Fakta om Skotland

Her kan du læse en række forskellige praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Skotland. Læs bl.a. om prisniveau, internet og takt og tone.
  • Indbyggere 5,4 mio.
  • Hovedstad Edinburgh
  • Sprog Engelsk, skotsk og skotsk gælisk
  • Religion Flertallet er protestanter, hovedsagligt anglikanere
  • Valuta Britiske pund (GBP)
  • Areal 78.782 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Skotland er 1 time efter Danmark, så uret skal stilles en time tilbage.

Transport i Skotland

Busserne i Skotland er af god standard, og de har almindeligvis aircondition.

Prisniveau

Priserne i Skotland kan sammenlignes med priserne i England, som hører til de dyrere i Europa. Priserne i Edinburgh er lidt højere end i resten af Skotland. Regn med et prisniveau omtrent som i Danmark.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Skotland er britiske pund (GBP), men de har deres egne pengesedler – mønterne er de samme. Der kan hæves i automater i de fleste byer, og de gængse kreditkort som Visa og MasterCard kan anvendes.

Hvis du har sedler i den skotske udgave af britiske pund tilbage ved rejsens slutning, anbefaler vi at du veksler dem til den engelske version af britiske pund. De er lettere at veksle igen, når du er tilbage i Danmark.

Drikkepenge

I Skotland er det almindeligt at give drikkepenge. På restauranter og caféer er drikkepenge ofte inkluderet, men det er kutyme at runde op – cirka 10 %. Mange pubber har levende musik, og det er god skik at give en donation til musikken.

Elektricitet

Skotland har 240 volt vekselstrøm. Stikkene har tre ben, så du skal medbringe en adapter til dine elektronikartikler.

Telefon og internet

Den internationale landekode til Skotland er +44. I EU-landene samt i Norge og Island kan du bruge dit mobilabonnement til samme pris som i dit hjemland – både når det gælder telefoni og datatrafik (roaming). Mobilselskaberne kan dog sætte en grænse for, hvor meget mobildata du kan anvende i udlandet, så tjek med dit mobilselskab, hvad der indgår i dit abonnement.

Der er mange internetcaféer i Skotland, og der er mange caféer med trådløs internetadgang.

Rygning

I Skotland er det forbudt at ryge på alle offentlige steder.

Takt og tone

Høflighed betaler sig, og det gode ord please er en indgroet del af kulturen. Det sammen gælder høflige undskyldninger som excuse me og sorry.