Luksusliv på Donau

Udsigt fra Ezstergom over Donau
Flodkrydstogtet An der schönen blauen Donau er som en adstadig rejse i sus og med direkte udsigt til Europas historie

Tekst: Didde Rishøj

Donau ligger for vores fødder. Faktisk helt bogstaveligt – for her på den smalle afsats på ydersiden af kuplen på Ungarns største kirke er der fuldt overblik over floden, som den slanger sig gennem landjorden og forsvinder i horisontens bjerge. 502 trin har ført os herop i omkring 100 meters højde over byen Ezstergom, hvor vinden mærkes i håret, og højdeskrækken kilder under fodsålerne.

Se alle vores flodkrydstogter på Donau

Mod Europas hjerte

Floden snor sig som en åre, og hvis den fører et sted hen, må det være til Europas hjerte. Vores 8-dages flodkrydstogt ad Donau er som en rolig rejse tilbage i tiden, for langs Donaus bredder udfolder Europas historie sig for øjnene af os.

Hele og halve fæstningsværker knejser fra klippesider og småbyer, som vores flodbåd roligt glider forbi. I hovedstæderne Wien, Bratislava og Budapest ser vi parlamenter, paladser og palæer, mens den vidende rejseleder introducerer os for fortidens sammenbidte hunnerhøvdinger, sagnomspundne kejserinder og gadens glade originaler.

Et kig hen over Donau mod Bratislava Slot

Ungarske hemmeligheder

Flodkrydstogtet fører os til mindre kendte ungarske byer som Pecs og Ezstergom, som umiddelbart synes afsides og provinsielle, men ved nærmere bekendtskab bliver det tydeligt, hvor centrale de er i området og i hele Europas historie. Pecs har været beboet af mennesker i over 7.000 år, romerne organiserede området og bragte blandt andet de første vinstokke til det i dag anerkendte vindistrikt, hvor nogle af de første kristne bosatte sig i år 300 e.Kr. Så det er ikke tilfældigt, at vi i dag kan besøge en imponerende katedral, eller at den mindre by også huser et universitet. Ligesom den enorme, guldudsmykkede og rige katedral, som vi står på taget af her i Ezstergom vidner om byens tidligere rolle som hovedsæde for både kongeriger og kirken.
Ezstergoms katedral spejler sig i Donau

Velbekomme

Pandestegte tigerrejer på safranrisotto med basilikumskum. Lammekølle med urter med timiansauce, ratatouille og polenta. Æblesorbet blandet med mousserende vin og æbletern. Chokoladesouffle med syltede kirsebær og flødeskum.

At blive kaldt til middag på vores skib, Serenade 1, er som at tage på et bedre restaurantbesøg. Da vi første aften bliver budt festligt velkommen af besætningen med et glas champagne og en 7-retters middag lover det godt – og løftet bliver i den grad indfriet.

De gør noget ud af maden på Serenade I

Morgenmaden er med frit valg af alt fra yoghurt og cornflakes over pølser, bacon og pandekager til frisk frugt og et udvalg af brød og wienerbrød. Særligt kokkens æg – spejlæg, røræg, æggekage – er populære og tilberedes på stedet. Frokosten er en buffet af varme retter og salater. Der er kage til eftermiddagskaffen, og en sandwich m.m. til de aftensultne.

Til middag serveres mellem 5 og 7 retter ved bordene af korrekte men også hyggelige tjenere. Stemningen mellem gæsterne er god, og folk rykker gerne rundt og får snakket med hinanden ved bordene. Om bord er udelukkende Albatrosgæster, og små finske, norske, svenske og danske flag på bordene indikerer, at hele norden er repræsenteret. Vinduespladserne er naturligvis populære; der er ikke meget, der slår indtagelsen af en god middag, mens aftenlyset spejler sig i flodvandet og de grønne bredder.

Frisk frugt til morgenmad

"Det er meget beroligende at sidde og kigge ud, lidt som at se ind i en pejs. Det er virkelig afstressende. Jeg kan godt lide, at det er frit for enhver, hvad man vil deltage i her på rejsen. Vil man med på udflugterne, gør man det. Vil man sidde sammen med andre til måltiderne, gør man det. Og har man lyst til at være sig selv, er det helt i orden," mener Ellen Lindehammer, som rejser med sin mand, Dan Lindehammer.

Ægteparret har tidligere kørt Europas landeveje tynde i bil, men har aldrig før sejlet på kontinentets floder. Krydstogter har de dog prøvet mange gange, blandt andet i farvandene ved Grønland og Caribien.

"Vi er meget positivt overraskede. På de store krydstogtskibe skal man helt hen til rælingen for at se vandet. Her har man hele tiden fornemmelsen af at være på en båd, og både vandet og flodbredderne er tæt på. Og så er det endda ikke nødvendigt at få søben!" siger Dan Lindehammer og forklarer, at søben er at vænne sig til at være på et skib og dets bevægelser.

Flod-udsigt fra næsten ethvert rum på Serenade I

Donau er som en leg at sejle på

Høje sejrshyl akkompagneret af den gokkende lyd af hurtige bordtennisbolde kommer fra soldækket. Den svenske gruppe er midt i en bordtennisturnering på dækkets overdækkede del. Flere af solstolene er optaget af solglade passagerer, som enten halvvejs slumrer og nyder udsigten til landskabet og landsbyer eller læser i en bog.

I styrhuset holder kaptajn Ivan Danas skarpt øje med vandoverfladen. Han har sejlet på flere af Europas floder – Main, Rhinen og alle kanaler i Tyskland – og hans maritime karriere begyndte for over 20 år siden som matros. Siden da har han både sejlet med lastskibe og som lods, før han blev kaptajn på krydstogtskibe som Serenade 1.

"Det er klart det bedste job, jeg har haft. Jeg kan virkelig godt lide samværet med gæsterne, og selv om selve sejladsen er mere stressende, foretrækker jeg det klart. Jeg kan lide adrenalinen!" fortæller kaptajnen.

Kaptajn Ivan styrer skuden med sikker hånd

At sejladsen er krævende, skyldes, at der er store udslag i vandstanden på Donau. På flodkrydstogtets 8-dages rute fra østrigske Melk til ungarske Mohacs er højdeforskellen på cirka 70 meter, hvilket bliver tydeligt for enhver i de store sluser, vi passerer undervejs. På hele Donau fra udspringet i Tyskland til udmundingen i Sortehavet falder floden 678 meter.

"At sejle på Rhinen er som at køre på en motorvej. At sejle på Donau er som at lege. Donau kræver koncentration og evig opmærksomhed – den varierende vandstand og de mange sluser kræver mange manøvrer. Jeg er hele tiden på udkig efter, hvor det er bedst at lægge skibet, og nogle gange skal skibet for eksempel skifte side på floden tre gange i løbet af en kilometer på grund af vandstanden," siger kaptajnen, hvis personlige favoritsted på ruten er Budapest – helst ved aftenstide, når byen er oplyst.

Kig fra kommandobroen mod kaptajnens Donau'ske yndlingsby, Budapest

Luksus på Donau

Romerne, kelterne, tempelridderne, habsburgerne, hunnerne, osmannerne, de første kristne, tyskerne og mongolerne er blot nogle af de folkeslag, som har huseret her langs Donaus bredder og efterladt deres spor. Gerne ved at videreføre eller direkte overskrive de tidligere herskeres præg. Som da vi i Budapest bader i det berømte spabad Széchenyi velvidende, at romerne var de første til at udnytte de varme kilder, mens tyrkerne forfinede dem med deres kendte badetraditioner. I Pecs ser vi den flotte gamle Pasha Qasim-moské, bygget af osmannerne i midten af 1500-tallet og sidenhen overtaget af kristne, hvorfor moskébygningen har fungeret som katolsk kirke siden 1700-tallet.

Wachau-dalen er ren blær. Ikke nok med, at her er naturligt smukt med bjerge og vinstokke på markerne. De historiske milepæle står i kø på den blot 30 kilometer lange strækning. Vi sejler igennem i dagstimerne og har direkte udsigt til blandt meget andet slottet Schöenbühel fra det 9. århundrede, borgruiner fra 1200-tallet, vinbyer fra kelternes tid, gotiske kirkeborge, renæssanceslotte og borgruinen Kuenring, hvor den engelske konge Richard Løvehjerte sad fanget på vej hjem fra korstog.

Kirken, der oprindeligt var en moské, i Pecs

"Wachau-dalen er særligt smuk. Vi har faktisk sejlet på Donau før, men ville gerne opleve det igen. Vi har også sejlet på bl.a. Nilen og Volga, det her er vores femte flodkrydstogt," fortæller Ellen Gudun og suppleres af sin mand, Helgo Gudun:

"Det er en behagelig måde at rejse på. Man skal ikke slæbe sine kufferter, og det passer os godt. Skibet her fungerer rigtig fint; god betjening, mad og drikke og gode kahytter."

I de magelige kahytter er der en særlig detalje, som måske lyder lidt fjollet. For badeværelserne er ekstra store og udstyret både med en brusekabine og et badekar, og det kan synes overflødigt. Men et veltempereret karbad tilsat badesalt, et par bytrætte fødder og en god bog er ikke nogen dårlig måde at slutte en aften på, mens en stille motorlyd fortæller, at skibet sejler videre til næste havn. Eller som 6-årige Berta Rishøj konstaterer en eftermiddag fra badeværelset og sit højt belagte skumbad: "Vi har det luksus på Donau!"

Se alle vores krydstogter på Donau eller find dit næste flodkrydstogt

Lad op til næste dags sightseeing i din kahyt

An der schönen blauen Donau

Et førsteklasses krydstogt på Donau gennem Europas hjerte.

4,3
  • 6 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 12.998,–
fra København