Fakta om Panama

Her kan du læse en række forskellige praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Panama
  • Sprog Spansk
  • Hovedstad Panama City
  • Indbyggere 3, 7 mio.
  • Religion Romersk-katolsk
  • Valuta Balboa (PAB)
  • Areal 75.420 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Panama afhænger af, om vi i Danmark har sommer- eller vintertid.

Sommertid: - 7 timer
Vintertid: - 6 timer

Drikkepenge

I Panama føjer restauranter, caféer, natklubber og hotelrestauranter ofte et servicetillæg på 10-15 procent til regningen. Det fremgår af regningen, men derudover er det skik at give tjeneren yderligere 5-10 procent i drikkepenge. Hvis regningen ikke indeholder et servicetillæg, kan du give 10-15 procent af det samlede beløb i drikkepenge.

Drikkepengesystemet er en del af kulturen i Panama, hvilket man bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Transport

Bus
Busser i Panama har ikke helt den samme standard, som man kender fra Europa, men vi benytter busser med en god standard og aircondition.

Fly
På Albatros' rejser tager vi ofte de længere strækninger i Mellemamerika med indenrigsfly. Din rejseleder eller guide vil orientere rejsedeltagerne om de praktiske forhold ved check-in i lufthavn samt flyvetid på den pågældende strækning.

Prisniveau
Det er relativt billigt at spise på restaurant i Panama. Et måltid (både frokost og middag) kan du få for omkring 100 kr. Så inklusive drikkevarer kan du klare dig fint for omkring 300 kr. om dagen. Souvenirs og håndværk findes i alle prisklasser, men meget er relativt billigt.
Valuta og kreditkort

Valutaen i Panama hedder balboa (PAB). Amerikanske dollars bruges ofte som betalingsmiddel, så medbring gerne dollars. Byttepenge får man oftest tilbage i den lokale valuta, og på den måde får man lidt lokalvaluta uden at behøve at veksle. Man kan ikke veksle sig til balboa hjemmefra.

Hvis du tager amerikanske dollars med hjemmefra, så vær opmærksom på ikke at medbringe større sedler end 20 dollar-sedler. Det er oftest umuligt at betale med 50 og 100 dollar-sedler, da disse ofte er udsat for forfalskning.

Visa-kort kan bruges på de fleste restauranter, hoteller og i større butikker samt til at hæve kontanter i hæveautomater. MasterCard og American Express kan også bruges, men er ikke så udbredt som Visa.

Elektricitet
I Panama benytter man følgende strømkilde: 120 volt AC, 60Hz. Stikkene har flade ben ligesom de amerikanske, så medbring gerne en adapter til denne type stik.
Telefon og internet

Den internationale landekode for Panama er +507. Det er dyrt at ringe hjem fra Panama og bruge mobiltelefonens internetadgang. Tjek evt. med dit eget mobilteleselskab om dækning og priser.

De fleste hoteller har internetservice, og forbindelsen er udmærket de fleste steder.

Drikkevand og hygiejne

I Panama er hygiejnen på et noget lavere niveau end i Vesteuropa. Dog har hoteller og større restauranter moderne/vestlige toiletforhold. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan forekomme mere primitiv med manglende toiletpapir og lignende. Medbring selv toiletpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.

I Panama City og Colón er det i orden at drikke vandet fra hanen. I resten af landet bør man drikke flaskevand eller koge vandet før brug.

Mad og drikke
Fransk, spansk og amerikansk mad findes i alle restauranter i Panama City og Colón, ligesom der er en del orientalske restauranter. De nationale retter i landet er som regel stærke og krydrede. Der bliver ofte serveret fisk og kylling samt en masse grøntsager. I forhold til drikkevarer kan man få alt, hvad hjertet begærer af vin, øl og spiritus.
Rygning
Under al flyvning og bustransport er der rygeforbud. Ligeledes vil der på de fleste restauranter og hoteller være rygeforbud.
Takt og tone

Turister er generelt meget velkomne i Panama. Nogle områder er dog mere vant til turister end andre. Selv om lokalbefolkningen generelt er vant til mange turister, forventes det, at man respekterer de lokale skikke og brug. Vigtigst af alt er naturbeskyttelse. Ofte er de områder, vi besøger, fredede, og bevarelsen af disse områder har højeste prioritet hos myndighederne og lokalbefolkningen. Lyt derfor altid efter rejselederens og lokalguidernes anvisninger.

Ved religiøse steder kan der være specielle regler omkring fotografering.

Albatros' Centralamerika

Et brag af en rejse til Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala

4,5
  • 2 afrejser
  • 19 dage
  • Fra 37.998,–
fra København