Fakta Rusland

Her kan du læse en række forskellige praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Rusland.
  • Sprog Russisk
  • Hovedstad Moskva
  • Indbyggere 142 mio.
  • Religion Russisk-ortodoks
  • Valuta Rubel
  • Areal 17.075.000 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Rusland er verdens største land, og der findes derfor mange tidszoner. I år 2014 afskaffede man sommertiden i Rusland og derfor er tidsforskellen følgende for Moskva og Skt. Petersborg:

Vintertid: + 2 timer
Sommertid: + 1 time

Transport i Rusland

Bus
Busser i Rusland har ikke samme standard, som man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.

Tog
På togrejser rejser vi på den bedst mulige klasse. Der er stor forskel på de enkelte afgange, men vi bestræber os på at benytte de bedste forbindelser. Generelt skal du ikke forvente den store luksus, men togene er altid en oplevelse!
På nattoget mellem Moskva og Skt. Petersborg sover vi i 4-mands-kupéer. Vi gør opmærksom på, at det ikke altid er lige let at komme op i de øverste køjer.

Prisniveau
En hovedret med tilbehør koster omkring 130 kr., med drikkevarer cirka 180-220 kr. Hvis du ønsker ekstra drikkevarer, bør du beregne cirka 40 kr. yderligere pr. dag.
Drikkepenge

På restauranter, caféer og barer i Rusland er det kutyme at give omkring 10 procent i drikkepenge eller runde regningen op, hvis du har været tilfreds med betjeningen. Taxachauffører og ansatte på hoteller får normalt ikke drikkepenge i Rusland. På rundrejser forventer de lokale guider en beløb som tak for deres services.

Ved krydstogter gælder andre regler, se det specifikke program for din rejse.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Rusland er russiske rubel (RUR).

Du kan bruge kreditkort på de større hoteller, i de fleste butikker, på alle større restauranter og i stormagasiner. I de store byer findes der gode muligheder for at hæve kontanter i bankautomater.

Elektricitet
I Rusland har man 220 volt, og stikkontakterne er normalt identiske med de danske. Hvis du ønsker at være på den sikre side, kan du tage en adapter med. 
Drikkevand og hygiejne

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.

Du bør ikke drikke vand fra hanen, køb i stedet vand på flaske.

Telefon og internet

Den internationale landekode for Rusland er + 7. Det er dyrt at ringe hjem fra Rusland og bruge mobiltelefonens internetadgang. Tjek evt. med dit eget mobilteleselskab om dækning og priser for opkald og brug af datatrafik.

De fleste hoteller har internetservice mod betaling, og der er WiFi på de fleste restauranter og caféer.

Takt og tone
Overordnet set er Rusland et moderne og internationalt samfund, og der findes ingen særskilte regler eller retningslinjer for påklædning eller adfærd. Ved besøg i eksempelvis kirker anbefaler vi, at dit tøj dækker knæ og skuldre.
Rygning
Under al flyvning, tog- og bustransport er der rygeforbud. Der er dog ofte afmærkede områder i togene, hvor rygning er tilladt.