Rejs til Panama

Kilometervis af palmebestrøede caribiske strande. Sværme af tropiske fugle i tæt konkurrence om at fremvise de klareste farver. Indianerkulturer, der lever som for århundreder siden på afsidesliggende øer og gerne viser kultur og levevis frem. Panama har meget mere at tilbyde end den berømte kanal.

Indbyggere 3,7 mio.
Hovedstad Panama City
Sprog Spansk
Flagets farver repræsenterer Panamas to traditionelle partier – blå for de konservative, rød for de liberale
Vidste du...
at skibe skal igennem tre sluser for at forcere de 26 meters højdeforskel i Panamakanalen?
at den legendariske stråhat, kaldet Panamahatten, oprindeligt stammer fra Ecuador?

Geografi i Panama

Panama har grænser til Costa Rica og Colombia og kyster mod Stillehavet og Det Caribiske Hav. Det lange, smalle land gennemskæres af en øst-vestgående bjergkæde med Volcan Baru på 3.478 meter som højeste punkt. Vulkanen har hele syv kratere, hvorfra der på klare dage er udsigt til både Stillehavet og Det Caribiske Hav. Sydsiden af Panamas bjergrige rygsøjle er præget af savannebevoksning, og nordsiden af bjergkæden er klædt i regnskov.
En spætte i en af Panamas regnskove

Panamas historie

Panama har 3,7 millioner indbyggere, hovedreligionen er katolicisme og det officielle sprog spansk. De tilbageværende indianske minoriteter taler dog forskellige indianske sprog, og engelsk er blevet et udbredt andetsprog på grund af USA’s årelange tilstedeværelse i landet. Panamas oprindelige befolkning var indianere, og deres antal blev hurtigt reduceret ved mødet med spaniernes sygdomme og våben i begyndelsen af 1500-tallet. I 1513 var landet en fuldbyrdet spansk koloni og blev især brugt som mellemstation for fragt af rigdomme fra Peru til Spanien. Mængden af guld og sølv, der blev transporteret fra kyst til kyst, tiltrak pirater fra hvert hjørne af verdenshavene, hvilket fik spanierne til at vælge en anden fragtrute og gradvist miste interessen for Panama. Colombia overtog den tidligere spanske koloni i 1821, og Panama måtte vente til 1903 med at blive en selvstændig stat.
Den gamle bydel i Panama City

Konstruk­tionen af Panama­kanalen

Selvstændigheden kom i stand, da USA var i gang med sine kanalplaner, fandt den colombianske regering lidt tung at danse med og kraftigt opmuntrede panamanerne til at løsrive sig. Siden da har Panama haft en ambivalent holdning til USA, som man er afhængig af at have et godt forhold til, samtidig med at man har en betydelig national stolthed. USA er endnu i dag landets vigtigste handelspartner og havde fuld kontrol med området omkring kanalen indtil 1999. USA kom også Panama til hjælp, da general Noriega begyndte at opføre sig som en politisk bølle og ville overtage præsidentposten med magt. Militæret har generelt haft stor politisk magt langt op i 1900-tallet, men alle præsidenter er blevet demokratisk valgt siden 1989, hvor Noriega blev sendt til USA og dømt for pengeafpresning og narkosmugling.
Amerikaernes Bro forbinder Nord- og Sydamerika via Panmakanalen

Panamas seværdig­heder

Rejser til Panama indebærer meget andet end kanal og kæmpesluser. Med en bredde, der kun sjældent når op over 100 km, er Panama stedet at tage en morgendukkert i Stillehavet, rejse gennem kølige bjerge og hed regnskov for at nyde en aftendrink med tæerne i Det Caribiske Hav. Langs Panamas caribiske kystlinje ligger flere små øgrupper, der kan tilbyde alt fra idyllisk strandparadis til traditionel indianerkultur. På øgruppen Bocas del Toro i det nordøstlige Panama kan man nyde alt det sand, vand og palmesus, som kun en ægte tropeø kan tilbyde. Lægger man sit besøg mellem juni og august, kan man være heldig at ramme havskildpaddernes yngletid, og et par timers mistet nattesøvn er en god pris at betale for at se de enorme skildpadder krybe i land og lægge deres æg efter omhyggeligt at have gravet et passende hul i sandet. På San Blas-øgruppen mod vest er det ikke skildpadder, men mennesker, der tiltrækker de besøgende. Her lever Kuna-indianerne på traditionel vis med minimal indblanding fra Panamas regering. Kunaerne har deres eget sprog, kultur, farvestrålende klædedragter og et økonomisk system uafhængigt af resten af landets, hvor indtjeningen baseres på salg af kokosnødder og turisme.
Ren idyl på Bocas del Toro-øerne
Vil du udnytte landets placering i de frodige troper og fylde din rejse til Panama med overdådige naturoplevelser, kan landet tilbyde indtil flere fine nationalparker. Darién Nationalpark ved grænsen til Colombia er grøn, dyrerig jungle, når den er allerbedst. Delfiner pjatter i floderne, dovendyr tager en slapper i trætoppene, og træer og blomster strutter af frodighed. Coiba Nationalpark ligger på landets største ø i Stillehavet og er et paradis for små og store havdyr. Her kan ses utallige arter af delfiner, hvaler, krokodiller og skildpadder, omgivelserne er smukke, og fuglesværmene farvestrålende. Men ingen ferie i Panama uden den navnkundige Panamakanal. Her er et fascinerende touch af historie og storpolitik, og det ser pudsigt ud, når tunge fragtskibe maser sig gennem junglen langs den smalle kanal. Vil man hellere opleve kanalen fra vandsiden, er der masser af muligheder for en sejltur eller et krydstogt ad den historiske rute. Turen gennem kanalen tager ni timer, og det er en helt særlig oplevelse at sejle fra det ene verdenshav til det andet ad en kanal, der blev fantaseret om i 400 år, før den blev til virkelighed. Den 15. august 1914 blev Panamakanalen indviet, og det første skib kunne sejle gennem dette menneskeskabte vidunder. I dag er kanalen fortsat en af verdenshandlens vigtigste færdselsårer.
Grøn frodighed i Darién Nationalpark

Albatros' Centralamerika

Et brag af en rejse til Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala

4,6
  • 06-11-2024
  • 19 dage
  • 39.998,–
fra København
Del denne side