Rejs til Stockholm

De snævre gader med de toppede brosten ekkoer af høje hæle og flade træsåler og iørefaldende svensk popmusik, der siver ud fra cafeerne, når nogen skal hjem eller udenfor for at ryge. Et ungt par holder godt igen på deres barnevogn ned ad en stejl bakke, mens en ældre herre tager den endnu mere strabadserende tur opefter. På toppen er der udsigt ned over Östermalm og den flittige færgetrafik nedenfor. Det er ferie i Stockholm.

Indbyggere 1,7 mio.
Grundlagt 1252
Sprog Svensk
Farverige Stockholm
Vidste du...

at Gamla Stan – Stockholms gamle bydel – er en af de største og bedst bevarede middelalderbycentre i Europa. Grundlagt i 1252, det historiske centrum og den tilstødende ø Riddarholmen har stadig brostensbelagte og kun fodgængerveje.

at Stockholm ligger på 14 øer, der er forbundet med 57 broer. Hver af disse øer har sit eget særpræg.

Kultur og underholdning

Her er flyvende elefanter og hvirvlende tekopper og piger og drenge med blussende røde kinder. Den milde brise der glider ind over Djurgården - Stockholms grønne ø – trækker spor af candyfloss og popcorn efter sig og karrusellerne kører rundt i takt med den lystige træk op musik. Sugene i maven får folk til både at hvine og grine og der er også fuld gang i både radiobiler og rutsjebaner. Det er en smuk sommeraften i Sveriges hovedstad.

Gröna Lund er Stockholms 125 år gamle tivoli og akkurat som Tivoli i København er det et af byens store tilløbsstykker i sommerhalvåret. Men Gröna Lund er ikke den eneste grund til at tage Slussen - færgen der sejler over til Djurgården. Den fire kilometer lange og én kilometer brede ø er én stor park og et populært tilflugtssted for stockholmerne, når der skal slappes af. Djurgården huser foruden det populære tivoli også verdens ældste friluftsmuseum, Skansen der ligger på, Djurgårdsslätten -  et levende museum som blev grundlagt tilbage i 1891. Her kan man se flere hundrede år gamle kulturhistoriske bygninger der huser bagere, sølvsmede og andre traditionelle håndværk hvor mad og andre produkter forarbejdes efter gamle metoder.

Gröna Lund

Historie og museer

Den svenske historie er også indlejret indenfor på Stockholms Nationalmuseum på Södra Blasieholmshamnen. Nationalmuseum er Sveriges største kunstmuseum og samlingerne af malerier og skulpturer består af omkring 16000 værker – foruden svensk kunst fra 1500-1900-tallet er her blandt andet også hollandsk 1600-tals kunst, fransk kunst fra 1700-tallet samt kunsthåndværk fra 1500-tallet til i dag.

Nationalmuseet har også samlinger udenfor huset, blandt andet på Drottningholm Slott, Sveriges svar på Versailles, med flot barokhave og status som særlig vigtig UNESCO-kulturarv. Kongen og dronningen holder i perioder til her, men til hverdag finder man som oftest regentparret på Kungliga slottet på Slottsbacken. Kongeslottet er blandt Stockholms største seværdigheder og huser foruden de kongelige også tre forskellige museer. I Skattkammaren gemmes kronjuvelerne, på Gustav III’s antikmuseum finder man en samling af blandt andet romerske skulpturer og græske vaser og på Museum Tre Kronor kan man se nogle af resterne af det gamle Vasa-slot fra middelalderen.

Benyt også ferien i Stockholm til at besøge Vasa-museet på Galärvarvsvägen. Den store attraktion er det kolossale krigsskib, Vasa, fra 1628 - 62 meter langt, 53 meter fra kølen til mastetoppen og mere end 1300 tons tungt. Vasa blev sat i verden – og søen - under 30-årskrigen mod Danmark men den svenske flådes flagskib, som var udsmykket med kunstneriske figurer, helgener og konger og malet i funklende farver sejlede mindre end en halv kilometer ud af Stockholms havn før det krængede og sank på 30 meter dybt vand. Først i 1961 blev Vasa bjærget og står nu som verdens eneste bevarede skib fra 1600-tallet i Vasa-museets hjerte.

Drottningholm Slot – privat bolig for det svenske regentpar

Oplev også Gamla stan, Stockholms charmerende middeladerbydel med de toppede brosten og de smalle gader der ligger mellem Norrmalm og Södermalm. Særligt spændende er det omkring Stortorget og de stejle gader rundt om, men mange søger også mod hovedstrøgene Österlånggatan og Västerlånggatan, hvor tidligere statsminister Olof Palme boede indtil den aften i februar 1986, da han blev myrdet.

Masser af muligheder

Se også Stadshuset, Stockholms Rådhus og Den Blå Hal på Ragnar Östbergs Plan hvor videnskabsmænd, forfattere og politikere fejres i smukke rammer ved den traditionsrige Nobelfest. Fra det firkantede tårn er der smuk udsigt over Stockholm. Mere almindelige dødelige fejrer sig selv på cafeerne på den store ø hvor man også finder en lang række spændende gallerier og tøjforretninger, særligt i området der kaldes SoFo - South of Folkungagatan. Normalm er det moderne Stockholm centrum og Vasastan med den pulserende Rörstrandsgatan er hjemsted for mange gode restauranter og cafeer. Under rejsen til Stockholm skal der også være luft i programmet til at se teater på Dramatan, koncerter i Globen eller ballet i Operan – og glem heller ikke Skeppsholmen – museumsøen – hvor Arkitektmuseet, designmuseet Svensk Form og det prestigiøse Moderna Museet holder til.

Dramatan

Stockholm er en rejse værd, kosmopolitisk og smukt omringet af vand til alle sider, Nordens Venedig og rig på flot monumentale bygningsværker og spændende gourmetrestauranter til glæde for hovedstadens 1.7 mio. store befolkning – og alle dem der vælger at holde ferie her.

Busrejse

Dansende traner i Sydsverige

Besøg tranemekkaet ved den sydsvenske sø, Hornborgasjön, og oplev tusind år gamle Varnhem kirke og klosterruiner

4,2
  • 2 afrejser
  • 2 dage
  • Fra 1.998,–