Fakta om Berlin

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Berlin.
  • Indbyggere 3,7 mio.
  • Grundlagt 1237
  • Sprog Tysk
  • Religion Kristendom, Jødedom, Islam, Buddhisme, Hinduisme
  • Valuta Euro
  • Højde over havoverfladen 34 meter

Værd at vide

Tidsforskel

Der er ingen tidsforskel mellem Tyskland og Danmark.

Transport

U-Bahn
De fleste turister bruger U-Bahn til at komme rundt. Denne metro kører på 10 farvede ruter i hele byen og gør mere end 173 stop.

S-Bahn
Du kan også tage S-Bahn, pendlerbanelinjerne, der kører både øst-mod-vest og nord-til-syd-linjer samt en cirkulær linje, i hele byen.

Bus og sporvogn
En god busrute er Route 100, der afgår fra Berlin Zoologischer Garten Station og kører gennem Tiergarten parken og ind på Alexanderplatz, så man kan se nogle af Berlins mest berømte vartegn.

Prisniveau

Der er ikke stor forskel på prisniveauet i Tyskland og Danmark, hvis man ser bort fra afgiftsbelastede varer som alkohol og cigaretter. Prisen for at spise ude er dog noget lavere end i Danmark.

Drikkepenge

I Tyskland er det frivilligt, om man vil give drikkepenge. Hvis du er tilfreds med serveringen på restauranten, kan du runde op med 5-10 %. Taxachauffører forventer drikkepenge på op til 10 % af prisen.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Tyskland er euro (EUR). Internationale kreditkort kan bruges i stor udstrækning til betaling, men det er også godt at have kontanter. Der er hæveautomater i alle byer, hvor du kan hæve kontanter.

Elektricitet

Tyskland har ligesom Danmark 230 volt, men danske stik passer ikke i alle stikkontakter. Medbring for en sikkerheds skyld en adapter.

Telefon og internet

Den internationale landekode til Tyskland er + 49. I EU-landene samt i Norge og Island kan du bruge dit mobilabonnement til samme pris som i dit hjemland – både når det gælder telefoni og datatrafik (roaming). Mobilselskaberne kan dog sætte en grænse for, hvor meget mobildata du kan anvende i udlandet, så tjek med dit mobilselskab, hvad der indgår i dit abonnement.

De fleste hoteller, restauranter, caféer og lignende har trådløst internet, som du kan benytte gratis eller mod betaling.

Takt og tone

Omgangsformen i Tyskland er mere høflig, end vi er vant til hjemmefra. Det er især tydeligt på det sproglige område.

Rygning

I Tyskland er rygning forbudt i offentlige transportmidler, på banegårde og i lufthavne. Derudover er rygeforbud et delstatsanliggende, men de fleste stater har indført rygeforbud på caféer og restauranter. Mange steder er der dog særlige rygerum. I beværtninger på under 75 m2 kan ejeren afgøre, om der må ryges.