af øen består af to delstater: Sabah og Sarawak.

Indbyggere 21 mio.
Hovedstad Kuching (Sarawak) – Kota Kinabalu (Sabah)
Sprog Malaysisk, engelsk og adskillige stammesprog
Det officielle flag er det malaysiske, men der findes regionale flag for Sarawak og Sabah
Vidste du...
at ordet orangutang eller rettere Orang Utang betyder ”skovens menneske” på malaysisk? Man mente, de kunne tale, men ikke gjorde det for at undgå at blive sat i arbejde.
at Iban-folket engang var berygtede hovedjægere, som mente, de berigede deres samfund ved at kappe fjendernes hoveder af?

Natur

Det meste af Borneo er dækket af tropisk regnskov og mangrovesumpe, og øen gemmer på utallige sjældne dyre- og plantearter. Her lever mange abearter, blandt andet den sjældne næseabe – som kun lever på Borneo – samt orangutanger, malajbjørne, leoparder, sumatra-næsehorn og små elefanter. I junglen vokser eksotiske orkidéer og kødædende planter, og der er et rigt og varieret tropisk fugleliv. Der er ikke mange veje i junglen, så man færdes i både på floderne for at komme frem. Langs floderne lever stammefolk – dayaker – i langhuse, som er bygget på pæle. Stammefolkene har i århundreder boet mange mennesker sammen i disse langhuse, og deres liv er stadig præget af særlige traditioner og skikke. Men ligesom hos andre oprindelige folk moderniseres dayakernes levevis efterhånden. Pusterør erstattes af geværer, kanoer af motorbåde, og langhuse af enfamilieshuse. På en gåtur i junglen er det en god idé at iføre sig fornuftigt fodtøj og medbringe regntøj og myggebalsam.
Træerne er ekstremt høje i Borneos regnskove

Historie

Man regner med, at den oprindelige befolkning begyndte at bosætte sig ved flodmundingerne på Borneo omkring 2000 f.Kr. Den europæiske erobring blev indledt tidligt i 1500-tallet af Portugal, som skaffede sig handelsmonopol. Dette blev brudt omkring hundrede år senere af britiske og nederlandske handelskompagnier. Borneo blev siden delt mellem disse to lande: Den nordlige del, Sarawak, Sabah og Brunei, blev britisk protektorat, mens resten af øen kom under nederlandsk overhøjhed. Under 2. verdenskrig blev Borneo besat af Japan. Den nederlandske del af Borneo blev i 1949 en del af Indonesien under navnet Kalimantan. Sarawak og Sabah har siden 1963 tilhørt Malaysia, som blev til en forbundsstat bestående af en række tidligere britiske kolonier og protektorater. I 1984 blev det lille, olierige sultanat Brunei selvstændigt.
Traditionel jagt på Borneo

Kuching

Kuching er hovedbyen i delstaten Sarawak. Det er en charmerende by, som ligger smukt ned til Sarawak-flodens delta. Langs flodpromenaden ligger caféer og madboder side om side og giver liv og hyggelig stemning. Om aftenen kan man nyde den smukkeste solnedgang herfra. Atmosfæren i byen er afslappet, arkitekturen præget af velholdte huse fra den engelske kolonitid, og her er mange gode shoppemuligheder. Kuching betyder "kat" på malaysisk, og flere steder i byen ses statuer af katte.

Læs også vores artikel med 7 fakta om Borneo

Solnedgang over Kuching

Langtidsferie i Malaysia og Borneo

Tilbring 3 uger i Malaysia med en minirundrejse til den malaysiske halvø og øen Penang, afsluttende med 9 dages ophold på et strandresort på Borneo.

  • 4 afrejser
  • 21 dage
  • Fra 22.998,–
fra København
Del denne side