Rejs til New York

Subway’en fra JFK Airport fragter den rejsende ind under Manhattans downtown, hvorfra man skydes ind i New York City gennem en trappeskakt i fortovet. Som en kanonkonge kommer man op fra metroens mørke og ud i metropolens sanselige virvar. Ude i lyset brøler taxierne gult gennem gaderne, der tales i tusind tunger, og der er fart på fodgængerne. Det skramler, det hviner, det brøler - i det postmoderne Babel som New York er. Ferie i verdens uofficielle hovedstad.

Indbyggere 8,4 mio
Grundlagt 1624
Sprog Engelsk
New York har mere end 13.000 gule taxier
Vidste du...

at ca. halvdelen af New Yorks befolkning taler et andet sprog end engelsk i hjemmet.

USA's første bryggeri blev grundlagt af Peter Minuit i Market field i lower Manhattan.

New York - en smeltedigel

Empire State Building og Chrysler-bygningen skyder op mellem hundredvis af tårnhøje kontorbygninger i glas og stål. Nedenfor i Central park løbes der på rulleskøjter, i SoHo og Tribeca shoppes der kunst og efter arbejde tager kunstnere og galleriejere hjem over Brooklyn Bridge til den nye, hippe bydel Williamsburg.

New York City består af fem bydele: Manhattan, Queens, The Bronx, Staten Island og som den største, Brooklyn. Samlet har byen mere end 8 mio. indbyggere, og tager man hele metropolområdet med New Jersey og Connecticut med når tallet op på over 20 mio. mennesker.

Med hensyn til etnicitet og levestandard er byen en heterogen rodebutik. Beslægtede grupper bor ofte i samme kvarterer, hvilket får byens mosaik til fremstå som en miniatureverden; kinesere i Chinatown, sorte i Harlem, puertoricanere i El Barrio, russere og ukrainere i Brighton Beach ved den legendariske forlystelsespark på Coney Island.

Skyskrabere i New York

Immigranternes New York

Tidligere blev New York introduceret til immigranten eller turisten med indsejling mod Manhattans sydspids, forbi Frihedsgudinden og - for tidlige tilflyttere - med et ophold på Ellis Island. Nu ser de fleste byen for første gang fra luften eller ved at køre gennem Holland Tunnel fra New Jersey. Frihedsgudinden eller Statue of Liberty og Ellis Island opleves nu ved at tage en mindre båd fra området omkring Battery Park.

Førstegangsrejsende til New York har svært ved at kapere, at de aldrig har været her før. Referencerne til film, tv-serier og litteratur er så omfattende, at det næsten føles som man er på lærredet selv. Woody Allen løber ad Avenue of the Americas, Sarah Jessica Parker sætter tænderne i en burger på Empire Dinner. Det er ikke bare Paul Austers New York - det er også stedet, hvor han læser op i St. Mark’s Bookshop.

Frihedsgudinden

Kunst, historie og arkitektur

Med sammenstyrtningen af tvillingetårnene i WTC er Empire State Building igen blevet The Big Apples højeste skyskraber. Fra observatoriet på 86. etage udfolder den tredimensionelle bys anatomi sig i alle retninger. Avenuerne på langs og gaderne på tværs; Hudson River, der adskiller New York fra New Jersey; broerne Brooklyn, Manhattan og Queensboro, der sammenfører bydelene; Frihedsgudinden mod syd. Men alternative udsigtspunker står også til rådighed. Fra Roosevelt Island glider en svævebane langs med Queensboro Bridge. Eller mere ekstravagant, en tur i chartret helikopter. Selv herfra er New York Citys grundstemning intakt: Intensitet!

Restauranterne er bedre end i de fleste andre steder i verden, diversiteten i etnicitet er mere markant, udvalget i forretningerne større, moden har mere kant, skyskraberne mere talrige. De bedste navne inden for musik og teater optræder her, de bedste kunstnere udstiller her, de bedste forfattere bor her, skriver her og skriver om at skrive og bo her. Fodgængerne går hurtigere, og med dem bliver den rejsende en del af pulsen i verdens uofficielle hovedstad.

Brookly Bridge i New York

New York til fods

Ingen amerikansk by har så mange fodgængere som New York. The Big Apple er byen man besøger, hvis der er underskud på motionskontoen. Trods en effektiv kollektiv trafik og et gult hav af taxier, går de fleste newyorkere flere kilometer hver eneste dag. Forståeligt nok - hver blok er et eventyr. Der pudses sko ved parkeringspladsen, sælges smykker til 100.000 dollars i juvelerforretningen, der spilles reggae i en vinylforretning, en professionel hundelufter ser på baseball-træning ved parken. 

New Yorks største attraktion er at gå på gaden, og der er mange steder at gå imellem, f.eks. Guggenheim Museum, Grand Central Terminal, FN-bygningen og American Museum of Natural History.

Fodgængere i New York

En international by

Guggenheim Museums hvide sneglehus er kun et blandt mange kunsttempler i byen. Listen over New Yorks gallerier ligner en Københavnsk telefonbog. Det genåbnede Museum of  Modern Art – MoMa - er for den kunstelskende som Vatikanet er for den hengivne katolik. Hvor man i andre byer ofte søger mod kirkerne for at opleve højloftet arkitektur, ligger man i New York turen forbi Grand Central Terminal. 23 meter høje vinduer, i hundredetusinder af rejsende under et hvælvet, irgrønt loft med stjernebilleder, hvorfra et gigantisk Stars and Stripes hænger lodret.

Ud til floden i Midtown har det amerikanske flag fået selskab af 191 andre nationer. FNs hovedkvarter er kunst, store sale, multikultur og magt samlet i ét arkitektonisk ikon.

New York City

New York for alle

Hvis New York kan præstere en ark med nationer, må den naturligvis også have en ark til dyrene. Det sker på verdens største naturhistoriske museum, Museum of Natural History. Så står det klart hvor stor en blåhval er, hvor langhalset en barosaurus er, og ingen andre steder på kloden ses en 563 karat ædelsten. Oplev også Wall Street, Chinatown, Little Italy, Times Square og Broadway - det er fyldt af fryd og med blodet løbende hurtigere i årene den rejsende danser ned ad trapperne på 42nd street for at tage subway’en tilbage til John F. Kennedy Airport. Og en ferie i New York trætter ikke – den beder blot om et gensyn. Endnu en rejse til verdens uofficielle hovedstad.

Museum of Natural History

Total solformørkelse og det bedste af det østlige USA

Oplev det uforglemmelige syn af månen der med stor præcision glider ind mellem jorden og solen; tag med når USA i april 2024 rammes af den totale solformørkelse

  • 03-04-2024
  • 12 dage
  • 26.998,–
fra København