Natur

I Bosnien-Hercegovina møder du en storslået natur. Næsten halvdelen af landet er dækket af skov, og her er bjerglandskaber med tætte nåleskove, brusende smaragdgrønne floder, der skærer sig gennem dybe kløfter, spejlblanke søer og imponerende vandfald. Ved Adriaterhavet mod syd findes der frodige dale med plantager med kiwier, citroner, mandariner og vindruer. Der er flere nationalparker i landet, blandt andet Sutjeka Nationalpark, der huser fuglereservater, landets højeste punkt på 2386 m og den 20.000 år gamle urskov Perucica.

Kravice-vandfaldet i det sydlige Bosnien-Hercegovina

Historie

I Bosnien-Hercegovina taler befolkningen om tiden før krigen, under krigen og efter krigen – og den krig, der refereres til, er borgerkrigen fra 1992-95. Førkrigsperioden spænder over mange hundrede år fra Romerrigets besættelse af området, slavernes indvandring til Bosnien i 600-tallet og osmannernes erobring af først Bosnien og senere Hercegovina i 1400-tallet. Østrig-Ungarn annekterede området i 1908, og det fik en ung bosnisk serber til at myrde den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand i 1914. Mordet blev som bekendt optakten til 1. Verdenskrig. Derefter blev Bosnien-Hercegovina indlemmet i Kongeriget Jugoslavien, så fulgte 2. Verdenskrig, og i 1945 blev Bosnien-Hercegovina en af de seks republikker i Josip Titos Folkerepublikken Jugoslavien.

Osmannishk hus i Bjagaj

Efter Jugoslaviens sammenbrud blev Bosnien-Hercegovina i 1992 anerkendt som en selvstændig stat. Befolkningen var fra starten meget splittet, og de bosniske serbere udråbte deres egen republik, Republika Srpska, og det lykkedes dem hurtigt at få kontrol over størstedelen af landet. Dette var begyndelsen til en blodig krig, der varede i 3 ½ år, mellem bosniske muslimer (bosniakker) og bosniske kroater mod de bosniske serbere. I 1994 blev der dannet en føderation af bosniakker og bosniske kroater, som internt havde haft svært ved kæmpe sammen mod de bosniske serbere. Konflikten mellem den nye føderation og Republika Srpska fortsatte, og den kulminerede i 1995 med bosnisk-serbiske massakrer mod de bosniakiske enklaver Srebrenica og Zepa. Efter et stort internationalt pres lykkedes det i november 1995 at få de stridende parter til at underskrive en fredsaftale. Under borgerkrigen mistede ca. 100.000 mennesker livet, og omkring halvdelen af befolkningen blev drevet på flugt.

I dag deles præsidentskabet i et konsortium, der gennem rotation deler magten mellem bosniakker, serbere og kroater. Der er nu fredelige forhold i den unge stat, som præges af stor optimisme for fremtiden.

Den 160 meter lange tunnel under Sarajevo blev bygget i 1993

Sarajevo

Sarajevo er hovedstaden i Bosnien-Hercegovina og byen er i dag et miks af historie, kultur, krig og politik. Sarajevo har levn fra osmanniske tid og østrig-ungarsk indflydelse. Byen har en orientalsk bydel og en voksende moderne bydel. Sarajevo led under massive bombardementer og belejring i 1992-95, men en omfattende genopbygning har igen bragt byen på fode. Nu har Sarajevo rystet krigsstøvet af sig, og ortodokse kirker og moskeer står side om side med kommunistiske bygninger og livlige cafeer.

Sarajevos hovedtorv og bazarområde, Bascarsija

Mostar

Mostar ligger smukt ved floden Neretva og er Bosnien-Hercegovinas femtestørste by. Mostar er kendt for den ikoniske bro Stari-Most, der er selve symbolet på Mostar. Den stammer fra den osmanniske periode ligesom den historiske bykerne, der oser af orientalsk atmosfære.  Også Mostar led under omfattende bombardementer under borgerkrigen men har nu gjort comeback, er genopbygget, og fremstår som en af de smukkeste og mest charmerende byer i Bosnien-Hercegovina.

Den berømte bro Stari Most

Bosnien-Hercegovinarejser

 • Albatros’ Balkan

  Imponerende middelalderbyer, moderne historie og enestående kystlandskaber i Kroatien, Montenegro og Bosnien-Hercegovina

  • 20-04-2022
  • 8 dage
  • 7.998,–
  fra København
 • Den store Balkanrejse

  Historisk odysse gennem det tidligere Jugoslavien.

  4,4
  • 7 afrejser
  • 12 dage
  • Fra 11.998,–
  fra København
Kontakt os

Ring til os på
tlf. 36 98 98 98
og hør nærmere

Del denne side