Rejs til Skotland
Skotland er højland og lavland, savtakkede bjerge, græsklædte højder med brægende får, lavthængende skyer og spejlblanke søer. Skotland er kilten og sækkepibens hjemland, og det er her, du får de gyldne dråber af den berømmede skotske whisky. Nogle har sødme og smag af blomster, andre smager røget eller lidt som medicin. Hemmeligheden bag den skotske whisky er det rene, bløde vand, det kølige klima, den proteinrige malt og den røgede tørv – og så rigtig mange års erfaring.
at Skotland har den højeste andel af rødhårede i verden? 13 % af befolkningen har rødt hår, og ca. 40 % bærer det recessive gen.
at University of St. Andrews, som blev grundlagt i 1410, er Skotlands ældste universitet og det tredjeældste i den engelsktalende verden?
Skotlands natur
Skotland kan geografisk inddeles i tre områder: det nordlige og det sydlige højland, som adskilles af det centrale lavland. Det nordlige højland er bjergrigt med store, dybe søer. Store områder henligger som moser med tørv, græs og delvis nøgne bjerge, men her er også områder med skov. I det centrale lavland findes Skotlands mest frugtbare agerland og de største befolkningskoncentrationer. Det sydlige højland er ikke så højt som det nordlige. Her er brusende floder og græsklædte, afrundede bjerge, der er velegnede til fårehold. Vestkysten er klipperig og fyldt med vige og fjorde, mens østkysten er jævn og lige. Til Skotland hører også næsten 1.000 øer, der blandt andet tæller øgrupperne Hebriderne samt Orkney- og Shetlandsøerne.
Skotlands historie
Skotland er i dag en delvist selvstyrende nation under Storbritannien. Nationens nedskrevne historie går tilbage til Romerriget, men der har boet mennesker på skotsk jord i cirka 10.000 år. Skotlands historie og kultur er en mosaik af indvandring fra Irland, Skandinavien og indoeuropæiske stammer, indbyrdes klan- og stammekrige og kampe mod indtrængende romere, normannere og englændere. Skotland er aldrig blevet definitivt forenet med England, og de skotske oprørshelte som William Wallace og Robert Bruce hyldes stadig. Skotterne har heller aldrig helt accepteret unionen med England fra 1603 og det fælles kongedømme fra 1707, selvom de har haft udbredt selvstyre med egen administration, kirke, skole- og retsvæsen. Først med det skotske parlaments oprettelse i 1999 følte befolkningen sig mere frigjort af det britiske åg, og ved folkeafstemningen i september 2014 viste et snævert flertal, at man ville forblive en del af Storbritannien.