Rejs til Oslo

Det giver et sug i maven. Nedenfor ligger Oslo som små klatter spredt ud over fjorden fra Rådhuskajen til Langseund. Fra den 400 mere høje udsigtspost øverst i Holmenkollens berømte skihoptårn – Norges svar på Eiffel – er der fornem og angstfremkaldende panoramaudsigt ned over Norges hovedstad. Ferie i selskab af Munch og Henrik Ibsen.

Indbyggere 1,3 mio.
Grundlagt 1048
Sprog Norsk
Flaget viser den hellige Hallvard, Oslo's skytsengel
Vidste du...

at modtageren af Nobels Fredspris udvælges af den norske Nobelkomité i henhold til de ønsker, der fremgår af Alfred Nobels testamente.

at Oslo, hvert år siden 1947, har givet Londons befolkning et juletræ for at sige ”tusen takk” for Storbritanniens støtte under Anden Verdenskrig.

Den store dramatiker

Et par ældre damer finder et par pladser i Grand Hotels café, der genlyder af kaffeslubren og samtaler på tomandshånd. Oslos storslåede hotel var for mere end 100 år siden verdens næststørste dramatiker Henrik Ibsens stamsted. Hver dag ved middagstid forlod han sit arbejdsværelse for at indtage sin favoritfrokost på Karl Johansgate i det centrale Oslo. Ibsen har sat sig varige spor – og ikke kun i litteraturen. F.eks. er en af Oslos mest populære genbrugsbutikker, Et dukkehjem, opkaldt efter mesterens mest kendte drama.

Statue af Ibsen foran Nationaltheatret i Oslo

Kendte personer

Til trods for den norske hovedstads beskedne størrelse, har den været omdrejningspunkt for mange andre store enere og kunstneriske genier og byens fostring af personligheder som Edvard Munch og Thor Heyerdahl har skabt grundlag for flere store interessante udstillinger og seværdigheder. På Munch-museet i Tøyengata kan man opleve en storslået samling af mere end 1000 malerier, små 5.000 tegninger og omkring 18.000 grafiske blade son Munch selv testamenterede til Oslo kommune – herunder kendte værker som Skriget, Vampyren, Madonna og Det syge barn - og i Edvard Munchsgate kan man se hvor mesteren boede. Ikke langt fra Munchs hus – i Jens Bjelkes gade – ligger Oslos botaniske have, men der vises gerne mere opmærksomhed til en anden park, nemlig Vigelandparken. Her og på det tilhørende museum kan man se ca. 1600 skulpturer, 12000 tegninger, og 400 træsnit af kunstneren Gustav Vigeland, der arbejdede og boede her i tyve år fra 1924-1943. Vigelandsparken omfatter en betydelig del av Gustav Vigelands produktion. Her er 212 skulpturer i bl.a. bronze og granit der i alt udgør 600 figurer. Vigeland har også selv stået for den arkitektoniske udformning af selve parken.

Edvard Munch museet i Oslo

Eventyrlyst

Se også Kon-Tiki museet med dokumentarfilmoptagelser fra eventyreren Thor Heyerdahls ekspeditioner. Er man mere eventyrlysten, kan man gå på opdagelse i Norges fortid som vikingenation i Vikingeskipshuset, hvor der er mulighed for at se skibe helt tilbage fra 800-900-tallet.

Ra II i Kon-Tiki museet i Oslo

Forskellige kulturer

Det er også interessant at lægge vejen forbi Oslos interaktive Nobels Fredscenter, der er en hyldest til de mere end hundrede forskellige personligheder som har vundet fredsprisen siden den blev indstiftet. De helt almindelige, dødelige nordmænd skal imidlertid opleves andre steder. I Grünerløkka der er et af Oslos bedste steder når det gælder designshopping, caféliv og grønne områder, I Frogner-kvarteret og Majorstuen med de mere eksklusive fortovscafeer og butikker, i St. Hanshaugen, Gamlebyen og kvarteret Grønland som er Oslos multietniske smeltedigel med mellemøstlige og nordafrikanske forretninger og alternativt forlystelsesliv.

Statue af Alfred Nobel i Oslo

Bjergene

Glem heller ikke at gøre som nordmændene – tag op i bjergene. Det tager ingen tid at komme fra byen og op til fjeldet. Tag f.eks. T-banen til Sognsvann og videre mod Ullevållsæter og Tryvannstua, eller til Frognerseteren eller det gamle olympiske center ved Holmenkollen, der ligger under en halv time fra Oslo centrum. Der er flere bjergtagende motiver og panoramaer at hente på Prekestolen, en god gåtur væk lidt uden for Oslo. Her fra klippeplateauet i 600 meters højde går det lodret ned i den flotte, grønne fjord.

Holmenkollen med Oslo i baggrunden

En by i udvikling

Oslo er ingen stor storby og desuden kåret som den dyreste i verden, men de seneste ti år har Norges hovedstad været igennem en stor udvikling med nye, prestigiøse byggeprojekter og er blevet et interessant urbant, alternativ til Norges smukke og højt besungne natur og friluftsliv.

Moderne bygninger i Oslo

Rejser til Oslo

 • Norges skatkammer

  Oplev Norges fjorde og fjeldsider med smukke togrejser og storslåede sørejser, samt besøg i fascinerende storbyer.

  4,5
  • 9 afrejser
  • 7 dage
  • Fra 12.998,–
  fra København
 • Norge – fra fjorde i syd til Arktis i nord

  Oplev Norges vidder og fjorde med tog og verdens smukkeste sørejse med Hurtigruten gennem midnatssolens rige

  4,7
  • 10 afrejser
  • 10 dage
  • Fra 25.998,–
  fra København
 • Norge - Langs fjorde og gennem fjelde

  En historisk togrejse fra Bergen til Oslo inkl. Flåmsbanen og Sognefjorden.

  4,6
  • 6 afrejser
  • 6 dage
  • Fra 7.998,–
  fra København