Fakta om Wien

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Wien.
  • Indbyggere 1,9 mio.
  • Grundlagt 1221
  • Sprog Tysk
  • Religion Kristendom, Jødedom, Islam, Buddhisme, Hinduisme
  • Valuta Euro
  • Højde over havoverfladen 165 meter

Værd at vide

Tidsforskel

Der er ingen tidsforskel mellem Østrig og Danmark.

Transport

Sporvogne
De ikoniske røde sporvogne, der snager gennem de gamle gader i Wien, er lige så meget en del af byens identitet som dens store paladser og yndefulde caféer. Straßenbahn omfatter omkring 30 forskellige sporvognslinjer, der krydser byen og dens udkant. Af den grund kan du let stole på denne transportform for at se de fleste store attraktioner i byens centrum.

U-Bahn
Hvis du har tænkt dig at tage U-Bahn (undergrundsbanen) -systemet, kan det tage lidt øvelse, men du burde hurtigt kunne få fat i netværket. Der er i alt fem linjer. Disse metrotog kører dagligt og gennem det meste af natten i weekenden.

Prisniveau

Der er ikke stor forskel på prisniveauet i Østrig og Danmark. Prisen for at spise ude er dog noget lavere end i Danmark. Et måltid på en udmærket restaurant kan fås for omkring 250 kr.

Drikkepenge

I Østrig bruges drikkepenge i nogen udstrækning. Hvis du er tilfreds med serveringen på baren eller restauranten, kan du runde regningen op med 5-10 %. Taxachauffører forventer drikkepenge på op til 10 % af prisen, og personalet på hotellet vil sætte pris på en euro eller to.

På rundrejser er det normalt at give drikkepenge til chauffører og evt. lokalguider. Rejselederen kan hjælpe med at fordele drikkepengene korrekt. På krydstogter gælder andre regler, Se programmet for din rejse.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Østrig er euro (EUR). Internationale kreditkort som fx Visa og MasterCard kan bruges i stor udstrækning til betaling. Der er hæveautomater i alle byer, hvor du kan hæve kontanter.

Elektricitet

Østrig har ligesom Danmark 230 volt, og de fleste stikkontakter ligner de danske. Du kan evt. medbringe en adapter for en sikkerheds skyld.

Telefon og internet

Den internationale landekode til Østrig er +43. I EU-landene samt i Norge og Island kan du bruge dit mobilabonnement til samme pris som i dit hjemland – både når det gælder telefoni og datatrafik (roaming). Mobilselskaberne kan dog sætte en grænse for, hvor meget mobildata du kan anvende i udlandet, så tjek med dit mobilselskab, hvad der indgår i dit abonnement.

De fleste hoteller, restauranter, caféer og lignende har trådløst internet, som du kan benytte gratis eller mod betaling. Du skal ofte have et kodeord fra personalet for at benytte det.

Takt og tone

I Østrig er man mere høflig i sit sprog, end vi er vant til hjemmefra. Fx bør du sige "Sie" (De) til personer, der er ældre end dig selv. Derudover er der ikke den store forskel på omgangsformen i Danmark og Østrig.

Rygning

I Østrig er rygning forbudt i offentlige transportmidler, på banegårde, i busterminaler og lufthavne. Rygning indendørs på offentligt tilgængelige steder er også forbudt, medmindre det foregår i særlige rygerum, eller beværtningen er på mindre end 50 m2. Det er dog ikke alle steder, rygereglerne overholdes.