Fakta Usbekistan

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Usbekistan.
 • Sprog Usbekisk
 • Hovedstad Tasjkent
 • Indbyggere 29 mio.
 • Religion Sunni-islam
 • Valuta Som
 • Areal 447.400 km2
Om bord på flyet til Usbekistan

Undervejs vil der blive serveret mad og drikkevarer. Inden landing vil flypersonalet udlevere en indrejseblanket, der består af følgende dele, som skal afleveres til myndighederne i Usbekistan:

A) Entry-Permit Card (ankomstkort)
B) Custom Card – (tolddeklareringskort)

Alle passagerer skal udfylde A og B. Ankomstkortet skal afleveres ved paskontrollen, og tolddeklareringskortet skal afleveres ved udgangen, efter du har hentet din bagage. Vær opmærksom på, at tolddeklareringskortet nogle gange først udleveres ved ankomsten til Usbekistan.

Transport i Usbekistan

Bus
Busser i Usbekistan har ikke helt samme standard, som man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.

Tog
På togrejser vil vi rejse i den bedst mulige klasse. Der er stor forskel på de enkelte afgange, men vi bestræber os på at benytte de bedste forbindelser - bl.a. kører vi med Centralasiens eneste højhastighedstog. Generelt skal du ikke forvente den store luksus, men togene er altid en oplevelse!

Fly
På vores rundrejser i Usbekistan flyver vi ofte de længere strækninger med indenrigsfly. Hvor dette er tilfældet, vil rejselederen orientere rejsedeltagerne om praktiske forhold ved check-in i lufthavn samt flyvetid på den pågældende strækning.

Bagage og bagagetransport

Det anbefales at medbringe en kuffert til almen bagage (maksimum 20 kg), samt en lille rygsæk til håndbagage og eventuelt skiftetøj. Kufferten SKAL kunne aflåses.

De dage, hvor vi skifter hotel, vil vi ofte undvære kufferterne i længere tid. Det skyldes dels, at vi benytter transport såsom bus, fly og tog, hvor man ikke kan have sin kuffert i nærheden, dels at håndteringen af bagagen tager tid. Ved flyrejser og togrejser afleverer vi ofte bagagen allerede dagen/aftenen før afgang, hvor en særskilt bagagebus vil transportere bagagen.

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Usbekistan varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid: + 3 time
Vintertid: + 4 time

Økonomi

Pengene rækker rigtig langt i Usbekistan. Hvad angår lommepenge, er det vores erfaring, at man kan klare sig for ca. 50 kr. pr. dag. Ved køb af supplerende drikkevarer med mere, vil 100-150 kr. per dag per rejsende være tilrådeligt. Et sådan beløb vil dække drikkevarer, postkort, frimærker og lignende mindre nødvendigheder. Inkluderer rejsen ikke helpension, skal du påregne ca. 50-70 kr. for et måltid per person.

Flere steder vil der være mindre afgifter (5-25 kr.) for kamera og videokamera ved seværdighederne. Beløbet går til bevaring af stedet. Ligeledes vil du ofte på din rejse i Usbekistan støde på fotomuligheder, hvor det forventes, at man giver et mindre beløb – 1-2 kr. pr. billede.

Derudover kommer naturligvis personlige fornødenheder samt shopping og drikkepenge.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke personlige drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør følge og respektere.

I praksis kan det arrangeres, at rejselederen samler pengene ind for hele turen i starten af rejsen og sørger for, at de rigtige personer får det rigtige beløb. Der sendes en kuvert rundt i bussen, så de, der ønsker, kan give drikkepenge. Regn med ca. 30-45 kr. per rejsedeltager per dag.

På mange hoteller, restauranter, caféer og lignende vil der ofte blive lagt 10-15 % i service charge oven i de givne priser. Dette vil fremgå af regningen. Er der service charge på regningen, behøver man ikke at give yderligere drikkepenge.

For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er et individuelt anliggende og frivilligt.

På rejser, der inkluderer ophold på båd (krydstogter), gælder andre regler, se det specifikke program for din rejse.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Usbekistan hedder usbek sum (UZS) og findes i 1-, 3-, 5-, 10-, 25-, 50-, 100-, 200-, 500-, 1.000 og 5.000-sedler. Der findes også mønter på 1, 5, 10, 25, 50 og 100 usbek sum, samt mønter i øreenheden tiyn (100 tiyn = 1 UZS).

Det kan bedst betale sig at veksle til den lokale valuta, når du er i Usbekistan. Der vil som regel være mulighed for dette på det første hotel på rejsen. Vi anbefaler, at du medbringer kontanter i USD eller EUR, og herudover gerne nogle dollars i små sedler, som du kan bruge, indtil det er muligt at veksle.

Kreditkort – for eksempel Visa, MasterCard, Diners og American Express – kan bruges som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse større butikker. Vær dog opmærksom på, at der er meget begrænset mulighed for at hæve kontanter på kreditkort, for der er langt mellem hæveautomaterne.

Omvekslingskursen i forhold til danske kroner er cirka:
1 DKK = 300 USZ
100 UZS = 0,33 DKK

Usbekiske sum kan kun veksles tilbage til udenlandsk valuta ved fremvisning af en gyldig kvittering fra oprindelig officiel veksling. Gem derfor altid din kvittering, når du har vekslet fra USD til UZS, i tilfælde af, at du skulle få brug for at veksle tilbage igen. Dette kan kun ske i lufthavnen ved udrejse fra Usbekistan.

Elektricitet
Usbekistan har ligesom Danmark 220 volt vekselstrøm. Stiktyper varierer meget, så medbring for en sikkerheds skyld et adaptersæt, der har flere typer stik at vælge imellem.
Telefon og internet

Den internationale landekode for Usbekistan er + 998. Det kan være dyrt at bruge mobiltelefon fra Usbekistan til at foretage og modtage opkald, sende sms samt gøre brug af datatrafik – tjek evt. med dit mobilselskab om dækning og priser i Usbekistan.

Internetcaféer findes efterhånden de fleste steder i Usbekistan, dog er forbindelsen ikke altid lige så hurtig som herhjemme. Det er desuden vores erfaring, at det kan være svært at finde tid til at gå på internettet, undtagen på evt. fridage eller efter endt program.

Hygiejne
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke vådservietter og gerne hånddesinfektions-gele (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.
Takt og tone

Usbekerne er et fantastisk sødt, hjertevarmt og smilende folkefærd, der tager imod turister med varme og store, gæstfri smil.

Som alle andre steder gælder der visse gyldne regler i forbindelse med besøg i templer og moskeer. Man tager skoene af, før man går ind i et tempel, en moske eller et privat hjem. Husk endvidere, at man skal holde fodsålerne væk fra helligdomme og andre mennesker, når/hvis man sidder ned. Det er ikke velset at pege, hverken på gudestatuer eller på andre mennesker. Korte shorts og T-shirts uden ærmer er ikke velset – dette gælder specielt for kvinder. Skal man besøge templer eller andre helligdomme, tilrådes det (og nogle gange forlanges det), at tøjet dækker både skuldre og knæ, så man ikke støder den lokale befolkning. 

Man tager altid skoene af, før man besøger et tempel. Et par strømper kan være en god idé at medbringe til de meget kolde – eller meget varme – tempelgulve. Dog vil der være steder, hvor man skal være helt barfodet.

Hoteller
I de store byer som f.eks. Tasjkent, Bhukara og Samarkand bor vi på mindre hoteller med de mest almindelige bekvemmeligheder. Hotellerne er valgt ud fra deres beliggenhed og hyggelige atmosfære - men forvent ikke luksus. På nogle af vores rejser benytter vi 2-stjernede hoteller, som på trods af den simple og enkle standard er yderst charmerende. Antallet af stjerner afspejler ikke nødvendigvis hotellets idyl og charme! Uanset standard har du altid eget bad og toilet på hotellerne. Endelig hotelliste vil blive fremsendt med afrejsebrevet 7 dage før afrejse.
Måltider

Morgenmad
Morgenmad på hotellerne er både lokal og vestlig. Den serveres typisk som buffet og består, ud over lokal morgenmad (som kan være temmelig krydret), af æg, brød, smør, marmelade, juice, frisk frugt, kaffe og te.

Frokost/aftensmad
Usbekisk mad er stærkt inspireret af både det tyrkiske og russiske køkken. Nationalretten plov, en sammenkogt og meget mættende ret, består af ris, kød, løg, gulerødder og olie, der oftest serveres til festlige lejligheder. Af andre kulinariske oplevelser kan nævnes kraftige supper, samosaer, grillet lam m.m.

Maden på hotellerne er oftest tilpasset turister, altså knap så fed og olieret, som usbekerne selv foretrækker den.

Usbekistanrejser

 • Drømmen om de blå kupler – Usbekistans Silkevejsbyer

  Eventyret lever stadig! Karavanebyer med fristende basarer, funklende azurblå kupler og gyldne landskaber venter langs ruten for den berømte handelsvej

  4,3
  • 3 afrejser
  • 10 dage
  • Fra 13.998,–
  fra København
Kontakt os

Ring til os på
tlf. 36 98 98 98
og hør nærmere