Marokko – landet hvor solen går ned

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Den store og komplette Marokkorundrejse til Casablanca, Rabat, Tanger, Marrakech – over Atlasbjergene til kasbaer, berberlandsbyer og medinaer

Kun hos Albatros!

Marokko – landet, hvor ørkenvinden blæser over Atlasbjergene. Landet, hvor solen går ned i Atlanterhavets dønninger, og landskabets røde sten lyser om kap med himlen. Landet, hvor blå nuancer glimter fra husfacader og blafrer i lange sjaler.

Nu kan du komme med på den store rejse rundt i hele Marokko. Fra nostalgiske Rick’s Cafe i Casablanca og sporene efter tressermusikken i Tanger, gennem Atlasbjergenes magiske landskab til berbernes hjemsteder og til Saharas tørre hede med grønne oaser og duvende kamelrygge.

Vi spadserer langsomt i medinaernes snirklende stræder, drikker myntete på fortovscafeer og beundrer mosaikmønstre, smukke tæpper og tusind år gamle bygninger. I Essaouira står havets skumsprøjt ind over den stemningsfulde by, og helt uforglemmelig er Chefchaouen, Marokkos blå by, hvor himmelen synes at være faldet ned på jorden og har farvet alle husene.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
 • Type Rundrejse

 • Rejseleder Dansk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Marokkansk dirham

Dagsprogram
Dag 1 Fly København – Casablanca
Dag 2 Casablanca – Rabat. Byrundtur i begge byer med historiske højdepunkter og medinaer
Dag 3 Rabat – Tanger. Spansk Marokko, havnebyerne Larache og Asilah. Kap Spartel og Herkules’ hule
Dag 4 Tanger. Byrundtur. Grand Soco, Petit Soco og medinaen. Tid på egen hånd
Dag 5 Tanger – Chefchauen. Spansk-mauriske Tetouan og Chefchauens medina
Dag 6 Chefchauen – Fez. Den UNESCO-fredede romerske by Volubilis og kongebyen Meknes
Dag 7 Fez. Byrundtur i medinaen, souk’er, kunsthåndværk, Karaouine-moskéen, Nejjarine-fontænen, bydelen Fez el-Jdid
Dag 8 Fez – Erfoud. Atlasbjergene og Midelt
Dag 9 Erg Chebbi – Boulmane. Solopgang i Sahara. Tinghrir og Todra-dalen
Dag 10 Boulmane – Ouzzerzate. De 1.000 kasbaers vej og Dades-kløften
Dag 11 Ouzzerzate – Marrakech. Ait Ben Haddou og Tic-n-Tichka-passet
Dag 12 Marrakech. Byrundtur med saadiske grave, Ben Youssef-koranskolen, Koutoubia-tårnet, Bahia-paladset, medinaen og Djemaa el Fna-torvet
Dag 13 Essaouira. Byrundtur og tid på egen hånd
Dag 14 Marrakech – Casablanca. Middag på Rick’s Café
Dag 15 Fly Casablanca – København

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
Fly København – Casablanca
Casablanca
Vi rejser fra København og ankommer til Casablanch. Kystbyen, som Humphrey Bogart og Ingrid Bergman sikrede et evigt skær af romantik, er Marokkos økonomiske og kulturelle centrum og landets mest moderne by.
Dag 2
Casablanca – Rabat. Byrundtur i begge byer med historiske højdepunkter og medinaer
Hassan-tårnet i Rabat

Efter morgenmaden tager vi på byrundtur i Casablanca, som på blot 150 år er vokset fra at huse et par tusinde indbyggere til knap fire millioner – godt hjulpet på vej af franskmændene, da Marokko var fransk protektorat i første halvdel af 1900-tallet. Vi stifter nærmere bekendtskab med Casablancas art déco-bygninger, og lægger vejen forbi det stemningsfulde kunsthåndværks-kvarter Habous med smalle arkadegader og smukke, hvidkalkede huse. Området blev bygget af franskmændene i 1930’erne med inspiration fra de traditionelle, arabiske medinaer, lokale arabiske bydele. Arkitektonisk finder man her en spændende blanding af traditionel marokkansk og europæisk stil.

Vi ser også byens store prestigeprojekter: Mohamed V-torvet og Hassan II-moskeen. Den 210 meter høje minaret, som står lige ud til Atlanterhavet, er verdens højeste, og med plads til 25.000 bedende indenfor og yderligere 80.000 udenfor er moskéen blandt verdens største. Hassan II-moskéen skulle have været klar til indvielse på kong Hassan II’s 60-års fødselsdag i 1989, men byggeriet blev først færdigt i 1993. Moskeen er inspireret af den ældgamle klippemoské i Jerusalem, men har også moderne særpræg. Fx peger en laserstråle i toppen af minareten om aftenen mod Mekka, og ved helt særlige lejligheder bliver det automatiserede tag skudt til side, så man kan bede under åben himmel. Inde i den kolossale moské er det blandt andet bedehallens størrelse og den detaljerede udsmykning og træskærerarbejde, der imponerer.

Vi kører videre nordpå til Rabat, Marokkos politiske hovedstad og den ene af landets fire gamle kongebyer. Her ser vi byens kongelige palads, kasbaen, Mohamad V’s mausoleum og Hassan-tårnet, en minaret fra 1100-tallet, som troner majestætisk og alene i landskabet – den tilhørende moské blev aldrig færdigbygget.

Vi går en tur i Rabats charmerende medina, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Her kan du gå på opdagelse i de snævre gyder og gøre en god handel med for eksempel træskærerarbejde, lædersko eller berbertæpper, som fremstilles af berberstammer i det nordlige Afrika.

Dag 3
Rabat – Tanger. Spansk Marokko, havnebyerne Larache og Asilah. Kap Spartel og Herkules’ hule
Asilah

I dag kører vi nordpå langs Marokkos Atlanterhavskyst. I kolonitiden hørte området under spanierne, som har sat deres tydelige aftryk i byerne langs kysten og inde i landet. Byerne har på typisk spansk vis en Plaza Major og en katedral. Desuden udviklede spanierne ligesom franskmændene en særegen marokkansk arkitektur med både spansk og marokkansk præg. På vejen mod Asilah gør vi et kort ophold i den gamle havneby Larache, der under spaniernes herredømme var den vigtigste havneby i Spansk Marokko.

Fra Larache fortsætter vi mod en af Marokkos smukkeste havnebyer, Asilah, som var en vigtig handelsby for portugiserne i deres atlantiske handelsnetværk. Medinaen, som vi besøger, står stort set som for 500 år siden. Asilah er en lille, smuk og meget ren by. De hvidkalkede huse gør, at man kan føle sig hensat til en græsk ø. Vi går en tur i medinaen og på byens mure, der blev bygget af portugiserne.

Fra Asilah tager vi videre til Afrikas nordvestligste punkt, Kap Spartel. Området er et smukt frodigt område, og Atlanterhavet strækker sig ud i horisonten. Vi besøger også den såkaldte Herkules’ hule, hvor en sprække i klippevæggen danner et vindue, hvor igennem man kan se Atlanterhavet. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til det myteomspundne Tanger.

Dag 4
Tanger. Byrundtur. Grand Soco, Petit Soco og medinaen. Tid på egen hånd
Udsigt over Tanger fra stranden

Tanger er en af de store vigtige middelhavsbyer og ligger, hvor to verdenshave og to kontinenter mødes. Byens placering har gennem historien gjort den eftertragtet, og både romere, arabere og europæere har kontrolleret byen, inden den blev overgivet til Marokko i 1956.

I første halvdel af det 20. århundrede var Tanger en international by, delt op i adskillelige zoner, som hørte under forskellige lande. Frankrig, Spanien, England, Portugal, Sverige, Holland, Belgien, Italien og USA havde hver deres del af byen. I den internationale periode virkede Tanger som en magnet på kunstnere, flygtninge, folk i eksil, og i det hele taget marginaliserede folk fra hele Europa, der søgte lykken i det meget liberale Tanger. Tendensen fortsatte helt frem til slutningen af 1950’erne, hvor mange amerikanske beatforfattere boede i Tanger. I 1960´erne lod mange europæiske rockmusikere sig inspirere i Tanger, bl.a. tilbragte Rolling Stones lange perioder i byen.

På dagens tur i Tanger kommer vi både til den gamle og nye by. I den nye by ser vi den store plads, Grand Soco, der ligger ved indgangen til medinaen. Medinaen er Tangers topattraktion, en labyrint af smalle gader, små pladser, cafeer – alt sammen inden for de gamle portugisiske mure. Vi besøger den mindre plads, Petit Soco, hvor vi tager en kop kaffe eller te. Petit Soco var i den internationale periode samlingsstedet for mere lyssky aktiviteter i byen; spioner, handel med illegale varer og byens prostituerede holdt til her. 

I den nye bydel kommer vi bl.a. forbi Place de Paris og Boulevard Pasteur, hvor man tydeligt kan fornemme byens tidligere storhedstid.

Du har resten af dagen på egen hånd, og et godt bud på en dejlig eftermiddag i byen er at lægge vejen forbi et af Tangers berømte konditorier eller gå en tur langs med havet.

Dag 5
Tanger – Chefchauen. Spansk-mauriske Tetouan og Chefchauens medina
Blåt i blåt i enestående Chefchauen

Vi forlader Tanger og kysten for at bevæge os ind i landet mod Rifbjergene. På vejen besøger vi byen Tetouan, som ligger dramatisk placeret for foden af Rifbjergene. Tetouan blev grundlagt af andalusiske flygtninge i slutningen af 1400-tallet. Fra 1912-1956 var Tetouan hovedstaden i Spansk Marokko, der dækkede hele det nordlige Marokko. Byens lange tilhørsforhold til Andalusien har givet den et stærkt spansk-maurisk særkende.

Vi går en tur i den hvidkalkede medina og får et godt indtryk af spansk koloniarkitektur på Mohammed V-avenuen.

Rejsen fortsætter til en af Marokkos smukkeste byer, Chefchauen, som også ligger for foden af bjergene. I byen er de fleste huse malet i en smuk blå farve, og Chefchauens medina er lille og nem at finde rundt i. Vi går en tur rundt i medinaen og får også et indtryk af den nye bydel. Chefchauen er et perfekt sted at slappe af, nyde en kop te eller kaffe. Der er også et par hammamer (traditionelle marokkanske bade) i byen, som er et besøg værd.  Spørg rejselederen om hjælp til at booke et hammambesøg.

Dag 6
Chefchauen – Fez. Den UNESCO-fredede romerske by Volubilis og kongebyen Meknes
Bab Mansour-porten i Meknes

I dag besøger vi den UNESCO-fredede romerske by Volubilis, som er den bedst bevarede romerske by i denne del af Nordafrika. Her beundrer vi blandt andet velbevarede mosaikker, en triumfbue opført for den romerske kejser Caracalla i 217 og ruinerne af en basilika fra 100-tallet. Efter besøget i Volubilis stopper vi ved et udsigtspunkt og ser byen Moulay Idriss, som ligger kompakt placeret over to bakketoppe med sine hvidkalkede huse. Byen er meget betydningsfuld for marokkanerne, da det var herfra profeten Muhammeds tipoldebarn, Idris, spredte den islamiske tro i Marokko i slutningen af 700-tallet.

Kongebyen Meknes, den tredje af kongebyerne, er dagens næste stop. Byen blev grundlagt i slutningen af 1600-tallet af den magtfulde sultan Moulay Ismail, Marokkos modstykke til Louis XIV, og Meknes går da også under navnet det marokkanske Versailles. Moulay Ismail formåede at omskabe den dengang lille provinsby til en spektakulær kongeby med alt, hvad dertil hører af smukke bygningsværker i karakteristisk maurisk-spansk stil. Vi ser Meknes’ højdepunkter: de kongelige stalde og den imponerende og smukt forarbejdede Bab Mansour-port, hovedporten i den 25 kilometer lange bymur, som omkranser byens medina. Vi fortsætter rejsen til Fez, hvor vi overnatter.

Dag 7
Fez. Byrundtur i medinaen, souk’er, kunsthåndværk, Karaouine-moskéen, Nejjarine-fontænen, bydelen Fez el-Jdid
Bou Inania-madrasaen i Fez

Dagen er reserveret til oplevelser i Fez, som blev grundlagt i 789 e.Kr. umiddelbart efter den arabiske invasion af Nordafrika og Spanien. Fez er kendt som Marokkos hovedstad inden for kunsthåndværk, og ikke mindst byens tekstilhåndværkere, træskærere og keramikere er berømte for deres kreative talenter. Langt størstedelen af Marokkos kendte, håndlavede keramik bliver til her i Fez – og ofte sidder keramikerne og de andre kunsthåndværkere og arbejder efter gamle traditionelle arbejdsmetoder, der ikke har mærket meget til moderniseringen.

Til fods begiver vi os ind i Fez’ kæmpestore og livlige medina, hvor ikke færre end 9.000 smalle gader slanger sig ind og ud imellem hinanden i en fascinerende labyrint. Her bliver sanserne konstant bombarderet med lyde, farver og dufte, og vi går på opdagelse blandt smukke, historiske huse, fantastiske fontæner, butikker, souk’er og majestætiske moskéer, der åbenbarer sig som stille oaser. Inde midt i medinaen gemmer sig et kæmpe farveorgie af store kar fyldt med farve, hvor tekstilerne bliver farvet. Æsler lastet med varer og mennesker trasker tålmodigt af sted i de smalle gader, og visse steder føles det som om, tiden har stået stille i mange hundrede år.

Vi lægger vejen forbi den imponerende og smukt dekorerede Karaouine-moské, grundlagt i 859 e.Kr., og hjemsted for Al-Karaouine-universitetet, verdens ældste universitet. Interessant nok grundlagt af en kvinde, Fatima al-Fihri. Med på programmet er også Bou Inania-madrasaen. Den gamle uddannelsesinstitution er bygget i midten af 1300-tallet har fungeret som både moské og uddannelsesinstitution og har været afgørende for at give Fez status som intellektuelt centrum. Bou Inania var den sidste madrasa, mariniderne byggede og den eneste madrasa – en juridisk skole knyttet til en moské – i Fez med en minaret.

Vi ser også den berømte fontæne på Nejjarine-torvet, kunstfærdigt udsmykket med mosaik i et fantastisk, geometrisk mønster. Om eftermiddagen kører vi til bydelen Fez Jdid, Det Nye Fez, som dog blev grundlagt i 1276. Vi går en tur gennem denne farverige og livlige bydel, inden vi sidst på eftermiddagen vender tilbage til hotellet.

Dag 8
Fez – Erfoud. Atlasbjergene og Midelt
Atlasbjergene

I dag venter en lang og fascinerende køretur gennem Atlasbjergene, som strækker sig 2450 km gennem Tunesien, Algeriet og Marokko. Bjergkæden adskiller de frugtbare områder langs med Middelhavs- og Atllanterhavskysten fra Sahara. Det højeste punkt i Atlasbjergene er Jebel Toubkal, 4165 m, bjergets tinde er på klare dage synligt fra Marrakech. Bjergkæden Mellematlas er det traditionelle marokkanske hovedland, bjergområderne er præget af mindre landbrug, og det er her såvel som i bjergkæden Høje Atlas, at Marokkos traditionelle befolkning, berberne, holder deres traditioner i hævd.

Efter turen gennem Mellematlas ankommer vi til Midelt, hvor vi gør stop, inden vi begynder turen henover Høje Atlas. Turen gennem Atlasbjergene byder på storslåede udsigter, og en mulighed for at se nærmere på berberkulturen. Vi kører over Tizi n-Talremt-passet og gennem Ziz-dalen mod Erfoud.

Først på aftenen ankommer vi til Erfoud, som udgør basen for morgendagens ørkentur.

Dag 9
Erg Chebbi – Boulmane. Solopgang i Sahara. Tinghrir og Todra-dalen
Vandrende kameler i ørkenen

Før solopgang kører vi i firhjulstrækkere til Erg Chebbi og ser solopgangen over Sahara. Ergen, sandklitten, troner over byerne Merzuga og Hassi Libed og kan blive op til 160 meter høj. Sandklitten skifter konstant form, og farverne varierer mellem orange, pink, gul eller lilla alt efter lyset.

Efter morgenes ørkenoplevelse kører vi mod Todra-dalen, som er dannet af en sprække mellem bjergkæden Høje Atlas og Sarhrobjerget. Vejen ind mod dalen går gennem byen Tinghrir og derefter gennem grønne palmelunde og berberlandsbyer. Kløften er visse steder 150 meter høj og 10 meter bred.

Vi går en tur i området og hilser på de lokale indbyggere med deres æsler og kameler. Her mærkes kontrasten i forhold til storbylivet i Casablanca og Tanger. Fra Todra-dalen kører vi langs med Atlasbjergene mod Boulmane, en mindre administrativ by, hvor vi overnatter.

 

Dag 10
Boulmane – Ouzzerzate. De 1.000 kasbaers vej og Dades-kløften
På de 1.000 kasbaers vej

Boulmane er udgangspunktet for dagens tur mod Ouzzerzate, hvor vi undervejs ser Dades-kløften og flere kasbaer. Dades-kløften begynder umiddelbart nord for Boulman, og dens høje kalkstensformationer et fantastisk syn. Langs vejen ind i dalen ligger gamle ksours (borge), kasbaer og nyere huse.

Fra Dades kører vi mod ørkenbyen Ouzzerzate ad de 1.000 kasbaers vej. Kasbaer blev bygget udover hele Marokko, men i denne del af Marokko antager kasbaerne en helt anden form, end vi tidligere har set i Rabat og Fez. Kasbaen var en befæstet bygning, hvor den lokale hersker boede, og beboerne fra nærtliggende landsbyer kunne søge tilflugt i tilfælde af angreb. Kasbaerne er bygget i muddersten, og mange af dem var placeret i mindre oaser. Undervejs gør vi ophold i Skoura, der ligger i en stor palmelund. Skoura har flere utroligt velbevarede kasbaer og er en af de mest interessante oasebyer i området.

Ved ankomsten til Ouzzerzate går vi en tur i byen og ser blandt andet kasbaen og får et indtryk af, hvorledes franskmændene anlagde administrative byer i Marokkos provinser.  Området omkring Ouzzerzate har en plads i moderne filmhistorie. David Lean filmede dele af ”Lawrence of Arabia” ved Ait Ben Hadou, og Martin Scorsese filmede ”The Last Temptation of Christ” og “Kundun” i området. Ridley Scott har brugt de nærliggende Atlasfilmstudier og flere lokaliteter i området, da han filmede “Gladiator”, ”Black Hawk Down” og ”Kingdom of Heaven” – for blot at nævne et lille udpluk af de film, der er indspillet i området.

Dag 11
Ouzzerzate – Marrakech. Ait Ben Haddou og Tic-n-Tichka-passet
Ait Ben Haddou-kasbaen

Efter morgenmaden begynder vores tur mod sydens hovedstad, Marrakech. Vi kører mod bjergkæden Høje Atlas og besøger undervejs den ikoniske kasbah, Ait Ben Haddou. Hvornår hele kasbaen er bygget vides ikke med sikkerhed, men de første bygninger stammer fra det 11. århundrede. Kasbaen lå ved en tidligere vigtig karavanevej, der mistede sin betydning i midten af det 20. århundrede, da franske fremmedlegionærer anlagde vejen over Tich-n-Tichka passet. Vi går en tur i kasbaen, hvor der i dag kun bor ganske få familier.

Fra Ait Ben Haddou begynder vores vej op i Høje Atlas, hvor fantastiske naturscenerier venter på vejen mod Marrakech. Vi ankommer til Marrakech sidst på eftermiddagen.

Dag 12
Marrakech. Byrundtur med saadiske grave, Ben Youssef-koranskolen, Koutoubia-tårnet, Bahia-paladset, medinaen og Djemaa el Fna-torvet
Tæpper til salg i medinaen

Efter morgenmaden tager vi på opdagelse i Marrakech og ser de berømte saadiske grave, som stammer fra tiden under sultan Ahmad I al-Mansur I i 1500-tallet. De overdådigt udsmykkede og smukt forarbejdede grave blev først opdaget i 1917 og har siden da været en af Marrakech’ store attraktioner. Vi skal også se byens vartegn – Koutoubia-tårnet – den smukke minaret på Marrakech’ største moské, og Bahia-paladset, som blev bygget sidst i 1800-tallet og ligger smukt omkranset af velduftende blomsterhaver.

Om eftermiddagen skaber vi vores eget kapitel af Tusind og én nat, når vi går på opdagelse i medinaen og de mange souk’er, hvor velduftende krydderier og marokkansk kunsthåndværk, blandt andet læderprodukter, kobbervarer og smukke berbertæpper, frister. Også her arbejder kunsthåndværkerne efter oldgamle metoder, og det er fascinerende at følge deres arbejde i de små, lokale værksteder.

Vi ser også Ben Youssef-koranskolen fra det 16. århundrede, der var en Afrikas største skoler, da den blev bygget, og Marrakech museum, der ligger midt i medinaen.  Vi runder af på den livlige, centrale plads Djemaa el Fna, som er byens nerve. Om dagen er torvet fyldt med alt fra boder med friskpresset juice til frygtløse slangetæmmere, mens der om aftenen optræder fantasifulde historiefortællere, magiske tryllekunstnere, gøglere, dansere og opstilles velduftende madboder. Vi suger til os af stemninger og indtryk, inden vi spiser middag på en af Marrakech’ mange gode restauranter.

Dag 13
Essaouira. Byrundtur og tid på egen hånd
Solnedgang over Essaouira

I dag kører vi ud til Atlanterhavet og besøger en af Marokkos smukkeste atlanterhavsbyer. Essaouira eller Mogador blev grundlagt som en handelsstation af fønikerne i det 7. århundrede f.Kr., og op gennem tiden har arabere, berbere og portugiserne sat deres præg på byen.

Det Essaouira, vi ser i dag, stammer fra midten af 1700-tallet. Vi går gennem byen, som er umiskendelig marokkansk, og vi ser blandt andet havnen, fæstningsværkerne og den eneste af byens gamle synagoger, der stadig eksisterer. Vi spiser frokost i byen, og resten af dagen er sat af til egne oplevelser i Essauoira.

Dag 14
Marrakech – Casablanca. Middag på Rick’s Café
Den smukke Majorelle-have i Marrakech

Efter frokost forlader vi sydens hovedstad og kører mod Casablanca, hvor vi har vores sidste aften i Marokko.

Vi spiser fælles middag på Rick´s Cafe, som slog dørene op i 2003. Restauranten er indrettet meget smagfuldt som i filmen Casablanca, og det er lige før, man hører Bogarts tørre stemme kommandere med Sam ved klaveret: “You played it for her, you can play it for me…If she can stand it, I can. Play it!”

Dag 15
Fly Casablanca – København

Vi flyver hjem fra Casablanca og ankommer til København med kufferten fuld af Marokko-oplevelser.

 

Prisinformation

Prisen inkluderer
 • Dansk rejseleder
 • Fly København – Casablanca t/r
 • Udflugter og transport jf. program
 • Indkvartering på gode hoteller i delt dobbeltværelse
 • Halvpension (morgenmad/middag) på hele rejsen.
 • Frokost dag 7, 11 og 13
 • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Sygdomsafbestillingsforsikring kr. 480,-
 • Gouda årsrejseforsikring og Seniorrejseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillæg for enkeltværelse
 • Drikkevarer
 • Drikkepenge til guide og chauffør (frivilligt). Beregn ca. MAD 600,- (ca. kr. 400,-)
 • Personlige fornødenheder
 • Alt ikke nævnt under “Prisen inkluderer”

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Ikke egnet for gangbesværede

Da en stor del af udflugterne på denne rejse vil foregå til fods, forventes det, at rejsedeltagerne er mobile, selvhjulpne og kan færdes uden hjælp.

Pas og visum

Dit pas skal være gyldigt mindst 6 måneder fra hjemrejsedato. Danske/norske/svenske statsborgere kan frit opholde sig i Marokko som turister i op til 3 måneder uden visum.

Er du ikke dansk/norsk/svensk statsborger, bedes du kontakte Marokkos ambassade i Danmark for information om eventuelt visum (adresse per maj 2013: Øregårds Allé 19, 2900 Hellerup, tlf. 39 62 45 11). Ansvaret og den eventuelle udgift til dette afholdes af den rejsende selv.

Deltagerantal

Vi gør opmærksom på, at denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 20 personer. Såfremt dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen senest 14 dage før afrejse.

Tilslutning med indenrigsfly

Er desværre ikke muligt på denne rejse.

Mere om Marokko

Her kan du få mere at vide om Marokko: www.albatros-travel.dk/destinationer/afrika/marokko
Læs blandt andet om klima og vejr, tidsforskel, drikkepenge og se om du skal have visum eller vaccineres.

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Bemærk, at hvis du rejser uden for Europa, er fyldt 70 år eller lider af kroniske sygdomme, skal du udfylde en helbredserklæring. Gouda anbefaler, at du udfylder denne sammen med din egen læge. Helbredserklæringen fås hos Albatros Travel og indsendes til Gouda. Du er først forsikret, når du har modtaget forhåndstilsagnet fra Gouda.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederene på et af bussens første påstigningssteder. Det vil fremgå af afrejsepapirerne, hvor gruppen møder sin rejseleder.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På busrejser kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

På rejser med fly foregår transporten på destinationen ofte også med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Rated 3 out of 5 by from Kontrasternes land på godt og ondt Spændende og oplevelsesrig tur.Især den meget anderledes natur, som indimellem krævede meget lange og trættende transporttider. Interessant at se hvordan folk lever i medinaerne, men blev faktisk hurtigt mættet med disse besøg. Der var kun 1 fridag på hele turen.Kunne godt have ønsket mig et par halve eller hele fridage mere. Vi blev oftest holdt i meget kort snor af både den nationale + danske guide, hvilket til tider var ret irriterende.Den danske guide var åbenbart blevet smidt ud i opgaven med kort varsel. Han var sød og imødekommende, men hans guidning var oftest famlende og rodende. Foreslår en bus med toilet, da flere i gruppen var lettere ramt af maveonde
Date published: 2016-10-11
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk tur med kontraster Det var fantastisk at hav 14 dage i Marokko, først på den forholdsvis frodige østkyst og så over Atlasbjergene til Sahara. Vores rejseleder var rigtig dygtig og hun mistede ingen turister i de snævre gyder i Rabats medina. Der var ikke noget på denne tur jeg ville have undværet. Det kunne dog have været dejligt med en ekstra overnat på hotellet i Erfoud, men jeg ved ikke lige hvad man skulle pille ud. Jeg må dog gøre opmærksom på at maden som hovedregel var ret kedelig, jeg kunne ønske mig at man fandt flere små restauranter, ikke nødvendigvis hver aften, men bare lidt variation
Date published: 2016-04-25
Rated 5 out of 5 by from Marokko- det modsigelsesfulde land Det har været en fantastisk rejse, hvor vi har set næsten hvert hjørne af dette smukke og modsigelsesfulde land. Den noget anstrengende næsten daglige pakken, kørsel med bussen har betydet, at jeg har oplevet både kultur og natur. Vores hoteller har været ok, nogen mere end andre, men sådan er det jo. Vores rejseleder Anette de Florie Maman har været total fantastisk, jeg har aldrig oplevet en så vidende, sprudlende og omsorgsfuld rejseleder. Tak til Anette. Jeg har faktisk kun een anke, og det er den dødsyge hotelmad, kan det virkelig ikke gøres bedre.
Date published: 2016-04-21
Rated 4 out of 5 by from Mange gode oplevelser, men lidt kedelig mad Rejsen var oplevelsesrig og spændende. Aftensmaden var kedelig og kold de fleste steder. Det var det samme igen og igen. Frokost for egen regning fik vi kun tilbudt frokostmenuer, der var dobbelt så dyre, som hvis man gik til andre restauranter og nogle steder var der næsten ikke andre muligheder. De steder vi fik forevist kunsthåndværk, tæpper m.m. var over dobbelt så dyre som andre steder - det ligner lidt at der er nogen, der får procenter fra disse steder og fra frokost stederne. Den inkluderede frokosten i Essouari var lækker (fiskemeny). De fleste hoteller var fine på nær i Ouarzazate.
Date published: 2017-03-22
Rated 4 out of 5 by from Marokko - overvældende farver Det var med store forventninger, jeg tog med turen til Marokko - landet hvor solen går ned, og jeg vendte hjem til Danmark med et væld af gode og spændende oplevelser i bagagen. En god gruppe og en meget kompetent national guide var en fin ballast til at komme rundt på en intensiv rundrejse i landet. Programmet var tæt, og vi oplevede alt fra solopgang i Sahara og jeep-tur gennem Atlasbjergene til romerske templer, kasbaer og fiskerbyer. I det hele taget fik vi et solidt indtryk af kontrasterne i Marokko, hvor især mødet med forskellen mellem rig og fattig gjorde indtryk. Et kig igennem kataloget, inden man tog afsted, vidnede om, at oplevelser og rejsetid ville være i højsædet. Og sådan blev det - helt fint. Jeg tænker, at jeg savnede frihed på enkelte af seværdighederne. Man kunne godt i højere grad have givet slip på os. En tidsfæstelse af mødetidspunkt ved et givent afgangssted, ville have givet os friheden til at gå for os selv de steder, hvor det var muligt. Al for megen tid gik med forfriskning, bespisning og toiletbesøg, hvor det i højere grad kunne være op til den enkelte selv at forvalte tiden ved seværdighederne. Et fælles oplæg og fælles rundtur og derefter frihed til selv at bevæge sig, så man også kunne føle, at man også var sig selv. Guiden skal naturligvis fortsat stille sig til rådighed for dem, der ønsker det. Desværre havde man valgt en uerfaren dansk guide til turen, men hans venlighed og hjælpsomhed talte til hans fordel. Trods det tætpakkede program tilbød han ekstra ture for os - også besøg hos sin familie. Det var flot! Generelt nød jeg Marokkos farver - i naturen, på markederne, på bygningerne, i maden. En rigtig god tur :)
Date published: 2016-10-22
Rated 3 out of 5 by from en rejse,der kunne ha været en totaloplevelse. En stor skuffelse for tidligere tilfredse kunder,at Albatros to uger før afrejse,havde ansat en rejseleder uden erfaring,uforberedt og svær at kommunikere med.Som sov over sig, ikke viste sig i Kastrup og først gav sig til kende efter indtjekningen i Marrakech, dette er bare begyndelsen og en af årsagerne til dårlig stemning.
Date published: 2016-10-10
Rated 5 out of 5 by from Indholdsrig rundrejse Meget koncentreret tur, hvor man fik et godt indtryk af landets mangeartethed. Nogle gange kunne det virke lovlig koncentreret, så en enkelt hviledag midt i turen havde ikke været af vejen.
Date published: 2016-06-18
Rated 3 out of 5 by from En spændende rejse med et meget omfattende dagligt program Rejsen var meget omfattende idet vi besøgte mange ting hver dag hvilket dog fremgik af det tilsendt program. Jeg syntes dog det var svært at bedømme transporttiden mellem de enkelte seværdigheder, det blev således nogle lange dage der ikke gav megen tid til at benytte de enkelte hotellers faciliteter. Det kom også som en overraskelse at vi skulle bo på 9 forskellige hoteller. Jeg kunne godt have undværet en mindre del af programmet da det viste sig at der var en del gentagelser f. eks. markeder der stort indeholdt de samme varer mm. alle steder. Ligeledes skulle vi besøge et museum der viste sig inde bagved at skjule en tæppehandel mm. De allerfleste seværdigheder var dog meget spændende/ smukke der var dog ikke megen tid til fordybelse de enkelte steder på grund af manglende tid. Det skal her bemærkes de 26 rejsedeltagere var serdeles rejsvandte og viste megen enterresse ved de fleste seværdigheder.
Date published: 2016-10-10
 • y_2019, m_3, d_19, h_21
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_33
 • loc_da_DK, sid_MARTR04, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende rejser

MARTR04ADK