Rejs til Madrid

De gamle markedsdamer pipper som kanariefugle og mænd med senede arme slår boder op og gør det muligt for kræmmerne at komme af med deres varer. Under teltdugene sælges der antikviteter, håndlavede hjemmesko, nordafrikanske trædukker og tusind andre ting. Det er søndag på Madrids store loppemarked, El Rastro. Det er ferie i Spaniens hovedstad.

Indbyggere 3,2 mio.
Grundlagt 9. århundrede
Sprog Spansk
Betydningen af bjørnen der læner sig mod et jordbærtræ er ukendt, men træet er dog hjemmehørende i Madrid.
Vidste du...

at Madrid er faktisk en af de højeste hovedstæder i Europa, der klokker ind i en højde af 667 m over havets overflade.

at Madrid er hjemsted for den ældste restaurant i verden. Restaurante Botin, grundlagt i 1725, er officielt den ældste restaurant i kontinuerlig drift i verden!

Temperament

Sangerens ansigt fortrækker sig i smerte, mens hænderne danser hen over guitarens strenge. Håndklapperne sidder tæt rundt om i det lavloftede lokale. På det lille stykke gulv foran dem stamper danserinden skiftevis hårdt i gulvet og flår i den dramatisk røde kjole, inden hun kaster sig ud i en eksplosionsagtig serie af hurtige fodtrin. De tilhørendes ansigter er badet i sved og da danserinden har stampet for sidste gang, bryder de ud i et olé.

Der er temperament i Madrid og det er der også på Madrids gamle Flamenco klubber som for eksempel Taberna Casa Patasi calle Cañizares, hvor oplevelsen ledsages af tapas og god spansk rødvin.

Kvinde der danser flamenco

Kunst og cykling

Spaniens 3,2 mio store hovedstad er også kendt for dramatik, når byen er ramme om afslutningen på et af verdens hårdeste cykelløb, Vuelta Espana, Spanien rundt - og drama er der som regel også i den store spanske filmskaber Pedro Almadovars burleske værker, som ofte har Madrid som kulisse.

Madrids kulturelle flagskib er det verdensberømte Prado museum på Paseo del Prado med postmoderne kubeformet tilbygning af Rafael Moneo. Her kan man opleve flamske mestre som Rubens, Brueghel, Bosch og Rembrandt og store spanske malere som Velázquez, El Greco og Goya, herunder værket Den nøgne Maja.

Indgang til Museo del Prado med statuen af maleren Diego Rodríguez de Silva y Velázquez

Endnu mere kunst

Der er mere storslået kunst på væggene et stenkast væk i Thyssen Bornemisza museet ved Banco de España metrostationen. En af verdens største og mest interessante private kunstsamlinger rummer værker fra middelalderens religiøse kunst til 1900-tallets avantgarde – eller fra Venetian og Rubens til Kandinsky og Magritte.

Se mere kunst på Reina Sofia på Calle Santa Isabel - Madrids gamle rigshospital der med hjælp fra den franske arkitekt Jean Nouvel er omdannet til laboratorium for moderne kunst med værker af bl.a. Picasso.

Se moderne kunst på Reina Sofia

Storslået arkitektur

Storslået og sansepirrende kunst er måske ikke hvad man vil forvente at finde på et kloster men det er ikke desto mindre tilfældet på Madrids Convento de la Encarnación, et smukt gammelt palæ hvor en snes nonner lever et liv i isolation men omgivet af en misundelsesværdig samling af spanske, italienske og flamske guldaldermalerier. Se også  Madrids andet store kloster Monasterio de las Descalzas Reales eller gå på opdagelse i en noget anden form for samling på Palacio Real – Madrids kongepalads fra 1764 som er bygget på ruinerne af en gammel fæstning er rig på porcelæn, gobeliner og våben. Paladset rummer mere end 3000 værelser, hvoraf man som gæst har adgang til bl.a. tronsalen og Gasparini-salen.

Ferie i Madrid er naturligvis mere end kunst og antikviteter. Det er for eksempel også en tur med Teleférico, kabelbanen over Casa de Campo der udstyrer passagererne med den flotteste udsigt over Madrid omkring 40 meter over Manzanares-floden. Her ved floden ligger også Madrids forlystelsespark Parque de Atracciones og byens Zoologiske have.

Kongepaladset i Madrid

Pladser og kvarterer

Det grønne Madrid skal ikke mindst også opleves gennem Parque del Buen Retiro med den store inddæmmede sø som man kan sejle på med udlejningsbåde. Parken ligger som en flot grøn lunge ved den trafikerede Plaza de Independencia.

Mærk også stemningen omkring middelalderbydelen Puerta del Sol med et af Madrids kendte vartegn bjørnen og madroño træet. Gå en tur langs det hektiske shoppingstrøg Calle Preciados, spis på en af de mange tapasbarer ved Calle Cava Baja i La Latina-kvarteret der også huser det kendte loppemarked El Restro som er spændt ud mellem Plaza de Cascorro, Ribera de Curtidores, Calle Embajadores og Ronda de Toledo ved Madrids La Latina metrostation.

Statue af bjørnen og jordbærtræet i Puerta del Sol

Madrid, perfekt til ferie

Europas højest beliggende hovedstad, Madrid har ofte stået lidt i skyggen af Barcelona, men i de senere år har byen profileret sig som en af Europas mest dynamiske hovedstæder. Rejs til Madrid og se Gran Via og de andre brede og storslåede boulevarder, spis på de små tapasbarer og se verdenskunst på de grandiose museer – prøv noget nyt, hold ferie i Madrid.

Udsigt over Madrid