Rejs til Rio de Janeiro

Af sted til stranden. Ingen smykker, ingen taske, ingen tegnebog – kun kontanter nok til et par drinks. Solbriller og badebukser eller bikinier, der fylder så lidt, at det mest af alt ligner en symbolsk påklædning. Om dagen, når der er 35 grader i skyggen i Rio de Janeiro, er det på badestrandene Leblon, Ipanema og legendariske Copacabana at livet leves. I det blågrønne hav eller oppe i sandet med et glas limonade eller en caipirinha i hånden. Ferie i bossanovaens kulørte hovedstad

Indbyggere 6 mio.
Grundlagt 1565
Sprog Portugisisk
Flagets blå og hvide farver symboliserer byens portugisiske oprindelse
Vidste du...

at I modsætning til hvad mange tror, er Brasilia hovedstaden i Brasilien, ikke Rio de Janeiro. Men fra 1763 til 1960 var det faktisk Rio de Janeiro der var hovedstaden.

at den mest besøgte fodboldkamp i historien fandt sted i Rio de Janeiro i 1950. Næsten 200.000 tilskuere overværede kampen på Maracan stadion

Sjæl og sport

Når aftentemperaturen falder til omkring 22 grader trækkes der op i de tilstødende gader. En sambarytme trommes på et biltag. Sulten stilles med en omgang lækre fiskeboller, bolinhas de bacalhau, der dyppes i malagueta hot pepper sauce og skylles ned med chopp, iskoldt øl.

På et af verdens største fodboldstadioner Maracana, hvor der er plads til ikke mindre end 95.000 tilskuere, er både menneskehav og glædesbrøl svimlende, når hjemmeholdet giver gæsterne tæsk og opvisning i Brasiliens ubestridte nationalsport. Stemningen når ligeledes himmelske højder ved det årlige karneval, hvor Rio, bossanovaens hovedstad, går i ekstase med en skrigende cocktail af farver, rytmer, svedglinsende, nøgen hud og kreationer så fantasifulde, at det får de fleste haute couture kreationer på de europæiske catwalks til at blegne.

Skal menneskemyldret og det hektiske tempo i Brasiliens næststørste by lidt på afstand, kan Rio de Janeiro ses fra Sukkertoppen (Pao de Acucar) næsten 400 meter over Guanabarabugtens turkisblå bølger. Har man lyst til og mod på at få et endnu bredere vue kan det deles med Jesus på bjerget Corcovado (740 m o.h.), hvor byens andet store vartegn, Monumento Cristo Redentor, tårner mod himlen.

Rio set fra oven

Kunst og arkitektur i Rio de Janeiro

Når huden har fået nok sol og man har fået øvet sig tilstrækkeligt i beach volley eller strandfodbold, byder Rio de Janeiro sig også til med kunst og arkitektur i verdensklasse. Oplev for eksempel Museet for Moderne Kunst - Museu de Arte Moderna fra 1958 - hvor man kan se banebrydende international såvel som brasiliansk kunst. Museu Historico Nacional rummer på sin side Brasiliens landsarkiv og dækker perioden fra 1500 til republikkens oprettelse i 1889. Det maritime kulturcenter er især berømt for sine uhyre detaljerede og meget flot konstruerede skibsmodeller.

Rio de Janeiros finansielle centrum med skyskrabere og hektiske mænd i dyre, nypudsede sko og alt for lidt tid står i stærk kontrast til byens mange slumkvarterer og gadebørn uden fremtid. På trods af den udbredte og sine steder meget synlige fattigdom har havnebyen ikke desto mindre den højeste gennemsnitsindtægt i Brasilien og den laveste andel af analfabeter.

Rio de Janeiro's finansielle centrum

Historiens Rio de Janeiro

Centro er blevet gennemgribende moderniseret af flere omgange. Kun få af kolonitidens bygninger står tilbage, men blandt dem er det særdeles spændende franciskanerkloster Santo Antonio fra 1600-tallet. Den modernistiske bølge inden for arkitekturen brød igennem med bl.a. Palácio da Cultura fra 1942. Det er forløberen for flere hundrede bemærkelsesværdige bygninger i Rio de Janeiro, herunder kunstmuseet Museu de Arte Moderna.

Brug også ferien i Rio de Janeiiro til at stifte bekendtskab med Teatro Municipals bygninger fra 1800-tallet - ligeledes fremragende arkitektur og fantastisk udsmykket. De står i en skov af skyskrabere og side om side med banker og forsikringsselskaber skyder Catedral de Sao Sebastiao sin kræmmerhusform frem. 

Theatro Municipal

Fremtidens Rio de Janeiro

Ikke langt fra Rio de Janeiros smukke himmelstræbende katedral kører gule sporvogne i pendulfart til Rio de Janeiros bohemekvarter Santa Teresa, hvor storslåede udsigter og stejle gader venter på at blive udforsket.

På kanten af den eventyrlige by – a cidada maravilhosa – som brasilianerne kalder Rio de Janeiro, findes flere brede sandstrande. Ved Sao Conrado møder man hanggliders og overklassen på vej mod Gavea-golfbanen. Stranden ved Barra de Tijuca er trinbrættet til fremtidens Rio; moderne boligkomplekser og shoppingcentre.

San Conrado stranden i Rio de Janeiro

Rio er fest året rundt

Skal ferien indeholde endnu mere geografi, kan man rejse videre ad kystvejen mod Sao Paulo. Costa Verde, Den Grønne Kyst, byder velkommen med Kongernes Vig, en bugt med flere hundrede tropiske øer.

Rio de Janeiro er ikke kun et festfyrværkeri nytårsaften og til karnevalet. Året rundt er morskab og underholdning i højsædet. Næste dag er det på med solbrillerne og af sted til stranden. 

Rio er fødested for samba og bossa nova