Rejs til Moskva

På Nikolskaja Ulitsa funkler Vasilij-katedralens løgkupler som overdimensionerede kulørte bolsjer, og på Den Røde Plads vimser turister, nysgerrige og rettroende leninister rundt om Lenins balsamerede lig for at få en bid af fortiden. De fleste er kommet videre i teksten for længst – det vidner den store mængde af modelhøje, blonde piger med hænderne fulde af Gucci, Prada og andre vestlige mærkevarer om. Ferie i det nye Moskva.

Indbyggere 12,6 mio.
Grundlagt 1147
Sprog Russisk
Sankt Jørgen iført rustning og en blå kappe med en gylden lanse i højre hånd ridende på en sølvhest
Vidste du...

at Moskva har ry for at være verdens dyreste hotelby.

at Moskva er den by i verden som har flest millionærer.

Lyden af kopek der smides i hatten og bliver til rubler, giver gademusikanterne ekstra motivation. Mozart og den gamle moskovit Shostakovich får tilført nyt liv, og symfonierne lægger sig som filmisk underlægningsmusik til det kulørte scenarium. Arbatskaya, Moskvas længste gågade, er daglig arbejdsplads for gøglere, karikaturtegnere, folk der sælger kitschet Sovjet-nostalgi eller som arbejder i en af de mange forretninger, på en af de mange cafeer eller en af de mange restauranter og fast food snacks, der flankerer strøget. I sidegaderne der udgår fra Arbatskaya simrer køkkenerne med kartoffelfyldte dejruller og dampende varm rødbedesuppe, og i de store varehuse sælges der Max Mara, Louis Vuitton, Gucci, Prada og andre vestlige mærkevarer. Moskva har dog også sine egne designere, herunder Denis Simachev som er kendt for at skabe tøj med referencer til russisk popkultur, mainstream-medier og kunst – og for at have kreeret en T-shirt med et blomsterindrammet portræt af den senere præsident Putin.

Shopping på Arbat

Meget er forandret i Moskva de seneste tyve år – men meget er også stadigvæk det samme. For eksempel er Kreml fortsat byens hjerte og politiske magtcentrum – sådan som det var under zarerne for flere hundrede år siden og som det har været igen siden Den russiske revolution. I Kreml kan man blandt andet se Treenighedsporten, gennem hvilken zarens tropper kom ridende hjem fra slagmarkerne, Den ukendte soldats grav hvor en evig flamme siden 1967 har brændt til minde om sejren over nazismen, Arsenal-tårnet. Kutafje-tårnet og – ikke mindst - Ivan den Stores klokketårn som alle er mere end 500 år gamle, Alexander-haven som blev anlagt i 1820’erne, Kongrespaladset der er opført i funklende hvidt marmor fra Ural, Kreml-haverne hvorfra man kan få et glimt af Moskva-floden samt Maria Himmelfarts Katedralen med de forgyldte løgkupler udenpå og de kunstfærdige fresker indenfor. Maria Himmelfarts Katedralen er centrum for den russisk ortodokse kirke, og det var her zarerne lod sig krone i gamle dage. Zarerne selv holdt blandt andet selv til i det mægtige 700 værelser store Kreml-palads og deres enorme skatkammer af kunst, juveler, våben og rustninger kan ses i Rustkammeret, der ligger mellem Kreml-paladset og Kreml-muren.

Den ukendte soldats grav

Udenfor Kremls mure, på Den røde plads, ligger det fine 115 år gamle varehus GUM med det store flotte glastag, der ligger Moskvas store historiske museum med Ruslands nationalartefakter og der ligger Lenins mausoleum med Lenins balsamerede lig. Snart 80 år efter sin død ligger Sovjetunionens grundlægger stadig lit de parade i en krystalmontre og den balsamerede krop er med til at gøre Ruslands fascinerende historie nærværende.

Den berømte Røde Plads

Tag den blå metrolinje fra Den røde plads – eller fra metrostationen Ploshchad Revoljutsii som tematiserer Oktober-revolutionen. Under de 40 hvælvinger er der bronzeafstøbninger af revolutionens helte - en knælende pioner med geværet over skulderen, en mor med sit barn eller en stor, stærk sportsmand. Stationen er blot en blandt mange der gør Moskvas metrosystem til et af de smukkeste i verden. Stationerne er foruden skulpturer også udsmykket med imposante krystallysekroner, loftmosaikker, socialistisk kunst, søjlegange og buer– et smukt syn for de ti millioner moskovitter, der hver eneste dag transporteres rundt mellem de mere end 170 forskellige stationer langs det 280 kilometer lange runenet.

Den knælende pioner på Ploshchad Revoljutsii stationen

Smukt er det også på Pusjkin Kunstmuseet, der rummer alt fra oldtidskunst og renæssanceværker til postimpressionisme og moderne kunst fra 1900-tallet og på Tretjakov-galleriet, der huser verdens største ikon samling. For andre er det kulturelle højdepunkt på en ferie i Moskva at se Svanesøen på det verdensberømte Bolsjojteater.

Pusjkin Kunstmuseet i Moskva

Mere kuriøse oplevelser i Moskva venter på KGB-museet, der giver et spændende indblik i den hemmelige efterretningstjenestes opfindsomme og barske metoder og på russermarkeder, der er storleverandør i piratkopieret musik og software. Sjovt er det også i Gorkij Park langs Moskva-floden med pariserhjul og moskovitter der forsøger at kopiere Kasparovs skaktræk – og vil man forkæle sig selv, er der ikke noget bedre sted end i de smukke Sandunovskije-bade, hvor massørens hænder går på opdagelse på kroppen, mens man selv kan gå på opdagelse i den barokke og gotiske arkitektur, som badene er formet af.

Den tidligere KGB bygning i Moskva