Rejs til Zagreb

Cafestrøgene er tæt pakket med mennesker og folk der forgæves spejder efter ledige pladser under de kulørte parasoller. Tjenerne skrider i pendulfart rundt mellem bordene med fadøl, kaffe og kager og de heldige gæster strækker hals for at se om der er nogen de kender - enten privat eller fra ugebladene. Det er lørdag formiddag i det centrale Zagreb og gaderne rundt om Trg bana Jelačića er fyldt med kendisser og helt almindelige Zagreb-borgere – purgere – som har været på lørdagsshopping. Ferie i Kroatiens hovedstad.

Indbyggere 800.000
Grundlagt 1094
Sprog Kroatisk
Blå er Zagrebs traditionelle farve og bruges også på busser, sporvogne, etc.
Vidste du...

at over 200 gammeldags gaslamper oplyser Zagreb hver nat, og har gjort det siden deres installation i 1863. Tændere, kaldet nažigači, har til opgave at bringe lamperne til live hver nat og slukke dem hver morgen.

at siden 1877 er Zagrebs Grič -kanon blevet affyret hver dag ved middagstid. I tidligere år var kanonens funktion at signalere middagstid til byens kirker. I dag er det dog mest en turistattraktion.

Sporvogne

De kulørte sporvogne ruller ind på Trg bana Jelačića, Zagrebs centrale plads og sporvognsknudepunkt der deler byen i to – en øvre og en nedre bydel. Ovenfor ligger Donji Grad med de sammenvoksede middelalderlandsbyer Kaptol og Gradec, hvor troende sender en hilsen til Gud og Jomfru Maria ved bedestedet Kamenita Vrata – Stenporten - og hvor modebevidste unge piger handler ind hos designerne omkring Tkalčićeva og Radićeva eller fremviser garderoben på kaffebarerne i forgængerzonen.

Moderne sporvogn i Zagreb

På opdagelse

På byens centrale marked, Dolac servicerer grånende kvinder Zagreb-borgerne med frisk frugt og grønt fra landdistrikterne, og rundt om markedet spiser forretningsmænd frokost på listige middagsspisesteder. Overalt ses Zagreb katedralens sylespidse tårne og vil man være fri for at gå op ad de kuperede gader, er der mulighed for at hoppe på Zagrebs 120 år gamle kabelbane, Uspinjača. Turen op fra Tomićeva gaden til Lotrščak-tårnet tager under et minut, og når man hopper af, kan vælge enten nyde udsigten over Zagreb fra toppen af det gamle kanontårn eller gå en tur ad promenaden Strossmayerovo šetalište. Det er også her i Gradec, at man finder en række fine museer, som er gode at gå på opdagelse i hvis man vil vide mere om Kroatiens og Zagrebs kulturhistorie. Her ligger bl.a. Kroatiens museum for naiv kunst i sv. Ćirila i Metoda gaden med eksempler på nogle af Kroatiens vigtigste bidrag til verdenskunsten, Zagrebs spændende historie fortælles i ord og billeder på Zagrebs bymuseum i Opatička og Kroatiens største billedhugger Ivan Meštrović kan opleves i Mletačka på Atelje Ivan Meštrović. Et stenkast væk ligger også Zagrebs parlament, Sabor og St. Marks kirken med det kulørte tag hvor Kroatiens og Zagrebs våbenskjold er lagt i farverige teglsten.

Den grønne hestesko

Fortsæt rejsen nedenfor Zagrebs øvre bydele – her ligger den trafikerede hovedgade Ilica med den nyere, nedre bydel, der rummer et hav af cafeer og restauranter. Især området omkring Blomstertorvet, Trg P. Preradovića og Bogovićeva er populære møde- og gå-ud-steder. Folk mødes også gerne i og omkring Zelena Potkova - Den grønne hestesko – der er et flot eksempel på byplanlægning; et sammenhængende hesteskoformet område bestående af smukke parkanlæg og byens allerstørste kulturinstitutioner. Her, tæt på den danske ambassade, ligger bl.a. det arkæologiske museum på Trg Nikole Šubića Zrinskog pladsen, Kroatiens smukke, wienerinspirerede nationalteater på Trg maršala Tita, det etnografiske museum der ligger på Trg I. Mažuranića, Zagrebs botaniske have samt Strossmayer galleriet der bygger på biskoppen, politikeren og kunstelskeren Josip Juraj Strossmayers kunstsamling.

Kong Tomislav-pladsen

En grøn storby

Zagreb er en grøn storby og foruden den grønne hestesko er der flere grønne lunger ved Jarun søen, hvor der afholdes rostævner og hvor et par af Zagrebs mest populære natklubber hører hjemme. Hold også ferie den modsatte ende af byen - i det nordøstlige Zagreb ligger folkeparken Maksimir, som ofte bruges når familien skal på picnic og hvor byens fodboldstolthed Dinamo Zagreb deler hjemmebane med det kroatiske fodboldlandshold. Tyve minutters sporvognskørsel ud af det centrale Zagreb ligger endelig renæssancekirkegården Mirogoj.  Udover at være sidste hvilested for en lang række gamle adelsfamilier, berømte kroatiske forfattere og kunstnere er Mirogoj også stedet, hvor Kroatiens første præsident Franjo Tuđman ligger begravet og i forlængelse af kirkegården er der anlagt en mindepark for soldaterne, der mistede livet under krigen i Jugoslavien. Tag også udflugter til de charmerende gamle byer længere nordpå, Samobor og Varaždin eller besøg de smukke velhaverområder i Zelengaj, Tuškanac og Šalata.

Pavillon i Maksimir parken

En centraleuropæisk skønhed

Zagreb der er hjemsted for 800.00 indbyggere, er en overset storby, som ofte står i skyggen af Kroatiens meget attraktive kyststrækning og feriebyer fra Istrien over Kvarnerbugten til Dalmatien. Men i stil med byer som Prag, Budapest og Krakow har Zagreb en spændende blanding af centraleuropæisk skønhed, en arkitektonisk arv fra tiden under Østrig-Ungarn og en dramatisk efterkrigshistorie med reminiscenser fra tiden under kommunismen og efterdønningerne ovenpå bruddet med den. De senere år er infrastrukturen blevet god og med direkte fly fra Danmark og korte afstand fra feriebyerne i Istrien er der ikke længere nogen god grund til ikke også at holde ferie i Kroatiens pulserende hovedstad.

Udsigt over Zagreb