Rejs til Rusland

Gademusikanterne lægger energisk underlægningsmusik til gøglernes optræden, karikaturtegnernes streger og sælgerne, der afsætter gamle uniformer, Sovjet-nostalgi og kopier af russisk malerkunst. I sidegaderne, der udgår fra Moskvas længste gågade, simrer køkkenerne af kartoffelfyldte dejruller og dampende varm rødbedesuppe, og de store varehuse sælger Gucci, Prada og andre vestlige mærkevarer. Meget er forandret i Rusland, men man kan stadig opleve ikke bare én, men flere helt andre verdener.

Indbyggere 146 mio.
Hovedstad Moskva
Sprog Russisk
Det russiske flag er fra 1699, og blev genindført efter Sovjetunionens fald
Vidste du...

at Rusland deler grænser med 15 lande? Nemlig Aserbajdsjan, Hviderusland, Kina, Estland, Finland, Georgien, Kasakhstan, Nordkorea, Letland, Litauen, Mongoliet, Norge, Polen og Ukraine.

at spillet Tetris blev opfundet i Rusland? Ophavsmanden er Alexey Pajitnov, som - måske lidt overraskende - blev inspireret til Tetris af sit yndlingsspil tennis.

Moskva

De mange passagerer i Moskvas metro har altid noget smukt at se på. Metroen er med sine 172 stationer og sit 280 kilometer lange rutenet ikke blot en af de største i verden – den er også en af de smukkeste. Alle stationer er udsmykket forskelligt med prangende skulpturer, smukke mosaikker og socialistisk kunst. Tag for eksempel den blå metrolinje til Den Røde Plads. Hele metrostationen Ploschtschad Revoljutsii er en tematisering af Oktoberrevolutionen. Under de 40 hvælvinger er der bronzeafstøbninger af revolutionens helte: en knælende pioner med geværet over skulderen, en mor med sit barn og en stor, stærk sportsmand.
Babushka betyder bedstemor på russisk
Oppe i gadeplan på Nikolskaja Ulitsa lyser den imponerende Vasilij-katedrals løgkupler op som overdimensionerede kulørte bolsjer bag Den Røde Plads. Ivan den Grusomme fik opført Ruslands måske mest kendte kirke til minde om sin erobring af Kazan i midten af 1500-tallet. Den Røde Plads skal også opleves for Lenins Mausoleum – Sovjetunionens grundlægger ligger her næsten 80 år efter sin død stadig lit de parade i en krystalmontre, og den balsamerede krop er med til at gøre Ruslands fascinerende historie nærværende. På Den Røde Plads ligger også det 115 år gamle varehus GUM med det store flotte glastag, og et stenkast herfra ligger byens hjerte og politiske magtcentrum, Kreml. Indtil Peter den Store rykkede hovedstaden til Skt. Petersborg i begyndelsen af 1700-tallet, var dette zarernes hjem. Efter Den Russiske Revolution flyttede det politiske centrum igen til Kreml, og Rusland styres stadig herfra.
Den Røde Plads i det centrale Moskva

Moskvas øvrige seværdig­heder

Blandt Moskvas øvrige spændende seværdigheder er Treenighedsporten, Alexander-haven, Kongrespaladset, Den ukendte soldats grav, hvor en evig flamme brænder til minde om sejren over nazismen, samt Maria Himmelfartskatedralen med de forgyldte løgkupler. Katedralen er centrum for den russisk-ortodokse kirke. Og det var her, zarerne lod sig krone i gamle dage.

Ferie i Moskva er imidlertid andet end kirker og kulturhistoriske seværdigheder. Glem ikke at kigge indenfor i KGB-museet, der giver et spændende indblik i den hemmelige efterretningstjenestes opfindsomme og barske metoder. Oplev folkelivet i Arbatskaja med det livlige og en kilometer lange Arbat-strøg. Sejl en tur på Moskva-floden og besøg Novodjevitjij-kirkegården og klostret af samme navn, som er på UNESCO’s kulturarvsliste.

Novodjevitjij-klostret

Skt. Petersborg

Rusland er naturligvis meget andet end Moskva. Fortsæt for eksempel rejsen i Rusland til Skt. Petersborg, hvor de store, prangende paladser står som imponerende arkitektoniske vidnesbyrd om Ruslands kejserlige fortid. Vinterpaladset er inspireret af Versailles og var zarernes residens indtil revolutionen i 1917. I dag er det ramme om en af verdens fornemste kunstsamlinger på Eremitagemuseet, der indeholder alt fra renæssancekunstnere som Leonardo da Vinci til store, moderne værker af Matisse, van Gogh og Picasso.
Skt. Petersborgs overdådige Vinterpalads
Oplev også Skt. Petersborgs Marmorpalads, den russiske nationalforfatter Pusjkins hus, Dostojevskij-museet, hvor den store romanforfatter boede de sidste år af sit liv, Blodskirken med de karakteristiske, farverige løgkupler og Kazan-katedralen, der i lighed med en anden af Skt. Petersborgs katedraler, Isaak-katedralen, er inspireret af Peterskirken i Rom. Skt. Petersborg skal også opleves for sin puls omkring hovedstrøget Nevskij Prospekt og for metroen, der i Skt. Petersborg ikke er mindre imponerende end i Moskva. Og det er også interessant at stifte bekendtskab med Aurora, den store panserkrydser, hvorfra der blev løsnet det skud, som varslede stormen på Vinterpaladset i 1917. I dag er den gamle panserkrydser et spændende museum.
Blodskirken står hvor kejser Alexander 2. blev myrdet i 1881

Det ukendte Rusland

At Rusland – eller Den Russiske Føderation – er jordens største land, får man et indtryk af, når man rejser ind i Sibirien, der er spændt ud mellem Uralbjergene og Stillehavet. Det kæmpemæssige område er på grund af de barske klimabetingelser tyndt befolket, til gengæld er det rigt på store, vigtige naturressourcer. Det ukendte Rusland kan også opleves gennem en rejse til Kaukasusregionens store steppeland, nord for bjergene af samme navn mellem Sortehavet og Det Kaspiske Hav. Eller til Kolahalvøen med Murmansk – verdens største by nord for polarcirklen. Spændende er også Europas længste flod, Volga, og hele Volga-regionen med hovedbyen og Ruslands fjerdestørste by, Nizjnij Novgorod, hvor nobelprismodtageren Andrej Sakharov og hans kone, Jelena Bonner, var i ufrivilligt eksil i 1980’erne.
Nizjnij Novgorod på Volga-flodens bred

Der er også fine muligheder for at holde aktiv ferie i Rusland med vandreture i Uralbjergene – området med de vigtige mineral- og olieforekomster – rundt om Bajkalsøen eller op ad det mere end 5.600 meter høje Elbrus-bjerg i Kaukasus, som er Ruslands og Europas højeste. Er man mere mageligt anlagt, vil Sortehavskystens strande og kursteder helt sikkert virke fristende.

Rusland er måske ikke længere en af verdens førende supermagter, men det enorme land med ikke færre end 142 millioner indbyggere er ikke blevet mindre interessant af den grund.

Bajkalsøen er verdens dybeste sø
Del denne side