Fakta om Athen

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Athen.
  • Indbyggere 3,2 mio.
  • Grundlagt 3000 f.Kr.
  • Sprog Græsk
  • Religion Kristendom, Jødedom, Islam, Buddhisme, Hinduisme
  • Valuta Euro
  • Højde over havoverfladen 70 meter

Værd at vide

Tidsforskel

Tisforskellen mellem Grækenland og Danmark er + 1 time, både vinter- og sommertid.

Transport

Til fods
Det centrale Athen er relativt let at navigere til fods, da de fleste af byens store seværdigheder ligger tæt på hinanden. Centrum er desuden hjemsted for en række restauranter, butikker og hoteller.

Bus
Der er også en omfattende busforbindelse i byen. Det lan dog være lidt forvirrende at finde rundt i alle ruterne.

Metro
Athen's metro let at bruge og forbinder hele byen og er en glimrende måde at komme ud til forstæderne.

Prisniveau

Priserne i Grækenland ligger en del lavere end i Danmark. Mange steder kan du få en 3-retters menu for under 50 euro, men det er naturligvis muligt at få et måltid mad i alle prisklasser. En kop kaffe på en café koster omkring 2 euro.

På rejser med halvpension eller øvrige måltider inkluderet i rejsens pris skal du normalt selv betale for drikkevarer.

Drikkepenge

Mange restauranter lægger obligatoriske drikkepenge til regningen. I disse tilfælde er det kutyme at runde lidt op. Hvis drikkepenge ikke fremgår af regningen på restauranten, tillægger man typisk 10-20 procent, hvis betjeningen har været tilfredsstillende.

Taxicahuffører og piccoloer på hoteller forventer at få et par euro i drikkepenge. På rundrejser gives der normalt lidt til lokalguider og buschauffører, en anbefaling til et beløb fremgår af prisinformationen på den rejse, du har købt. 

Ved krydstogter gælder andre regler, se det specifikke program for din rejse.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Grækenland er euro (EUR). 1 EUR = cirka 7,4 DKK (pr. maj 2015). Du kan både veksle penge hjemmefra og i Grækenland.

I Grækenland kan man anvende de gængse kreditkort, dog ikke American Express og Diners. Hæveautomater findes overalt.

Elektricitet

I Grækenland bruger man 220 V. De græske elstik er af samme type som de danske, så det er ikke nødvendigt at bruge en adapter.

Telefon og internet

Den internationale landekode i Grækenland er + 30. I EU-landene samt i Norge og Island kan du bruge dit mobilabonnement til samme pris som i dit hjemland – både når det gælder telefoni og datatrafik (roaming). Mobilselskaberne kan dog sætte en grænse for, hvor meget mobildata du kan anvende i udlandet, så tjek med dit mobilselskab, hvad der indgår i dit abonnement.

Der findes internetcaféer i de fleste større byer, og mange hoteller tilbyder internetservice mod betaling. Du kan også finde caféer med trådløst internet, gratis eller mod betaling.

Drikkevand og hygiejne

De fleste hoteller og restauranter har samme type toiletter som i Danmark. I mindre caféer og på de få offentlige toiletter, der findes, kan du dog møde pedal-toiletter. Nogle steder vil der stå en spand til toiletpapir ved siden af toilettet.

Der er altid mulighed for håndvask i forbindelse med toiletbesøg. Alligevel er det en god ide at have en flaske spritgel med i tasken.

 
Takt og tone

Når man skal på kirkebesøg, skal man sørge for at være tækkeligt klædt med dækkede arme og ben for at vise respekt. Det er desuden ilde set at bruge blitz ved fotografering i kirker.

Grækerne bruger af og til kropssprog i  stedet for simple ord som "ja" og "nej". Hvis du ikke forstår, så bare spørg.

Rygning

Under al flyvning og transport i Grækenland er der rygeforbud. Ligesom i Danmark er det ikke tilladt at ryge indendørs på offentlige steder, medmindre det foregår i særligt indrettede rygerum. Der er dog en tendens til, at denne lovgivning ignoreres af grækerne.