Fakta Tyrkiet

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Tyrkiet.
  • Sprog Tyrkisk
  • Hovedstad Ankara
  • Indbyggere 82 mio.
  • Religion Islam
  • Valuta Tyrkisk lira (TL)
  • Areal 783.560 km2

Værd at vide

Tidsforskel

+ 1 time

Tyrkiet er 1 time foran Danmark. Det vil sige, at uret skal stilles 1 time frem.

Transport i Tyrkiet

Busserne i Tyrkiet er ikke altid samme standard, som vi kender fra Danmark. Vi har naturligvis valgt den bedst mulige kategori og med aircondition, hvor det er muligt.

Prisniveau

Prisniveauet i Tyrkiet er generelt lavere end i Danmark, men på turiststeder og i Istanbul er priserne noget højere. Et aftenmåltid kan fås for under 100 DKK på en gennemsnitlig restaurant. Priserne på offentlig trafik og i gadekøkkener er omkring 1/3 af danske priser. Det er almindeligt, at man prutter om priserne i mindre forretninger og på markeder.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Tyrkiet er tyrkisk lira (TRY).

Hæveautomater er almindeligt udbredt, hvor Visa og MasterCard m.v. kan benyttes. Der er også gode muligheder for at veksle kontanter – US-dollars, euro og danske kroner.

Du kan bruge kreditkort i de fleste større forretninger, restauranter, caféer og hoteller. Det kan være nødvendigt at have kontanter på sig til indkøb i mindre butikker.

Drikkepenge
Det er almindeligt at give 5-10 % i drikkepenge på restauranter, i hammammer, hos frisøren og til hotel-piccoloer – også selvom der er lagt 10-15 % på regningen til service. Taxachauffører forventer højst at få beløbet rundet op. På seværdigheder vil billetsælgeren og andre ofte prøve at tilbyde en service, der kan give drikkepenge. Sig klart fra, hvis du ikke er interesseret i deres hjælp.
Elektricitet

Tyrkiet har 220 V vekselstrøm som i Danmark, men nogle stik er til tynde stikben. Adaptere kan købes hos elektrikere og gadehandlere.

Telefon og internet

Den internationale landekode til Tyrkiet er +90. Mobilnettet er godt udbygget, men forhør dig eventuelt hos din mobiloperatør om dækning og priser.

På de fleste hoteller er der internetadgang, og der findes en del internetcaféer i de større byer.

Drikkevarer og hygiejne

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold. Det er ikke ualmindeligt at støde på såkaldte pedaltoiletter på offentlige toiletter og i landområder. Medbring for en sikkerheds skyld selv toiletpapir eller en pakke vådservietter, og eventuelt hånddesinfektions-gel. Så er behovet for vand ikke så påtrængende.

Du bør ikke drikke vand fra hanen. Køb i stedet vand på flaske.

Rygning

Det er forbudt at ryge på offentlige steder. På nogle restauranter og caféer kan der være rygeområder. Der findes også en del vandpibecaféer, der lever i bedste velgående.

Takt og tone

Tyrkiet er et muslimsk land, og når man besøger en moské, tager man skoene af, inden man går ind. Man skal være anstændigt påklædt. Ingen bare arme og shorts, og mænd må ikke bære hovedbeklædning. Til gengæld skal kvinder have tildækket håret.