Fakta Nepal

Her kan du læse en række forskellige praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Nepal
  • Sprog Nepali og lokalsprog
  • Hovedstad Kathmandu
  • Indbyggere 31, 5 mio.
  • Religion Hinduisme
  • Valuta Nepalesisk rupee
  • Areal 147.181 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Nepal kan variere alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 3,45 timer
Vintertid + 4,45 timer

Transport i Nepal

Bus
Busser i Nepal har ikke helt samme standard, som man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.

Fly
På vores rundrejser i Nepal og Himalaya-området flyver vi ofte de længere strækninger med indenrigsfly. Hvor dette er tilfældet, vil rejselederen orientere rejsedeltagerne om praktiske forhold ved check-in i lufthavn samt flyvetid på den pågældende strækning.

Økonomi
Prisniveauet i Nepal er generelt lavere end i Danmark. Et godt måltid kan fås for cirka 50 DKK, og hvad angår lommepenge, er det vores erfaring at man kan klare sig for minimum 50 DKK pr. dag. Ved køb af supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 20 DKK pr. dag pr. person være tilrådeligt.
Drikkepenge
Selvom drikkepenge er ved at blive udbredt i Nepal i takt med turisternes indtog, er det ikke forventet at give drikkepenge andre steder end på dyrere restauranter.
Valuta og kreditkort

Den nepalesiske møntfod hedder nepalesisk rupee (NPR). 1 DKK = cirka 14,7 NPR og 1 USD = cirka 101 NPR (pr. juli 2015). Medbring amerikanske dollars, hvis du ønsker at veksle til den lokale valuta – dette kan gøres i de fleste større byer og i lufthavnen.

Det er muligt at betale med Visa og MasterCard i de større byer samt hæve kontanter.

Elektricitet
I Nepal bruger man 220 volt. De lokale stik kan variere fra den danske standard, så vi anbefaler at medbringe et adaptersæt med mange valgmuligheder.
Telefon og internet

Den internationale landekode for Nepal er + 977. Det er dyrt at ringe hjem fra Nepal og at bruge datatrafik på smartphones, så tjek evt. med dit mobilselskab om dækning og priser for opkald og datatrafik.

I alle de større byer findes der et stort udvalg af internetcaféer, og de større hoteller tilbyder ligeledes internetservice mod betaling.

Hygiejne
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.
Takt og tone

Nepaleserne er et fantastisk sødt, hjertevarmt og smilende folkefærd, der tager imod turister med varme og store, gæstfri smil. Selvom nepaleserne generelt er vant til turister, forventes det, at man respekterer deres helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt opførsel og påklædning.

Der gælder visse gyldne regler i forbindelse med besøg i templer. Man tager skoene af, før man går ind i et tempel eller et privat hjem. Husk endvidere, at man skal holde fodsålerne væk fra helligdomme og andre mennesker, når/hvis man sidder ned. Det er ikke velset at pege, hverken på gudestatuer eller på andre mennesker. Korte shorts og T-shirts uden ærmer er ikke velset – dette gælder specielt for kvinder. Skal man besøge templer eller andre helligdomme, tilrådes det (og nogle gange forlanges det), at tøjet dækker både skuldre og knæ, så man ikke støder den lokale befolkning. 

Man tager altid skoene af, før man besøger et tempel. Et par strømper kan være en god idé at medbringe til de meget kolde – eller meget varme – tempelgulve. Dog vil der være steder, hvor man skal være helt barfodet.

Som rejsende i Nepal vil du uundgåeligt komme tæt på landets mange fattige. Tiggere og krøblinge opleves mange steder, og det kan være hårdt at stå ansigt til ansigt med. Lyt til rejselederens råd, og giv aldrig penge til børnene, for ikke at skabe et marked for børnetiggeri.

Rygning
Under al flyvning og transport er der rygeforbud. Der må ikke ryges indendørs på offentlige steder, medmindre det foregår i særligt indrettede rygerum.