Rejs til Dubai

Byggekranerne svajer ind over havnefronten, hvor futuristiske skyskrabere skyder op som paddehatte rundt om luksushotellerne og de strømlinede kontorkomplekser. Udenfor på Den Persiske Golf flyder verdens største kunstige øer og et tårn, der er dobbelt så højt som det gamle World Trade Center, blev indviet i 2010. Velkommen til Mellemøstens Manhattan – ferie i Dubai.

Indbyggere 2,5 mio.
Grundlagt Først i 1800-tallet
Sprog Arabisk
Den dyreste suite på hotellet Burj al-Arab koster fra 60.000 kr. pr. nat
Vidste du...
at den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Dubai, var 52,1° C? Det skete i juli 2002.
at grundplanen til verdens højeste bygning, Burj Khalifa (tidligere Burj Dubai), er inspireret af en blomst? Nemlig den smukke, hvide lilje med det poetiske navn kejserindelilje.

Dubai – en verdensby på vej

I Dubai bevæger mænd i blændende snehvide kjortler og kvinder i lange, elegante, sorte gevandter sig yndefuldt mellem byggepladser og enorme anlægsarbejder. Internationale stjernearkitekter som Zaha Hadid headhuntes for at cementere ørkenstatens ry som verdensby. Klodens hurtigst voksende metropol er ikke færdig med at slå sine egne rekorder. Men der er brug for hænder udefra, for at føre de babylonske ambitioner ud i livet. De myretuetravle byggepladser i Dubai er fyldt med mænd fra mere end 100 forskellige lande. Kun 15 procent af Dubais multikulturelle befolkning på to en halv millioner indbyggere har deres rødder her, mens der især er mange folk fra lande som Indien, Pakistan og Filippinerne.
Skyskraberne skyder hurtigt i vejret i Dubai

Blankpudsede kontor­bygninger og sydende basarer

Dubai som er hovedbyen i det velhavende og olierige emirat af samme navn – det næststørste af de syv emirater der tilsammen udgør de Forenede Arabiske Emirater – folder sig ud omkring Deira, der er byens hektiske forretningshjerte. Det er ikke blot inde bag de tonede panoramavinduer, hvor oliekøbmænd og internationale medievirksomheder indgår guldrandede aftaler, at pengestrømmen flyder. Også nedenfor i de forskellige souks, basarområderne, er der hektisk aktivitet. Det er her i Deira, at man kan finde krydderimarkeder med næsekildrende karry, skarp chili og sødmefuld parfume. Her er desuden markeder med fine antikviteter, funklende smykker og gamle, smukke kaffestel. Er man mere ude efter skræddersyet tøj skabt af de fineste stoffer, er det en god idé at lægge vejen omkring Meena-basaren, der ligger i Cosmos-strædet i det historiske kvarter Bur Dubai. Også i Satwa-området sydvest for Bur Dubai ved den store hovedindfaldsvej Sheikh Zayed Road er der talrige tekstil- og silkeforretninger.
Køb din safran og kardemomme i Dubais mange basarer

Dubais strande og luksushoteller

Dubai ligger på østkysten af Den Arabiske Halvø, og den gode beliggenhed gør, at Dubai by har mange gode sandstrande at brede badehåndklæderne ud på. Det gælder Al Mamzar Park ved Deira og ikke mindst den kendte Jumeirah Beach, der er en lang sandstribe flankeret af talrige hoteller, herunder det 26 etager høje luksushotel Jumeira Beach Hotel med 50 kvadratmeter store værelser, en balsal med plads til 1.600 mennesker og helikopterlandingsbane på taget til at flyve gæsterne ind på. Det er dog for næsten ingenting at regne i forhold til Dubais arkitektoniske vartegn, det 321 meter høje Burj al-Arab der er tegnet af den britiske arkitekt Thomas Wills Wright og ligger på en kunstig ø ud for Jumeirah. ”Tårnet af Arabien” er et af kun to syvstjernede hoteller i verden med suiter på mellem 169 og 780 kvadratmeter.
Jumeirah Beach Hotel

Rekord­konstruktioner og øvrige seværdig­heder i Dubai

I Dubai bliver rekorder skabt for at blive slået. Palmeøerne, der ligger ud for Jumeirah, er de største kunstigt anlagte øer i verden, og i januar 2010 blev verdens højeste bygning Burj Khalifa indviet. Denne verdens højeste menneskeskabte konstruktion rager 828 meter op i luften. Den indeholder et miks af kontorer, hoteller og luksuslejligheder. Seværdigheder i et mere jordnært format er Dubais Jumeirah Moske – moderne islamisk arkitektur skabt i den middelalderlige Fatimid-traditon.
Hvis man mangler en gruppe tropiske palmeøer, så bygger man den da bare
Oplev på en rejse til Dubai også Sheikh Saeed Al-Maktoums hus i Shindagha, hvor de traditionelle dhow-både flyder rundt i vigen nedenfor. Sheikh Saeed Al-Maktoums hus blev bygget i 1896 og var den tidligere regents bolig, men i dag omdannet til museum. Benyt også ferien i Dubai til et kig indenfor i Dubai-museet, der ligger i det flotte sandstensfarvede Al-Fahidi Fort, som er opført i 1787 og dermed Dubais ældste bygning. Øst herfor i Al Bastakia-området i Bur Dubai finder man store klynger af Dubais traditionelle gårdkomplekser og huse med spiraltårne og fine træskærerarbejder fra 1900-tallet. I den lidt lettere ende af det kulturelle spektrum huser Dubai også nogle af verdens mest ekstraordinære golfbaner – grønne oaser skabt i verdens mest ambitiøse ørkenstat. Der er gode muligheder for aktiv ferie og guldrandet luksus i Mellemøstens Manhattan.
Traditionel dhow-båd på en baggrund af polerede højhuse