Fakta Laos

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Laos.
  • Sprog Lao
  • Hovedstad Vientiane
  • Indbyggere 7 mio.
  • Religion Theravada-buddhisme
  • Valuta Kip
  • Areal 236.800 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Laos kan variere alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid +5 timer
Vintertid +6 timer

Transport i Laos

Bus
Busser i Laos har ikke helt samme standard, som man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.

Fly
På vores rundrejser i Laos og Sydøstasien flyver vi ofte de længere strækninger med indenrigsfly. Hvor dette er tilfældet, vil rejselederen orientere rejsedeltagerne om praktiske forhold ved check-in i lufthavn samt flyvetid på den pågældende strækning.

Økonomi
Prisniveauet i Laos er generelt lavere end i Danmark. Et godt måltid kan fås for cirka 40-80 DKK, og hvad angår lommepenge, er det vores erfaring at man kan klare sig for minimum 100-120 DKK pr. dag. Ved køb af supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 40-60 DKK pr. dag pr. person være tilrådeligt.
Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Det bliver ikke forventet, at man giver drikkepenge i Laos, dog med undtagelse af de finere restauranter og hoteller, hvor det forventes, at man lægger 10 % i drikkepenge oven i regningens beløb.

Valuta og kreditkort
I Laos hedder møntfoden kip (LAK). Medbring gerne USD, hvis du vil veksle i Laos. Bemærk, at du kun kan veksle LAK i Laos og Thailand. Mange steder kan du også betale med USD og thailandske baht. I de fleste større byer kan du benytte Visakort ved betaling på restauranter og hoteller, og du kan ligeledes hæve penge i bankerne med dit Visa.
Elektricitet
I Laos bruger man 220-230 volt, og der er mange stikvarianter. Derfor er det tilrådeligt at medbringe et adaptersæt med mange valgmuligheder.
Telefon og internet

Den internationale landekode i Laos er +856. Det er dyrt at ringe hjem fra Laos, tjek evt. med dit eget mobilselskab om dækning og priser for opkald fra Laos, samt modtagelse af opkald.

I de fleste større byer findes der internetcaféer, hastigheden kan dog variere meget, du kan derfor med fordel prøve dig lidt frem. De fleste hoteller tilbyder også internetservice mod betaling.

Hygiejne
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.
Takt og tone

Laoterne er generelt meget åbne og tager mod turister med et smil. Det ligger ikke til laoterne at rette på folk, og de går ud fra, at man som gæst selv har sat sig ind i, hvordan man opfører sig ved ankomsten til landet. Selv om laoterne generelt er vant til mange turister, forventes det, at man respekterer deres helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt påklædning. Det vil sige: at skuldre og knæ er dækkede, samt at tøjet ikke er alt for stramt.

Man tager skoene af, før man betræder et tempel, og husk at holde fødderne nede og aldrig vendt mod Buddhafigurer eller helligdomme, idet fødderne betragtes som urene. Man berører og klatrer ikke på Buddhafigurer og historiske monumenter. Ikke alle steder må man fotografere, så vær derfor opmærksom på påbud. Man poserer heller ikke foran Buddhafigurer. Laoter betragter det som uværdig og uanstændig opførsel, hvis man ikke er i stand til at kontrollere sig selv og sine følelser. Det vil sige, at man som turist ikke bør vise vrede eller blive ophidset. Kommer du i en situation, hvor du føler dig dårligt behandlet, kan du henvende dig til rejselederen, som kan hjælpe med at rede trådene ud.

Offentlige kys og kærtegn er højest upassende. Kropskontakt og holden i hånd er heller ikke velset, selv om det er almindeligt, at personer af samme køn ses hånd i hånd. Ligeledes bør man altid være tækkeligt påklædt. I de store turistområder er det dog accepteret at afvige fra normerne inde på hotelområderne. Rør aldrig en laot på hovedet. Det betragtes som uhøfligt, da håret er helligt.

Tiggere opleves i nogle områder, og naturligvis kan man give de gamle og invaliderne en skilling, men ikke børn og unge mennesker – for ikke at skabe et marked for børnetiggeri. Hvis du vil give børnene noget, så giv dem shampoo, sæbe, blyanter eller kladdehæfter.

Rygning
Under al flyvning og transport er der rygeforbud. Der må ikke ryges indendørs på offentlige steder, medmindre det foregår i særligt indrettede rygerum.