Sørens blog fra det sydlige Afrika
Følg med fra rejsens begyndelse i Cape Town – en af Sørens absolutte yndlingsbyer.
Læs bloggen herunder, eller klik her og find din næste rejse til Sydafrika
Hvis du har kommentarer til Søren og hans blog, kan du gå videre til hans Facebook-side
Honeyguide Camps, Manyeleti, Kruger Nationalpark
30. januar 2018
I øjeblikket ser landskabet omkring vores camps lidt trøstesløst ud. De fleste træer er forvandlet til flossede grene og afbarkede pinde, der stikker frem af et fattigt græstæppe. Da jeg første gang besøgte Manyeleti for 22-23 år siden, var området fyldt med høje træer og buske samt meterhøjt græs. Til gengæld så man ikke mange dyr i krattet. Fire-fem år med ringe nedbør har sat sit præg, og elefanterne har hjulpet godt til. Vi har pumpet meget vand op og formået at holde vores vandhuller fyldte gennem hele perioden til glæde for elefanter, næsehorn, bøfler og næste alle andre arter. I perioder har der været så langt til andre vandhuller, at mange elefanter har holdt sig tæt på vores camps og afgnavet savannen i en bred radius omkring os. I øjeblikket titter det grønne græs frem efter et par mindre byger, så der vil formentlig både være mad og vand en rum tid fremover. Et enkelt år med normal regn vil sætte skub i væksten, og de hurtigt voksende træarter vil igen skyde kraftigt i vejret.
Desværre får disse forhold mange til at tale om elefanternes destruktive adfærd, men det er såmænd blot simpel overlevelse. Elefanternes adfærd er nærmest ”genetisk økologisk”. Når en elefantflok har nået en størrelse på omkring 15-25, deler den sig i to grupper, som spreder sig i forhold til hinanden, således at græsningstrykket begrænses. De bevarer kontakten så vidt muligt flere gange dagligt i mange år fremover.
Småbygerne har dog sendt vores tre "residente" hanner på udflugt i flere dage. Der er muligvis nogle højt skattede og tidligt modne maruelatræer i nærheden, men pludselig en formiddag står en af dem og drikker af vandhullet foran Khoka Moya Camps restaurant, så alle kan blive fotograferet med en elefant i baggrunden.
Fugle og de små tings safari
29. januar 2018
Tit er vi så optaget af at kigge på de store dyr, at vi glemmer, at der faktisk er en verden i mindre format, og også i endnu mindre format, og sørme også oppe i luften. Da vi forleden dag ræsede rundt for at finde vores enlige sorte næsehorn, sjældenheden over alle sjældenheder i Afrika, stødte vi pludselig på en lille undseelig fugl i et dødt træ. Kikkerten afslørede, at det var en duehøg, der sad og holdt godt fast på en svale, som den havde fanget. Vi sneg os langsomt tættere på og følte mindst den samme gru, som når man ser et større rovdyr nedlægge en nyfødt antilope. Vi fandt skam også næsehornet, der i sine helt unge dage løb ind i en byge fra en russisk AK47 og blev ramt af 19 kugler. De 11 sidder stadig tilbage, fordi de ikke kunne bortopereres, men næsehornet har heldigvis siden levet i bedste velgående i mange år.
Entabeni-reservatet
28. januar 2018
Entabeni er enestående såvel blandt private som offentlige reservater, fordi landskabssceneriet simpelthen er uovertruffet. Knaldrøde sandstensbjerge snor sig gennem hele området med sprækker, slugter, raviner, søer, huler og masser af uopdagede hemmeligheder. De tidligere omtalte, endemiske arter har fundet vej hertil, da både de selv og landskabet så anderledes ud. De blev fanget på klippeøen, der udgør centrum af Entabeni-reservatet ligesom skildpadderne og leguanerne på Galápagos og udviklede sig parallelt med landskabets øvrige arter, hvor særlige variationer og gener viste sig at være et fortrin. I dag adskiller de sig fra deres nærmeste fætre, der har gennemgået en samtidig udvikling. Er de stadig genetisk tæt på disse slægtninge, taler vi om underarter eller om nye arter, om end vi har svært ved denne distinktion. Naturen har efterladt mange andre aftryk, som vi ikke ved så meget om endnu.
Waterberg er en ø i Afrika omgivet af et helt andet landskab, en anden biotop, og udvekslingen mellem øen og det omgivende landskab er begrænset. Selvfølgelig er der ikke tale om så ultimativt en adskillelse som mellem en ø i havet og fastlandet, men vi skal dog huske på, at hele biosfæren på øer som Galápagos, netop er indvandret fra fastlandet tusinde kilometer væk. I takt med, at vi mennesker har kultiveret landskabet, er mange af disse økologiske øer blevet yderligere isolerede af veje, dæmninger, landbrug og byer, som tillige har skabt nye øer i kulturlandskabet.
Iagttager man Sydafrika fra fugleperspektivet, er landet fyldt med hundreder reservater, hvor naturen er spærret inde til glæde for turismen. Fra små bitte vildtfarme på ganske få hektar til gigantiske områder, som Waterberg med mange tusinde hektar og rigelig plads til de såkaldte "Big Five".
Fælles for alle områder er, at de store pattedyr er isoleret fra andre populationer og kun mikroorganismer, fugle og mindre krybdyr og pattedyr er i stand til at migrere mellem øerne i "ingenmandsland", hvor nye farer og forhindringer truer. Naturen er i vidt omfang blevet til et ø-landskab med begrænset udveksling af gener, fordi den mellemliggende natur, korridorerne, er forsvundet. Hvor de naturligt forekommende øer tilsyneladende har bidraget til variation og evolution, er øer skabt af og gennem civilisationen genetisk fattige med stadig faldende variation, fordi udvekslingen mellem omgivelserne er begrænset.
Mange vil gerne se "rigtig" natur, og bryder sig ikke om tanken om, at naturen er hegnet ind, men sådan forholder det sig med stort set al natur. Selv den gigantiske Kruger-park er indhegnet, og inde i parken er der talrige "hoteløer", masser af brede grus- og asfaltbelagte veje, og i nogle områder, specielt i den sydlige del, kører der ofte hundrede biler mere eller mindre i rumpen på hinanden. Der er ikke spor i vejen med naturoplevelsen i Kruger, men naturen her er såmænd ikke påvirket mindre end i mange mindre reservater. Tilstedeværelse af de såkaldte "Big Five": elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard er en god indikation af, at reservatet eller parken har en rimelig størrelse. Tilstrækkelig stor til at oplevelsen forekommer autentisk.
De sidste næsehorn
27. januar 2018
Næsehornet er et af de store dyr, vi oftest kan finde, netop fordi vi befinder os i et privat reservat omgivet af hegn, bemandede indgange og en velbevæbnet antikrybskytteenhed. Vi holder kort sagt godt øje med næsehornene og ved stort set altid, hvor de forskellige grupper findes. Alligevel fandt vi for få dage siden et dræbt næsehorn uden horn. Det kan kun lade sig gøre som "insiderjob". Det er ansatte eller professionelle spejdere kamufleret som turister, der sender koordinaterne videre med oplysninger om vagtskifter og lignende. Senere sniger holdet sig ind og lokaliserer næsehornet, som skydes af første mand, der øjeblikkeligt forsvinder med geværet, mens de øvrige frigør hornet med knive og økser. Det frigjorte horn overgives nu til "løberen", der styrter afsted med beviset, for hvilket han betales godt 3.000 kroner. Opdages og fanges resten af holdet, er der ingen fældende beviser, og skulle det ikke være tilfældet, vil de formentlig hurtigt forsvinde på politistationen. I dette tilfælde forsøgte man også at dræbe en stor unge, som vi senere fandt med en riffelkugle i kroppen. Ungen overlever med sin lille bitte knold af et horn på næsen. Der skal ikke så meget til.
Krybskytteriet er velorganiseret og implicerer rigtigt mange mennesker på forskellige planer, fra menige meddelere i landsbyerne til de direkte involverede, som bor blandt alle de andre familier, om end deres huse er pænere, og så er der i reglen en fin bil i garagen. De har ikke noget officielt arbejde og repræsenterer således en social opstigning på baggrund af fiduser, korruption og småkriminalitet i et miljø, der har det svært, og hvor fremtidens generationer mangler retning. De store fisk er langt væk fra denne verden. Det er bedsteborgere fra storbyernes mondæne villakvarterer med egne virksomheder og topjob sekunderet af korrupte politikere og asiatiske diplomater, der helt åbenlyst fylder kufferten med næsehornenes horn.
Næsehornene overlever næppe i den frie natur. De tilbageværende vil ende i stærkt beskyttede private parker, zoologiske haver og måske vildtfarme i andre lande, hvorfra vi senere kan returnere dem til den tilbageværende natur i en eller anden form. Verden går videre, men alligevel er der mindst tre ting, der bekymrer mig.
Næsehornenes horn stødes til pulver, der koster mere end guld og må derfor antages at ende hos nogle af verdens mest succesfulde, innovative, vigtige og dygtige mennesker? Hvordan kan de samtidigt være så rasende ubegavede, at de betaler og æder et værdiløst pulver, hvis indhold svarer nøjagtigt til tånegle og hovedhår. Teoretisk set skulle evolutionen jo have sorteret den slags idioter fra for længe siden. Eller også må vi spørge os selv om hvilke egenskaber, der gør mennesket succesfuldt.
Min anden bekymring handler om, at der blandt alle verdens ledere, politikere og internationale organisationer eksisterer fuldstændig konsensus omkring forbuddet mod den form for handel med truede dyr, uden at det hjælper et klap. Hvis man trods massiv enighed ikke formår at håndtere denne forholdsvist beskedne sag, hvad skal man så mødes om?
Ranger Camp Safari
26. januar 2018
Ranger Camp er en rigtig "bush camp", godt camoufleret i landskabet og ret isoleret i forhold til de øvrige camps, hvilket giver safarigæsterne en følelse af at være rigtig langt væk fra civilisationen. Man bliver aldrig forstyrret af kørsel eller lys fra andre camps. Ranger Camp er stort set ikke til at få øje på, før man nærmest står inde i den, og selv må jeg ofte bruge en smuk rød bougainvilla som pejlemærke. Den burde egentlig være fjernet som invasiv art, men med tiden har den opnået en slags ikonisk status. Oprindelig var campen tænkt som et træningscenter for naturguider og rangere, hvilket stadig foregår i lavsæsonen, men med tiden fik vi den opgraderet til vores "Honeyguide-koncept", som også findes i de to Manyeleti camps, Mantobeni og Khoka Moya. I korthed er konceptet: lille camp med 12-15 luksustelte, uindhegnet men godt integreret i safarilandskabet med tilgængeligt storvildt. Begrænset elektrisk lys, bål, vandhuller og observationsposter. Altså den gode gammeldags safari, der næsten ikke længere er til at opdrive. Desværre.
Entabeni Vildtreservat. Ranger Camp, Wildside Camp, Ravineside Lodge
25. januar 2018
I dag skinner solen, og skyerne hænger blødt henover Hanglip, den store læbeformede klippe i Waterberg-bjergkædens østlige del. Dagen starter som vanligt med en kop kaffe og en meterologisk betragtning af bjergkæden, hvis bløde silhuet tegner et smukt relief i horisonten. De blå glimt bag skyerne dementerer alle varsler om regn, til trods for at vi teoretisk set er midt i regntiden her i Entabeni. Regntiden i Sydafrika er desværre ikke, hvad den har været, og vand er blevet en mangelvare. Det ser dog ud til, at Entabeni i Waterberg klarer sig over gennemsnittet med en kraftig byge i ny og næ, der i reglen rammer os i nattetimerne. Midt på dagen er temperaturen imidlertid nået op på 36 grader, men ingen sveder i den tørre varme, og vildtet gemmer sig i skyggerne. Vi kører ud sent på dagen og nyder det bløde lys på Waterbergs røde sandstensbjerge, der skærer sig gennem Limpopos tørre savannelandskab som en gigantisk ø midt i civilisationens hav af byer, veje og landbrug.
Midt på vejen arbejder et par store skarnbasser med at rulle en portion elefantgødning sammen til en kugle på størrelse med en tennisbold. Den ene forsvinder ned under bolden, og vi kan tydeligt iagttage, hvordan jorden flytter sig rundt om bolden, der stille og roligt forsvinder ned i dybet, mens den anden bille danser rundt på toppen og overvåger processen. Efter blot 5 minutter er skarnbolden forsvundet ned i jorden, hvor den skal tjene som madpakke for næste billegeneration klækket fra bolden.
På de åbne sletter mellem klippemassivet og Wildside Camp får vi øje på 10 elefanter, der vandrer i en lige række mod den foranliggende tykning. Vi når akkurat at fotografere det smukke sceneri i eftermiddagslyset, inden flokken er væk. Vi følger efter på afstand, kører rundt om og venter. Denne gang gættede vi næsten rigtigt, for flokken kom ud lige foran os, dog ikke efter vand som vi havde forventet, men for at fouragere blandt de sprøde, vandfyldte planter omkring sumpene. Vi betragter flokken i en lille halv time, mens de gumler løs rundt om safaribilen, inden de truende skyer i horisonten kommer for tæt på.
Vi kører relativt hurtigt forbi et par næsehorn for at undgå en tordenbyge, der dog udebliver indtil de seneste nattetimer.
Honeyguide Camps, Manyeleti, Kruger Nationalpark
26. marts 2017
Jeg slutter min afrikanske odyssé i Albatros’ to camps i Kruger Nationalpark, Khoka Moya og Mantobeni, eller Honeyguide som vi ynder at kalde dem under ét. Egentlig kommer jeg ikke for at se på dyr, men for at holde møder om de små bushhotellers vedligeholdelse og drift, men det er jo ikke forbudt at kigge sig lidt omkring, når vildtet bogstaveligt talt springer om ørerne.
Ved morgenmaden hører jeg tilfældigvis over radioen, at der er vildhunde i Khoka Moya og kører hurtigt fra Mantobeni for at se dem. Ganske rigtigt, de har nedlagt en impala bag restauranten foran min brors hus. Han står lidt og triumferer over, at han har iagttaget dem i en hel time, mens jeg kommer lige lovligt sent til festen. Den afrikanske vildhund eller hunting dog, som den også kaldes, er efterhånden et sjældent syn i Afrika. I Masai Mara i Kenya har jeg kun set dem tre gange på 25 år, men her i Manyeleti i Sydafrika, ser vi dem forholdsvist tit.
Ranger Camp og Entabeni Vildtreservat – en ø i Afrika
24. marts 2017
Waterbergs røde sandstensbjerge skærer sig gennem Limpopos tørre savannelandskab som en gigantisk ø midt i civilisationens hav af byer, veje og landbrug. I mere end tre millioner år har vore forfædre opsøgt regnvandsdepoter i skjulte raviner og sprækker, hvor det måske rakte indtil til næste byge. I økologisk forstand har bjergene altid været en ø, hvor dyr og planter var afskåret fra deres nærmeste slægtninge og udviklede sig uafhængigt af disse, der muligvis var "fanget" på andre landskabsøer eller blot fortsatte deres udvikling i en større population. Blandt disse såkaldt endemiske arter finder vi en uhyre sjælden koglepalme navngivet efter den kendte sydafrikanske naturforsker Eugene Marais og en lille dværggekko.
Koglepalmen og gekkoen har fundet vej hertil, da både de og landskabet så anderledes ud. De blev fanget på klippeøen, ligesom skildpadderne og leguanerne gjorde på Galápagos og udviklede sig parallelt med landskabet, hvor særlige variationer og gener viste sig at være et fortrin. I dag adskiller de sig fra deres nærmeste fætre, der har gennemgået en tilsvarende udvikling. Det er en af årsagerne til, at Waterberg-området har fået status som verdensarvsområde hos UNESCO.
Entabeni Vildtreservat strækker sig over de sidste og smukkeste 14-15 kilometer af Waterberg med et højlandsplateau på toppen af kæden og en lavere, varmere savanne ved foden af bjergene. Det er her, Albatros' Ranger Camp ligger. Da vi navngav campen, kom der mange spændende navne på bordet, men i sidste ende valgte vi at beholde det navn, stedet var kendt under, nemlig "Ranger Camp", fordi stedet blev benyttet som træningscenter for de såkaldte rangere, eller naturguider som vi nok ville sige på dansk.
Vi byggede campen om efter vores såkaldte Honeyguide-koncept fra Albatros' andre camps i Manyeleti-området i Kruger Nationalpark. Vi kunne såmænd også have opkaldt konceptet efter Karen Blixen, for det var hende, vi tænkte på, dengang vi byggede vores første camps i Afrika; enkelt, lækkert og fredfyldt midt imellem vildtet. I dag er alle vores camps beliggende midt inde i de såkaldte Big Five-områder og har 13-15 værelser opført i kanvas på træ eller murede platforme, med terrasse og alle nødvendige faciliteter.
Vi man opleve savannen, naturen og vildtet som salige Blixen, bliver man naturligvis nødt til at bo der, hvor vildtet er, med fare for at opleve en elefant stikke snablen ind gennem teltåbningen for at snuse og orientere sig om beboerens fredelige hensigter. Det sker.
Dagen starter som vanligt med en kop kaffe og en meteorologisk betragtning af bjergkæden, hvis bløde silhuet tegner et smukt relief i horisonten. De blå glimt bag skyerne dementerer alle varsler om regn til trods for, at sommermånederne er højsæson for voldsomme tordenbyger, der heldigvis oftest falder i timen før og efter solnedgang. Den såkaldte regntid volder sjældent problemer, og når den endelig gør det en gang hvert fjerde eller femte år, er det til gengæld nådesløst. Sydafrika er i disse år mest kendt for en tørke, der nu er ved at nå et alarmerende stadie.
Vi er på udkig efter reservatets tre geparder. To hanner og en formodet gravid hun. Hannerne er set døsende under en akacie. Geparden er et af de dyr, der trives dårligst med verdens nye ø-natur, fordi hunnen er nomadisk og vandrer gennem livet over ganske store afstande. Hunnen slår sig kun periodevist ned på forskellige hanners territorier for at opdrætte sine unger. Derfor flygter de ofte fra vildtreservater, hvis der er huller i hegnet, eller vortesvin har været så venlige at grave en tunnel.
Tilbage til Regnbuenationen
22. marts 2017
Der er stor forskel på at lande i Nairobi og i Johannesburg. Så snart kabinedøren åbnes i Nairobi, ved man, at man er i Afrika, og indtrykket forbliver uændret, indtil døren igen lukker sig bag én. Johannesburg minder derimod mere om Chicago eller Bruxelles, og Afrika dukker først rigtigt op, når mindre velklædte backpackeres bagage åbnes, hvorefter de afkræves 50-100 rand i import tax for en almindelig brugsgenstand. Denne uvenlige velkomst er af helt ny dato, men rammer tilsyneladende ikke velklædte, hvide turister. For ganske nyligt blev tre af mine gæster af asiatisk afstamning afkrævet denne ganske specielle "afgift".
Presset af skandalesager og af opppositionspartiet Demokratisk Alliance, der vinder flere og flere provinser og byer, forsøgte Zuma sig i sidste uge med ”Mugabe-metoden”: konfiskation af jord fra specielt store, hvide farmere. Men nationens fædre var dog så forudseende at nedfælde den ukrænkelige ejendomsret i grundloven. Desuden viser opinionsundersøgelser, at kun 1% af landets indbyggere er interesseret i jordreformer. Folk søger til byerne, hvis de ikke allerede er der.
Partiet Demokratisk Alliance står i dag mere og mere markant som det samlende midterparti, der formår at dæmme op for den offentlige korruption og skabe vækst og velstand. De har siden 1994 siddet på magten i provinsen Western Cape og i Cape Town, der i dag fremstår som eksempel på, hvor dejligt landet kan være. Ved valget i 2016 erobrede de magten i såvel Johannesburg som Pretoria, hvor de nyvalgte borgmestre omgående indledte kampen mod korruption. Tiltale og fyring af korrupte embedsmænd tiltaler dog ikke den gamle ANC-garde, der svarer igen med at blokere alle borgmestrenes offentlige møder på bedste "brunskjortevis".
Johannesburg er dog langt bedre end sit gamle rygte som kriminel storby. Tidligere søgte jeg altid uden om bycentret, der i løbet af 90'erne blev forvandlet til et forretningstomt bandehelvede, hvor man ikke engang kunne vide sig sikker i en bil med låste døre. Banker og internationale virksomheder søgte til Sandton og andre forstæder og lagde byen mere eller mindre øde. I dag er de igen tilbage eller i det mindste på vej mod Afrikas ultimative finanscentrum, som man roligt kan besøge.
I mange henseender er Sydafrika på vej frem. Demokratiet og ikke mindst domstolene fungerer, kriminaliteten er stadig høj, men under kontrol. Flere og flere klarer sig godt, og den sorte middelklasse vokser, men forskellene er stadig for store. For mange har simpelthen for lidt, og de mange særdeles velhavende kvarterer med BMW og Mercedes poserende i indkørslen, virker som en rød klud for øjnene af underklassen, der i stigende omfang støtter den mest radikale venstrefløj.
Victoria Falls - verdens største?
19. marts 2017
Verdens største eller bedste er efterhånden en fortærsket kliché, men ikke desto mindre er det netop, hvad landene Zimbabwe og Zambia, der deler de berømte vandfald i to, gør krav på. Med en bredde på 1.708 meter og en højde på 108 meter formodes faldene at have verdens største samlede faldareal, selvom Iguazú i Sydamerika formodentlig kommer tæt på. Faldene er navngivet af David Livingstone efter Dronning Victoria, da han "fandt" dem 16. november 1855. Faldene var naturligvis kendt af lokalbefolkningen og er i øvrigt anført på tidligere kort efter mundtlige overleveringer. Fundne artefakter peger på, at vore forfædre har levet i området i mere end 3 millioner år først som Homo Habilis og senest som bantu- og san-folk.
Befolkningen er venlig og imødekommende selvom mange er desperate, fordi hyperinflationen løber hurtigere end i Weimarrepublikken, og man reelt kun har få timer til at komme af med sin løn, hvis man overhovedet får nogen. Vores lokale lokomotivfører på Rovos havde, inden sin ansættelse hos Rovos Rail, således ikke fået løn i flere år, men levede af familien, mens han håbede på, at tingene ville normaliseres med tiden, så han også ville få udbetalt løn for sin indsats. Mugabe smed de fleste effektive hvide farmere ud og gav jorden til hans gamle kampfæller, der imidlertid ikke havde forstand på egentlig landbrugsproduktion. Dermed forvandlede han hele landet fra Afrikas grønne kornkammer, der kunne forsyne alle naboerne med fødevarer, til et primitivt, gammeldags landbrugsland, hvor de fleste kun formår at dyrke lidt blandingslandbrug til at brødføde egen familie. Økonomien er for længe siden brudt totalt sammen, og mad får man kun, hvis man dyrker den selv eller arbejder i den internationale turismeindustri, men generelt ser folk ud til at klare sig. Albatros inkluderer i dag Zimbabwe i adskillige rejser, dels i kombination med Rovos og dels med eksklusivt krydstogt på Zambezifloden og Karibasøen og ofte i kombination med de nærmeste lande. På disse rejser går fantastiske safarioplevelser op i en højere enhed med kultur og historie.
Se alle rejser til Zimbabwe her.
Med Rovos gennem Zimbabwe
17. marts 2017
Madikwe Vildtreservat grænser op til Botswana, der efterhånden har manifesteret sig som Afrikas førende nation, når det gælder eksklusiv safari i den dyre ende. Hele landet er ved at udvikle sig til én stor nationalpark med en utroligt afvekslende natur fra brændende saltsletter (saltpans), ørkner og frodig savanne til det gigantiske Okavango-delta. Regeringen har forbudt enhver form for vildtjagt, så de tidligere jagtreservater indgår nu i den mere fredsommelige form for turisme med fotografiapparater og videooptagere.
Der forekommer 6 forskellige arter på Madagaskar, og kun en art i resten af Afrika. Forklaringen er interessant. Da Madagaskar blev udskilt fra resten af Afrika for mange millioner år siden, var artsmængden betydeligt mindre end på kontinentet, og de eksisterende arter udviklede sig i de såkaldt ledige nicher. Det samme er sket med mange andre arter som lemurer og kamæleoner. Træet er helt typisk for en stor del af Zimbabwes landskab, det såkaldte "Mopani woodland", hvor jorden lejlighedsvis overskylles i en marginal flodslette, hvor der ikke kan gå meget andet. Træet har utroligt mange anvendelsesmuligheder, og en af de helt specielle er alkaloidet adansonin, der kommer fra frøene og som kan bruges som modgift mod buskmændenes pilegift Strophanin, der er udviklet fra en helt anden plante (S. Kombe). Historien er blot en af mange, der vidner om Kalahari-folkets utroligt højtudviklede kultur og teknologi.
Og så kører vi ellers ind i byen Victoria Falls.
Safari i Madikwe
15. marts 2017
Vi har ikke kørt i mange minutter, før vi ser den første elefant i Madikwe Vildtreservat. Siden reservatet blev etableret for godt tyve år siden, og 10.000 forskellige stykker vildt blev introduceret, har elefanterne bredt sig så meget, at man taler om at omplacere eller regulere bestanden. Regulering af bestanden betyder på almindeligt dansk nedskydning, men det er ikke så nemt, som man tror, for elefanterne ved, hvad der foregår. Jagede elefanter panikker og advarer samtidigt alle andre i nærheden gennem lavfrekvente lydsignaler. Panikken breder sig efterhånden til alle familier, og parkens fredeligt gumlende elefanter forvandler sig til sky og farlige monstre, som man ikke skal komme for tæt på.
På en morgensafari går vi i den sædvanlige fælde og leder efter leopard, som mange safarirejsende må undvære at se. Leoparden er utroligt udbredt i Afrika, men man ser den sjældent, fordi den er natteaktiv, og især fordi den er blevet jagtet i så mange generationer (og stadig bliver det), at den simpelthen har lært at holde sig væk fra mennesker. I nogle nationalparker har den dog haft fred så længe, at dens naturlige skyhed er forsvundet, og den velvilligt poserer for fotograferne, som det eksempelvis er tilfældet i Albatros Honeyguide Camps i Krugerområdet.
Læs mere om Albatros Honeyguide Camps på vores side om Sydafrika
De fleste safarirejsende koncentrerer sig om savannens store dyr, men mange af de små har skam også en spændende historie. Her støder vi tit på et tusindben, der målt med danske øjne er et monster. De enormt store tusindben kan sagtens blive over 20-30 centimeter og lige så tykke som en velvoksen tommelfinger og er beslægtet med vores små eksemplarer af familien (diplopoder). De er leddyr med fast hudskelet, der kan minde om et tog. Her kaldes de Shongololo, hvilket ikke helt tilfældigt også er navnet på Rovos' nye supertog, som Albatros har sin første rejse med i sommeren 2017– en fantastisk tur til helt nye områder med en masse spændende besøg.
Læs mere om rejsen her: Shongololo-ekspressen gennem Zimbabwe og Sydafrika
Rovos med forhindringer
13. marts 2017
Vi snegler os umådeligt langsomt op gennem Karoo-området, stopper, venter, knirker, kører hundrede meter og stopper så igen. Én ting er, at regnen har lukket for signalerne, der bliver erstattet af telefoniske køresignaler, men det statslige lokomotiv viser sig desværre også at være et lig, der skal repareres for hver tiende kilometer. Rovos må ikke bruge et af sine egne 13 velistandsatte lokomotiver, men tvinges til at bidrage yderligere til statsbanernes kasse gennem tvangsleje af dårligt materiel. Engang imellem viser bananrepublikken trods alt sit grimme ansigt.
To hvide stammer
10. marts 2017
I 1793 var den indvandrende befolkning i Sydafrika steget til 13.830 europæere og 14.747 slaver. Men slaveforbuddet truede fra Europa, hvor diskussionen bølgede frem og tilbage, og man nærmede sig støt og roligt et forbud mod handel med slaver. Ikke et reelt forbud mod slaver, men forbud mod at slavebinde flere frie mennesker. Kapstadens indbyggere protesterede voldsomt, fordi de var 100 % afhængige af ny import af arbejdskraft. Den arbejdskraft som jo ikke lod til at ville reproducere sig selv.
I mellemtiden var det ved at være helt slut med khoisanfolket og deres buskmandskultur. De var ikke brugbare som slaver, og blev efterhånden drevet væk fra jorden, myrdet eller smittet med voldsomme sygdomme og uddøde. En koppeepidemi i 1713 tog formentlig 90% af befolkningen, og derefter forsvandt de ud af de ellers grundige hollandske statistikker. Overlevende blev igen jægere og samlere i de fjerne ørkenområder, hvor de stadig findes i små lommer, selvom Botswanas regering har forbudt dem at leve som buskmænd i deres naturlige hjemstavn i Kalahari.
Af Kapstadens 14.000 borgere boede de 10.000 på landet, og jo længere væk fra centrum, desto grovere og hårdere liv. Guvernøren havde administrative enheder i forskellige grænsezoner. 50 km i Stellenbosch, 100 km i Svellendam, 200 km i Graf og ved den yderste grænse 800 km væk i Reinet, men det var de største og ældste jordejere, der reelt bestemte herude. I realiteten kontrollerede kompagniet ikke meget længere end første forpost i Stellenbosch.
Trekboerne udviklede sig til en særlig hårdfør race med en egen kultur bygget på fundamentalistiske kristne værdier, der skelnede skarpt mellem sig selv og alle andre. De overlevende, indfødte buskmænd og alle tænkelige blandede varianter indgik efterhånden naturligt i trekboernes husstand, og blev i større eller mindre grad betragtet som en del af familien. Et familiemønster og en kultur, der næsten i enhver henseende var forskellig fra Kapprovinsens beboere og en forskel, der stadig præger landet.
Set med vore dages civiliserede øjne er der ikke meget pænt at sige om trekboernes voldelige ekspansion, der kan sammenlignes med folkemord, men den adskiller sig dog ikke specielt fra andre stammers ekspansion eller spaniernes erobring af Amerika for blot at tage et par samtidige eksempler. Hvor i verden lever menneskene på jord, der ikke er tilkæmpet ved magt?
"Ambitionen var at etablere verdens mest eksklusive togrejse"
9. marts
Jeg sammenlignede engang en tur om bord på luksustoget Rovos Rail med de engelske overklasseturisters foretrukne rejseform i Afrika på Karen Blixens tid. Men jeg tog grundigt fejl, for de ville blive grundigt misundelige, hvis de vidste, hvordan det foregår i dag. Man kan roligt glemme alt om andre eksotiske togrejser, for de kan ikke måle sig med Rovos. Det kan være svært at pege på den præcise forskel, fordi Rovos er så gennemført på alle punkter, at selv den mest krævende rejsende overvældes. Det forekommer helt usandsynligt, at der er noget, Rovos' ejer ikke har tænkt på.
Lad mig sige det som det er: en tur med Rovos er en pebret sag, hvor der skal gribes dybt i portemonnæen, hvilket i øvrigt gælder alle eksklusive togrejser. Alligevel er rejsen så populær i Skandinavien, at Albatros har 6-7 afrejser årligt, og Albatros er dermed Rovos' største samarbejdspartner. Vi chartrer ofte hele eller den halve togstamme og bygger vores egen rejse op omkring toget. Hvert andet år arrangerer vi den lange tur mellem Cape Town og Dar es Salaam, men i år har vi delt den op i tre forskellige rejser. Henholdsvis hele turen fra Cape til Dar og den enestående strækning Cape til Victoria Falls, samt den meget specielle tur fra Victoria Falls til Dar, der tiltrækker alle afrikaeventyrerne. Tre helt unikke rejser, der alle har det populære ophold i Victoria Falls til fælles.
Klik her og se alle vores rejser med Rovos Rail
En fjer i hatten – lidt om strudse, fjer, flyvning og penisser
8. marts 2017
Vi kører langs kysten mod Kap Det Gode Håb, og bølgerne slår mod klipperne nedenfor som for at understrege, at der er en mening med stedets navn. Håb eller ej, magsvejr bliver det ikke, udsigten siger byger og gråt i gråt. Naturen yder imidlertid en vis kompensation ved at sende usædvanligt meget vildt vores vej, mens vi beundrer de blomstrende proteaer mellem klipper og klitter. Såvel blisbuk som zebra, eland, struds og klippegrævling poserer i fynbofloraen, mens regnen pisker ind fra havet. Vi passerer en del indhegninger med private strudsefarme langs Kaphalvøen, hvor jeg bemærker en enlig han opfører den helt store parringsdans uden hunner. Vi står ud for at kigge på den tossede fugl, der har slået fjerdragten voldsomt ud, går ned i knæene, vipper skiftevis til højre og venstre, mens fjerdragten fejer hen over jorden. Det er ikke så tit, man får øje på den slags i naturen, så jeg benytter lejligheden til at fotografere optrinet, eller trinene.
Korruption – europæernes gave til Afrika
7. marts 2017
I store dele af Sydafrika er korruption desværre et stigende problem, og alle Albatros' virksomheder i landet mærker det næsten dagligt. Vi har dog tilsluttet os en FN-pagt om at bekæmpe enhver form for korruption og bestikkelse og naturligvis aldrig selv medvirke hertil. I praksis kan det godt lade sig gøre. Men meget bliver mere besværligt end nødvendigt; papirarbejdet går langsommere, tilladelser hænger, og den hjælpende hånd fra forskellige myndigheder lader vente på sig. Men det går, så der er faktisk ingen reel undskyldning for kriminelle kortslutninger.
Fynboer er ikke, hvad de har været
3. marts 2017
Det fladtoppede Taffelbjerg er Cape Towns ikoniske baggrund. Byen og bjerget er er en sammenvokset organisme, synonymer, symbiose, sammensmeltning. Jeg kan slet ikke undvære turen til toppen og den betagende udsigt, men frem for alt er det den forunderlige natur eller rettere plantevæksten, der titter frem mellem sandstensbjergets talrige sprækker, der trækker. Man kan gå derop, men det er en lang og anstrengende tur på mindst 5-6 timer, så vi foretrækker den snurrende kabelbane, der imidlertid har været lukket i to dage på grund af kraftige vindstød fra de to brusende oceaner Atlanterhavet og Det Indiske Ocean, der brager sammen syd for Afrikas spids.
Det mest betagende er floraen på bjerget, som er intet mindre end en seværdighed i verdensklasse. Almindeligvis vil fænomener og seværdigheder, der kun forekommer et bestemt sted i verden, tiltrække en masse besøgende, og det er faktisk også tilfældet her. Det er dog fortrinsvist specialister, der forstår at værdsætte den enestående flora, som er ganske speciel for den sydafrikanske kyststrækning med evolutions- og tilpasningshistorier, der er helt på højde med Galápagos' natur. Kigger man på et kort, ser man en bjergformation parallelt med kysten, der afgrænser kystlandet fra den bagvedliggende højslette. Det er sedimentære bjerge, der stammer fra et sted i Gondwanaland med sandsten i toppen og hårdere kvartsformationer længere nede. Klimaet i det smalle område består af knastørre, solrige somre og relativ sparsom vinterregn, der tilmed hurtigt bliver utilgængeligt for planterne i en veldrænet sandjord. Ikke de bedste forhold for en frodig plantevækst, skulle man tro. Men det er slet ikke tilfældet, for planterne har formået at tilpasse sig de lokale forhold, og i dag ser vi en ufattelig rig flora med kæmpeblomster, som Sydafrikas nationalblomst "King Protea", der nemt bliver 20-30 cm i diameter.
Det er netop sådan, fynbofloraen har udviklet sig. Fynbo består nemlig af plantefamilier, som findes overalt på jorden, men her i Sydafrika har hver enkelt lokal variant, under samme miljømæssige påvirkninger, udviklet nøjagtigt samme overlevelsesstrategi. Mon ikke vi kan tillade os at antage, at homologe egenskaber har været på spil? De samme urgener er aktiveret hos de forskellige familier under tilpasning til de samme økologiske forhold.
Tilpasningen til vand finder vi overalt på kloden, derfor er tilpasningen til ild fynbofloraens mest interessante og perspektivrige karakteristikon. Masser af planter omkring jordens savannebælte har en omfattende tilpasning til ild, men hos fynbo ses denne udvikling i sin mest ekstreme form, og hyppig forekomst af brand har presset floraens evolution mod den høje diversitet. Hver plante synes at have sit eget svar og løsning på ildproblemet, der ikke længere er et problem, men en forudsætning for floraens eksistens. I Proteafamilien lader nogle sig brænde ned til grunden, hvorefter de skyder friskt og frejdigt fra bunden; andre har en tyk, ildbestandig bark, og mange har samme strategi som sukkerbusken; de danner kraftige, træagtige blomster, som tørrer og lukker sig beskyttende om frøene, der først smides et år senere, når det regner.
I Sydafrika gør man meget for at passe på sit lille, unikke plantesamfund, hvis tilbageværende områder alle nyder en eller anden form for beskyttelse. Enhver management-plan indeholder et afbrændingsprogram. Fynboen skal brændes af med meget regelmæssige mellemrum, hvis diversiteten skal opretholdes. Branden skal helst være en såkaldt ”kold brand”, der går hurtigt hen over buskadset og svitser overfladerne uden at efterlade dybe skader.
Men hvorfor kan områderne ikke passe sig selv? Hvad er det for en ild, der har formet landskabet tidligere, og som ikke findes i dag? Spørgsmålet har været behandlet i talrige afhandlinger, og jeg har diskuteret det i årevis med naturbeskyttelsesfolk, der mere eller mindre konsekvent fremsætter flyvske teorier om naturligt opstået ild fra lyn, linseeffekter og gæringsprocesser i naturen. Lad gå med lyn, men de fleste lyn er ledsaget af kraftig regn, der slukker ilden. I mere end 25 år har jeg iagttaget tusinde lyn og masser af lynnedslag, men aldrig set en naturligt opstået brand. Jeg ved, at det sker, men det er bestemt ikke en hverdagsbegivenhed. Når tv viser dramatiske billeder af skovbrande i Grækenland, Californien og Australien, er de næsten altid ledsaget af ret håndfaste udsagn om ildspåsættelse, som er startet bevidst eller uagtsomt.
Ilden kommer fra menneskene. Vore forfædre har sandsynligvis påvirket landskabet og planterne gennem mere end en million år. Organismerne former hinanden og udvikles parallelt, og vi har sandsynligvis formet vore omgivelser gennem brug af ild. Vi ved, at evolutionen kan gå hurtigt, når presset er stort, men vi har haft oceaner af tid til at sætte vort præg på verden, og mit gæt er, at vi ikke alene har spillet en væsentlig rolle for fynbofloraens udvikling men også for den åbne savanne og dens mange arter. Vi har øget vort livsgrundlag ligesom elefant, giraf og formentlig mange andre arter.
Der, hvor arkæologer har gravet knogler, redskaber og madrester fra vore forfædre op af jorden, finder vi også nogle af klodens ældste ildsteder. De er mellem en og halvanden millioner år gamle og dermed samtidige med vore forfædres udvikling af bedre, finere og mere effektive stenredskaber. Stenredskaber og ild repræsenterer et enormt spring frem i menneskehedens historie, og knytter sig formentlig til den forfader, vi kalder Homo erectus, der begyndte at dominere store landområder på denne tid og senere vandrede ud af Afrika.
Ilden lod sig kontrollere lang tid før det moderne menneske opstod. Homo erectus hyggede sig ved ildstederne i Sydafrika, og tog senere ilden med sig ud af Afrika, hvilket må have været en forudsætning for at kolonisere jordens koldere egne. Vi kan naturligvis ikke vide, om disse fortidsmennesker selv kunne tænde ild, eller rettere, hvornår de fandt ud af det. De lærte tidligt at samle den op og holde den i live. De har oplevet naturligt opståede brande, som de har lært at opsøge for at finde døde dyr, dræbte af ilden. Røg i horisonten har været en velsignelse, for der var mad og ild. De lærte, at ild giver varme, den dræber byttedyr og steger dem, så de er lettere at fordøje. Hvor svært kan det være for en god menneskehjerne? Menneskets evolution satsede på en kompleks hjerne, som kompenserede for den manglende fysik. Alligevel gik mange menneskearter til i evolutionens smeltedigel, indtil en art begyndte at kontrollere naturen og evolutionen. Ilden var det redskab, der skubbede mennesket og dets evolution fremad i første omgang. I Sydafrika mener arkæologer, at have fundet bevis for at mennesket har anvendt ild i op mod en million år, hvilket betvivles af andre, men såfremt de har ret, har vi haft mere end rigelig tid til at påvirke alverdens landskaber i radikal retning. Måske er al natur i virkeligheden et resultat af kultur.
(Jeg har skrevet en hel del om disse emner i mine to første bøger: Den største Safari (I begyndelsen var Afrika) og Mennesket i Naturen – Naturen i mennesket).
Myten om det tomme land
28. februar 2017
Europæerne sejlede rundt om Kap Det Gode Håb i 1488 på vej mod krydderieventyret i Østen. En ladning muskatnødder fra Indonesien var mere end sin vægt værd i guld. Undervejs var der brug for sikre naturlige havne med friskt vand og mulighed for at trække skibe på land. Sørejserne var umådeligt lange, og de hyppige storme nødvendiggjorde omfattende reparationer. Cape var sådan en havn, hvor portugiserne Bartholomeu Diaz og senere Vasco da Gama var de første i land. Her mødte de landets beboere kaldet san eller khoisan og senere af europæerne kaldet buskmænd eller hottentotter.
Efterhånden som kolonien voksede, kom flere til. I 1685 ankom 200 franske huguenotter, protestanter der var flygtet til Holland for at undgå katolikkernes forfølgelser. Betingelsen var, at de lærte hollandsk og gik i den hollandske kirke, altså blev hollandske nybyggere. Franskmændene viste sig at være driftige og dygtige landmænd, der fik indført vindyrkning i kapprovinsen.
Markedsføring trak flere folk til. De gamle vedholdende myter om det tomme land, der flød med mælk og honning, og som europæerne fandt, tog i brug og udviklede, har holdt sig friske helt frem til vore dage. Det er selvfølgelig det rene vrøvl. Der har været kvægnomader i området i adskillige tusinde år. Arkæologiske spor fører fårehold tilbage til år 100 e.Kr. og kvæg tilbage til det 7. århundrede.
Græslandet i det vestlige Cape var nok frodigt i perioder, men den magre jord og den sparsomme regn tillod ikke græsning året rundt, og khoisan udviklede en nomadekultur, hvorunder de cirkulerede mellem græsningerne. West Cape har vinterregn, der giver rimelige mængder af grønt, frodigt græs. I slutningen af vinteren drog man ind i landet, hvor kvæget nu kunne græsse langs flodbredderne, der havde ligget urørt i vinterhalvåret. Den samlede befolkning af buskmænd har antageligt været omkring 50.000, svarende til det maksimale kvæghold. Flere dyr ville medføre overgræsning. Nomader er ikke spredt i landskabet, men holder til, der hvor kvæget er, der hvor græsningen er.
Dette førte til to misforståelser, der blev rapporteret hjem til Europa: 1) Masser af mennesker og kvæg med et rigt landbrugsland, og 2) Masser af tomt land, der kan tages i brug. Konklusion: Pragtfuldt land med masser af græsningsmuligheder og god plads til nye beboere. Intet kunne være mere forkert, og snart viste det sig også, at der kun var plads til én race.
Vores chauffør var et andet menneske, da vi kørte derfra
26. februar 2017
På vej mod Taffelbjergets tovbane kører vi tværs gennem Cape Town, og jeg når at undres over to ting. For det første den hast, hvormed byen vokser. Nye huse og hoteller skyder frem alle vegne, og de gamle renoveres nænsomt, mens byen formår at bevare og forene sit klassiske, engelske look med de nye fornemme, moderne bygninger. For det andet kan man ikke undgå at undres over, hvor velholdt og ren byen fremstår. Her er ingen cigaretskodder, pølsepapir, papkrus eller tyggegummipletter, der ellers forekommer i så rigelige mængder i København og omegn, så jeg spørger vores chauffør om, hvordan man holder byen ren. Joh, der er såmænd fuld døgnservice, men de tømmer for det meste kun affaldskurvene, der står opstillet alle vegne. Man har jo ingen grund til at smide noget fra sig, når man nemt kan komme af med affaldet. Så enkelt er det altså.
Gensyn med Cape Town
24. februar 2017
En avis ville engang have mig til at udpege min favoritby, og svaret kom prompte: Rom, fordi jeg altid har været meget optaget af antikken og de klassiske seværdigheder. Men skulle jeg have peget på den by, jeg helst ville slå mig ned i uden for Danmark, tror jeg nok, svaret ville være Cape Town.
Byen er indbegrebet af "Easy Life", middelhavsatmosfære, behageligt klima, naturskønne omgivelser og glade turister. En god halv times kørsel i alle retninger bringer én til henholdsvis Kaphalvøens naturreservat, de pittoreske vinbyer Paarl, Stellenbosch og Franschhoek samt Taffelbjerget eller Hermanus, en af verdens bedste hvaldestinationer. Byens restauranter har international "Michelin-klasse", hvilket eksempelvis gælder The Test Kitchen, La Colombe, The Tasting Room, Nobu og Aubergine, om end bagsiden er, at de alle har månedlange ventelister.