Gejsere

En gejser spyr sine vandmasser op i luften
Et af verdens mest fascinerende naturfænomener

Island er verdens yngste land rent geologisk. Her skorter det ikke på naturfænomener: Vulkaner som jævnligt går i udbrud, varme kilder med vand i både badetemperaturer og kogende svovlmudder, dampende lavafelter og tektoniske plader som mødes. Gejsere findes der også her, og selve navnet gejser kommer fra det islandske ord for "sprøjt". Der findes områder med gejsere flere andre steder i verden – i Yellowstone Nationalpark i USA, på Kamtjatkahalvøen i Rusland, i New Zealand og i Chile – men gejseren som er ophav til navnet ligger i Haukadalur, nord for Reykjavík.

Læs videre om gejsere nedenfor eller klik her og se alle vores rejser til Island

Den oprindelige Geysir i Island vurderer man har været aktiv i mere end 10.000 år. Den sprøjtede jævnligt en søjle varmt vand op i 100 meters højde helt frem til 1916, hvor den pludselig blev inaktiv. Det blev opdaget, at man kunne fremprovokere udbrud med sæbe, men af miljøhensyn blev denne praksis reduceret til en gang om året – på Islands nationaldag. Siden 2000 har Geysir været aktiv igen med udbrud en gang om dagen, men nu er dens vandsøjle kun 8–10 meter høj. Hvis du tager til gejserområdet som en del af udflugten Den Gyldne Cirkel, er det gejseren Strokkur, du vil få se. Den skyder sin vandsøjle 20–30 meter i vejret med bare nogle minutters mellemrum og er et imponerende syn.
Strokkur

Sådan fungerer en gejser

En gejser består af et hulrum under jorden, som bliver fyldt med grundvand. Vandet bliver varmet op nedefra – ikke af lava eller jordvarme, men af overophedet vand med en temperatur på over kogepunktet. Det kolde vand bliver langsomt varmet op af det overophedede vand, men når det når kogepunktet, begynder det ikke at koge. Derimod bliver det stabiliseret af det høje tryk fra vandet ovenover. De underjordiske vægge i gejseren er tryksikre på grund af mineralet sinter, som er blevet aflejret i væggene over flere tusind år. Når der opstår en boble i det varme, stabiliserede vand, udvider molekylerne sig brat og skydes op i luften i en søjle bestående af kogende vand og vanddamp. Det meste av vandet fra hulrummet under gejseren forsvinder op i luften i form af damp, så når den enorme søjle falder ned igen, er gejseren "tom". Nu begynder nyt vand at strømme ind i hulrummet, og en ny cyklus starter i gejserens indre.
Strokkur-gejseren i Haukadalur

Fakta om gejsere

Verdens højeste aktive gejser er Steamboat i Yellowstone Nationalpark. Den har udbrud på 90 meters højde. Den højeste gejser, som er dokumenteret, er Waimangu i New Zealand, der for lidt over hundrede år siden havde udbrud på helt op til 460 meter.

Der er engang blevet sænket et kamera ned i en tom gejser – det var i Old Faithful i Yellowstone – og for første og eneste gang blev der taget billeder af indersiden af en gejser. Det er strengt forbudt at gentage forsøget – det er ikke tilladt at sænke eller kaste noget som helst ned i Yellowstones gejsere.

Den første dokumenterede gejser er Jökullhaups på Island.

Vanddamp i Yellowstone i USA

Islandsrejser

 • Vinterstemning i Island

  Kom med på en prægtig vinterrejse til Island med frosne vandfald, magisk nordlys i de vinterhvide landskaber og kulturelle oplevelser i hippe Reykjavik

  • 01-02-2024
  • 4 dage
  • 6.998,–
  fra København
 • Island – rundrejse i sagaernes land

  Storslået oplevelsesrejse gennem lavaøens smukke landskaber og farverige historie fra sagatiden til i dag

  4,4
  • 7 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 14.998,–
  fra København
 • Albatros’ skib

  Fra Island til Grønland i Erik den Rødes kølvand

  Ekspeditionskrydstogt fra Reykjavik via Østgrønland til Kangerlussuaq ad samme rute som Nordboerne sejlede for mere end tusind år siden

  4,5
  • 29-07-2024
  • 11 dage
  • 52.998,–
  fra København