Rejs til Amsterdam

Cyklisterne kommer i rasende fart styrtende op over broerne og ned langs de smalle kanalgader, hvor skæve 1600-tals huse læner sig forover og reflekteres i vandet. Her er jakkesæt på citybikes, klimtende damer på statelige sorte cykler, unge piger på storblomstrede stel og tatoverede fyre på sammenklappelige tohjulede. Ferie i Amsterdam.

Indbyggere 1,2 mio.
Grundlagt 1275
Sprog Hollandsk
Amsterdams XXX-symbol kan dateres tilbage til 1505
Vidste du...

at selvom Venedig uden tvivl er mere kendt for sine kanaler end Amsterdam, så er det faktisk Amsterdam der har flest.

at Amsterdam ligger under havets overflade. Uden diverse teknologier, der er implementeret i løbet af de sidste fem hundrede år, ville byen ligge under 1,5 meter vand.

En vigtig handelsby

Tusindvis af duer har taget bolig på Dam pladsen ved kongepaladset Koninklijk Paleis og scenevant poserer de foran en gruppe japanerne, der slår fotostativerne ud for at dokumentere besøget. Duerne må dele Dam med mange tusind andre – pladsen med Kongepaladset, der oprindelig fungerede som Amsterdams rådhus, er et af byens mest befærdede.

Men der er mange andre, mere smukke sider af Hollands hovedstad. Den farverige kanalby som i renæssancen blev et af Europas vigtigste søfartsbyer og handelsstæder viser sig fra sin allerbedste side i det gamle arbejderkvarter Jordaan, der i dag er rig på spændende cafeer, delikatesseforretninger med håndlavet chokolade og kunsthåndværkere, der har slået sig ned i kvarterets gamle pakhuse. De små gader mellem de tre store kanaler her er bedst kendt som De ni små gader – De negen straatjes – og hjemsted for en række interessante designere, som har selskab af specialbutikker, gallerier samt de såkaldt brune cafeer, som er er gamle patinerede værtshuse med godt hollandsk og belgisk øl.

The Shipping House i Amsterdam

Historie

I Jordaan finder man også et af Amsterdams allerstørste tilløbsstykker, Anne Franks hus, der ligger på Prinsengracht tæt ved Westerkerk. Her hvor Anna Frank skrev sin berømte dagbog gengives den rystende historie om pigen og hendes jødiske familie der gennem flere år gemte sig i hemmelige rum på Prinsengracht, indtil de blev afsløret og udleveret til Gestapo for til sidst at ende deres dage i kz-lejr.

På Prinsengracht og i Jordaan finder man også Amsterdams husbådsmuseum, hvor man kan få en snert af hvad det vil sige at bo på kanalerne og ligeledes på Prinsengracht udstilles en anden hollandsk stolthed - tulipanen. Amsterdam Tulipan Museum ligger over for Anne Franks hus og fortæller historier om Hollands berømte nationalblomst men den kan også opleves undre mindre museale rammer på Blomstermarkedet på Singel

Anne Franks hus ligger på Prinsengracht tæt ved Westerkerk

Museumsby

Amsterdam er på alle måder en stærk museumsby og som moderby for en række af verdenskunstens allerstørste er det prangende samlinger, som tager plads på vægge og i magasiner. Udnyt ferien i Amsterdam til at gå på opdagelse omkring Museumplein (museumskvarteret), hvor man finder byens mest prominente kunstmuseer. Rijksmuseum på Stadhouderskade rummer en stor samling hollandske mesterværker fra religiøs kunst til guldalderen og værker af blandt andre Rembrandt, mens Van Gogh Museet på Paulus Potterstraat kan præsentere verdens største Van Gogh samling med mere end 200 malerier og 500 tegninger af mesteren. Den moderne kunst har hjemme på Stedelijk museet mens en række andre udstillingsbygninger og museer på hver deres måde medvirker til at kaste lys over Hollands historie som flådenation og kolonimagt. Det gælder bl.a. Amsterdams spændende historiske museum der med interaktive midler folder den store fortælling ud på i bygningen på Kalverstraat, det gælder Hollands maritime museum - Scheepvaart museum – der gennem modeller og afbildinger giver overblik over Hollands og Amsterdams stolte søfartsfortid på Linnaeusstraat og det gælder Tropenmusem på Kattenburgerplein, hvor man f.eks. kan blive klogere på nogle af de eksotiske lande, der kom under Hollands skjold i opdagelsesrejsernes og koloniseringens guldalder.

Dagens Amsterdam skal også opleves for det kulørte liv omkring hovedstrøget Kalverstraat og Nieuwendijk der ligger adresser til billige varehuse og kædebutikker og til Red Light Districts brostensbelagte gader, hvor hovedattraktionen ikke er de smukke renæssancebygninger men unge østeuropæiske piger der er til salg i udstillingsvinduerne. 

Rijksmuseum Amsterdam rummer værker af bl.a. Rembrandt

Coffee shops

Oplev desuden Albert Cuyp Markt, som er et af Europas største gademarkeder, gå en tur gennem det gamle arbejderkvarter De Pijp, der i dag er hjemsted for gode etniske restauranter, intellektuelle og kunstnere der er på vej frem, se en film i det næsten 100 år gamle art deco biograf Pathé Tuschinski på Reguliersbreestraat eller kig indenfor på en af de mange berømte og berygtede coffee shops, mens det endnu er muligt. Det er rigtigt, at der sælges og ryges hash, men for de fleste er coffee shoppen først og fremmest et symbol på det hollandske frisind, der de senere år er blevet presset på mange forskellige fronter.

Coffee Shop i Amsterdam

En multietnisk by

Rejsen til Amsterdam er rejsen til en af Europas mest multietniske byer – de mange forskellige nationaliteter kan også opleves i aktion på Ajax Station, når byens sportsstolthed, fodboldklubben Ajax Amsterdam byder velkommen med et internationalt stjernespækket hold.

Ajax Amsterdam's hjemmebane