Nordengland – på sporet af Danelagen

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Følg vikingernes spor til York og Lindisfarne-klosteret på Holy Island. Oplev romernes mesterværk Hadrians Mur, normannernes fæstninger og den engelske hede

Vores spændende rejse i Nordengland sætter blandt andet fokus på Danmark og Skandinaviens vikingehistorie, og vikingernes brutale angreb på de britiske øer i 800-tallet. Danelagen er således navnet på området i det nordøstlige England, som var under danske vikingers herredømme.

Vores rejse gennem tiden tager os tilbage til romertiden, via normannernes indtog i England og helt frem til den sidste invasion af rock med The Beatles i Liverpool og industrialiseringen i Manchester.

På rejsen besøger vi vikingernes hovedstad York, Lindisfarne-klosteret på Holy Island, fæstninger og middelalderborge og den opdagelsesrejsende James Cooks hus. Vi nyder det enestående britiske hedelandskab i Yorkshire fra et veterantog, lader de smukke kystlandskaber passere mod nord og sejler i det fascinerende Lake District i vest.

Turen byder på pittoreske engelske landsbyer, gamle pubber, små museer og de fleste af Northumbrias øvrige seværdigheder; Bamburgh Castle, Hadrians Mur og forter. Det hele afsluttes i Liverpool og Manchester, med en tur i The Beatles’ rockende fodspor og i det moderne Manchester, industrialiseringens vugge i England.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
  • Type Rundrejse

  • Rejseleder Dansk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Britiske pund

Dagsprogram 7 dage
Dag 1
København - Manchester. Videre til York, vikingernes hovedstad med museum i York
Dag 2
North York Moors nationalpark i veterantog, havnebyen Whitby med James Cook og Durham
Dag 3
Bamburgh Castle. Holy Island med Lindisfarne-klosteret
Dag 4
Romerrigets yderste grænse med Hadrians Mur og Lake District
Dag 5
Lake District. Vandretur og sejltur på Lake Windermere
Dag 6
Lake District – Manchester. Liverpool med The Beatles Story og tid i Manchester
Dag 7
Manchester. Rejser med sen hjemrejse

Billeder

Afrejsedatoer

Afrejse Varighed Pris Afrejse fra Bemærk
12.498,–
København
Klik på en dato for at se det tilhørende program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
København - Manchester. Videre til York, vikingernes hovedstad med museum i York
I middelalderbyen York besøger vi bl.a. Cliffords Tower

Vi flyver til Manchester og tager derefter direkte til York. I år 866 blev byen Eoferwic (York) angrebet og erobret af en stor vikingehær ledet af Ivar Benløs. Hæren kom over Nordsøen for at hævne drabet på vikingen Regnar Lodbrog, som tidligere havde udført succesfulde angreb på Normandiet og Paris.

Ifølge gamle historier blev vikingekongen Regnar Lodbrog smidt i en ormegård af kong Ella fra Northumbria. Regnars fire sønner, Ivar Benløs, Sigurd Ormeøje, Ubbe og Halvdan, besluttede at hævne deres far. De angreb England med en stor vikingehær, ledet af den dygtige Ivar Benløs. Hæren havde omkring 35 vikingeskibe og måske over 1000 krigere.

Dengang var York en stærk fæstning med høje romerske mure, brede floder og søer, og den gamle bymur er endnu intakt og er et af vores mål på denne rejse. På trods af eksistensen af det over 400 år gamle romerske fæstningsværk, valgte forsvarerne at møde Ivar på åben mark uden for York. Den anglo-saksiske hær blev fuldstændig besejret i en voldsom kamp, som selvste Kong Ella heller ikke overlevede.

I de næste 200 år var York, nu kaldet Jorvik, en stærk base for vikingerne i Northumbrien. Det blev også centrum for Danelagen efter flere krige. Vikingekongerne byggede nærmest uindtagelige fæstninger i Northumberland, hvorfra de angreb områder som Wessex og andre kyster. De pragmasiske vikinger lod kristne anglo-saksiske konger, som folket accepterede styre fra York. Overraskende nok blev kirker og klostre ikke brændt, og vikingerne blandede sig ikke i kirkens praksis. Dette er sandsynligvis grunden til, at York senere udviklede sig til et vigtigt sted for den anglikanske kirke, med en stor katedral bag romerske mure, oven på det gamle vikingesamfund.

Vi når frem til York omkring middag og har hele eftermiddagen til at gå rundt i den charmerende middelalderby til fods. Vi starter vores tur ved Cliffords Tower, også kendt som York Castle, der stikker op som et uofficielt symbol på byen. Det blev bygget af Wilhelm Erobreren i 1068 efter normannernes erobring som forsvar mod vikingerne. I 1190 begik byens jødiske befolkning enten selvmord eller blev dræbt i Cliffords Tower efter angreb støttet af byens rige borgere, der også brændte gældsbreve fra de dræbte jødiske bankfolk.
Derefter går vi til Jorvik Viking Center, som er centrum for de berømte Coppergate-udgravninger. Det er en af verdens mest omfattende vikingefund. Museet er bygget ovenpå en rigtig vikingeby, og der er tusindvis af gamle artefakter udstillet. Inde i bygningen er der en model af vikingebyen, som vi kan se fra en kørende vogn. Efter dette går vi en tur langs en af verdens længste intakte bymure, inden vi har tid til at udforske byens charmerende centrum lidt mere. Hvis du er nysgerrig, er der også York Minster, en stor gotisk katedral bygget i hvid kalksten og en konkurrent til Canterbury.

Herefter besøger vi Jorvik vikingecenter, centrum for de berømte Coppergate udgravninger, en af de mest omfattende vikingeudgravninger i verden. Museet er bygget ovenpå vikingebyen og tusindvis artefakter er udstillet her. Inde midt i bygningen er der opført en replika af vikingebyen, der opleves fra en kørende vogn. Herefter går vi en tur rundt på en af verdens længste intakte bymure, inden der bliver tid til at snuse lidt mere til byen og dens herlige bycentrum. For de nysgerrige er der også byens enorme gotiske katedral, York Minster, opført i hvide kalksten som en rival til Canterbury.

Herefter går vi en tur rundt på en af verdens længste intakte bymure, inden der bliver tid til at snuse lidt mere til byen og dens herlige bycentrum. For de nysgerrige er der også byens enorme gotiske katedral, York Minster, opført i hvide kalksten som en rival til Canterbury.

Vi har valgt at bo centralt i York, så vi bruger tiden fornuftigt og kan bevæge os til fods. Hotellet er et godt beliggende og velfungerende trestjernet hotel.

Fra vores hotel går vi til en nærliggende pub, hvor vi spiser vores første middag. Da vi har været tidligt oppe, har vi valgt at spise en simpel middag. Her møder vi det klassiske engelske køkken, så har vi ikke lovet for meget.

 

Dag 2
North York Moors nationalpark i veterantog, havnebyen Whitby med James Cook og Durham
Med historisk damptog til ærkeengelske stationsbyer

Dagen starter med en tur gennem den vidunderlige North York Moors nationalpark. Vi kører til den lille by Pickering, hvor bussen udskiftes med et gammelt victoriansk veterantog, der bringer os gennem det smukke kuperede hedelandskab. Landskaberne afbrydes af små pittoreske stationsbyer som Goathland og Grosmont, der præcis ligner de filmkulisser, de regelmæssigt optræder i. Nogle kan måske genkende stationen Goathland fra filmene om Harry Potter. Turen ender i den lille og meget typiske engelske havneby Whitby. Det var her Bram Stoker skrev romanen om Dracula, og det var netop her, at vampyren Dracula gik i land i form af en sort hund. Så hold øjnene åbne.

Her er det muligt på egen hånd at besøge det prisvindende James Cook museum. James Cook regnes af mange for verdens største opdagelsesrejsende, selvom hans opdagelser måske ikke har været så spektakulære som Colombus, Magellan og Da Gamas. Han er den længst rejsende, og han har udført den mest omfattende og præcise kortlægning af kloden. Derudover var han en enestående dygtig sømand, der forstod kostens betydning for skørbug, og derfor fik sine mænd helskindet med hjem. I sig selv en bedrift på den tid.

Cook blev født i Yorkshire og arbejdede senere i Whitby som købmand og sømand. De første 7 år til søs gik med at sejle kul langs den engelske kyst, inden han lod sig rulle ind i marinen som fuldbefaren sømand og fik en stilling som underløjtnant. Cook opnåede rang af kommandør, inden de indfødte på Hawaii slog ham ihjel for en bagatel. Museet er indrettet i de gamle, oprindelige huse med meget små rum, så vi kan ikke gå samlet rundt, men museets folk er yderst venlige med supplerende forklaringer. Øverst i huset, hvor Cook boede som lærling, finder man en lille særudstilling, der er relateret til Cooks rejser.

Vil man hellere udforske Whitby til fods kan man vælge at besøge den lille kirke St. Mary the Virgin eller måske bare nyde en tur rundt i den lille hyggelige by.
Der bliver også tid til et frokoststop, og Whitby er om noget stedet, hvor man må smage på den engelske specialitet fish & chips. Prøv at spise retten med de klassiske mushy peas; gennemkogte grønne ærter.

Efter Whitby kører vi mod Newcastle med et lille stop i Durham. Byen Durham eller Dunholm, som den oprindeligt hed, spiller en væsentlig rolle i vores vikingehistorie. Katedralen, hvor den hellige St. Cuthberts jordiske rester er stedt til hvile, blev besøgt af Knud den store, der blev konge af England (1016-35). Danmark havde på det tidspunkt taget kristendommen til sig, og Kong Knud, eller Canute, som han hedder i England, viste sin fromhed ved at krybe til helligdommen på sine knæ og sidenhen afstå store jordområder til kirken.

St. Cuthbert var oprindelig biskop på Lindisfarne og siden eneboer på en øde holm, Inner Farne. Længe før sin død i 687 blev han opfattet som en særlig hellig og from mand, der blev besøgt af pilgrimme fra nær og fjern. Efter hans død, fik hans lig en noget særpræget tur rundt i England, grundet vikingernes indtog i landet og efter en reel sightseeing, endte liget i Durham. Men det skal rejselederen nok fortælle meget mere om på vej mod Durham

Durham er nok mest kendt for den store smukke katedral, hvis historie kan spores tilbage til 995. Der er vidnesbyrd om, at vikinger har været bosiddende her i længere perioder og har forstærket de gamle borganlæg, for at beskytte sig mod hinanden og mod de evigt plyndrende skotter. Skotterne angreb allerede den nye katedral i 1006, men en hastigt indkaldt lokal hær sikrede, at skotternes hoveder endte renvaskede og velfriserede på Durhams bymure. Den nuværende kirke blev opført for donationer fra den lokale anglo-saksiske Jarl Uhtred, og hans svigerfar blev den første biskop Aldhun af Durham. Samme Jarl Uhtred af Bebbanburg (Bamburgh, som vi senere skal besøge) har inspireret til den saksiske helt i Bernard Cornwells seks bind store epos om Englands samling.

Vi kommer frem til Newcastle, som er vores hjem de kommende to dage. Her bor vi centralt i byen på et nyere hotel. I dag spiser vi middag sammen på hotellet.

Dag 3
Bamburgh Castle. Holy Island med Lindisfarne-klosteret
Klosterruinen Lindisfarne

Vi kører mod nord ad Englands smukke kystveje for at se, hvor vikinge- eller nordbohistorien begyndte. Når vikingernes område i England kom til at hedde Danelagen – dansk ret – skal man ikke tage det alt for bogstaveligt. Man skelnede ikke mellem danskere, nordmænd og svenskere. De var alle vikinger med samme kultur, guder og sprog forbundet gennem slægter og traktater. Harald Blåtand var den første vikingekonge, der reelt samlede et større rige bestående af Danmark og Slesvig, kysterne omkring Oslofjorden og kystlinjen rundt om Sydsverige. Hans barnebarn, Knud den store, samlede det hele og lagde England oven i.

Nordboernes eller vikingernes erobring af England ligner en gentagelse af historien. I år 43 invaderede romerne England og bekæmpede de lokale keltiske stammer, der tidligere var indvandret fra Centraleuropa. Efterhånden etableredes et stabilt og civiliseret romersk-engelsk rige med et højt kulturelt niveau, der tog kristendommen til sig på dekret fra kejser Konstatin i det fjerde århundrede. Allerede fra omkring år 280 begyndte de første ”vikinger” at overfalde de engelske kyster. Det var imidlertid ikke nordboere, men såmænd vores sydlige naboer fra Nordtyskland og det nordlige Holland, saxerne eller ”anglo–saxsere” navngivet efter deres største fyrstedømmer. Romerne hyrede dog ofte saxerne til at slås mod Roms fjender og opnåede derved en slags våbenstilstand. Saxistiske tropper var formentlig også til stede i York og andre dele af Northumberland, da skotter og pictere angreb England fra henholdsvis Skotland og Irland i år 360. I 409 havde Rom fået nok af balladen i sit nordvestlige rige og trak tropperne hjem og efterlod den veletablerede kristne og relativt fredfyldte kultur til de skotske og nordeuropæiske hedninge. En tid hjalp saxerne briterne mod de skotske røverbander, men i 449 besluttede saxerne at erobre England, og derfor kom vikingerne til at slås mod sine nærmeste naboer 400 år senere. Hermed har vi også en del af forklaringen på, at der stort set ikke er forskel på engelsk og skandinavisk DNA.

Vi starter dagen med en særomvisning i Bamburgh Castle, en kolossal fæstning nord for Newcastle.

De mange slotte og borgruiner vidner om Englands forhistorie. Borgkulturen opstod specielt efter Romerrigets fald. Lokale stormænd ekspanderede både med hensyn til jord og magt og forsvarede sig fra befæstede borge. Borgene fungerede som tilflugtssteder, når naboer, skotter eller vikinger troppede op med større hære. Strategien bestod i at holde ud, indtil angriberne ikke havde mere mad, eller skulle hjem og høste. Med tiden blev disse borge større og stærkere og endte efterhånden som de mægtige stenkonstruktioner, med meter tykke mure på højtbeliggende steder, hvis ruiner vi kan besigtige i dag.

Bemærk den typiske høje beliggenhed og de stejle næsten uindtagelige sider. Der har formentlig været fæstningsværker her langt tilbage i tiden, og området har været hovedstad for oprindelige britiske lokalkonger siden 420. Troværdige kilder fortæller om anglo-saksisk overtagelse i 547, men senere blev borganlægget tilbageført til de oprindelige ejere og på et tidspunkt givet til en borgherres kone ved navn Bebba. Deraf navnet Bebbanburg og inspirationen til Cornwells omtalte eventyrfigur Uhtred af Bebbenburg. Fæstningen blev indtaget og mere eller mindre destrueret af vikingerne i år 993, men den er restaureret og udbygget utallige gange siden. Bygningsværket er i dag listet som bevaringsværdigt i klasse 1, og en stor del af slottets indre er indrettet som museum med mange velbevarede genstande fra stedets historie.

Vi haster videre til dagens højdepunkt: tidevandsøen Holy Island med den berømte Lindisfarne klosterruin. Vi kører over en fire kilometer lang dæmningsvej, der er stærkt oversvømmet og ufremkommelig ved højvande, hvorfor hver afrejse planlægges forskelligt. Øen er et stort naturreservat med mange hav- og vadefugle, så interesserede kan med fordel medbringe en kikkert. Vores fælles mål er klosterruinen med et lille interessant museum.

Overfaldet på Lindisfarne den 8. juni 793 regnes blandt engelske forskere for indledningen til vikingetiden, men den kultur, som vi forbinder med vikingetiden, er langt ældre. Fire år tidligere havde vikinger slået til så langt mod syd som Portland i Wessex. Desværre havde den lokale borgmester opfattet dem som handelsfolk og afkrævet skat til kongen af Wessex. Det kostede ham livet, hvilket er den første beretning om vikingeangreb beskrevet i den anglo-saksiske krønike. Der er imidlertid ikke tale om en pludselig aktion, for vikingerne havde på dette tidspunkt længe søgt ud på havene, hvor de havde lært ruterne først til Shetland og videre til Orkney, derefter til Hebriderne og Irland eller modsat langs den skotske kyst. De var både handelsfolk, sørøvere og besiddelsesløse sønner af stormænd, der søgte egne græsgange. De var ikke eventyrere men opportunister, der søgte rigdom i alle dens former.

Angrebet på Lindisfarne vakte stor opmærksomhed, fordi ingen ventede, at nogen så ondsindet kunne angribe et kloster. I kristen selvforståelse var det den værst tænkelige forbrydelse. Alt peger på, at der var tale om et nøje planlagt angreb, som blev gennemført fra søsiden i dårligt vejr, således at ingen havde mulighed for at yde hjælp fra landsiden. Overfaldet er ganske godt beskrevet i samtiden. Præsten Alcuins kondolencebrev fra det franske hof eksisterer stadig, og her får vi gentaget samtidige rygter om angrebets yderst blodige karakter.

Vi skal først besøge klostermuseet og derefter klosteret: Herefter er der mulighed for at se den lille by ved klosteret, besøge kirken eller gå en tur ud mod øens lille sommerslot, der er smukt beliggende på en bakketop i naturreservatet, men som er uden den store historiske betydning.

Efter en lang og spændende dag vender vi tilbage til Newcastle.  Middagen i dag er på egen hånd. Vi bor centralt i byen, og det er let at gå ud og finde et lokalt spisested og måske teste en af de lokale pubber bagefter.

 

 

Dag 4
Romerrigets yderste grænse med Hadrians Mur og Lake District
Ruinerne af det famøse bygningsværk, Hadrians Mur

Vi har sat hele dagen af til et af verdens berømte bygningsværker, Hadrians Mur, der strækker sig tværs over England fra kyst til kyst fra Carlisle i vest til Tynemouth i øst. Muren var romerrigets nordlige grænse og består forter, garnisonsbyer, forsvarsværker, vagttårne og er det mest komplekse romerske bygningsværk uden for Italien og måske Englands største seværdighed. Vi følger den 120 kilometer lange mur gennem det fantastisk smukke og kuperede landskab tværs over Northumbria.

Muren blev opført på initiativ af Kejser Hadrian, som besøgte England i 122 og satte byggeriet i gang. De tre lokale romerske legioner udgjorde en stor del af arbejdsstyrken, og projektet blev gennemført på seks år. Sidenhen blev de simple palisader og jordvolde med 14 forter forstærket og udbygget. På sit højeste havde muren seks meter høje og to meter tykke stensætninger uddybet med grøfter, og bag muren blev der anlagt veje med god plads til hurtig udrykning med både infanteri og rytteri.

Kejser Hadrian opgav hurtigt at erobre hele den britiske ø, da kampen mod de skotske pictere ikke havde lyse udsigter. Pict betyder farve på latin og refererer formentlig til, at de skotske keltere var malede i hovederne. Romerne var pragmatiske: Erobringer skulle være selvfinansierende og føre til øget romersk velstand. Efterhånden som riget voksede, voksede transportvejene og kravene til kontrol med de oprørske provinser også. Fjerne oprørske provinser var dyre i drift, og Hadrian skønnede, at det ville være alt for besværligt og bekosteligt at få kontrol over skotterne, der gemte sig i det barske højland. Muren var en billigere løsning på et akut problem. Her kunne man sætte en effektiv stopper for picternes plyndringer sydover og etablere en fredfyldt koloni bag muren med et sundt agerbrug, fiskeri og naturligvis lukrative skatter. Romerne tilbød deres borgere fred og beskyttelse mod passende betaling; en tilsyneladende god handel for alle parter. Men ingen romersk kejser uden ambitioner, og Hadrians efterfølger forsøgte da også at presse skotterne tilbage ved at bygge en ny mur længere mod nord kendt som Antonine Wall. Denne vold blev taget i brug og forladt flere gange i takt med ambitionerne, men lige vidt blev det, for romerne endte altid bag Hadrians Mur.

Vi stopper først ved Chesters Roman Fort, et forholdsvis lille kompleks smukt beliggende ved Tyne-floden. Tæt ved floden ser vi det bedst bevarede romerske bad med vandopvarmning, dampbad osv. Chester har også den bedst bevarede samling af romerske skulpturer. Næste stop er det meget store Housesteads Roman Fort, der ikke bare er et enormt forsvarskompleks, men også giver et fantastisk indtryk af murens løb i flere retninger. Housestead er tillige det eneste sted, hvor man kan gå et lille stykke på muren.

Efter vores rejse tilbage til Romertiden, skuer vi fremad og bevæger os vestpå mod det smukke landskab i Lake District. På vejen passerer vi  Carlisle, hvor Englands mest myteopspændende borge findes; Carlisle Castle. Afhængigt af vind, vejr og hvor lang tid vi bruger hos romerne, gør vi enten et sent frokoststop eller kaffestop i byen.

Inden vi kører sydpå, skal vi dog lige spinde en ende på rejsens titel. Hvor kommer Danelagen fra? Krigene mellem vikingerne og forskellige engelske jarler og konger bølgede frem og tilbage, indtil kong Alfred i 878 besejrede vikingerne. Alfred vidste, at en enkelt sejr ikke ville skabe fred, tværtimod, og derfor tilbød han Guthrum og hans vikinger kongeriget East Anglia, mod at vikingen lod sig døbe og sikrede en varig fred. Guthrum blev døbt, fik det solide engelske kongenavn Æthelstan og holdt sig resten af sin levetid i sit kongerige og optrådte ret neutralt i forhold til de fortsatte vikingeangreb. Aftalen indebar, at dansk ret – danelagen – herskede i Northumbria og East Anglia, mens engelsk ret var sikret i Wessex og herunder Kent.

Efter en spændende dag kører vi mod Englands berømte Lake District, og vi håber at komme tidsnok til at nyde solnedgangen over de enestående smukke landskaber. Vi bor på et ældre klassisk engelsk hotel i landlige omgivelser.  Her er vi omringet af marker, hvor får og lam springer lystigt rundt og byder os velkommen på landet.

Dag 5
Lake District. Vandretur og sejltur på Lake Windermere
Charmerende Lake District nationalpark i solnedgang

I dag gør vi, som englænderne har gjort i hundrede år; slapper af i landets største naturpark Lake District. Overalt i dette område finder vi smukke udsigter og romantisk stemning, og det er ikke tilfældigt, at de såkaldte Lake Poets, digterne Wordsworth og Coleridge, og ikke mindst englands dyreste maler, William Turner, lod sig inspirere netop her.

Dagen i dag står på bjergtagende udsigter, smuk natur, en vandretur og ikke mindst en herlig sejltur på Lake Windermere. Der er også mulighed for at gå nogle enestående ture i den grønne natur eller gå rundt i byen og måske aflægge et besøg i Beatrix Potters hus.

Beatrix Potter er kendt for sine poetiske tegninger og måske særligt for historien om Peter Kanin. Hun holdt lange sommerferier netop her i området, og hendes kærlighed til det unikke område gjorde, at hun opkøbte landejendomme her gennem hele livet. Ved sin død overdrog hun 14 gårde svarende til i alt 1600 hektar land til National Trust, så det område, som havde inspireret hende, kunne bevares for eftertiden.

Vi kommer tilbage til hotellet efter endnu en begivenhedsrig dag og spiser middag sammen. Mon ikke hotellets bar kan lokke med en pint efter maden.

Dag 6
Lake District – Manchester. Liverpool med The Beatles Story og tid i Manchester
Lake Windermere

Vi forlader vores lille idylliske by for at begive os videre til en af de mest berømte storbyer i det nordlige England. Vi skal til byen, som nok er allermest kendt for fire unge menneskers indsats udi i musikken. Liverpool kan nemlig prale af at være byen, der fostrede The Beatles – gruppen, der har været med til at skabe den musik, der må siges at være kendetegnende for slutningen af 1900-tallet.

Det er nok de færreste, der ikke kan synge med på deres hits som ”Hey Jude”, ”I Want To Hold Your Hand” og ”She Loves You”. Vi besøger det prisvindende museum The Beatles Story, hvor vi ser, hvordan de unge knægte gik fra en ydmyg barndom i Liverpool til en hidtil rockstjernestatus med hele verden som tilbedere. Efter et par timer i The Beatles’ kærlige favn bliver der tid til at spise lidt frokost på egen hånd og se nærmere på byen.

Herefter kører vi til Manchester, den gamle nordengelske industriby, der har vokset sig stor og er i dag en moderne, pulserende storby. Her toppede den engelske industrielle revolution i 17-1800 tallet. Beliggenheden tæt på havnebyen Liverpool og kulminerne i området gjorde de nye dampmaskiner til byens vigtigste indtægtskilde. Storhedstiden kan aflæses i de mange imponerende fabriksbygninger, som i dag er konverteret til moderne bygninger med alt fra restauranter, museer og andre kulturelle institutioner. Helt nye  futuristiske bygninger og spændende arkitektur er også med til at give byen et nyt og spændende liv.

Vi har et par timer til at få et indtryk af byen, som er så meget andet end fodbold, selvom det nok er byens to store hold Manchester United og City, der i dag er byens stolthed. Herefter går turen til vores hotel i centrum, hvor vi spiser en sidste fælles middag og måske nyder et par pints i baren.

Dag 7
Manchester. Rejser med sen hjemrejse
Manchester Universitet

Efter en sidste engelsk morgenmad med æg, bacon og bønner tjekker vi ud fra hotellet og stiller vores bagage på hotellet. Herefter er der tid til at opleve mere af Manchester på egen hånd, inden det om eftermiddagen er tid til at forlade England og drage over Nordsøen, som vikingerne engang for mange år siden kæmpede sig over på deres togter. I Manchester findes der masser at lave. Der er spændende museer som Museum of Science and Industry, National Football Museum, kunstmuseer, det imponerende John Ryland bibliotek, folkemuseet og ikke mindst shopping. Man kan også sætte sig ved de dejlige kanaler, med en stor pint og måske spise en lille frokost.

Prisinformation

Rejsens pris

Fra kr. 12.498,– pr. person i delt dobbeltværelse.
Se priser for alle afrejsedatoer

Tillæg for enkeltværelse
2.700,–
Prisen inkluderer
  • Dansk rejseleder
  • Fly København - Manchester t/r
  • Udflugter og transport jf. program
  • Alle entréer og aktiviteter
  • Indkvartering på godt hotel i delt dobbeltværelse
  • Rejsen indeholder morgenmad dagligt og middage (undtaget dag 3)
  • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Sygdomsafbestillingsforsikring 7 % af rejsens pris
  • Gouda Årsrejseforsikring og Gouda Seniorrejseforsikring
  • Eventuelle ekstra arrangementer
  • Tillæg for enkeltværelse
  • Drikkevarer
  • Personlige drikkepenge f.eks til chauffør (beregn ca. 6£ per person)
  • Personlige fornødenheder og drikkepenge
  • Ekspeditionsgebyr pr. faktura kr. 130,- (bortfalder ved online-bestilling)
  • Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Elektricitet

Danske el-apparater kan normalt kun bruges i Storbritannien ved hjælp af en adapter (kan købes både i Danmark og i Storbritannien). På engelske hoteller finder man normalt el-stik med 3-ben, som er ”firkantede”, og det virker som om hotellernes arkitekter har ikke forudset turister. Ofte går det dog på visse hoteller at bruge stikket på badeværelset, der er beregnet til barbermaskine. Vi anbefaler dog, at man har en adapter med på rejsen.

Bagage

Det er en god ide at medbringe en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage til de dage, hvor bagagen ligger i bussen, og vi ikke ser den før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Deltagernes fysik

Det fordres på denne rejse, at man er almindeligt godt gående, så man kan følge med på borge, slotte og ruiner, som er direkte tilpasset gangvanskeligheder. På vores byvandring i York går vi ca. 3-4 kilometer, og på vores lille vandretur i Lake District kan man evt. blive i bussen og vandre lidt rundt på egen hånd. Det er altid muligt at blive ved bussen, hvis man måtte ønske at stå over et enkelt sted. For at komme op på Hadrians Mur ved Housestedt, skal man kunne gå et pænt stykke i kuperet terræn (1,5 km. hver vej ad grusveje og stier).

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 26 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Drikkepenge

Det er normalt kutyme, at man giver drikkepenge til buschauffører på rejsen. Vi anbefaler ca. 5-7£ for en uge pr. person. Øvrige drikkepenge forekommer i forbindelse med køb af drikkevarer osv., og her er det kutyme, at man runder lidt op ud fra købsbeløbet. Rejselederen skal nok rådgive.

Mere om England

Her kan du få mere at vide om England: www.albatros-travel.dk/destinationer/europa/england
Læs blandt andet om klima og vejr, tidsforskel, drikkepenge og se om du skal have visum eller vaccineres.

Fly

Denne afgang er lagt til salg under forbehold for indkøb af fly. Da vi ikke kender den fremtidige situation på flymarkedet har vi taget udgangspunkt i et forholdsvis uændret flymarked. Måtte der således komme drastiske ændringer i flytider eller flyselskab, meddeles dette. Måtte der være større ændringer er allerede indbookede kunder naturligvis berettiget til fri annullering. Skulle det helt usædvanligt ske at vi ikke kan få en bestemt flyafgang vil vi naturligvis tilbyde ombooking til nærliggende dato.

Hånden på hjertet

Hoteller

Vi har forsøgt at planlægge rejsen, så vi slipper for at skulle skifte hotel hver dag. Hotellerne er alle af mellemklasse. I York bor vi lidt mere enkelt, men vi benytter et rigtig velfungerende kæde-hotel i gåafstand til centrum. I Newcastle bor vi tæt på centrum på et moderne hotel. I Lake District bor vi ude på landet på et ældre, klassisk engelsk hotel, som er mere charmerende end moderne, men beliggenheden er vigtigst. Dagene er lange og her er der ro og fred. Der er ikke mange hoteller i området, der tager grupper for en nat eller to, og de fleste hoteller har kun åbent i sommersæsonen. Så her må man ikke forvente de mest servicemindede tjenere, og man kan til tider lade tankerne gå til den herlige Tv-serie Fawlty Towers. Der er ikke to tapeter eller værelser som er ens, og gulvtæpper og paneler har set bedre tider. Men alt dette taget i betragtning, så synes vi at det berømte og højtelskede Lake District, er et besøg værd. Vi holder dog fast i hotellet, da der ikke er nogle reelle alternativer, når vi kun skal være der to nætter og når solen skinner, ser det hele lidt bedre ud. Vi skal jo huske på, at vi rejser rundt i ”udkants-England”, og ikke i et turistcentrum.

Hotellerne har normalt wi-fi, og der er oftest te/kaffe faciliteter på værelset. Hotellerne serverer typisk engelsk morgenmad med æg og bacon, og de inkluderede middage indtages på hotellerne. Skulle det af nogen anledning ekstraordinært ske at hotellerne bliver ændret, så bliver det naturligvis til hoteller af lignende kvalitet og beliggenhed.

Seværdigheder

Det hænder, at steder som eksempelvis Durham Cathedral, som er en ”levende kirke”, har et arrangement (begravelse eller andet) som gør, at man ikke kan besøge kirken indvendigt. I så fald ser vi kirken udefra. Vi vil naturligvis forsøge at give vores rejsende de bedste oplevelser, og det kan være, at rækkefølgen af besøg eller andet bliver byttet om.

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

På ekspeditionsrejser med Albatros Expeditions vil I blive mødt af en engelsktalende ekspeditionsguide på destinationen, ligesom det vil være det engelsktalende ekspeditionsteam, der leder de udflugter og afholder de informationsmøder, der indgår i rejsen. Vi gør opmærksom på at der ikke kan forventes en dansk rejseleder ombord.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Rated 4 out of 5 by from Indholdsrig h rejse ledet af en super kompetent rejseleder med et Det var en indholdsrig rejse ledet af super kompetente Aleksander, der med sit engagement samt betydelige fortællerevner og - det er vigtigt - diskrete myndighed Både holdt godt sammen på gruppen og gjorde turene i busserne til et fint supplement til det vi så. Det skal tilføjes, at der var tale om en veldisciplineret, rejsevant gruppe, der også bidrog stærk til, at den samlede rejse blev så succesfyldt, som det var tilfældet.
Date published: 2024-09-09
Rated 4 out of 5 by from Rejselederen var velorienteret, kapabel og godt selskab Udmærket rejse, der bragte os vidt omkring i historien og det nordengelske landskab med mange interessante seværdigheder og oplevelser.
Date published: 2024-09-08
Rated 4 out of 5 by from En rejse med en fortrinlig rejseleder Rejsens destinationer var godt valgt, men fordelingen af tid ikke optimal. Forslag: En ekstra halvdag i York , i stedet for tre forskellige dynger sten ved Hadrians mur, et besøg kunne være mere end rigelig! Liverpool: En time i Beatles oplevelsescentret var alt for lidt, når vi havde kørt så langt med bl. a. dette formål.En lang gåtur til en kirkerum uden tag var meningsløs.
Date published: 2024-09-06
Rated 5 out of 5 by from En dejlig oplevelse en utrolig spændende tur med fantastiske oplevelser, Vi har set en masse som man ellers kun har læst om i historien og vores rejseleder Alexander var super god og havde styr på alt
Date published: 2024-09-04
Rated 5 out of 5 by from Spændende rejse, fyldt med oplevelser. Veltilrettelagt. Rejselederen var rigtig god. Der blev taget hensyn til de ønsker vi havde. Utrolig paratviden. Vi fik god baggrundsviden, inden vi besøgte de enkelte seværdigheder.
Date published: 2024-09-04
Rated 5 out of 5 by from En dejlig rejse, med et godt varieret program - lidt for enhver smag Vi havde en rigtig god rejse, guidet igennem af en yderst kompetent, omsorgsfuld og ikke mindst vidende rejseleder. Programmet spillede, og der var oveni plads til tilfæjelser / ændinger - perfekt
Date published: 2024-06-14
Rated 4 out of 5 by from Tur til Hadrians Mur, 22.maj Det var en rigtig fin rejse. Rejselederen var virkelig god, vidende og serviceminded.
Date published: 2024-06-03
Rated 5 out of 5 by from en meget vel tilrettelagt rejse. man fik set en masse spændende ting. Jeg synes dog, at gruppen var for stor ( 38 ), hvilket betød , at det tog meget lang tid med at komme i og ud bussen. Turen var desværre noget præget af dårligt vejr. Gruppen fungerede meget godt sammen og man kunne tale med alle deltagerne.
Date published: 2024-06-02
  • y_2024, m_9, d_14, h_10
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_5, tr_167
  • loc_da_DK, sid_GBRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Lignende rejser