Rejs til Skotland

Skotland er højland og lavland, savtakkede bjerge, græsklædte højder med brægende får, lavthængende skyer og spejlblanke søer. Skotland er kilten og sækkepibens hjemland, og det er her, du får de gyldne dråber af den berømmede skotske whisky. Nogle har sødme og smag af blomster, andre smager røget eller lidt som medicin. Hemmeligheden bag den skotske whisky er det rene, bløde vand, det kølige klima, den proteinrige malt og den røgede tørv – og så rigtig mange års erfaring.

Indbyggere 5,1 mio.
Hovedstad Edinburgh
Sprog Engelsk, skotsk og skotsk gælisk
Flagets hvide kors symboliserer apostlen Andreas, landets skytshelgen
Vidste du?
At Skotland har den højeste andel af rødhårede i verden? 13 % af befolkningen har rødt hår, og ca. 40 % bærer det recessive gen.
At University of St. Andrews, som blev grundlagt i 1410, er Skotlands ældste universitet og det tredjeældste i den engelsktalende verden?

Edinburgh

Edinburgh er Skotlands hovedstad og den eneste storby med en udslukt vulkan i bykernen, som Edinburgh Castle troner på toppen af. Byen består af to dele, der ikke helt er vokset sammen. Neden for Edinburgh Castle finder man Old Town med smalle og krogede stræder. New Town ligger på den anden side af Princess Street med snorlige, parallelle gader og veje. På trods af sit navn er New Town mere end 200 år gammel. Bydelen er tegnet af arkitekt James Craig, og den symmetriske byggestil kom sidenhen til at influere markant på europæisk byplanlægning. Princess Street er en god shoppegade med modebutikker og stormagasiner. Seværdigt er det nye, næsten fem milliarder dyre parlament, der stod færdigt i 2004, kongeslottet Palace of Holyroodhouse, der er dronningens officielle residens, når hun besøger Edinburgh, og det fornemme National Gallery of Scotland med værker af blandt andre Titian, Gauguin og Rembrandt. Havneområdet og bydelen Leith er også interessant, og her finder man en række rigtig gode restauranter. Edinburgh byder på hele fem Michelin-restauranter.
Udsigt over Edinburgh

Glasgow

Glasgow er en stor industriby, den største i Skotland, med 630.000 indbyggere, hvilket er 200.000 flere end i Edinburgh. Byen er centrum for eksperimenterende kunst og musik, og den har fostret mange talenter gennem tiderne. Talentmassen og den musikalske interesse har en positiv påvirkning på udbuddet af klubber og koncertsteder. Glasgow er hjemsted for Skotlands mest sprudlende natteliv, og den huser også mange små hyggelige pubber med sjove navne og smukke gamle facader. Her føler man sig godt tilpas blandt de lokale, og hvis man er heldig, er der levende musik. I byen ligger den storslåede Glasgow Cathedral, som er en godt 800 år gammel gotisk domkirke, som det tog mere end 300 år at opføre. Skotterne er vilde med fodbold, og har man lejlighed til det, skal man opleve en kamp mellem lokalrivalerne Celtic og Glasgow Rangers. Ved Hampden Park, som er et af verdens ældste stadioner, ligger et fodboldmuseum. Glasgow er også et shoppingmekka, der kan byde på alt fra små hyggelige butikker til stormagasiner og designershops.

Natur

Skotland kan geografisk inddeles i tre områder: det nordlige og det sydlige højland, som adskilles af det centrale lavland. Det nordlige højland er bjergrigt med store, dybe søer. Store områder henligger som moser med tørv, græs og delvis nøgne bjerge, men her er også områder med skov. I det centrale lavland findes Skotlands mest frugtbare agerland og de største befolkningskoncentrationer. Det sydlige højland er ikke så højt som det nordlige. Her er brusende floder og græsklædte, afrundede bjerge, der er velegnede til fårehold. Vestkysten er klipperig og fyldt med vige og fjorde, mens østkysten er jævn og lige. Til Skotland hører også næsten 1.000 øer, der blandt andet tæller øgrupperne Hebriderne samt Orkney- og Shetlandsøerne.

Historie

Skotland er i dag en delvist selvstyrende nation under Storbritannien. Nationens nedskrevne historie går tilbage til Romerriget, men der har boet mennesker på skotsk jord i cirka 10.000 år. Skotlands historie og kultur er en mosaik af indvandring fra Irland, Skandinavien og indoeuropæiske stammer, indbyrdes klan- og stammekrige og kampe mod indtrængende romere, normannere og englændere. Skotland er aldrig blevet definitivt forenet med England, og de skotske oprørshelte som William Wallace og Robert Bruce hyldes stadig. Skotterne har heller aldrig helt accepteret unionen med England fra 1603 og det fælles kongedømme fra 1707, selvom de har haft udbredt selvstyre med egen administration, kirke, skole- og retsvæsen. Først med det skotske parlaments oprettelse i 1999 følte befolkningen sig mere frigjort af det britiske åg, og ved folkeafstemningen i september 2014 viste et snævert flertal, at man ville forblive en del af Storbritannien.

At rejse i Skotland

På rejse gennem Skotland møder du imponerende og sagnomspundne slotte og borgruiner, hvor drabelige opgør gennem tiderne har fundet sted. Naturen og disse scenerier har været kulisse for et utal af film. Loch Ness er nok den mest berømte af Skotlands søer. Her kan man spejde efter uhyret ”Nessie”, nok forgæves, men myten om søslangen lever stadig. St. Andrews er en universitetsby i den nordøstlige del af landet, og byen har også status som ”The Home of Golf”. Golfspillets oprindelse kan ikke fastslås nøjagtigt, men udbredelsen og udviklingen af det moderne golfspil stammer fra Skotland. Royal and Ancient Golf Club blev grundlagt i 1754 i St. Andrews og er golfsportens styrende organ og autoritet på verdensplan. Øen Isle of Skye er også en rejse værd. Øen er den største og nordligste af øerne i øgruppen De Indre Hebrider. Den er cirka tre gange så stor som Bornholm, men beboet af færre end 10.000 indbyggere. Skye er meget populær blandt vandrere og bjergbestigere, men også dyrelivet er noget særligt her. Foruden de allestedsnærværende får er der mulighed for, langs med kysterne, at se vågehvaler og sæler. Kongeørne og havørne yngler her. Øen er også kendt for sin single malt Talisker-whisky, der lagres i 10 år, før den hældes på flaske.

Skotlandrejser

 • Albatros’ eget skib

  Jagten på det Skotske Guld

  Forårskrydstogt langs Skotlands, Orkneys og Shetlands kyster. Med Albatros´ skib, Ocean Atlantic, besøger vi en lang række byer og øer langs Skotlands kyster.

  3,9
  • 21-05-2020
  • 8 dage
  • 18.998,–
  fra København
 • Skotland – Albatros på eventyr i kongeriget Alba

  Klassisk rundrejse i det skotske højland med betagende natur, fascinerende historie, hyggelige landsbyer og whiskysmagninger

  4,2
  • 6 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 9.998,–
  fra København
 • Albatros’ eget skib

  Ekspeditionskrydstogt til Nordatlantens grønne øer

  Tag med på øhop fra Skotland gennem Nordatlanten til Island ombord på Albatros’ eget skib. Undervejs besøger vi frodiggrønne øer, Orkney, Færøerne og Vestmanna

  • 2 afrejser
  • 6 dage
  • Fra 14.998,–
  fra København
 • Forårskrydstogt i Nordsøen og de Britiske øer

  Oplev de Norske fjorde samt Skotland, Irland og England på den helt rigtige årstid på dette komfortable krydstogt med mange historiske oplevelser og skøn natur

  • 16-05-2020
  • 15 dage
  • 25.998,–
  fra København
Del denne side