Den store Kaukasus rundrejse

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Rundrejse i Armenien, Georgien og Aserbajdsjan

Kaukasus! Ordet smager af eventyr. Vi begynder i den armenske hovedstad Jerevan, der med det sagnomspundne Ararat-bjerg som kulisse lokker med smukke parker og hyggelige fortovscafeer. Vi besøger nogle af landets kirker og klostre og spiser frokost hos en lokal familie. I Georgien oplever vi den voldsomme natur i bjergene ved Kazbegi, den imponerende højslette ved Tsalka-søen samt smager på områdets bedste vin og mad i vinlandet Kakheti. Den pittoreske hovedstad Tbilisi byder på arkitektur i verdensklasse og nogle af regionens bedste museer. I Aserbajdsjan har de mange oliemilliarder ikke blot rykket hovedstaden Baku ud af fattigdom, men også givet resten af landet et ansigtsløft.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
  • Type Rundrejse

  • Rejseleder Dansk

  • Visum Ja

  • Vaccination Ja

  • Valuta Armenske Dram, Georgiske Lari og Azerbadjanske Manat

Dagsprogram 16 dage
Dag 1
Afrejse fra København
Dag 2
Jerevan, Armenien. Byrundtur med Republik-pladsen, Operaen, Kaskaden og mindesmærket for det armenske folkemord
Dag 3
Jerevan. Det UNESCO-fredede Geghard-kloster og Garni-templet
Dag 4
Jerevan – Etjmiadzin – Khor Virap – Jerevan. Armeniens religiøse center, Khor Virap-kirken samt tid på egen hånd eller mulighed for besøg på brandydestilleri
Dag 5
Jerevan – Gyumri – Vardzia. Byrundtur i Armeniens næststørste by og ankomst til Georgien
Dag 6
Vardzia – Tsalka – Tbilisi. Hulebyen ved Vardzia, Poka-klosteret og enestående natur ved Tsalka-søen
Dag 7
Tbilisi. Byrundtur med Metekhi-kirken, badehuse og Narikala-fortet
Dag 8
Tbilisi – Gori – Mtskheta – Gudauri. Stalin-museet, Svetitskhoveli-katedralen og de kaukasiske bjerge
Dag 9
Gudauri – Kazbeki – Tbilisi. Imponerende natur, Treenighedskirken og lokal frokost
Dag 10
Tbilisi. Tid på egen hånd eller tilkøbsudflugt Det moderne Tbilisi.
Dag 11
Tbilisi – Sighnagi – Sheki. Bjergbyen Sighnagi, traditionel vinproduktion og ankomst til Aserbajdsjan
Dag 12
Sheki – Kish – Lahij med håndværkstraditioner
Dag 13
Lahij – Shamakhi – Baku. Djuma-moskeen, privat familiebesøg og den aserbajdsjanske hovedstad
Dag 14
Baku. Byrundtur med den gamle by inkl. ”Icheri Sheher”, Templet for Den evige Ild og Nobelbrødrenes Villa Petrolea
Dag 15
Baku – Gobustan – Baku. Tid på egen hånd eller tilkøbsudflugt til hulemalerierne i Gobustan. Afskedsmiddag
Dag 16
Baku – København

Billeder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
Afrejse fra København

Vi rejser fra København mod Armenien.

Dag 2
Jerevan, Armenien. Byrundtur med Republik-pladsen, Operaen, Kaskaden og mindesmærket for det armenske folkemord Ca. 10 km
Jerevan med Ararat i baggrunden

Vi lander tidligt i Jerevan og kører direkte til vores hotel, hvor vi kan slappe af på værelset, før vi efter sen morgenmad starter på dagens byrundtur.

I dag skal vi se nærmere på Armeniens hovedstad. Jerevan er en af de ældste, kontinuerligt beboede byer i verden, og her har således boet mennesker siden bronzealderen. Nutidens 1,1 million indbyggere forstår at nyde livet; her er en meget udviklet cafékultur og mange teatre, gallerier, koncerthuse og spillesteder. På byrundturen kommer vi forbi Republik-pladsen (tidligere Lenin-pladsen), hvor blandt andet Det Nationale Kunstmuseum ligger, universitetet, den 23 meter høje statue af Moder Armenien, parlamentet, præsidentpaladset, Operaen samt Kaskaden, et mindesmærke for 50-året for det sovjetiske Georgien.

På rundturen ser vi også mindesmærket for det armenske folkemord. Kongeriget Armenien blev etableret allerede i det 6. århundrede f.Kr., og i år 301 blev kristendommen statsreligion. I 1500-tallet blev Armenien delt mellem Persien og osmannerne, og som en kristen minoritet i Det Osmanniske Rige var armenierne ofre for diskrimination. Dette tog til under sultan Abdülhamid II, hvor 80.000-300.000 armeniere blev forfulgt og myrdet i årene 1894-96. Efter denne optakt satte folkemordet for alvor ind i 1915 med fængsling og mord på 250 armenske intellektuelle. Derefter fulgte massakrer, hvor hele landsbyer blev myrdet, og man skønner, at omkring 1 million armeniere døde mellem 1915-17, og mange tusinde blev drevet på flugt. Især Frankrig og USA har en stor armensk befolkningsgruppe som følge af den etniske udrensning.

Efter denne barske historie kan vi sunde os med en tur på byens centralmarked; en højloftet, nærmest katedral-agtig markedshal, hvor lokalt producerede fødevarer falbydes fra et utal af boder. Om aftenen går vi ud og spiser middag på en af byens restauranter.
 

Dag 3
Jerevan. Det UNESCO-fredede Geghard-kloster og Garni-templet Ca. 100 km
Verdens ældste katedral ligger i Armenien

Turen starter ved det UNESCO-fredede Geghard-kloster, og alene klostrets dramatiske placering i en kløft, med klipper, der tårner sig op på begge sider, er en oplevelse for øjet. Det oprindelige kloster blev anlagt i det 4. århundrede – ifølge overleveringen af selveste Gregorius Illuminator – hvor en hellig kilde sprang frem i en grotte. En del af anlægget er da også hugget ind i klippen, med både regulære kirkerum og mindre hulrum, foruden mange afbildninger af kors. Klostret blev dog plyndret og brændt ned til grunden i det 9. århundrede, og den nuværende hovedkirke er fra 1215. 

’Geghard’ betyder ’spyd’ og refererer til det spyd, Jesus blev stukket med på korset, og som siges at have hørt til klostrets relikviesamling. Spyddet er nu, som vi skal se i morgen, udstillet i Etjmiadzin-katedralen.

Garni-templet, et hellenistisk tempel tilegnet solguden Mitra i det 1. århundrede e.Kr., er næste punkt på dagens program. Efter den nationale overgang til kristendommen blev templet brugt som sommerresidens for de armenske kongelige, som også anlagde en kirke og et badehus, som vi nu kan se ruinerne af. Blandt andet har badehuset en meget smuk mosaik lavet af natursten i 15 nuancer. Vi spiser frokost i et privat hjem, hvor vi skal se, hvordan man forbereder og bager det lokale brød ”lavsh” i en underjordisk grillovn – en såkaldt ”tonir”.
 

Dag 4
Jerevan – Etjmiadzin – Khor Virap – Jerevan. Armeniens religiøse center, Khor Virap-kirken samt tid på egen hånd eller mulighed for besøg på brandydestilleri Ca. 80 km
Khor Virap-kirken er bygget på Gregorius' fængselsgrotte

Den apostolske armenske kirke har sit administrative og spirituelle centrum i Etjmiadzin, som også var landets hovedstad fra år 180-340. Det var ifølge legenden her, Gregorius Illuminator i et syn så en guddommelig lysstråle komme ned fra himlen. Han byggede herefter Armeniens første nationalkirke, hvor lysstrålen ramte, og han tilskrives æren for at have omvendt armenierne til kristendommen i år 301. Det er altså ikke en hvilken som helst kirke, vi skal besøge i dag. Der er ikke meget tilbage af de oprindelige strukturer fra 300-tallet, og katedralen er gen- og ombygget mange gange, uden at den dog har mistet noget i hellighed ved det. Kirkerummet er omkring 20 x 20 meter, og i midten står altret – der, hvor Gregorius så lysstrålen ramme. Der er også tid til at besøge katedralens museum, hvor vi blandt andre relikvier kan se det berømte romerske spyd, som skulle være stukket i Jesus.

Turen fortsætter i Gregorius’ fodspor til Khor Virap-kirken, som er et lige så stort pilgrimsmål. På dette sted blev Gregorius fængslet af den hedenske kong Trdat III og holdt fanget i en underjordisk grotte i 13 år. Han overlevede uden anden mad end den, han fik smuglet ind til sig af kristne sympatisører. Da Gregorius ifølge overleveringerne helbredte kongen for sindssyge (eller kongen besluttede, at det var strategisk fornuftigt at slutte fred med det voksende antal kristne i landet), blev Gregorius frigivet, og han fik udbredt kristendommen til hele Armenien. Kirken er bygget oven på grotten, som det er muligt at gå ned i via en stige – hvis man ikke er klaustrofobisk eller dårligt til bens. Hvis man går udenfor og retter blikket opad i stedet for nedad, er der en smuk udsigt til de to snedækkede toppe på Ararat-bjerget, som befinder sig ovre på den anden side af grænsen til Tyrkiet.

Vi returnerer til Jerevan, hvor resten af dagen er afsat til oplevelser på egen hånd medmindre man har lyst til at deltage i en tur til byens bedste Brandydestilleri. Armeniens nationaldrik er brandy, som er produceret i landet siden 1887, hvor det første destilleri blev åbnet. Om eftermiddagen er det muligt at besøge det mest berømte destilleri, Ararat, hvor vi får en rundtur og en smagsprøve på de gyldne dråber. Selveste Winston Churchill foretrak armensk brandy frem for den franske cognac, og det siges, at Stalin plejede at sende ham kasser af Ararat-brandy. (Besøg ved brandydestilleri er ikke inkluderet i rejsens pris, men kan arrangeres af rejseleder på destinationen og vil som regel finde sted kl.16)
 

Dag 5
Jerevan – Gyumri – Vardzia. Byrundtur i Armeniens næststørste by og ankomst til Georgien Ca. 250 km (heraf 120 km med lokaltog)
I Gyumri

Vi forlader Jerevan og sætter kursen nordpå. Vi benytter os af muligheden for at afprøve det armenske jernbanenet, da ruten mellem Jerevan og Gyumri er på landets hovedtoglinje og kun tager lidt over en times tid. Togtrafikken i Armenien er meget uregelmæssigt og skulle toget aflyses gennemføres strækningen med bus. 

Gyumri er Armeniens næststørste by (ca. 150.000 indbyggere). Byen lå ikke langt fra epicenteret under det store Spitak-jordskælv i 1988, der lagde store områder øde, dræbte op til 50.000 armenere og gjorde flere end 100.000 hjemløse. I dag er byen genopbygget, og vi går en rundtur i den hyggelige bymidte, der er koncentreret om byens hovedtorv og den sorte kirke, som har fået sit navn efter en brand, der sodsværtede de gamle træbygninger. Vi krydrer oplevelserne i Gyumri med en god frokost.

Det er blevet tid til at tage afsked med Armenien, og midt på eftermiddagen krydser vi grænsen ved byen Bavra. Herfra forsætter vi det sidste stykke til vores overnatningssted i Vardzia. Vi spiser en lokal aftensmad og kan allerede nu begynde at glæde os til det spektakulære besøg i dronning Tamars huleby, som står på morgendagens program.
 

Dag 6
Vardzia – Tsalka – Tbilisi. Hulebyen ved Vardzia, Poka-klosteret og enestående natur ved Tsalka-søen Ca. 230 km
Hulebyen ved Vardzia i Georgien

Solen stiger op over bjergtoppene og spreder sine varme stråler over et af Georgiens største historiske monumenter, dronning Tamars huleby. Opførelsen af de mange huler blev påbegyndt i det 12. århundrede af Giorgi den 3., men tog først for alvor fat under dronning Tamar, der efter Giorgis død i 1186 overtog magten. De op mod 80 huler med over 240 ”værelser” rummer såvel almindelige beboelsesområder, som bibliotek og andre kirkelige funktioner. Alle er dog centreret om hovedhulen, hvor den smukke kirke, Church of the Dormition, er placeret. Kirken er den dag i dag et vigtigt pilgrimsmål for ortodokse georgiere, og passende påklædning er naturligvis påkrævet ved indgangen til det imponerende hulekompleks. Da man begiver sig rundt i området via en fastlagt rute kan man ikke undgå at bevæge sig gennem lavloftede huler og stejle trappegange. Der kræves derfor ikke blot ordentligt fodtøj, men også en god fysisk tilstand blandt deltagerne. 

Efter nogle spændende oplevelser fortsætter vi nu ind i landet til nogle af de mest isolerede egne af Georgien. Her kommer sjældent turister og vi får en helt unik oplevelse, når vi gør holdt ved det isolerede Poka-kloster, der har specialiseret sig i at producere lokale oste, marmelader og meget mere. Vi bliver vist rundt af en af de lokale nonner, inden vi fortsætter langs Tsalka-søens bred mod hovedstaden. Søen er placeret i over 1500 meters højde og byder ud over en stor fiskebestand og ferskvandsressourcer på noget af den mest spektakulære og uberørte natur i hele Georgien.

Vi ankommer til hovedstaden først på aftenen og indlogerer os på vores hotel.
 

Dag 7
Tbilisi. Byrundtur med Metekhi-kirken, badehuse og Narikala-fortet Ca. 25 km
Tbilisis gamle badehuse er bygget oven på varme kilder

Efter morgenmaden kaster vi os straks over dagens program. Første stop er en tur i den gamle bydel, der med sine snoede gader og skæve balkoner har en atmosfære af tidligere tiders Kaukasien. Vi stopper ved Metekhi-kirken, der er opført i slutningen af 1200-tallet og genopbygget utallige gange siden da. Allerede i det 5. århundrede lå her er kirke, bygget af Kong Vakhtang Gorgasali (ifølge legenden Tbilisis grundlægger). Her finder man et gravsted for den kvindelige martyr Sankt Shushanik, der blev tortureret til døde af sin mand i 544, fordi hun nægtede at opgive sin tro.   

Vi går nu op til et af byens gamle badehuse, der er bygget direkte oven på en af de varme kilder, der strømmer op fra undergrunden mange steder i Tbilisi. ’Tbili’ betyder da også ’varm’, og vandet holder en temperatur på 38-40 grader. På trods af lugten fra det svovlholdige vand er badehusene stadig populære, og mange tager hertil for at lindre hudlidelser og gigt, få en massage eller bare en hyggestund. Vi tager turen op til toppen af Sololaki-højdedraget, hvor Narikala-fortet troner som taget ud af en eventyrlig ridderroman. Det er byens ældste fort med rødder tilbage til 200-tallet, men som alt andet i Tbilisi er det ødelagt og genopbygget flere gange. Udsigten heroppefra er dog helt intakt, og giver et godt overblik over den gamle bydel.

Turen går nu videre til byens største synagoge samt Sioni-katedralen og byens ældste overlevende kirke, Anchiskhati, der er bygget i 500-tallet. Vi runder turen af med en spadseretur op ad Rustaveli-strøget, den absolutte hovedgade i Tbilisi, hvor parlamentet og flere store museer har adresse. Herefter er der tid på egen hånd, inden vi spiser middag på en restaurant med typiske georgiske retter.
 

Dag 8
Tbilisi – Gori – Mtskheta – Gudauri. Stalin-museet, Svetitskhoveli-katedralen og de kaukasiske bjerge Ca. 250 km
Stalins hus i Gori

Vi forlader den georgiske hovedstad og kører langs Mtkvari-floden til museet for Josef Stalin i hans fødeby, Gori. Overdækket af en pavillon i græsk-romersk stil ligger det ydmyge hus, hvor Stalin – dengang Ioseb Besarionis dze Jugashvili – tilbragte sine første fire leveår. Museet ligger ved siden af, og da det blev bygget i 1957, var det som en hyldest til den nyligt afdøde leder af USSR. Efter Georgiens selvstændighed er skønmaleriet dog blevet nuanceret en smule, og udstillingen berører nu også udrensningerne og den politiske forfølgelse, Gulag og pagten med Hitler i 1939. Et vigtigt kapitel i verdenshistorien set gennem en nøglepersons livshistorie.  

Vi fortsætter nu mod bjergene og gør holdt undervejs ved en af de ældste og vigtigste byer i Georgien, Mtskheta. Kristendommen blev statsreligion i Georgien i år 317, 14 år efter Armenien og katedralen i Mtskheta hører til en af de vigtigste i hele Georgien. 

Ærkebiskoppen af Mtskheta og Tbilisi har sit sæde her, og selveste Jesu kjortel siges at være begravet under kirken! Den oprindelige trækirke fra 300-tallet blev efter omkring 100 år erstattet af en stenkirke, som man endnu kan se resterne af i den nuværende konstruktion, der er fra 1000-tallet. Katedralen har været enorm for sin tid, og den er smykket med udskæringer både ude og inde. 

Vi kører videre til skisportsområdet Gudauri, der ligger smukt placeret med udsigt til de imponerende Kaukasus bjerge. Vi overnatter midt ude i naturen og spiser en lokal middag på hotellet.
 

Dag 9
Gudauri – Kazbeki – Tbilisi. Imponerende natur, Treenighedskirken og lokal frokost Ca. 240 km
Bjergene ved Kazbegi i Georgien

I dag fortsætter vi køreturen op mod Kaukasus-bjergene ad den såkaldte Georgiske Militærhovedvej, der blev anlagt i det svære bjergterræn i 1800-tallet, da Georgien blev besat af Rusland. Trods vejens lidt ucharmerende navn er køreturen en meget naturskøn oplevelse, hvor vi kører opad i de storslåede bjerglandskaber.

Første stop er bjergbyen Stepantsminda (tidligere kaldt Kazbegi), hvor der er tid til at gå en lille tur og nyde den imponerende udsigt til Kazbek-bjerget. Vores videre vej er for snørklet og stejl til buskørsel, så vi skifter til firehjulstrækkere og sætter kursen mod Den Hellige Treenighedskirke eller Tsminda Sameba, som den også kaldes. Kirken ligger helt isoleret på en bjergtop i det mægtige, øde Kaukasus-landskab, og den bjergtagende beliggenhed har gjort kirken til et nationalsymbol for Georgien.

Vi spiser frokost i Kazbek hos de lokale med hjemmelavede specialiteter og den lokale vodka chacha, inden vi begiver os tilbage mod hovedstaden. Vi ankommer til Tblisi først på aftenen, hvor I på egen hånd kan udforske det georgiske køkken.
 

Dag 10
Tbilisi. Tid på egen hånd eller tilkøbsudflugt Det moderne Tbilisi.
Tbilisis gamle bydel

I dag er der mulighed for at opleve den georgiske hovedstad på egen hånd eller deltage i en tilkøbsudflugt. 

Tilkøbsudflugten bringer os til nye dele af den dejlige hovedstad, som har gennemgået en voldsom forvandling over de sidste årtier. 

Vi tager med metro til byens store fødevaremarked, hvor gummistøvler, æbler, barbergrej og georgiske krydderier faldbydes fra bagsmækken af rustne ladaer, og hvor priserne så afgjort er mulige at prutte om. Vi går på opdagelse i de mange gamle bygninger fra kommunisttiden, der ses overalt i Tbilisi, og vi slutter med at spise frokost hos en lokalfamilie, hvor vi har mulighed for at hjælpe til med hovedretten og helt sikkert kan høre mere om dagligdagen i den georgiske hovedstad. 
(Udflugten er ikke inkluderet i rejsens pris og skal bestilles separat).
 

Dag 11
Tbilisi – Sighnagi – Sheki. Bjergbyen Sighnagi, traditionel vinproduktion og ankomst til Aserbajdsjan Ca. 270 km
På en lokal vingård i Georgien

I dag går turen igen ud af Tbilisi, for vi skal besøge en af områdets kønneste byer: den lille Signagi, der ligger på en bakketop med udsigt over Alazani-dalen og Kaukasus i det fjerne. Her er smalle, stejle, brolagte gader og pastelfarvede huse fra 17- og 1800-tallet med udskårne træbalkoner. Den gamle bymur fra 1700-tallet er stadig intakt, og man kan gå en lille tur oven på den.

Der er blevet lavet vin i Georgien de sidste 7.000 år, og særligt i Kakheti-regionen præger vinmarkerne landskabet. Den traditionelle metode er at lade druesaften gære i lerpotter, som er nedsænket i jorden, men inden for de senere år har både druesorter og produktionsmetoder fra Europa vundet indpas – uden dog at udkonkurrere de gamle. 

Vi besøger en traditionel vingård i området, ser deres produktion og hvordan de laver vin, spiser en god frokost og lærer om georgisk brød bagt i underjordiske ovne.

Efter nogle spændende oplevelser i vinlandet begiver vi os mod grænsen til Aserbajdsjan, som vi krydser sidst på eftermiddagen. Vi ankommer til den lille hyggelig by Sheki først på aftenen, hvor vi checker ind på vores hyggelige hotel.

Dag 12
Sheki – Kish – Lahij med håndværkstraditioner Ca. 175 km
Den pittoreske bjerglandsby Lahij er befolket af persere

Sheki var en vigtig handelsstation på Silkevejen og er en af de smukkeste byer i Aserbajdsjan. Byen er blandt andet kendt for sin ældgamle silkeproduktion, og man kan stadig købe god kvalitetssilke i byen. Igennem tiderne er byen blevet ødelagt adskillige gange, flere gange pga. oversvømmelser, men meget af den oprindelige gamle arkitektur er velbevaret bl.a. det overdådige persiske fyrstepalads, fra 1700-tallet. Interiøret er smukt udsmykket med vægmalerier og glasmosaikker, der er en af byens største eksportvarer.

Vi går gennem byens smalle gader og kigger forbi et af de mange velholdte karavanserier og nyder en kop the, hvis tiden tillader det.

Det blevet tid til at tage afsked med Shekis gamle historiske bymidte og vi fortsætter nu til det nærliggende Kish, som har en helt speciel relation til Skandinavien. I byens kirke er opstillet en buste af den norske etnograf og eventyrer, Thor Heyerdal, der besøgte Aserbajdsjan hele 4 gange i perioden 1981 -2000. Thor Heyerdal var overbevist om at der var en sammenhæng mellem den nordiske mytologi og Aserbajdsjan (Aserne), og var i Kish i forbindelse med research til en af hans sidste forskningsafhandlinger om dette emne.

Vi fortsætter østpå og op i bjergene mod den lille landsby Lahij. Den pittoreske bjerglandsby er befolket af persere, som er berømte for deres fine kobberhåndværk. Der er et par små kobberværksteder og en del købmandsbutikker langs den smalle brolagte hovedgade i Lahij. Tidligere blev både kobbervarer og tæpper fra Lahij solgt til høje priser i Bagdad. Vi går på opdagelse i den hyggelige landsby, hvor tiden ser ud til at have stået stille.
 

Dag 13
Lahij – Shamakhi – Baku. Djuma-moskeen, privat familiebesøg og den aserbajdsjanske hovedstad Ca. 180 km
Shamakhi huser Aserbajdsjans største og ældste moske, Djuma

Morgenen er afsat til afslapning eller oplevelser på egen hånd i den pittoreske landsby. Efter en god morgenmad begiver vi os dog videre ud på landet. Første stop er Shamakhi, der huser Aserbajdsjans største og ældste moske, Djuma. Moskeen, hvis opførelse blev påbegyndt i 743-44 af den arabiske hærfører Maslam ibn Abd-al Melik, har ændret form og udseende mange gange. Ofte på grund af jordskælv, der har jævnet de oprindelige bygninger med jorden op til flere gange. Dagens kæmpemoske stod færdigt i 2013 og er et imponerende syn. Vi besøger også en lokal familie, der har specialiseret sig i at producerer Qatiq, Aserbajdsjansk youghurt, som vi naturligvis skal smage på.

Baku er en by med en meget omskiftelig historie. De tidligste omtaler af byen stammer tilbage fra slutningen af det 12. århundrede, men det var først under den store hærfører Shirvanshah Khalilullah d.1 (1417 – 65), at byen for alvor begyndte at blomstre. 
Næste store bølge af foretagsomhed, der ramte byen, lod vente på sig, men da den endelig kom, skete det med en sjældent set kraft og voldsomhed. Årsagen var handel og i særdeleshed med olie, som i 1872 blev åbnet op for udenlandske investorer. På 30 år steg befolkningstallet i Baku med himmelråbende 1200%. Økonomien eksploderede og imponerende bygninger så dagens lys. Mange af dem opført af de nyrige oliebaroner, der stod for 50% af verdens produktion i starten af det 20. årh.

I dag er Baku fortsat et smeltedigle mellem øst og vest, og har efter opførelsen af verdens 2. største olieledning fra Baku til Tyrkiet i 2005 oplevet endnu et voldsomt boom i byggeri og levestandard.
 

Dag 14
Baku. Byrundtur med den gamle by inkl. ”Icheri Sheher”, Templet for Den evige Ild og Nobelbrødrenes Villa Petrolea Ca. 30 km
Imponerende Flame Towers i Baku

Efter morgenmad er det blevet tid til at kaste sig over dagens program.

Vi starter med et besøg i byens gamle middelalder centrum, der er omringet af en imponerende bymur. Her ligger smukke karavanserier side om side med imponerende moskeer, og vi begiver os på opdagelse i de smalle gader og passerer også forbi det 29 meter høje tårn, Jomfru Tårnet, hvis oprindelige formål stadig er uvis.

Vi skal naturligvis også besøge Shirvanshah Khalilullahs paladskompleks, som stammer tilbage fra byens første opblomstringsperiode. Det smukke palads rummer mange velrenoverede værelser, gårdhaver og moskeer og fortæller historien om Aserbajdsjans storhedstid under Shirvanshahs regeringsperiode. Vi kigger også forbi området med de mange velbevarede art nouveau-bygninger, bygget af rige oliebaroner fra 1880’erne. Bland de dekorative bygninger ser vi nærmere på den Aserbajdsjanske Filharmonika og Opera.
 
Om eftermiddagen kører vi til den nærliggende halvø Absheron, hvor vi starter med et besøg ved Templet for Den evige Ild. Det zarathustristiske tempel, opført i 1800 tallet af indiske tilbedere, er som alle ildtemplet placeret ved en evigt brændende kilde.
 
Navnet zarathustrisme er forbundet med profeten Zarathustra, der eftersigende skulle have grundlagt en nyreligiøs praksis mellem det 16. og det 10. århundrede før vor tidsregning i oldtidens Iran. Guden, man dyrker i zarathustrisme, er Ashura Mazda, der har åbenbaret sig for profeten Zarathustra. Guden Ashura Mazda er associeret med sol og ild. Dette betyder dog ikke, at zarathustrismen er en ilddyrkende religion. Ilden er blot et renhedsymbol, der skal symbolisere Ashura Mazdas livsgivende visdom og kraft.

Efter et spændende indblik i den for mange fremmedartede religion, fortsætter vi til det nærliggende Villa Petrolea. Den smukke bygning, opført i 1884 og tidligere hjemsted for Nobel brødrene, rummer i dag Nobel museet, som fortæller historien om ”Branobel”, et af datidens største olieselskaber.

På tilbagevejen til vores hotel kører vi forbi Heydar Aliyev Kulturcenter, som er et af de mest imponerende moderne bygningsværker i Baku. Tegnet af den irakisk/britiske arkitekt Zaha Hadid og opført i perioden 2007-12, står kulturcenteret i dag som et smukt symbol på Aserbajdsjans sammensatte kultur og topografi.
 

Dag 15
Baku – Gobustan – Baku. Tid på egen hånd eller tilkøbsudflugt til hulemalerierne i Gobustan. Afskedsmiddag Ca. 130 km
Klippemalerierne i Gobustan er mere end 10.000 år gamle

Dagen er afsat til oplevelser på egen hånd, hvis man da ikke har lyst til at deltage i halvdagsudflugten, der går gennem Aserbajdsjans største oliefelter og slutter ved de berømte klippemalerier i Gobustan. De første 60 km går gennem store olie- og gasfelter og masser af boretårne. Her har Aserbajdsjanske og udenlandske olieselskaber pumpet det sorte guld op af undergrunden i århundreder.

Midt på dagen når vi frem til de berømte klippemalerier, der er mere end 10.000 år gamle. Indgraveret i huler, som husede fortidens mennesker, findes her gengivelser af både husdyr og vilde dyr, mennesker og skibe. En lang sivbåd er også afbilledet. Norske Thor Heyerdal har bl.a undersøgt, om der kunne være en forbindelse til vikingerne. En teori, der nu ikke rigtig fandt fodfæste og som han stod rimelig alene med. Stedet er helt fortjent på UNESCO’s liste over verdens kulturarv og vi besøger også stedets nye moderne og informative museum om petroglyfferne – som klippeindgraveringer hedder på græsk. Vi krydrer oplevelserne med en god lokal frokost, samt et besøg ved fascinerende muddervulkaner, som også findes i området.
(Udflugten er ikke inkluderet i rejsens pris og skal bestilles separat).

Vi returnerer til Baku midt på eftermiddagen, hvor resten af dagen er afsat til oplevelser på egen hånd. Baku har meget at byde på! At slentre ned ad gågaden Nizami er et must. Her ser man tydeligt, hvor fremgangsrig i det mindste det centrale Baku er. Her promenerer velbjærgede og velklædte aserbajdsjanere med oliepenge på lommen og designersolbriller i håret, mens nye Maserati’er og Lexus’er kører langsomt gennem sidegaderne.

Vi mødes sidst på aftenen til en hyggelig fællesmiddag. Der er mulighed for at sove eller hvile på værelset før vi kører til lufthavnen.
 

Dag 16
Baku – København

Midt om natten kører vi mod lufthavnen, hvor vores fly venter. Vi lander i København tidligt om morgenen.

Tilkøbsudflugter i Tbilisi og Baku

Vi har samlet to spændende udflugter i henholdsvis den georgiske og aserbajdsjanske hovedstad. I Tbilisi inviterer vi på en udflugt med lokalbefolkningens foretrukne transportmiddel, metroen, hvor vi besøger det lokale fødevaremarked og oplever de mere ukendte dele af Tbilisi. Vi afslutter dagen med en hyggelig frokost hos en lokal familie, hvor vi får et unikt blik ind bag facaden af det georgiske samfund.

I Baku følger vi i sporet på Thor Heyerdal og kigger nærmere på inskriptionerne i Gobustan-ørkenen, der fik nordmanden til at fremsætte teorien om, at aserbajdsjanerne og aserne i den nordiske mytologi måtte have samme stamfader. Stedet er helt fortjent på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og vi besøger også stedets nye moderne og informative museum om petroglyfferne – som klippeindgraveringer hedder på græsk. Vi krydrer det hele med en god lokal frokost samt en afstikker til de fascinerende muddervulkaner. 

Tilkøbsudflugterne gennemføres ved min 15 deltagere

Pris: kr. 998,- pr. person

Georgiske specialiteter

Prisinformation

Prisen inkluderer
  • Dansk rejseleder
  • Fly København – Jerevan og Baku – København med mellemlanding
  • Udflugter, entreer og transport jf. program
  • Indkvartering på gode hoteller i delt dobbeltværelse. 4 nætter Jerevan og Tbilisi, 3 nætter i Baku, samt 1 nat Vardzia og Gudauri, Sheki og Lahij,
  • Halvpension
  • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Sygdomsafbestillingsforsikring 7 % af rejsens pris
  • Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
  • Eventuelle ekstra arrangementer
  • Visa til Azerbadjan
  • Tillæg for enkeltværelse
  • Tilkøbsudflugt i Tbilisi (dag 10) og Baku (dag 15)
  • Drikkevarer
  • Drikkepenge til lokalguider og chauffører (beregn ca. 120 USD)
  • Ekspeditionsgebyr pr. faktura kr. 130,- (bortfalder ved online-bestilling)
  • Personlige fornødenheder
  • Alt ikke nævnt under “Prisen inkluderer”

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 15 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Bagage

Det er en god ide at medbringe en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Indkvartering

Vi bor på hoteller med de mest almindelige bekvemmeligheder. Hotellerne er valgt ud fra deres beliggenhed og hyggelige atmosfære.  Vi benytter gode lokale 3-4 stjernede hoteller, som på trods af den simple og enkle standard er yderst charmerende. Serviceniveau og standard kan være lidt anderledes end det, man er vant til i vores del af Europa. Uanset standard har du altid eget bad og toilet på hotellerne. Endelig hotelliste vil blive fremsendt med afrejsebrevet 7 dage før afrejse.

Ikke egnet for gangbesværede

Da en stor del af udflugterne på denne rejse vil foregå til fods, forventes det, at rejsedeltagerne er mobile, selvhjulpne og kan færdes uden hjælp.

Besøg i ortodokse kirker

I ortodokse kirker er det sædvane, at kvinder dækker håret med et tørklæde. Det kan derfor være en god idé at medbringe et sådant på udflugterne i land. Mænd derimod bør ikke bære hovedbeklædning i kirkerne.

Tilslutning med indenrigsfly

Der er ikke mulighed for tilslutningsfly.

Valuta

På denne rejse har man brug for hele tre valutaer. Armenske Dram, Georgiske Lari og Aserbajdsjanske Manat. Alle valutaer er let tilgængeligt og kan hæves i pengeautomater i alle tre hovedstæder. Man kan med fordel medbringe mindre beløb i USD, som kan bruges som betaling enkelte steder eller veksles hos lokale valutahandlende.

Visum

Der kræves visum til Aserbajdsjan. Der er 2 muligheder for at søge e-Visa til Aserbajdsjan: 

  1. e-Visa (Elektronisk Visum) – søges på egen hånd. Dette kan gøres på følgende link: www.evisa.gov.az e-Visa til Aserbajdsjan koster 20 USD + gebyr, som skal betales elektronisk. Du kan TIDLIGST søge om e-Visa 75 dage før afrejse og SENEST 15 dage inden afrejse. 
  2. e-Visa (Elektronisk Visum) – Albatros Travel hjælper med viseringen mod betaling. Det koster DKK 350,- inkl. visum og gebyr.

Vælger du denne mulighed, skal du sende en kopi af dit pas samt din beskæftigelse ind til Albatros.

Det kan gøres elektronisk på: paskopi@albatros.dk eller pr. brev til:

Albatros Travel
Tøndergade 16, 5.
1752 København V.
Att. Visumafdelingen

Vi kan TIDLIGST søge om e-Visa 75 dage før afrejse og SENEST 15 dage inden afrejse. 

Reference in Aserbajdsjan: ENC Tours Nizami Plaza 1/3, Baku +99412 4974020

Flyrejsen

Vi flyver med selskabet Air Baltic, der har natflyvning til Jerevan og Baku ligesom de fleste andre europæiske flyselskaber. Vi har naturligvis inkluderet hotel på både ankomst og afrejsedag, så generne ved natflyvning bliver så begrænset som muligt.

Lokale forhold

I både Armenien og Georgien finder man et meget afslappet forhold til indtag af alkohol Aserbajdsjan er et muslimsk land med en meget afslappet holdning til profetens ord. Det er derfor muligt at se kvinder med udslået hår og et meget vestlig look, ligesom det er muligt få udskænket alkohol på enkelte restauranter. Det er dog på ingen måde velset at man offentligt optræder beruset, og man opfordres naturligvis til at respekterer landets øvrige skikke og sædvaner.

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

På ekspeditionsrejser med Albatros Expeditions vil I blive mødt af en engelsktalende ekspeditionsguide på destinationen, ligesom det vil være det engelsktalende ekspeditionsteam, der leder de udflugter og afholder de informationsmøder, der indgår i rejsen. Vi gør opmærksom på at der ikke kan forventes en dansk rejseleder ombord.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Lignende rejser