Rejs til Mumbai

Lyset slukkes, nationalsangen strømmer ud gennem en skrattende højttaler og forventningsfulde par finder hinandens hænder i mørket. Det er tid til en eftermiddag i selskab med Bollywoods helte. Udenfor handler kvinder i safrangule sarier ind på markedet, mens sportstrænede unge mænd spiller cricket og folk i alle aldre holder hovedet oven vande i et af verdens mest berømte slumkvarterer. Ferie i Mumbai.

Indbyggere 21 mio.
Grundlagt 1669
Sprog Hindi
Vidste du...

at Mumbai har fået sit navn fra den lokale skytsgud, 'Mumba Devi'. Her kom navnet fra de to ord 'Mumba' gudinden og 'aai', der betyder 'mor'.

at Rudyard Kipling, populært kendt som forfatteren af Junglebogen, blev født i Mumbai.

Mumbais geografi og befolkning

Mumbai ligger på Indiens vestkyst og er hovedstad i delstaten Maharashtra. Indbyggertallet ligger på omkring 21 millioner, når forstæderne regnes med, og Mumbai er dermed en af verdens allerstørste metropoler. Byen er også Indiens store finansielle centrum og centrum for Indiens blomstrende underholdningsindustri med Bollywood som den indiske pendant til Hollywood. Langtfra alle lever et filmstjerneliv – næsten en million mennesker bor i Asiens største slumområde, Dharavi, som for alvor blev kendt, da filmen Slumdog Millionaire vandt en lang stribe af Oscars i 2009.

Dharavi – fattigdommens Mumbai

Slumområdet Dharavi er opført i et område, hvor lokalbanens øst- og vestlinje deler sig og er et lille samfund i samfundet med en lang række små industrier der brænder, smeder, laver religiøse relikvier, samler plastik og genbruger det i nye former. Folk arbejder, sover, lever op og ned ad hinanden – akkurat sådan som det fremgik af Danny Boyles oscarvinder Slumdog Millionaire. Nogle kalder det med et nedsættende ord for slumturisme, når velbeslåede vestlige turister begiver sig ind i Dharavi for at se folk leve i yderste fattigdom, mens andre – herunder guideoperatøren Reality Tours - mener, at det er med til at gøre noget godt for området.

Det rige Mumbai

Dharavi og det fattigste Mumbai befinder sig i den nordligste del af byen, men det er også her man finder den største rigdom. Et stenkast væk ligger Bandra, et velhavende kvarter med store villaer, eksklusive barer, dyre skønhedsklinikker og folk med masser af penge på lommen. Her bor en stor del af Mumbais elite. De helt store stjerner bor i rigdommens epicenter, Bandstand med udsigt over Det Arabiske hav. Her bor for eksempel en række af Indiens store filmstjerner, bl.a. stjernen over dem alle Shakrukh Khan.

Mumbai luftfoto af Bandra Bandstand

Bollywood

Vil man opleve de indiske filmstjerner i næsten levende live er det bedste sted dog i biografen. Læg for eksempel vejen forbi G 7 multiplex-biografen på S.V. Road i Bandra, hvor man over syv sale kan se smukke Bollywoodstjerner, gribende kærlighedshistorier, storslåede dansescener og voldsom action - eller besøg Prithvi teatret i Juhu, hvor en række af de store stjerner fra Bollywood-industrien prøver kræfter med Tjekhov, Henrik Ibsen, ny dramatik og de skrå brædder.

Mumbais vartegn

Også udenfor virker det hele ind imellem som et skuespil. Men med en kaotisk scenografi, en broget og til tider uskøn rollebesætning og et vanvittigt, opskruet tempo. Her er elegante sort-gule Morris Oxford taxaer, syngende tiggere og stolte sariklædte kvinder der køber ind på markedet. Og så er der Mumbais vartegn – her er den berømte triumfbue Gateaway of India på Wellington Pier, hvorfra der blev udskiber te, krydderier og silke til moderlandet i det britiske imperium. Her er det legendariske 100 år gamle Taj Mahal hotel, der er kendt for at huse celebriteter og folk der er noget ved musikken. Og her er de velkendte hestevogne, der kører sightseeingture ad Colaba.

Gateaway of India på Wellington Pier

Museer i Mumbai

En stor del af Mumbais kunst opbevares på museerne i Khala Ghoda-kvarteret, et stenkast væk. Her ligger for eksempel National Museum of Modern Art på M.G. Road, hvor der med skiftende udstillinger gives smagsprøver på den moderne indiske kunstscene. På samme gade ligger Jehangir Art Gellery og det smukke Chatrapati Shivaji Museum - eller Prince of Wales Museum – som rummer en stor samling af Indiens historiske skatte. Man kan bl.a. få lov til at se sjældne palmebladsbøger og uvurderlige værker, der har tilhørt den muslimske stormogul Akbar.

Prince of Wales Museum

Templer og religiøse mindesmærker

Mumbai er også rig på fine templer og interessante religiøse mindesmærker. Det farverige Jaintempel ved Malabar Hills med smukt udskårne elefantfigurer er et besøg værd og det samme gælder Mahalaxmitemplet, hvor hinduerne af hele hjertet tilbeder velstandens og skønhedens gudinde. På en smal landtange tæt herpå finder man helgenen Haji Alis grav, hvis vægge udsmykkes med kalligrafi og kulørte klæder og i det 200 år gamle Siddhi Vinayak-tempel går bønnerne til den karakteristiske elefantgud Ganesh.

Mahalaxmitemplet

Shopping delights

Ikke alt – men meget – kan købes for penge. Og det er fristende at gå på indkøb i Mumbai. Brug for eksempel rupierne på Craford Market, der ligger i nærheden af den hektiske Churchgate station. Her kan man købe silke, motordele og endnu levende dyr – eller køkkenredskaber der kan tages i anvendelse, når de er blevet slagtet. Skomarkedet på Limkin Road i det nordlige Mumbai er også en sjov og mindeværdig oplevelse – og er man ikke interesseret i hverken sandaler, stiletter eller snabelsko kan man måske blive fristet af boderne med tandoorikylling. Der er meget, som stimulerer appetitten og ægger sanserne under rejsen til Mumbai.

Tandoori kylling