Rejs til Nordkorea
Nordkorea, eller Den Demokratiske Folkerepublik Korea, kan ikke undgå at fascinere med sin særhed. Alt i Nordkorea er statskontrolleret, selv befolkningens samtaleemner. Afgudsdyrkelsen af landets tidligere ledere Kim Jong Il og Kim Il Sung gennemsyrer alt, og selv om det nok ikke er klogt at være alt for højrøstet i sin kritik, kan man jo more sig i stilhed.
Geografi og natur i Nordkorea
Nordkoreas historie
Både kulturelt og politisk har den koreanske halvø altid været tæt knyttet til Kina. I de tidligste tider blev det koreanske sprog skrevet med kinesiske skrifttegn, og landet har i flere omgange været under kinesisk overherredømme. I de første århundreder i vor tidsregning bestod Korea af en række mindre riger, der indbyrdes bekrigede hinanden med heftig kinesisk indblanding. Til sidst sejrede Silla-riget, der herefter herskede i hele Korea; dog med anerkendelse af den kinesiske kejsers overhøjhed. Silla-riget blev senere afløst af Koryo-riget, som jævnligt blev angrebet af mongoler og japanere. Herefter opstod dynastiet Yi, der bestod til 1910; også under kinesisk overherredømme. Da Yi-dynastiet gik under, overtog Japan Kinas hidtidige overherreposition.
Japans herredømme i Korea varede til 1945, hvor Stalin sendte en koreansk officer, Kim Il Sung, for at besætte Nordkorea. Sydkorea blev samme år besat af USA. FN forsøgte at genforene de to lande, men begges ledere udråbte efter et par år hver deres stat. I 1950 forsøgte Nordkorea ved magt at gennemtvinge en genforening af de to Korea’er, hvilket udviklede sig til Koreakrigen. Den blodige krig sluttede uafgjort i 1953, og siden har det neutrale område mellem de to lande lagt jord til mange sammenstød. De to arvefjender nærmede sig dog hinanden i 2000, hvor Sydkoreas præsident Roh Moo-Ryun for første gang mødtes med Kim Jong Il, og i oktober 2007 blev de to lande enige om en aftale, der skal skabe fred og samarbejde mellem de to lande. Andre dele af verden er Nordkorea dog ikke så gode venner med. Især USA er ikke begejstret for den lille kommunistiske stat og har givet Nordkorea en plads på ”ondskabens akse”.
At rejse i Nordkorea
En rejse til Nordkorea er aldrig en ensom affære. Ingen individuelle rejser er tilladt, og alle rejsende grupper bliver ledsaget overalt af statsudpegede guider. Hvis man kan leve med denne babysitter-ordning, er der gode muligheder for en spændende og anderledes ferie i Nordkorea. Den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea er en særpræget oplevelse med en yderst anspændt stemning og en labyrint af underjordiske tunneler. Guiden vil helt sikkert præsentere Koreakrigens ødelæggelser og Sydkoreas kapitalisme som et resultat af amerikansk imperialisme, og et besøg i den besynderlige zone er en god chance for at se tingene fra den anden side. Nordkoreas velordnede hovedstad Pyongyang ligger langt fra resten af Asiens kaotiske charme. Byen ligger smukt omkring en flod med to tårnhøje vandfald og er fyldt med propaganda, der både kan få én til at tænke og trække på smilebåndet. Bjergområdet Myohyang er smukt med et væld af blomster og vandrestier, man næsten kan få for sig selv. I området ligger et museum med Den Internationale Venskabsudstilling. Her udstilles andre landes gaver til den evige præsident Kim Il Sung og hans søn Kim Jong Il. Kim Il Sung har blandt andet modtaget en limousine fra Stalin og togvogn udstyret med et imponerende våbenarsenal fra formand Mao.
Et fast punkt på mange rejser til Nordkorea er Paekdu-bjerget ved grænsen til Kina. Paekdu er en udslukt vulkan med en smuk og iskold kratersø. Stedet har en mytisk betydning for koreanerne, fordi det ifølge legenden var her, grundlæggeren af det første koreanske kongerige nedsteg fra himlen. På en eller anden måde har området også fået ry som centrum for bekæmpelse af kapitalister, og mange af stedets træer er prydet med revolutionære slogans. Mange af inskriptionerne stammer helt fra 1920’erne, men ser ud som om, de for kun et par dage siden blev ridset ind i træernes bark af unge kommunister med revolutionsdrømme.
Historier om Kim-familien
