Guldkysten – Ghana, Togo og Benin

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev tre lande på Vestafrikas kyst, levn fra slaveriets dramatiske historie og voodoo-religionens vugge

At besøge den vestafrikanske kyst er uvægerligt at træde ind i et mørkt kapitel af verdenshistorien. Over 11 millioner mennesker blev fra denne kyst tvunget om bord på skibe, der transporterede dem over Atlanten til Amerika, hvor et liv som slaver ventede. De barbariske slavetransporter ophørte først i slutningen af 1800-tallet, og i dag står de europæiske kolonimagters fæstninger som fysiske påmindelser om de mange afrikanere, der blev indfanget og gjort til slaver.

Vi besøger blandt meget andet forter og fangekældre i Cape Coast og Elmina, ser floden, ad hvilken slaverne blev transporteret til slaveskibene og fæstningen Christiansborg i Accra, et håndfast vidne på, at også Danmark spillede en rolle som slavehandlende kolonimagt. En historie som lige nu er aktualiseret i filmen Guldkysten.

Den barske fortid har ikke lagt en dæmper på den berømte vestafrikanske imødekommenhed, eller på det stolte Ashantifolk, hvis historie og håndværk vi stifter bekendtskab med på rejsen. Ligesom traditionelle afrikanske ritualer og religioner, kendt som voodoo, trives og dyrkes i bedste velgående og opleves i fx Den Hellige Pytons Tempel.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
  • Type Rundrejse

  • Rejseleder Dansk

  • Visum Ja

  • Vaccination Ja

  • Valuta Cedi i Ghana og CFA-franc i Togo og Benin

Dagsprogram
Dag 1 Afrejse fra København og ankomst til Accra, Ghana
Dag 2 Accra – Cape Coast – Elmina. Fæstninger og fangekældre fra slavetiden
Dag 3 Elmina. Udflugt til Kakum Nationalpark. Let vandretur
Dag 4 Afslapning i Elmina eller på stranden
Dag 5 Elmina – Kumasi. Byrundtur. Tidligere slavemarked, museum for Ashanti-folket
Dag 6 Kumasi – Accra. Ashanti-håndværksbyer med træskæreri, vævning og smukke tekstiler
Dag 7 Accra – Lomé i Togo. Byrundtur. Lokalt marked, nationalmuseum, marked for religiøse feticher
Dag 8 Lomé – Ouidah – Cotonou i Benin. Den Hellige Pytons Tempel, slavehandel-museum og Port of No Return
Dag 9 Ganvie. Vestafrikas Venedig. Flydende marked og kanotur
Dag 10 Cotonou – Accra
Dag 11 Accra. Byrundtur, marked og hjemrejse
Dag 12 Ankomst til København

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Vær venligst opmærksom på, at tidspunkter og rækkefølgen i dagsprogrammet variere.
Dag 1
Afrejse fra København og ankomst til Accra, Ghana
Vi flyver fra København til Accra i Ghana. I den ghanesiske hovedstad bliver vi transporteret til vores hotel og mødt med den lokale velkomst: Akwaaba! Hvis du trænger til at røre dig efter flyveturen, kan du få sved på panden i hotellets fitnesscenter eller på en af tennisbanerne. Er du mere til afslapning, kan en liggestol ved poolkanten måske friste.
Dag 2
Accra – Cape Coast – Elmina. Fæstninger og fangekældre fra slavetiden
Cape Coast-fortet

Portugiserne var de første europæere til at udforske den vestafrikanske kyst i søgen efter guld og elfenben. Da de i 1471 kom til kysten ved det nuværende Cape Coast var der allerede livlig handel mellem datidens afrikanske stammer og arabiske handelsfolk. Rigdommene tiltrak flere europæere, og i 1653 grundlagde svenskerne et handelsfort på klippekysten ved Cape Coast, i dag kendt som Cape Coast-fortet. Det store, hvide fort på klippekysten blev i 1658 overtaget af danskerne og udgjorde en vigtig grundsten i den daværende danske koloni med det sigende navn, Guldkysten.

I første omgang var det guld, elfenben og tømmer fra regnskoven, europæerne var ude efter. Og det i en sådan grad, at fortet med den attraktive beliggenhed i de følgende år med korte mellemrum skiftede nationalflag fra dansk til hollandsk til engelsk.

Handel med slaver eksisterede på de vestafrikanske kyster, længe inden europæerne ankom, og allerede fra midten af 1500-tallet bragte portugiserne afrikanske slaver med sig til Portugal. Men med koloniseringen af Amerika og udsigt til stor profit for gesjæftige handelsmænd fra Holland, Frankrig, England og Danmark antog handlen med slaver nye dimensioner i 1600- og især 1700-tallet. Slaverne blev et vigtigt ben i den såkaldte trekantshandel, hvor europæerne fyldte deres skibe med varer som våben og spiritus, som de solgte på den vestafrikanske kyst. De tomme lastrum blev her fyldt op med slaver, og kursen sat mod Amerika og de Vestindiske øer, hvor bl.a. plantageejerne manglede arbejdskraft. Herfra medbragte skibene sukker til Europa.

Mange af de afrikanske slaver blev udskibet fra Cape Coast, og dagens udflugt til områdets forter er en rundvisning i slaveriets brutale historie. På Cape Coast-fortet ser vi blandt andet de store kældre, hvor tusindvis af ulykkelige mennesker sad indespærret i lange perioder og ventede på skibene, som sejlede dem over Atlanten, hvor et liv som slave ventede. Det restaurerede fort er i dag på UNESCOs liste over verdensarv, og her findes et museum om dets historie.

På kysten lå i sin tid en lang række handels- og slavefæstninger, heriblandt det danske Frederiksborg, og nogle kilometer ude af kysten ligger i dag stadig Elmina-fortet, som vi også besøger. På fortet ser vi blandt andet den skrækindjagende port kaldet Door of No Return, for her passerede slaverne på vej til skibene og deres trælleliv, og der var ingen vej tilbage.

Efter dagens barske historiske oplevelser tjekker vi ind på vores hotel for de næste to nætter. Hotellet er beliggende på stranden ved byen Elmina. Fra restauranten er der fin udsigt over vandet, og her er gode muligheder for at betragte det varierede fugleliv. Resortet råder over både tennis- og golfbane og en pool.

Dag 3
Elmina. Udflugt til Kakum Nationalpark. Let vandretur
Gåtur blandt trætoppene i 30 meters højde

Kakum Nationalpark er en af de få tropiske regnskove på Guineakysten, som har overlevet skovhugst i forbindelse med rydninger til plantager, byer og handel af tropisk tømmer til blandt andet det europæiske marked. Nationalparken er unik i den henseende, at den er oprettet på initiativ af lokale folk, og ikke som nationalparker er flest – på foranledning af centraladministrationen. 

Dyrelivet i den tropiske regnskov er rigt med over 40 store pattedyr og over 250 forskellige fuglearter, hvoraf flere er truede. Vi kommer tæt på naturen og dyrelivet i nationalparken på en cirka to kilometer lang vandretur gennem skoven. Området er også beboet af mange slags sommerfugle, som passende kan iagttages i deres rette element – trætoppene. I nationalparken kan du nemlig gå tur i 30 meters højde på en 350 meter lange hængebro, som forbinder syv trætoppe.

Tilbage i på hotellet i Elmina kan du fx slappe af på stranden.

Dag 4
Afslapning i Elmina eller på stranden
Havnen i Elmina

Dagen er din egen, og du kan fx nyde strandlivet, eller gå på opdagelse i Elmina by. Havnen ved Elmina er absolut et besøg værd med sin mindre flåde af traditionelle, lokale og meget fotogene fiskerbåde.

Dag 5
Elmina – Kumasi. Byrundtur. Tidligere slavemarked, museum for Ashanti-folket
Fortet i Elmina

Vi forlader kysten og begiver os ind i landet med retning mod byen Kumasi. Cirka 40 kilometer nordpå stopper vi i byen Assin Manso, der spillede en stor rolle i handlen med slaver. Her blev de tilfangetagne mænd og kvinder bragt til fra hele området, ofte helt udmattede efter at have vandret barfodet flere hundrede kilometer. I Assin Manso lod man fangerne hvile, spise og bade, så de kunne tage sig bedst muligt ud, når de skulle sorteres og sælges på byens slavemarked.

I byen ser vi den lokale flod Nnonkonsou, også kaldet Slavefloden, fordi mange slaver fik deres sidste bad i deres hjemland i flodens vand. Flere monumenter står som mindesmærker over slaveriet og de mange menneskers grusomme skæbne. Ved det tidligere slavemarked er væggene i dag dekoreret med portrætter af førende personer i kampen mod slaveri og i en mindehave står gravene tilhørende to markante slaver, hvis skeletter blev returneret fra USA og Jamaica i 1998.

Europæerne indfangede ikke selv slaverne, men købte dem af lokale, stærke stammer eller kongedømmer, som tog medlemmer af svagere stammer til fange. Ashanti-kongeriget var længe før den europæiske kolonisering af området et stærkt og magtfuldt rige og leverede i stor stil slaver til europæerne. Ashanti var samtidig også en af de få afrikanske stater, som satte sig i modværge mod kolonimagterne og var i egentlig krig mod englænderne.

Vi møder den stolte Ashanti-kultur i byen Kumasi. Her besøger vi blandt andet den tidligere bolig for Ashanti-kongen, som i dag er museum og fortæller den spændende historie om Ashanti-folket, dets kultur og dets kampe. På vores efterfølgende byrundtur kommer vi forbi flere monumenter, som mindes vigtige Ashanti-personligheder, og ser blandt andet Ashanti-folkets kongelige og guddommelige trone, den berømte Gyldne stol. Turen slutter ved et kulturcenter, hvor der også findes mange workshops med lokalt kunsthåndværk og gode muligheder for at købe de smukke varer.

Vi tjekker ind på hotel og overnatter i Kumasi.

Dag 6
Kumasi – Accra. Ashanti-håndværksbyer med træskæreri, vævning og smukke tekstiler
Det traditionelle Kente-tekstil findes i mange mønstre

Ghanesisk kunsthåndværk er temaet for dagens udflugt, hvor vi besøger tre forskellige landsbyer med hvert deres håndværksmæssige speciale. I landsbyen Ahwiaa snitter dygtige træskærere blandt andet imponerende masker og symbolske figurer i træ. I Ntonso får vi indblik i den omfattende proces, det kræver at skabe de traditionelle, mønstrede Adinkra-tekstiler. Og i Bonwire ser vi, hvordan lokale vævere på gammeldags håndvæve frembringer de verdensberømte og utrolig dekorative Kente-tekstiler, hvis over 50 forskellige mønstre ikke blot ser smukke ud, men også rummer symbolske værdier.

Alle steder kommer vi tæt på håndværket og får en chance for at handle direkte med kunsthåndværkerne. Om eftermiddagen forlader vi Kumasi og kører til Accra, hvor vi overnatter.

Dag 7
Accra – Lomé i Togo. Byrundtur. Lokalt marked, nationalmuseum, marked for religiøse feticher
På markedet for voodoo-feticher

Fra Accra kører vi mod hovedstaden Lomé i Ghanas naboland, Togo. Landet var i mange år fransk koloni, og Lomé tidligere kendt som Vestafrikas perle. Selvom byen efter mange år med politisk ustabilitet ikke længere helt kan leve op til sit gamle ry, har den charmen, de brede boulevarder, sin skønne kystlinje og afslappede atmosfære i behold.

Vi tjekker ind på vores hotel i byen og spiser frokost på en lokal restaurant. Ud på eftermiddagen tager vi på byrundtur og ser blandt andet Uafhængighedspladsen, som markerer afslutningen epoken som fransk koloni i 1960. Vi besøger Togo Nationalmuseum og ser samlingen af blandt andet våben, smykker, og musikinstrumenter.

På byens store marked, Grand Marche, har vi tid til at kigge på alt fra grøntsager og fisk til rejsetasker, smykker og tøj. Sandsynligvis vil du føle dig mere fristet til at shoppe her, end på byrundturens næste stop – et marked for religiøse feticher. Her finder du alt fra amuletter, abehoveder, slangeskind, fuglefjer og dyrekranier; alt sammen remedier som bruges i den lokale voodoo-religion.

Dag 8
Lomé – Ouidah – Cotonou i Benin. Den Hellige Pytons Tempel, slavehandel-museum og Port of No Return
Fra Port of No Return var der ingen vej tilbage for slaverne

Traditionelle religioner er blevet praktiseret i Vestafrika, længe inden de store religioner som islam og kristendommen gjorde deres indtog. De traditionelle religioner kendes som regel under fællesbetegnelsen voodoo, som mange forbinder med Haiti. Men vudun, som er betegnelsen for guder i Benin, rejste i sin tid med slaverne over Atlanten, og religionens vugge findes på den vestafrikanske kyst. Her er de religiøse traditioner blevet overleveret mundtligt gennem århundreder og lever stadig i bedste velgående side om side med andre trosretninger. Voodoo er i Benin en officiel religion, hvis tilhængere tæller godt halvdelen af befolkningen.

Fra Lomé krydser vi grænsen til Benin og kører til voodooens hovedstad, Ouidah. Her besøger vi Den Hellige Pytons Tempel og Den Hellige Skov, og vi bliver klogere på religionen i hvilken naturen, amuletter og forfædre spiller en vigtig rolle.

Kystbyen Ouidah var på slavehandlens tid områdets opsamlings- og udskibningssted for slaver. Et tidligere portugisisk fort er i dag historisk museum over særligt slavehandlen. Vi besøger museet og ser også mindestedet, Port of No Return – havnen, hvor der ikke var nogen vej tilbage for slaverne.

Vi fortsætter langs kysten til Cotonou, hvor vi tjekker ind på vores hotel.

Dag 9
Ganvie. Vestafrikas Venedig. Flydende marked og kanotur
I Ganvie leves livet på vandet

I dag tager vi på udflugt til Ganvie, en hel by opført på pæle flere kilometer ud i søen Nokoué. Omkring 20.000 mennesker bor i byen, som kaldes Afrikas Venedig, og lever livet på vandet, sejlende i deres trækanoer fx fra markedet og hjem til deres bambushuse. Man mener, at byen opstod for flere hundrede år siden, da lokale i forsøg på at undslippe slavehandlerne flygtede herud og bosatte sig. I dag lever de fleste af byens beboere af fiskeri og turisme. Vi sejler ud til byen og får en rundtur i de traditionelle kanoer, mens vi oplever det helt særlige byliv, markedsstemningen og hverdagslivet på vandet.

Om eftermiddagen er vi tilbage i Cotonou og tager på en byrundtur i den farverige og levende by, som også har gode shoppingmuligheder.

 

Dag 10
Cotonou – Accra

Vi tager afsked med Cotonou og sætter kursen mod Accra. Undervejs stopper vi i Lomé og spiser frokost. Vel fremme i Accra er der tid til at slappe af på hotellet.

Dag 11
Accra. Byrundtur, marked og hjemrejse
Uafhængighedspladsen - Ghana blev selvstændigt, da briterne opgav deres koloni i 1960

”Vi havde et fort i Afrika. Det ligger dernede endnu, bygget på et lavt klippefremspring, hvor kysten ligesom sætter en fod ud i havet”. Sådan indledte den danske forfatter Thorkild Hansen i 1967 sin dokumentariske romantrilogi om handlen med slaver fra den afrikanske vestkyst og til deres ankomst til de Vestindiske øer. Romanerne Slavernes kyst, Slavernes skibe og Slavernes øer blev i 1970 tildelt Nordisk Råds pris og fik mange til at åbne øjnene for, at danskerne havde spillet en stor rolle ikke bare i afskaffelsen af den transatlantiske slavehandel, men også deltog særdeles aktivt i selve den barbariske handel med afrikanske menneskeliv.

Og fortet står der endnu i Accra. Vi besøger Fort Christiansborg fra 1661 på vores byrundtur, i dag hedder det Osu Castle og har indtil for nylig fungeret som regeringsbygning og bolig for den ghanesiske præsident. Vi ser blandt andet også Uafhængighedspladsen og mindeparken for Ghanas første præsident, Kwame Nkrumah. På et stort udendørs marked får du brug for dine sjakreevner, for her er masser af kunsthåndværk og souvenirs at tage med sig hjem.

Senere på dagen forlader vi Accra og kører til lufthavnen, hvor vores fly til Danmark venter.

Dag 12
Ankomst til København

Prisinformation

Prisen inkluderer
• Dansk rejseleder
• Fly København – Accra t/r
• Udflugter jf. program
• Indkvartering på gode hoteller i delt dobbeltværelse
• Morgenmad dagligt
• Aftensmad dag 1-10
• Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
• Sygdomsafbestillingsforsikring 6 % af rejsens pris
• Gouda Årsforsikring eller Seniorrejseforsikring
• Eventuelle ekstra arrangementer
• Diverse visum
• Tillæg for enkeltværelse
• Drikkevarer
• Drikkepenge (til kuffertbærere, tjenere samt chaufføren - beregn ca. kr. 450 pr. person)
• Personlige fornødenheder
• Ekspeditionsgebyr pr. ordre kr. 130,- (bortfalder ved online bestilling)
• Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

VIGTIGT

Visum til Ghana, Benin og Togo

Du skal have visum for at besøge Ghana, Togo og Benin. Da vi krydser nogle af landegrænserne flere gange på rejsen, skal du søge om flergangsvisum til Ghana og Togo.

• Flergangsvisum til Ghana (multiple entries). Det koster omkring 850 kr. og skal søges hos Ghanas ambassade i Danmark.

• Flergangsvisum til Togo (multiple entries). Det koster omkring 515 kr. og skal søges hos Togos konsulat i Danmark, som har telefon 33 93 84 74.

• Enkeltvisum til Benin (single entry). Det koster omkring 250 kr. og skal søges hos Benins ambassade i Danmark.

Læs vores udførlige visumvejledning her: http://albatros-travel.com/download/Visumvejledningog-formulartilGhanaTogoBenin.pdf

Oplysninger om rejsen

Bagage

Det er en god ide at medbringe en lommelygte og en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 15 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 17 stk. 1 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Hotelstandarder i Vestafrika

Vi har valgt gode, 3/4-stjernede hoteller på denne rejse, men bemærk venligst, at standarden ikke nødvendigvis lever helt op til europæisk standard.

Vaccinationer i Ghana, Togo og Benin

Herunder finder du en oversigt over de vaccinationer, der anbefales ved rejser til Ghana, Togo og Benin. Listen er udarbejdet af Albatros Vaccinationsklinik ved læge Mogens Rishøj og sygeplejerske Karin Rishøj.

Vaccinationer
På en kort rejse under tre uger til turistområder:
Gul feber
Hepatitis A 
Difteri/stivkrampe   

Malaria
I alle tre lande er der malaria i hele landet året rundt, og vi anbefaler, at man tager malariaforebyggende medicin, fx Malarone.

Vær meget omhyggelig med at undgå myggestik (brug myggespray med DEET eller AUTAN, et imprægneret myggenet eller bo på hoteller med aircondition). Vigtigt: Malariamyggen stikker først efter mørkets frembrud.

Ebola
Der har i de sidste måneder været udbrud af den meget smitsomme sygdom Ebola i de vestafrikanske Guinea og Liberia. Der har været mistanke om smittede i Ghana. Dette er afkræftet. Sygdommen er kun konstateret i Guinea og Liberia, og de sidste meldinger fra WHO siger, at sygdommen er ved at være under kontrol også i disse lande.

Der er ikke ebola-risiko for rejsende til Ghana, Togo og Benin. Der er ingen restriktioner ved rejser til Ghana, Togo og Benin hverken fra WHO, Udenrigsministeriet eller Seruminstituttet.

Du kan få mere information om de sygdomme, der foranlediger de forskellige vaccinationer her: Almindeligt forekommende sygdomme

Bestil tid til vaccinationen og læs mere: Albatros Vaccinationsklinik

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Bemærk, at hvis du rejser uden for Europa, er fyldt 70 år eller lider af kroniske sygdomme, skal du udfylde en helbredserklæring. Gouda anbefaler, at du udfylder denne sammen med din egen læge. Helbredserklæringen fås hos Albatros Travel og indsendes til Gouda. Du er først forsikret, når du har modtaget forhåndstilsagnet fra Gouda.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederene på et af bussens første påstigningssteder. Det vil fremgå af afrejsepapirerne, hvor gruppen møder sin rejseleder.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

På rejser med fly foregår transporten på destinationen ofte også med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Lignende rejser

GHRTR01ADK