Rejs til Peru

Peru er spækket med reminiscenser fra tidlige indianerkulturer, fra inkakulturen og den spanske kolonitid. Inkaernes hovedstad Cuzco, den hellige dal, Machu Picchu og de nulevende indianerkulturer ved Titicacasøen kan ikke undgå at fascinere. Den varierede natur omfatter tør sandørken, snedækkede bjergtinder, brusende floder og den eviggrønne Amazonregnskov.

Indbyggere 30,4 mio.
Hovedstad Lima
Sprog Quechua og spansk
De rød-hvide farver er inspireret af uafhængighedskrigen mod Spanien.
Vidste du...

at der vokser mere end 1000 forskellige orkidearter i Peru?

at verdens dybeste kløft, Colca-kløften, findes i Peru? Den er over 4000 meter dyb.

Perus geografi

Peru ligger i det vestlige Sydamerika med kyst mod Stillehavet og landegrænser til Ecuador, Colombia, Brasilien, Bolivia og Chile. Andeskæden strækker sig gennem hele landet og deler den tørre, ørkenagtige kyst fra den fugtige Amazonregnskov. I det nordlige Peru ligger landets højeste bjerg, Huascaran på 6.768 meter. Dette himmelstræbende bjerg er ikke alene. Over en strækning på 160 km rager over tusind bjerge mere end 6.000 meter i vejret. Mange af disse er vulkaner. I de høje bjerge udspringer talrige floder, der løber ned i jungleregionen mod øst eller ned gennem den ørkenlignende kyststrækning og ud i Stillehavet. De frugtbare oaser omkring floderne i det ellers tørre kystområde er landets bedste landbrugsområder. Her dyrkes bomuld og sukkerrør, mens højlandets landbrugsområder bruges til majs, bønner og som græsning for kvæg og lamaer. Husdyrene i bjergegnen må dele plads og føde med vilde lamaarter som guanaco og vicuna, i regnskoven lever aber, tapirer, bæltedyr og jaguarer, og luft og vand er overalt fyldt med mængder af hhv. fugle og fisk

Perus befolkning

Perus 30 millioner indbyggere er hovedsageligt romersk-katolske. Omkring halvdelen af befolkningen lever i kystlandets oaser og byer, mens regnskovene mod øst er tyndt befolkede. Omkring halvdelen af befolkningen er rene indianere og taler det gamle inkasprog quechua eller aymara, der har været talt af aymara-indianerne i århundreder.

Perus historie

Peru har gennem tiderne været befolket af kendte indianerkulturer som mochica-, nazca- og tiahuanaco-kulturerne, men det er Inkariget, som falder de fleste ind ved tanken om Peru. De første spadestik til det legendariske Inkarige blev taget i Cuzco omkring år 1100. Da spanierne kom til Peru i starten af 1500-tallet, var Inkariget på sit højeste og strakte sig over næsten hele Peru samt dele af Ecuador, Chile, Bolivia og Argentina. Peru kom under spansk herredømme, da conquistadoren Francisco Pizarro i 1532 gik i land med det udtrykkelige ønske om at erobre staten. Dette var ikke noget problem, da Inkariget på det tidspunkt var splittet af langvarig borgerkrig. De spanske erobrere ødelagde også de øvrige indianerkulturer og grundlagde Lima som hovedstad i Peru, der dengang omfattede næsten hele spansk Sydamerika.
Området blev dermed spaniernes politiske og militære magtcentrum. Med hjælp fra frihedshelten José de San Martín, der havde kæmpet mod spanierne i Argentina og Chile, og fra venezuelaneren Simon Bolivar vandt Peru sin selvstændighed i 1821. 1800-tallets Peru var præget af økonomiske kriser og korrupte politikere, 1900-tallet af kampe mellem en konservativ højrefløj og en socialistisk venstrefløj. I sidste del af århundredet tog uroen til med hyppige generalstrejker, guerillakrige og hårdhændet politik under præsident Alberto Fujimori. I 2001 blev landets første indianske præsident Alejandro Toledo valgt. I 2006 overtog Ian García posten, men ingen af de to har formået at stoppe arbejdsløsheden og strejkerne, som allerede var et problem under Fujimori.

Seværdig­heder i Peru

En rejse til Peru behøver ikke holde sig til et enkelt tema. Den sydende hovedstad Lima, det levende drivhus Amazonregnskoven, den gamle inkahovedstad Cuzco, det enestående Machu Picchu og de nulevende indianere ved Titicacasøen kan hver for sig - eller sammen - udgøre en ferie i Peru. Den enorme Titicacasø er med sine 3.800 meter over havoverfladen verdens højest beliggende store sø. Dens bredder og øer er hjemsted for små indianersamfund, hvor livet leves, som det er blevet i århundreder, endda på flydende øer bygget af siv. Cuzco er gammel inkahovedstad og spansk koloniby i ét og er med sin historie, charme og mange seværdigheder et af kontinentets kulturelle højdepunkter. Her nyder man soltempler, inkafæstninger, kolonibygninger og udsigten til de majestætiske Andesbjerge. I bjergene i det sydlige Peru ligger Arequipa, kaldet den hvide by, ved foden af vulkanen El Misti. Her er det store, gamle kloster Santa Catalina, katedralen samt de fine kolonihuse blandt de bedste seværdigheder. Samtidig kan man over de lave tage se den kegleformede 5.822 meter høje vulkan i horisonten.

Et af de mest dramatiske naturområder i hele Peru findes i Colcakløften nord for Arequipa. Fra udsigtspunktet Cruz del Condor kigger man 1.100 meter ned i kløftens dyb, og drejer man hovedet, kan man se 1.700 meter op til Peregrinobjergets snedækkede tinde. Ydermere er området beboet af vilde vicunaer og den kæmpestore kondor. Et absolut must på alle rejser til Peru er Machu Picchu. Denne glemte inkaby nås via en enestående smuk togrejse gennem Urubambadalen eller efter fire dages vandretur på den berømte inkasti. Machu Picchu ligger smukt på et højt, grønt plateau over Urubambafloden omgivet af bjergtoppe med græssende lamaer på bjergsiderne. Når Amazonskyerne lægger sig hen over de grønklædte toppe, får det hele et uvirkeligt, eventyrligt skær. På grund af Machu Picchus afsidesliggende placering blev den aldrig fundet og plyndret af spanierne.

Læs meget mere om at rejse i Peru i rejseleder Christinas Rejseblog fra Peru og se vores samling af rejsetips til Lima: 6 ting du kan lave i Lima

Perurejser

 • Max. 24 deltagere

  Peru – Inkarigets skatte

  Enestående naturscenarier og kulturel mangfoldighed i det gamle Inkariges højborg, Peru.

  4,6
  • 07-10-2024
  • 17 dage
  • 36.998,–
  fra København
 • Maks. 24 deltagere

  Fra Machu Picchu til Påskeøen

  Eventyrrejse med Inkaernes hemmelige by, Machu Picchu og Påskeøen – en af de fjernest beliggende øer i verden med de verdensberømte Moai.

  • 4 afrejser
  • 14 dage
  • Fra 52.998,–
  fra København
Kontakt os

Ring til os på
tlf. 36 98 98 98
og hør nærmere

Del denne side