Fakta Iran

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Iran
  • Sprog Farsi
  • Hovedstad Teheran
  • Indbyggere 81 mio.
  • Religion Islam
  • Valuta Rial
  • Areal 1.650.000 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Iran er 2 ½ time foran Danmark.

Bemærk at omkring overgangen mellem sommer- og vintertid kan denne tidsforskel ændres, da overgangen i Iran ikke foregår på samme tidspunkt som i Europa.

Transport
Busser i Iran har ikke helt samme standard, som vi kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedst mulige kategori til vores rundrejser, med aircondition hvor det har været muligt.
Valuta og kreditkort

I Iran bruger man rial (IRR), ofte omtalt som toman. En toman er det samme som 10 rial. 1 DKK = 4,5 IRR, 1 EUR = 33,5 IRR.

Det anbefales at medbringe euro og gerne i både store og små sedler. Veksling foregår i banker i Iran.

Bemærk at kreditkort kan ikke kan anvendes i Iran! Så tag det beløb, du regner med at få brug for, med i kontakter i euro.

Økonomi
De fleste af vores rundrejser i Iran har halvpension (morgenmad og middag) inkluderet i rejsens pris. Frokost koster maksimalt, hvad der svarer til 10 euro. Det er ikke muligt at købe vin og anden alkohol.
Elektricitet
I Iran bruger man 220 V vekselstrøm og stik med to ben som i Danmark, så det er ikke nødvendigt at medbringe en adapter. Strømafbrydelser kan forekomme.
Telefon og internet

Den internationale landekode for Iran er +98. Danske mobiltelefoner fungerer i Iran via roaming. Der er dog ofte problemer med dækning af mobilnettet, særligt i centrum af Teheran. Derudover er det dyrt at bruge mobiltelefon i Iran til at foretage og modtage opkald, sende sms samt gøre brug af datatrafik.

Internettet er underlagt omfattende censur. Det er ikke muligt at benytte Facebook og Youtube.

Drikkepenge

Skikken med drikkepenge er ikke så udbredt i Iran. På de lidt dyrere restauranter i Teheran er det god tone at tillægge ca. 10 % på regningen. Andre steder vil tjenere, taxachauffører og lignende ikke forvente at få drikkepenge.

På rundrejser vil lokalguider og buschauffører forvente et beløb ved rejsens slutning. Se venligst vores anbefaling i programmet for din rejse.

Hygiejne

På hoteller er hygiejnen god. Offentlige toiletter er af svingende standard, og toiletpapir kan være en sjældenhed. Medbring gerne selv toiletpapir eller engangslommetørklæder og evt. hånddesinfektionsgel. Så er behovet for vand ikke så påtrængende.

I Iran er vandet fra vandhanen ikke egnet som drikkevand. Køb hellere vand på flaske.

Takt og tone
Iran er et sikkert land at rejse rundt i, og de imødekommende iranere efterlader et positivt indtryk af landet. Som alle andre steder bør man respektere landets regler og normer – som kvinde betyder det, at man iklæder sig lange, løse klæder og tildækker håret. Ved ankomsten i Iran skal man som kvinde i føre sig tørklæde. Tørklædet kan være løst og behøver ikke sidde stramt om hovedet, så længe håret er dækket. Som mand ifører man sig lange bukser. Det er ikke tilladt at have bare fødder i sandaler. Alkohol samt pornografisk materiale er strengt forbudt og må ikke indføres i landet. Undlad at tale om politik og religiøse forhold.
Rygning
Der gælder forskellige regler. Nogle steder er rygning tilladt, andre steder ikke.
Lukkedage
Fredag er helligdag og dermed almindelig lukkedag. Nogle små butikker har dog åbent om formiddagen. Torsdag er ofte halv eller hel lukkedag.