Fakta Polen

Læs om valuta, drikkepenge, elektricitet og andre praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Polen.
  • Sprog Polsk
  • Hovedstad Warszawa
  • Indbyggere 38 mio.
  • Religion Katolicisme
  • Valuta Zloty
  • Areal 312.000 km2

Værd at vide

Tidsforskel
Polen har samme tid som Danmark, både vinter og sommer.
Transport i Polen
På Albatros’ rejser i Polen benytter vi busser af god standard med aircondition. I byerne kan du nemt komme omkring på egen hånd med bus.
Prisniveau i Polen
Priserne i Polen er generelt noget lavere end i Danmark. Du kan få et måltid mad på en mellemklasserestaurant for omkring 150 kr. De fleste andre varer ligger på omkring det halve af de typiske danske priser.
Drikkepenge

Det er kutyme at give drikkepenge på restauranter og lignende i Polen. Du kan runde regningen op til nærmeste 10 zloty eller lægge 10% oven i beløbet. I taxaer kan du runde beløbet op, hvis du har været tilfreds.

På rundrejser og krydstogter vil chauffører, guider og skibspersonale forvente et vist beløb i drikkepenge. Se vores beløbsanbefaling i dit rejseprogram.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Polen hedder zloty. Det er altid godt at have nogle mønter og mindre sedler på sig til betaling i butikker, restauranter osv., hvor det kan være et problem at bruge de store sedler.

De gængse kreditkort som Visa, MasterCard og American Express kan bruges som betaling overalt i Polen. Langt de fleste byer har hæveautomater, hvor du kan hæve kontanter.

Elektricitet
I Polen bruger man 230 volt/50 hertz, og stikkontakterne er af samme type som i Danmark.
Telefon og internet

Polens internationale landekode er +48. I EU-landene samt i Norge og Island kan du bruge dit mobilabonnement til samme pris som i dit hjemland – både når det gælder telefoni og datatrafik (roaming). Mobilselskaberne kan dog sætte en grænse for, hvor meget mobildata du kan anvende i udlandet, så tjek med dit mobilselskab, hvad der indgår i dit abonnement.

Langt de fleste hoteller og mange caféer og restauranter har internetadgang gratis eller mod betaling, hvor du kan logge på med din computer eller tablet. Signalet og hastigheden kan dog variere en del.

Internetcaféer er ikke så mangfoldige, som de har været. Det lokale turistkontor eller bibliotek er sandsynligvis det nemmeste sted at låne en computer med internetadgang.

Takt og tone
Polakkerne er generelt meget høflige over for hinanden og for besøgende. Man giver hånd og holder døren for kvinder og lignende. Hvis du besøger en kirke, bør du dække armene til og ikke bære korte shorts og skørter.
Rygning
I Polen er det forbudt at ryge i busser og tog samt på stationer og ved stoppesteder. Man må heller ikke ryge indendørs på offentlige steder, medmindre det foregår i specielt afmærkede rygerum.
Drikkevand og hygiejne

Offentlige toiletter findes der ikke mange af i Polen, og de er ofte mangelfuldt rengjorte. Du skal normalt betale en eller to zloty for at bruge offentlige toiletter. Tag gerne en flaske hånddesinfektionsgel med.

Vandet fra vandhanen er ikke sikkert at drikke. Køb i stedet vand på flaske.