Fakta om Japan
Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Japan. Læs bl.a. om valuta, prisniveau og takt og tone-
Indbyggere 126 mio.
-
Hovedstad Tokyo
-
Sprog Japansk
-
Religion Shintoisme, buddhisme og kristendom
-
Valuta Yen
-
Areal 377.915 km2
Værd at vide
Tidsforskel
Tidsforskellen mellem Danmark og Japan varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:
Sommertid + 7 timer
Vintertid + 8 timer
Transport i Japan
Bus
Busser i Japan har den samme høje standard som den, man kender fra Europa. Vi har valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er nødvendigt. Der er rygning forbudt på alle vores busser.
Fly
Indimellem rejser vi med indenrigsfly på de større strækninger i Japan. Dette gælder for eksempel i forbindelse med rejseforlængelser. I disse tilfælde vil rejselederen orientere om de praktiske forhold. Der er rygning forbudt på alle fly i Japan. Man må ikke medbringe væsker i håndbagagen (spiritus, øl, sodavand, parfume og lignende) på indenrigsfly.
Tog
På vores rundrejser i Japan benytter vi ofte de berømte højhastighedstog, Shinkansen, til de lange strækninger. Alle Shinkansen-tog har aircondition og er komfortabelt indrettet med god benplads og sæder, der kan drejes efter køreretningen. De nyeste tog er udstyret med særlige rygekabiner. Ellers er rygning ikke tilladt.
Prisniveau
I Japan kan du få et måltid mad på en restaurant for cirka 150-250 kr. Hvad angår lommepenge, er det vores erfaring, at man kan klare sig for minimum 50 kr. pr. dag. Ved køb drikkevarer m.m. vil 100-150 kr. pr. dag pr. person være tilrådeligt. Hvis du planlægger at købe ting med hjem, skal du medbringe en del mere.
Drikkepenge
Det er ikke kutyme at give drikkepenge i Japan. På nogle restauranter betaler man en bordafgift på op til 10 % af det totale beløb. På besøg i virksomheder og institutioner er det velset at medbringe en smukt indpakket gave. Gerne noget specielt dansk.
Valuta og kreditkort
Den japanske møntfod hedder yen (JPY), og findes i 1-, 5-, 10-, 20-, 50- og 100-yen-sedler. Mønter findes også, men bliver mest brugt til byttepenge og i den offentlige transport.
Omvekslingskursen i forhold til danske kroner er: (pr. november 2019)
1 kr. = cirka 16 yen
100 yen = 6,25 kr.
Kreditkort (Visa, Mastercard, Amex og Diners) bliver i højere grad accepteret end tidligere, selvom de stadig ikke bliver brugt så hyppigt som i vestlige lande. Det er derfor en fordel at veksle til japanske yen (JPY) hjemmefra. Vil du hæve penge i automater (ATM), bør du undgå banker, da de disse for det meste ikke tager imod udenlandske kort. I stedet bør du benytte dig af automaterne i 7-11-kioskerne, som ligger på stort set hvert gadehjørne.
Elektricitet
I Japan bruger man 100 volt – hvilket vist ikke findes andre steder i verden. Stikkene er to-hullers og flade. På nogle hoteller er der på badeværelserne to runde huller. Medbring en adapter, hvis du skal bruge elektriske apparater.
Telefon og internet
Den internationale landekode for Japan er + 81. Telefon- og kommunikationsnettet udbygges med stor hast i Japan, hvilket betyder, at det bliver nemmere og billigere at ringe ud af landet også med mobiltelefon. Det er muligt at benytte sin danske mobiltelefon, men takster og dækning varierer med teleselskaberne. Man kan også købe såkaldte IP-telefoni-kort, hvor man køber forudbetalt international telefoni til priser omkring 3-5 kr./min.
Internetcaféer er meget udbredte, men det er vores erfaring, at der ikke er tid til at besøge sådanne steder undtagen på fridage eller efter endt program. På de fleste store hoteller er det muligt at få adgang til en computer med internetforbindelse, dog til forholdsvis høje priser (ca. 50 kr. pr. time).
Breve og postkort kan med få undtagelser sendes fra de hoteller, vi benytter. Ofte vil det også være muligt at købe frimærker ved piccoloernes stand i hotellets lobby.
Drikkevand og hygiejne
I Japan er hygiejnen høj og klart på niveau med Vesteuropa. På restauranter er der generelt en høj hygiejne, og der vil altid være enten rene spisepinde eller engangspinde ved bordene.
Postevandet i Japan er rent overalt, men det smager nogle steder mere af klor, end vi er vant til. En anden bakteriekultur kan dog give sarte maver problemer. Overalt kan man købe sodavand, mineralvand og øl, selv efter lukketid, idet der er et utal af drikkevareautomater i byerne, hvor man også ofte kan købe sig en dåse med varm kaffe.
På hoteller og større restauranter vil der være moderne/vestlige toiletforhold, men man kan opleve, at der er toiletter på mindre steder, hvor der ikke er toiletpapir, ligesom standarden på visse offentlige toiletter eller i landområder ofte må beskrives som ”et hul i jorden”. Medbring selv toiletpapir eller en pakke vådservietter samt eventuelt noget hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker) i tilfælde af, at der ikke skulle være mulighed for at få vasket hænder.
Rygning
Under al flyvning, tog- og bustransport er der rygeforbud. Der er dog ofte afmærkede områder i togene, hvor rygning er tilladt. Endvidere er der visse turistmål, der ikke tillader rygning.
Takt og tone
Det er meget dårlig tone i Japan at blive ophidset og skælde ud. På den måde taber man ansigt. Er der problemer, løses disse bedst ved en venlig forhandling. Høflighed er en dyd i Japan, så husk både at sige goddag, tak og farvel ved indkøb og restaurationsbesøg. Selv om serviceniveauet generelt er højt, kan der ske misforståelser på grund af kulturelle forskelle eller sproget. Som så mange andre steder i verden løses dette bedst med et smil – smil, og du får smil igen. Generelt er de fleste japanere venlige, høflige og imødekommende. Mange er generte over for udlændinge, men beder man om hjælp, vil de fleste gøre meget for at hjælpe.
I private hjem tager man altid skoene af, ligesom man aldrig har sko på i områder med tatamimåtter (traditionelle gulvmåtter af risstrå); dette kan man for eksempel opleve på restauranter med traditionelt indrettede områder, hvor man sidder på gulvet og spiser ved lave borde. Til gengæld vil der så stå et par ”hjemmesko” klar til brug i stedet.
Japanerne spiser med spisepinde, og der er en vis etikette knyttet til brugen af spisepinde, som man bør skrive sig bag øret. Hvis du har brug for at lægge spisepindene fra dig, så læg dem på spisepindeholderen eller ved siden af din skål eller tallerken. Det er meget uhøfligt at efterlade dem stukket ned i en skål med ris! Sut ikke på spidsen af spisepindene, og brug dem ikke til at ”spidde” maden med – maden skal gribes mellem pindene. De fleste lærer teknikken lynhurtigt, og den japanske mad er lavet til formålet: risene klistrer og er dermed nemme at fange, ligesom grønt, fisk og kød oftest er skåret ud i mundrette bider. Giv det en chance, og ellers vil de fleste spisesteder hellere end gerne hjælpe med kniv og gaffel.
Påklædning i Japan er mørkt tøj for mænd og mørk dragt for kvinder, hvis man tager dertil i forretningsøjemed. For turistrejsende er Japan lige så afslappet som andre steder, så der er ingen grund til at medbringe aftenkjoler og jakkesæt. Da vores rejser er forholdsvis aktive rejser, er det vigtigste, at tøjet er praktisk og behageligt. Shorts kan bruges næsten overalt. Man skal ikke, som andre steder i Asien, være specielt opmærksom på beklædning i templer etc. Ligeledes er der ingen særligt strikse krav til kvinders påklædning.