Seværdig­­heder i Portugal

Nyd portvin og fado-sang i Alfama-kvarterets barer

Hvad skal man se i Portugal? Du skal helt sikkert udforske Lissabons mange hyggelige kvarterer. Men levn også tid til slottenes by Sintra og portvinens hovedstad Porto. Læs om de bedste seværdigheder i Portugal her.

Alfama er et af Lissabons mest farverige kvarterer, hvor mange jøder slog sig ned efter den spanske inkvisition, og hvor de melankolske fado-sangerinder indtager barerne, når mørket falder på. Fadoens store stemme var den legendariske Amalia Rodrigues, som, da hun døde i 1999, fik en statsbegravelse fulgt af tre dages landesorg. Hendes grav kan ses i Santa Egracia-kirken, og hendes hjem kan besøges i Casa-Museu Amalia Rodrigues. Her fortæller billeder, møbler, garderober og smykker om fadoens dronning, som også fik berømmelse langt uden for Lissabon og Portugals grænser.

Lissabon: Bairro Alto

Et andet af Lissabons spændende kvarterer er det ikke mindre charmante Bairro Alto på højdedraget modsat Alfama. Her er en af de mest interessante attraktioner overraskede nok en elevatorkonstruktion, nemlig den spændende Elevador de Santa Justa skabt af Gustave Eiffels elev, Raul Mesnier du Ponsard, i begyndelsen af 1900-tallet. Det gamle arbejderkvarter er også hjemsted for den stejle Gloria-sporvogn og mange sjove butikker, fiskerestauranter, natklubber samt byens botaniske have. Det er også i Bairro Alto, man kan opleve den største samling af portugisisk kunst fra 1100-1800-tallet på Museo Nacional de Arte Antiga og parlamentet, der holder til i et gammelt benediktinerkloster fra 1500-tallet – Portugals velmagtsdage.

Sporvognen er et effektivt transportmiddel i Lissabon

Lissabon: Belém

En halv times sporvognskørsel fra Lissabons centrum ligger bydelen Belém, som betyder Betlehem. Det var her ved Tejo-flodens udmunding, at de store søfarere drog ud for at opdage verden. Det markeres af Monumentet for Portugisiske Opdagelsesrejsende, eller Padrão dos Descobrimentos, der ligger ned til vandet. Monumentet er meget passende udformet som et skib og afbilleder blandt andet Henrik Søfareren, en af arkitekterne bag grundlæggelsen af Portugal som søfarernation og kolonimagt.

Belémtårnet blev opført til minde om Vasco da Gama

Blandt andre berømtheder på monumentet er Vasco da Gama, der fandt søvejen til Indien, Pedro Álares Cabral, der opdagede Brasilien, og Ferdinand Magellan, der som den første sejlede hele kloden rundt. På pladsen ved siden af monumentet er der i mosaik afbilledet de rejser, som de portugisiske opdagelsesrejsende foretog, og fra toppen er der en fantastisk udsigt over Tejo. Belém skal også opleves for det UNESCO-beskyttede kloster Mosteiro dos Jerónimos – et af Portugals mest oplevelsesværdige bygningsværker – og for udsigtstårnet Torre de Belém, der blev bygget i 1515 for at sikre hovedstadens sikkerhed. Endelig skal man ikke snyde sig selv for et besøg på det berømte konditori Pastéis de Belém.

Det tog 100 år at bygge klostret for Jerónimos

Parque das Nações

En anden seværdighed, der ikke må forsømmes på en rejse til Portugal og Lissabon, er Parque das Nações, Folkets Park, som husede den storstilede verdensudstilling Expo 98, og som i dag huser en lang række interessante seværdigheder, ikke mindst sansepirrende arkitektur. Tag metroen dertil – Lissabons undergrundssystem er et fornemt eksempel på, at infrastruktur og offentlige transportmidler ikke behøver være kedelige. Hver eneste station har sit eget personlige karakteristikum og er et lille kunstværk i sig selv.

Udsigt over Lissabons røde tegltage

Det øvrige Portugal

Portugal er naturligvis meget mere end Lissabon. Det 11 millioner store naboland til Spanien på Den Iberiske Halvø rummer også muligheder for mindeværdige udflugter til slottenes by, Sintra, til dagdriverliv og badeferie i Albufeira og andre af de smukke byer på Algarvekysten, til historiske oplevelser i den gamle romerske by Conimbriga og til ferie i portvinens tegn i Porto og omegn. I Atlanterhavet ligger desuden to portugisiske øgrupper, der er perfekte til badeferie, Madeira og Azorerne. Begge øgrupper har været beboet i årtusinder, men det var først i 1400-tallet, at portugiserne genopdagede dem – Azorerne blev ”opdaget” i 1427 af en af Henrik Søfarerens kaptajner. Den tidligere så store søfarernation har ikke længere samme magtposition i verden, og eventyrerne bliver mest hjemme i Portugal. Men der er nu også mange gode grunde til at opdage Portugal.

Idyl i Sintra

Portugalrejser

 • Portugal for livsnydere

  Rejs langsomt på Lissabonkysten

  4,3
  • 15-04-2024
  • 8 dage
  • 10.498,–
  fra København
 • Krydstogt på Dourofloden – fra Porto til vinlandet

  Fra portvinens fødeby Porto til det UNESCO-fredede vinland i Dourodalen med barokbyer, vingårde og underskønne landskaber

  4,1
  • 2 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 14.698,–
  fra København
 • Langtidsferie på Algarvekysten

  Forkæl dig selv med 3 herlige uger på 4-stjernet hotel i det lune klima på Portugals sydkyst

  • 27-02-2024
  • 22 dage
  • 14.698,–
  fra København