Fakta om Shanghai

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Shanghai.
  • Indbyggere 28,5 mio.
  • Grundlagt 1291
  • Sprog Mandarin, Shanghai kinesisk
  • Religion Konfucianisme, daoisme, buddhisme, islam, kristendom
  • Valuta Renminbi
  • Højde over havoverfladen 4 meter

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Kina varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:
Sommertid: + 6 timer
Vintertid: + 7 timer

Transport

Bus
Busser i Kina og Tibet har ikke helt den samme standard som den, man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er nødvendigt. Der er rygeforbud på alle vores busser.

Tog
Heller ikke togene i Kina kan sammenlignes med europæisk standard. Dog vil vi altid vælge den bedst mulige kategori og benytter altid togkupéer med aircondition. Ved kørsel med nattog benyttes 4 personers kupeer (såkaldt soft sleepers). Om bord på toget er der mulighed for at købe snacks og drikkevarer, ligesom der findes toiletter i hver togvogn.

Fly
På vores rundrejser i Kina flyver vi ofte med indenrigsfly på de større strækninger. Hvor dette er tilfældet, vil rejselederen orientere dig om praktiske forhold ved check-in i lufthavnen samt flyvetid på den pågældende strækning. Der er rygeforbud på alle fly i Kina. Man må ikke medbringe væsker i håndbagagen (spiritus, øl, sodavand, parfume og lignende) på kinesiske indenrigsfly.

Prisniveau

Eftersom prisen på vores rejser inkluderer de fleste måltider, behøver du ikke medbringe særlig mange penge til mad. Et godt måltid mad på en lokal restaurant koster mellem 50 og 100 kr., og hvad angår lommepenge, er det vores erfaring, at man kan klare sig for ca. 100-200 kr. pr. dag. For dette beløb kan man dække udgifter til supplerende drikkevarer, postkort, frimærker, snacks m.m., men tag ekstra med, hvis du planlægger at købe ting med hjem.

 
Drikkepenge

I Kina er drikkepenge almindelig praksis i turistbranchen. Det er normalt, at man som rejsende betaler drikkepenge til buschauffører og lokalguider. Hver rejsedeltager bør regne med et beløb på 6-7 USD pr. dag til fordeling mellem chauffører og lokalguider. Den/de guider, som rejser med på hele/dele af turen, gives typisk en lidt højere sats end de lokale guider og chauffører. For den almindelige rejsende kan det være svært at vide, hvor meget de enkelte personer skal have. Men med en til to dollar kommer man langt! I praksis kan det arrangeres, at rejselederen samler pengene ind for hele turen og sørger for, at de rigtige personer får de rigtige beløb.

Det skal understreges, at selvom drikkepenge er normalt, er det naturligvis frivilligt at betale. Barer, caféer og natklubber samt restauranter på hoteller vil ofte lægge 10-15% i ”service charge” oven i de givne priser. Dette vil fremgå af regningen.

Valuta og kreditkort

Den kinesiske møntfod hedder renminbi (’folkets penge’) – CNY – og kaldes i daglig tale yuan. 1 CNY = ca. 1,03 DKK (februar 2016) og findes i 1-, 5-, 10-, 20-, 50- og 100-yuan-sedler. Mønter findes også, men bliver mest brugt til byttepenge og i den offentlige transport.

Har du ikke mulighed for at veksle inden afrejsen, er USD det bedste alternativ, og det skal være i høje valører (sedler). Rejsechecks kan også medtages i USD – også i høje valører, og disse kan anvendes i storbyer. Det er bedst at veksle USD til CNY, inden du skal på indkøb. Små dollars kan dog bruges som betaling på de mere turistede markeder. Hvis du veksler USD i Kina, så husk at gemme kvitteringen, da tilbageveksling til USD kun kan ske mod fremvisning af gyldig kvittering fra tidligere officiel veksling. Dette sker i den internationale lufthavn inden afrejsen fra Kina mod et vekselgebyr på ca. 50 kr.

Kreditkort som Visa, MasterCard eller American Express kan bruges som betalingsmiddel på de fleste store hoteller og i visse butikker. Gennem de sidste par år er hæveautomater til internationale kreditkort blevet væsentlig mere udbredt i de større byer, men man kan risikere at skulle gå langt efter dem, da flere automater kun accepterer kinesiske kreditkort.

 
Elektricitet

Kina har ligesom Danmark 220 volt vekselstrøm, men til tider et utal af forskellige typer stik. Det er derfor tilrådeligt at medbringe et adapter-sæt med mange valgmuligheder.

 
 
Telefon og internet

Den internationale landekode for Kina er +86. Telefon- og kommunikationsnettet udbygges med stor hast i Kina, hvilket betyder, at det bliver nemmere og billigere at ringe ud af landet også med mobiltelefon. Det er muligt at benytte sin danske mobiltelefon, men takster og dækning varierer med mobilselskaberne. Man kan også købe såkaldte IP-telefonikort, hvor man køber forudbetalt international telefoni til priser omkring 3-5 DKK/min.

Internettet bliver ligeledes mere og mere udbredt. Internetcaféer skyder frem overalt, men det er vores erfaring, at der på rundrejser ikke er tid til at besøge sådanne steder undtagen på fridage eller efter endt program. På de fleste store hoteller er det muligt at få adgang til en computer med internetforbindelse, dog til forholdsvis høje priser (ca. 50 DKK pr. time). Breve og postkort kan med få undtagelser sendes fra de hoteller, vi benytter. Ofte vil det også være muligt at købe frimærker ved piccoloernes stand i hotellets lobby.

Drikkevand og hygiejne

I Kina er hygiejnen bedre end de fleste andre steder i Asien, men er dog stadig ikke på niveau med Vesteuropa. Der er dog ikke noget problem, når blot man bruger sin sunde fornuft. På restauranter er der generelt en høj hygiejne, og maden er da også tilberedt i wok ved meget høje temperaturer. Der er ingen grund til at medbringe egne spisepinde, og der vil altid være enten rene spisepinde eller engangspinde ved bordene.

Drik aldrig vand direkte fra vandhanen. Det eneste vand, der er sikkert at drikke i Kina, er kogt vand, samt forseglet flaskevand, som i øvrigt kan købes overalt til en rimelig pris (600 ml / 3-5 kr.). Desuden kan man overalt købe diverse sodavand og øl. Kineserne har også en god tradition for at have kogt vand tilgængeligt mange steder. Der vil derfor som regel være en elkedel eller en termokande til varmt vand på hotelværelset. Det kogte varme vand er sikkert at drikke og er udmærket til en kaffe- eller tepause efter en lang dag.

Takt og tone

Den korteste afstand mellem to mennesker er ofte et smil, og dette gælder også i Kina. Kineserne er venlige og har generelt let til latter. De er også tit meget interesserede i at tale med turister, da dette er en måde at øve sig i engelsk på.

Kineserne spiser ikke for at leve, men lever for at spise. På kinesiske restauranter er der en god stemning og generelt et lidt anderledes lydniveau, end man er vant til hjemmefra. Normalt spiser vi ved store runde borde, der er udstyret med en drejeskive, så man let kan smage på alle retterne. Placer aldrig spisepindene lodret ned i risskålen, da dette associeres med død og ulykke.

Under rejsen vil du få rig mulighed for at handle med kineserne, og det forventes, at man prutter om prisen på markeder og i boder. Dette er en meget social begivenhed og i nogle situationer anses det nærmest som uhøfligt, hvis ikke man prutter om prisen. Lær et par enkelte gloser. Kineserne er stolte af deres sprog og synes, det er fantastisk sjovt, når turister kan et par simple vendinger på kinesisk. At kunne sige ’god morgen’, ’tak’, ’farvel’ eller ’jeg vil gerne bede om to øl’ får næsten altid et smil frem hos kineserne.

Den kinesiske trafik kan virke temmelig kaotisk på grund af hyppige vognbaneskift. Når du krydser gaden, er det en god ide at forsøge at få øjenkontakt med billister, der skal foretage højresving, da det er lovligt at dreje til højre for rødt lys i Kina.

Kineserne betragter det som uværdig og uanstændig opførsel, hvis man ikke er i stand til at kontrollere sig selv og sine følelser. Det vil sige, at man som turist ikke bør vise vrede eller blive ophidset. Kommer du i en situation, hvor du føler dig dårligt behandlet, kan du henvende dig til rejselederen, som kan hjælpe med at rede trådene ud.

Rygning

Under al flyvning, tog- og bustransport er der rygeforbud. Der er dog ofte afmærkede områder i togene, hvor rygning er tilladt. Endvidere er der visse turistmål, der ikke tillader rygning.

Det er ikke lovligt at medbringe lightere på flyet ved rejser til og fra Kina. Det drejer sig både om håndbagage og indtjekket bagage. Medbragte lightere vil blive konfiskeret af de kinesiske myndigheder og bliver ikke udleveret igen ved afrejse. Derfor anbefaler vi, at du lader lighteren blive hjemme og i stedet køber en billig variant, når du er fremme i Kina.