Norges magiske fjorde, dybe dale og Atlanterhavskysten

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Billedskønne fjordlandskaber, UNESCO-fredede højdepunkter og hyggelige historiske byer.

Naturskøn rundrejse langs dele af Norges dramatiske kyst. Vi rejser i sommerhalvåret, hvor alt er frodigt og grønt. Hver dag venter maleriske byer og storslåede fjordlandskaber – alt sammen krydret med masser af historier fra vores danske rejseleder. I Norge kommer vi tæt på de dybe fjordes stejle fjeldsider, bjergtagende landskaber med hvide gletsjere, der glimter i solen og gamle havneanlæg og fiskerlejer. I løbet af de 11 dage sejler vi gennem den eventyrligt smukke Geirangerfjord, lægger vejen ind forbi Holbergs smukke fødeby, Bergen, med de karakteristiske træhuse og besøger også Oslo. Eventyret venter os, når vi kører ad den smukke Atlanterhavsvej, besøger Briksdalsgletsjeren og tager en rundtur i Norges middelalder hovedstad Trondheim.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
  • Type Rundrejse

  • Rejseleder Dansk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta NOK

Dagsprogram 11 dage
Dag 1
Fly København – Oslo
Dag 2
Oslo, Norge. Byrundtur i Oslo, Stavkirken i Heddal og Telemarken
Dag 3
Hovden, Norge. Suleskarvegen, Lysebotn med sejlads til Lysefjorden og Stavanger
Dag 4
Stavanger, Norge. Byrundtur i Stavanger, færge over Boknafjorden, Hardangerfjord og vandfaldet Steindalsfossen
Dag 5
Bergenområdet, Norge. Byrundtur i Bergen og tid til at udforske Griegs by på egen hånd
Dag 6
Bergenområdet, Norge. Voss, Sognefjorden, Lærdal landsby, Jotunheim National park og Stryn
Dag 7
Stryn-området, Norge. Sejlads igennem smukke Geirangerfjord, Ørnevejen og Trollstigen
Dag 8
Molde/Kristianssund, Norge. Atlanterhavsvejen og de små fiskersamfund
Dag 9
Trondheim, Norge. Byrundtur i Tordenskjolds fødeby Trondheim og Oppdal
Dag 10
Oppdal/Otta, Norge. Dovrefjell, Gudbrandsdalen, Ringebu stavkirke, OL-byen Lillehammer og Oslo
Dag 11
Oslo, Norge. Hjemrejse

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
Fly København – Oslo
Akershus i Oslo

Vi lægger ud med at flyve mod Oslo, Norges hovedstad. I 1624, efter en stor og ødelæggende brand, besluttede Kong Christian IV at genopbygge byen inden for murene af Akershus. Kongen navngav byen efter sig selv: Christiania. I 1814, efter unionsopløsningen, blev byen Norges hovedstad, og i 1925 fik byen igen sit gamle navn, Oslo.

Oslo har inden for de seneste år udviklet sig til en moderne metropol efter at have stået lidt i skyggen af de andre nordiske hovedstæder. I centrum er der flere shoppinggader, moderne indkøbscentre, nye museer og et bredt udbud af teatre, koncerter og forlystelser, bl.a. det nybyggede operahus fra 2008, en kulturel perle placeret ved havnen.

Vi kører fra lufthavnen til vores centralt beliggende hotel og får vores værelser.
Afhængigt af ankomsttidspunktet plejer vores rejseleder at arrangere en frivillig spadseretur i nærområdet.

Dag 2
Oslo, Norge. Byrundtur i Oslo, Stavkirken i Heddal og Telemarken
Oslos havneområde med ny arkitektur, museer og restauranter

Efter morgenmaden tager vi på en byrundtur i den fine by. Vi kommer forbi Akershus Slot og Fæstning, der er et af de mest betydningsfulde bygningsværker fra den norske middelalder, og hvor der er fri adgang til fæstningsvoldene. Vi fortsætter videre til det ældste eksisterende kvarter i Oslo, som også er den eneste bydel med rette vinkler. Kvadraturen, som kvarteret kaldes, blev opført af danske Christian den 4. efter, at en alvorlig brand i 1624 havde lagt byen øde. Ved Bjørvika skal vi nyde synet af det elegante, moderne operahus og en af de nyeste bydele i Oslo. Herfra gælder det Oslo centralstation, som leder os gennem Karl Johans gate mod Stortinget, Nationalteatret og slottet. Vi går typisk også til havnefronten og byens vartegn Rådhuset, der med sine to markante tårne ligger på en åben plads ud til vandet. Vi ser den nye bydel, Aker Brygge. Afhængigt af vejret på dagen tilpasser rejselederen ruten. Vi slutter typisk af ved Aker Brygge, hvor der er gode muligheder for en fin frokost med udsigt. Byrundturen forventes at vare 2,5-3 timer og er både i bus og til fods.
Om eftermiddagen fortsætter vi mod Telemarken, hvor vi skal overnatte i Hovden. Først skal vi dog have et foto-stop ved Norges største stavkirke. 

I middelalderen blev der opført store katedraler af sten i mange dele af Europa. I Norge blev en lignende teknik benyttet, blot med træ som hovedmateriale. Vikingerne havde lange traditioner for at bygge huse og både af træ, og det var derfor naturligt, at disse byggeteknikker blev videreudviklet. Stavkirkerne var resultatet af deres anstrengelser. I middelalderen var de minutiøst udskårne trækirker en del af landsbybilledet mange steder i det nordvestlige Europa. I dag findes de næsten udelukkende i Norge. Der findes mange typer stavkirker, men det væsentligste fællestræk for dem alle er brugen af stolper (eller ’stave’) og et skelet af tømmer og planker – deraf navnet stavkirke. 

I Notodden i Telemark, ligger den store Heddal stavkirke, og den storslåede kirke er bestemt en af de smukkeste. Denne del af Norges kulturarv viser det fine træhåndværk som blev mestret tilbage i 1200-tallet, netop hvor man trosmæssigt var i en overgangsfase fra asetro til kristen tro. Vi ser kirken udefra, men der er også tid til at besøge kirken indefra (entré ikke inkl. beregn ca. 60 NOK).
Vi kører den flotte tur gennem Telemarken mod vores hotel. Telemarken dækker området fra kysten syd for Oslo, nærmere Porsgrunn og så ind i landet op mod Norges største Nationalpark Hardangervidda. Det er også en region hvor der findes tinder på op til 1883 meter over havet. I dalen neden for det højeste fjeld ligger den charmerende by Rjukan, der med sin lange krigs- og industrihistorie er optaget på UNESCOs liste over verdensarv. De fleste husker nok Hollywood-filmen ”Telemarkens helte” med Kirk Douglas i hovedrollen som den norske modstandsmand, der sætter en stopper for produktionen af ”tungt vand”.
Vi forlader Telemark for at overnatte i området ved Hovden.

Vi spiser en hyggelig fælles middag på hotellet.

Dag 3
Hovden, Norge. Suleskarvegen, Lysebotn med sejlads til Lysefjorden og Stavanger
I universitetsbyen Stavanger

Efter morgenmaden sætter vi kurs mod kysten og Stavanger. Vi lægger ud med at køre på et stykke af Suleskarvegen, som er kendt for at være særligt smuk. Vejen er den højeste vejforbindelse i Sørvestlandet, som vi nu skal begive os igennem. De lokale siger, at vejen giver en særlig ro til dem, der er heldige nok til at benytte den. Ombord i vores bus er dagens transport altså nærmest en seværdighed i sig selv, så husk at se dig omkring.

Midt på dagen er vi fremme ved Lysbotn, hvor vi skal begive os ud på en dejlig sejltur over Lysefjorden. Fjorden er sandsynligvis dannet ved frostsprængninger for mere end 10.000 år siden, da der var en isbræ her. Fra skibet kan vi undervejs se op til udsigtspunktet Preikestolen, en 604 meter høj fjeldformation, som er kendt for at være en af områdets største naturoplevelser. 

Om eftermiddagen er vi nået frem til Stavanger, hvor vi skal overnatte.

I 1969 blev det første oliefelt i den sydlige Nordsø opdaget ved Ekofisk, og dette fund gjorde med ét Stavanger og Sandnes til et af de vigtigste økonomiske kraftværker i Norge. I dag er Stavanger hele Europas olie- og energihovedstad, og den vigtigste indtægtskilde for de lokale indbyggere er da også olieindustrien. Det norske olieeventyr har naturligt nok tiltrukket mange forskellige nationaliteter til området, hvilket har gjort Stavanger til en international destination.

Aftenen er på egen hånd, rejselederen er behjælpelig med tips.

Dag 4
Stavanger, Norge. Byrundtur i Stavanger, færge over Boknafjorden, Hardangerfjord og vandfaldet Steindalsfossen
Udsigtspunktet Preikestolen ved Stavanger

Efter morgenmaden skal vi på eventyr i oliebyen! Man kan nemlig ikke forlade Stavanger uden at tage en spadseretur gennem den gamle bydel. Selve centrum i Stavanger er meget kompakt, og det er let at se de fleste seværdigheder til fods. En tur gennem de smalle, brolagte gader med hvide træhuse fra det 18. århundrede er som en rejse tilbage til en svunden tid. Den gamle bydel har nogle af Europas bedst bevarede træhuse, faktisk over 170 af slagsen. I det gamle Stavanger er der i dag mange forretninger med kunsthåndværk, malerier, keramik og smykker. Tæt ved ligger en fantastisk domkirke opført i 1125 og genopført i 1272 efter en storbrand. Her var Norges første ærkebiskop, John Birgerson, præst. Byrundturen bliver en kombination af spadseretur og i bus.

Det moderne Stavanger er en universitetsby og hjem for en række højere uddannelsesinstitutioner og forskningsinstitutter. Det er også en by med livlig og vibrerende atmosfære, komplet med en masse butikker og spisesteder. I 2008 var Stavanger og Sandnes udpeget som Europæisk Kulturhovedstad, en udmærkelse der bevidner et varieret udbud af kulturbegivenheder og aktiviteter i regionen. Madfestivalen Gladmat finder sted årligt i slutningen af juli, og det er områdets største begivenhed med omkring 250.000 besøgende hvert år.

Senere på dagen er det tid til at krydse over Boknafjorden med den lokale færge. Her skal vi fra Mortavika til Årsvågen, for at kunne køre mod området ved Hardangerfjord. Det bliver endnu en smuk køretur gennem skærgårdsområdet nord for Stavanger. Vi skal i dag køre igennem regionen Rogaland for at komme til Hordaland.

Vi finder et passende sted at spise frokost undervejs.

Når vi begynder at nærme os området ved Bergen skal vi opleve et af de mest populære vandfald i Norge, nemlig Steinsdalsfossen. Faldet er på cirka 50 meter og er særligt populært, da man kan gå på en tør og sikker sti bag selve faldet. Selve faldet skabtes i 1699 da floden skiftede retning. Vi går en tur i området og over stierne.

Vi overnatter i området uden for Bergen, hvor vi skal overnatte de næste 2 nætter.

Vi spiser en hyggelig fælles middag på hotellet.

Dag 5
Bergenområdet, Norge. Byrundtur i Bergen og tid til at udforske Griegs by på egen hånd
Bergen er Norges næststørste by

Om morgenen begiver vi os ind til Bergen, Norges charmerende gamle hansestad og fødeby for Edvard Grieg, landets verdensberømte nationalkomponist. Kystbyen Bergen er Norges næststørste by og ligger smukt placeret ved indgangen til de berømte norske fjorde mellem de syv fjelde. Byen blev grundlagt af Olav Kyrre i 1070 og er blandt Norges ældste. Byen har endnu i dag en livlig havnefront og et driftigt handelsliv med masser af forretninger og boder. Et af vores stop er Fisketorget, der ligger inderst i havnebugten og er en oplevelse værd. Det er et farverigt marked med alt, hvad hjertet kan begære af laks, rejer, krabber og andet godt fra havet alt afhængig af årstiden, men markedet byder også på frugt, grønsager og blomster. Turen leder os desuden forbi de farverige træklædte købmandsgårde, der oprindeligt blev bygget i 1300-tallet og i dag kendes som Bryggen. Området er på UNESCOs verdensarvsliste, og de ældste huse, der står i dag, er fra starten af 1700-tallet. Bryggen var i flere århundreder hovedkvarter for de hanseatiske handelsmænd, der dominerede handlen i byen helt frem til midten af 1700-tallet. De snævre gader leder tankerne tilbage til en svunden tid. 


Efter turen er der mulighed for at gå videre på opdagelse i byen på egen hånd. De fleste seværdigheder ligger i kort afstand fra byens havn som velsagtens kan kaldes centrum. I selve havneområdet findes Bergens berømte ”museumsstrækning”, kaldet Bryggen, hvis historie går tilbage til Hanseforbundet og Bergens tid som hovedstad. Bryggens smukke og karakteristiske træhuse og gamle købmandsgårde er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og i byens de smalle gader fornemmer man tydeligt det leben, der har været i den travle handelsby i middelalderen. Vil du gerne fordybe dig i Bergens spændende og dramatiske historie, kan du lægge vejen forbi Bryggens Museum eller Det Hanseatiske Museum. Byen har blandt andet været ramt af flere storbrande – et tema, som også indgår i forfatteren Gunnar Staalesens berømte Bergen-trilogi. De kunstinteresserede kan lægge vejen forbi Bergen Kunstmuseum, hvis samling blandt andet tæller adskillige værker af Edvard Munch.

Efter vores besøg i Bergen tager vi retur til vores hotel i Bergensområdet.
Vi spiser en hyggelig fælles middag på hotellet.

Dag 6
Bergenområdet, Norge. Voss, Sognefjorden, Lærdal landsby, Jotunheim National park og Stryn
Briksdal-gletsjeren tæt ved Olden

Vi forlader Bergenområdet for at køre mod Sognefjorden, hvor vi kører igennem byen Voss. Voss ligger smukt ved bredden af Vangsvatnet, omgivet af et frodigt landbrugsområde. Distriktet er mest kendt for sine vintertilbud, da det er et af de bedste steder i Norge at stå på ski, både når det gælder langrend og alpin.

Vi tager et stop i landsbyen Lærdalsøyri, beliggende i bunden af den UNESCO-beskyttede Sognefjord. Den nærliggende Lærdalselva, der bugner af laks, flyder fra fjeldene og ned til fjorden og giver dalen sin helt egen karakter. Den gamle by Lærdalsøyri er en landsby som taget direkte ud af et postkort – mere end 150 velbevarede træhuse fra de 18. og 19. århundreder. I dag er Lærdal en certificeret bæredygtig destination, hvilket betyder, at der arbejdes systematisk på at reducere turismens negative indflydelse, samtidig med at de gode oplevelser bevares. Landsbyen er et aktivt landbrugssamfund og har et tørt klima, der giver gode betingelser for dyrkning af frugt, bær og grøntsager. Mange restauranter og andre spisesteder serverer "kortrejst" mad – lokaldyrkede råvarer.

Fjorde, der skærer sig ind i landskabet, er et almindeligt syn langs den norske kyst. Den vilde og smukke vestlandsnatur blev skabt efter den sidste istid ved at smeltevand fra isbræer og elve skar sig vej ned gennem bjergarter fra jordens ældste tider. Da isen trak sig tilbage, var landskabet helt forvandlet til de høje fjelde, smalle dale og dybe fjorde, man oplever her i Vestlandet. Den 204 kilometer lange Sognefjord er verdens længste og dybeste fjord, og den har i årtier været et højdepunkt for krydstogtskibene i Norge.

Vi krydser fjorden med den lille lokale færge, på vores vej mod det næste fjordområde. Her bevæger vi os i Jostedalsbreen nationalpark igennem flot natur.

Vores mål er Briksdal-gletsjeren tæt ved Olden, der lokker mange besøgende til med sine fascinerende ismasser, der som en frossen flod skærer sig fra 1.200 meters højde ned gennem dalen. Søen, som Briksdal ender i, ligger 346 meter over havoverfladen, og hele scenariet er med de nøgne klippevægge, de forrevne ismasser og det klare, iskolde søvand et yderst imponerende syn. Selve Olden er en typisk norsk landsby med idylliske træhuse med græs på tagene og en fin, gammel trækirke fra 1759.

Vel fremme ved gletsjer-området skal vi med de små såkaldte ”troldebusser” helt ud til selve gletsjeren, som ellers kun kan nås via en længere gåtur.

Efter vores oplevelsesrige og lange tur igennem det smukke norske sceneri skal vi til området ved Stryn og overnatte.

Vi spiser en hyggelig fælles middag på hotellet.

Dag 7
Stryn-området, Norge. Sejlads igennem smukke Geirangerfjord, Ørnevejen og Trollstigen
Trollstigen, en vej med elleve hårnålesving

Efter morgenmaden har vi kun en kort tur inden vi skal forberede os på at lade kameraerne blive varme. Vi skal nemlig i dag have et af turens helt store naturmæssige højdepunkter, når vi sejler gennem et stykke af den eventyrligt smukke Geirangerfjord. 

Geirangerfjord med de op til 1.500 meter høje, stejle fjeldsider betragtes af mange som perlen blandt Norges fjorde. Majestætiske fjeldtoppe dækket af sne og voldsomme fosser på de næsten lodrette klipper er rammen om fjorden. Det er bestemt ikke uden grund, at mange kalder netop denne fjordsejlads for verdens smukkeste, og at fjorden er på UNESCO’s liste over verdens naturarv. 

Vi sejler et stykke gennem fjorden ud fra den lille by Geiranger, der ligger i bunden af fjorden, og retur. Sejlturen tager cirka en time.

Når vi kører ad Ørnevejen kan vi se den smukke Geirangerfjord og vi bevæger os således officielt på den nationale turistvej Trollstigen-Geiranger. De nationale turistveje er en samling af de 18 mest pittoreske køreruter i Norge. De er en norsk pendant til vores Margueritte-rute, om end med noget mere dramatisk natur. Selve initiativet til at udnævne vejene og bygge udsigtspunkter startede i 1994 af den norske stats vejvæsen.

Efter vores tur over Ørnevejen skal vi igen med en lokal færge der sejler os fra Eidsdal til Linge.

Dagens næste højdepunkt er Trollstigen, en vej med elleve hårnålesving, som blev åbnet i 1936 og indviet af den norske konge Harald VII. Vejen byder på en absolut formidabel udsigt over stejle klipper, vandfald, dybe fjorde og frugtbare dale. Det er Norges natur, når den er allermest dramatisk. De omgivende fjeldtoppes navne, Kongen, Dronningen og Biskoppen bekræfter deres storslåethed. Vejen er lukket om vinteren og åbnes normalt i slutningen af maj eller begyndelsen af juni.

Molde mangler måske den arkitektoniske spænding, som man for eksempel ser i Bergens markante nye og gamle arkitektur, men til gengæld ligger byen i et af de absolut mest naturskønne områder i det nordlige fjordland. Her på Romsdalhalvøen finder man nemlig endnu et af Norges dramatiske kyststrækninger. Navnet Molde har optrådt i annalerne siden middelalderen. Stedet blev officielt anerkendt som en handelsplads i 1614, og kong Christian 6. underskrev i 1742 en kongelig forordning om, at Molde nu var en købstad. I dag er det en moderne, hyggelig by med cirka 18.000 indbyggere. Lige så fredeligt her er i dag, lige så dramatiske var begivenhederne, da nazisterne angreb Norge under 2. Verdenskrig. Her blev Molde kortvarigt gjort til landets hovedstad, fordi kong Haakon 7. og guldreserverne befandt sig her. Kongen gemte sig i en skov uden for byen, indtil han og hans søn, den kommende konge Olav 5., kunne gå om bord på et skib til England. Tre hundrede huse blev ødelagt under de tyske bombninger i 1940. 

Vi overnatter i Molde eller Kristianssund. Overnatter vi i Kristianssund, så kører vi over Atlanterhavsvejen her til eftermiddag i stedet for næste formiddag.

Dag 8
Molde/Kristianssund, Norge. Atlanterhavsvejen og de små fiskersamfund
Kristiansund

I dag skal vi ud at køre på den verdenskendte Atlanterhavsvej. Den spektakulære vejstrækning, der hopper fra ø til ø over skærgården, gav øen Averøy forbindelse til fastlandet, da den åbnede i 1989. Og det nordvestlige Fjordnorge fik et nyt vartegn, nemlig en af de smukkeste og mest dramatiske veje i verden – uanset om du oplever den i høj sommersol eller under en ruskende efterårsstorm.

Opførelsen af vejen begyndte i 1983, og slutresultatet er ingeniørkunst af højeste format. I 2005 kårede nordmændene vejen til Århundredets Bygningsværk. Den ikoniske Storeseisund-bro er den højeste og mest kendte af de i alt otte broer, der binder vejen sammen over de mange skær.

Mange af broerne har samtidigt fået områder, hvor lystfiskere kan kaste ud fra, og nogle særlige fiskebroer er også bygget for helt at adskille lystfiskerne fra trafikken på vejen. Her har altid været mange fisk, men de bedste pladser at fange dem er blevet endnu mere tilgængelige med opførelsen af broerne. Selv sæler og hvaler kan ses når havet er stille. Folk kommer fra hele verden for at kaste snøren ud her.

Ved slutningen af vejen besøges Kristiansund, der med sine farverige huse, spredt ud over fire øer er et bekendtskab værd. Den lille havn er et besøg værd, og her går vi en lille tur.

Vi fortsætter turen mod Trondheim, hvor vi skal overnatte.

Dag 9
Trondheim, Norge. Byrundtur i Tordenskjolds fødeby Trondheim og Oppdal
Trondheim er en af Skandinaviens ældste byer

I dag skal vi besøge en af Skandinaviens ældste byer, middelalderbyen Trondheim. En tur gennem byen er som en rejse gennem mere end tusind års norsk historie. Byen har på magisk vis formået at beholde sit historiske særpræg med de smalle gader fra middelalderen i den ældste del af byen og de senere brede boulevarder i renæssancestil fra 1700-tallet, hvorfra nogle af byens specielle træhuse også stammer. Byen blev grundlagt af vikingekongen Olav Tryggvason i 997 og var i en lang årrække Norges vigtigste by under navnet Nidaros. Nidaros var landets hovedstad fra 1030 til 1217.

Vor tids Trondheim er en levende havne- og industriby, der også er Norges næststørste universitetsby med godt 25.000 studerende på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, Kunstakademiet og Musikkonservatoriet. Havnen og industrien skylder deres eksistensgrundlag til den 130 km lange og 25 km brede Trondheimsfjord, der er 577 meter dyb på det dybeste sted.

Vi kører en panoramisk tur gennem byen, hvor vores rejseleder fortæller mere. Vi afslutter turen ved Nidaros Domkirke, der er Norges største middelalderbygningsværk (ikke inkluderet, entré cirka 110 NOK). Kirken er rejst over helgenkongen Olav Haraldssons grav. Olav den Hellige faldt ved slaget i Stiklestad 1030, og hans grav blev senere et pilgrimsmål i hele Norden. I 1070 startede byggeriet af kirken, som kom til at strække sig over flere århundreder. I dag har man genoptaget pilgrimsvandringen. Der er afsat tid på egen hånd, hvor man kan besøge kirken eller kigge videre rundt i den fine by.

Vi følger herefter den gamle handels- og pilgrimsvej fra Trondheim mod Oppdal området hvor vi skal overnatte.

Vi spiser en hyggelig fælles middag på hotellet.

Dag 10
Oppdal/Otta, Norge. Dovrefjell, Gudbrandsdalen, Ringebu stavkirke, OL-byen Lillehammer og Oslo
Sommer i Norge

Fra Oppdal går vejen ned gennem den naturskønne Gudbrandsdalen, som er omgivet af syv store nationalparker. En af dem er Rondane Nationalpark, som blev oprettet allerede i 1962 som den første i Norge. Nationalparken er særlig vigtig som hjemsted for en af Norges sidste bestande af vilde rener og omfatter et varieret fjeldområde med frodige dale og mægtige fjeldtoppe. Langs med vejen flyder elve med iskoldt gletsjervand, og i de små søer spejles de tætte skove i det blanke vand. Her møder vi flere smukke gamle gårde med flotte træudskæringer på gavlene. Efterhånden ændres landskabet, og skovbeklædte fjeldsider afløses af landbrugsjorden.

I Ringebu gør vi et kort stop for at se den smukke gamle stavkirke fra 1200-tallet med det karakteristiske røde løgformede spir. Turen går videre mod syd til Lillehammer, som har en speciel plads i hjertet hos mange sportsinteresserede takket være vinter-OL i 1994, en af de største idrætsbegivenheder i Norges moderne historie. Vejen forløber videre langs østsiden af Norges største indsø Mjøsa, et område med frugtbar landbrugsjord og store gårde. På vej igennem Hamar kommer vi forbi sportshallen ”Nordlyshallen”, der blev bygget til vinter-OL i 1994. På bredden af Mjøsa finder man stadig de imponerende ruiner af en domkirke fra 1100-tallet.

Dernæst sætter vi kursen mod Oslo og kommer undervejs forbi Eidsvoll, hvor Norges grundlov blev underskrevet 17. maj 1814.

Vi spiser en hyggelig afsluttende fælles middag på hotellet.

Dag 11
Oslo, Norge. Hjemrejse

Vi spiser morgenmad på hotellet og kører til lufthavnen Gardemoen. Her siger vi farvel – og forhåbentligvis på gensyn – til Norge og den betagende natur.

Prisinformation

Prisen inkluderer
  • Dansk rejseleder
  • Fly København – Oslo t/r
  • Rundrejse med bus og færgeture jf. program
  • Bådtur i Lysefjorden (ca. 3 timers sejlads)
  • Bådtur på Geiranger (ca. 1 times sejlads)
  • Byrundtur i Oslo
  • Tur til Briksdalsbreen gletsjer med troldebil
  • Byvandring i Bergen 
  • Byvandring i Stavanger
  • 10 nætter i delt dobbelværelse (enkeltværelse mod tillæg)
  • Morgenmad dagligt
  • 6 Middage (dag 2, 4, 5, 6 og 9)
  • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Prisen inkluderer ikke
  • Sygdomsafbestillingsforsikring, 6 % af rejsens pris
  • Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
  • Eventuelle ekstra arrangementer
  • Personlige fornødenheder
  • Måltider udover det beskrevne
  • Drikkevarer
  • Tillæg for enkeltværelse
  • Drikkepenge til lokalguider og chauffører
  • Personlige fornødenheder
  • Ekspeditionsgebyr per faktura kr. 130,- (bortfalder ved onlinebestilling)
  • Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Deltagerantal

Denne rejsedato kræver et deltagerantal på minimum 20 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen, eller foreslå en anden dato – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, du som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Indkvartering

Hotellerne på rejsen er generelt meget moderne med en god standard (3- og 4-stjernede) og fin beliggenhed. Trådløst internet er hurtigt og velfungerende og frit tilgængeligt på samtlige hoteller. Den endelige hotelliste fås med øvrige informationer kort før afrejse (ca. 7 dage)

1 nat i Oslo
First Hotel Millenium. Et udmærket hotel, der ligger i hjertet af byen. Et godt udgangspunkt for vores senere rundtur i byen. Hotellet ligger tæt på gågaden Karl Johan.
Hjemmeside: https://www.firsthotels.com/hotels/norway/oslo/first-hotel-millennium/
eller
Thon Munch. Et centralt beliggende hotel, der giver os gode muligheder for at udforske byen. Kort afstand til restauranter og butikker.
Hjemmeside: https://www.thonhotels.com/our-hotels/norway/oslo/thon-hotel-munch/

1 nat i Hovden
Hovden Resort. Flot beliggende hotel med udsigt til Otrasøen. Restaurant på hotellet. Charmerende stemning i fællesarealer, som også bærer præg af at hotellet har højsæson om vinteren.
Hjemmeside: http://hovdenresort.com/

1 nat i Stavanger
Scandic Stavanger City. Fint centralt beliggende hotel, indenfor gåafstand af byens mange tilbud. Bar og restaurant forefindes.
Hjemmeside: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/stavanger/scandic-stavanger-city

2 nætter i Bergenområdet
Fjordslottet Hotel. Et anderledes hotel der ligger i en mindre by udenfor Bergen. Værelserne har enten udsigt til fjorden eller Osterøy bjergene. Skøn lille perle der har bar og restaurant på stedet. 
Hjemmeside: www.fjordslottet.no

1 nat i Stryn eller Grotli
Grotli Høyfjellshotel. Beliggende i 900 meters højde over havet mellem nationalparkerne Reinheimen og Breheimen. Hotellet blev bygget i 1905 og har derfor haft mange generationer af norske besøgende gennem årene. Restaurant på hotellet.
Hjemmeside: https://www.grotli.no/
eller
Videseter Stryn. Familiedrevet hotel med flot udsigt over Hjelle dalen. Restaurant på hotellet.
Hjemmeside: https://www.videseter.com/

1 nat i Molde eller Kristiansund
Scandic Alexandra Molde. Det klassiske hotel med aner fra 1883 fremstår i dag som et levende og moderne hotel med bar og restaurant.
Hjemmeside: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/molde/scandic-alexandra-molde
eller
Quality Grand Kristiansund. Centralt beliggende hotel med gåafstand til den farverige bymidte. Det kontantfrie hotel har en bar, der også serverer enkel mad.
Hjemmeside: https://www.nordicchoicehotels.com/hotels/norway/kristiansund/quality-hotel-grand-kristiansund/

1 nat i Trondheim. 
Thon Trondheim. Centralt beliggende hotel tæt på Trondheims torv. Placeringen på Kongens gate giver et godt udgangspunkt for vores byrundtur, og der er et hav af spisemuligheder inden for gåafstand.
Hjemmeside: https://www.thonhotels.com/our-hotels/norway/trondheim/thon-hotel-trondheim/
eller
Scandic Lerkendal. Højt hotel, der har udsigt over Lerkendal stadion. Ligger lidt uden for centrum af byen. Restaurant og bar på hotellet. 
Hjemmeside: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/trondheim/scandic-lerkendal

1 nat i Oppdal eller Otta
Quality Skifer Hotel. Dette moderne hotel ligger tæt på fjeldene med en hyggelig atmosfære i lobbyområdet. Der ligger indkøbscenter tæt på med restauranter og shoppingmuligheder. Restaurant på hotellet.
Hjemmeside: https://www.skiferhotel.no/
eller
Thon Otta. Det moderne hotel er beliggende i den lille by Otta i Gudbrandsdalen. Kun 5 minutters gang fra restauranter og shopping.
Hjemmeside: https://www.thonhotels.com/our-hotels/norway/otta/thon-hotel-otta/

1 nat i Oslo (ved lufthavnen)
Scandic Oslo Airport. Moderne Scandic hotel med tilhørende faciliteter. Beliggende tæt på lufthavnen. Restaurant på hotellet.
Hjemmeside: https://www.scandichotels.com/hotels/norway/oslo/scandic-oslo-airport

Ønsker til indkvartering eller kost

Har du særlige ønsker med hensyn til værelse (evt. etage, dobbelt/separat seng eller at bo tæt på en medrejsendes selskab) eller kost (vegetar eller lignende), bedes du oplyse dette allerede ved bestillingen. Vi vil gøre vores bedste for at imødekomme og forespørge om dine ønsker, men kan selvfølgeligt ikke garantere for at det kan løses.

Bagage

Det er en god idé at medbringe en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Vejret

Vi har netop valgt at rejse på de tidspunkter hvor Norge står sommerligt og forhåbentligvis mest solrigt frem, med lange lyse nætter og blomstrende natur. 
Vi kan dog af gode grunde ikke bestemme over temperaturer eller nedbørsmængder, hvorfor vi altid henviser til at pakke derefter. Ligesom hjemme i Danmark, så er det ikke unormalt med lidt nedbør, også i sommerperioden.

Helbredsstatus

Ingen strabadserende vandreture – stederne kan opleves i kort afstand fra bussen. På denne tur er det en forudsætning, at man er i almindelig god fysisk form og kan bevæge sig ved egen hjælp.

Måltider

De aftensmåltider som er en del af programmet er ofte i form af enten en 3-retters servering eller en buffet. Man er glad for at spise fisk i Norge, så det må man forberede sig på kan indgå i måltiderne.

Sygeforsikring

Når du rejser til Norge er du dækket af Nordisk konvention om social sikring, denne gælder for rejser i Grønland, Færøerne og de nordiske lande. Ofte vil der dog skulle lægges ud for en del udgifter, som nogle forsikringsselskaber dækker, tjek evt. hvad der gælder for din egen forsikring inden afrejse.

Reglen fra konventionen siger at der dækkes for behandling og dækning af udgifter for hjemrejse: 

For en person, som har bopæl i et nordisk land og er sikret ret til naturalydelser dér, og som under midlertidigt ophold i et andet nordisk land modtager sygebehandling, dækker opholdslandet de merudgifter ved hjemrejse til bopælslandet, som opstår, fordi vedkommende som følge af sygdommen må benytte en rejseform, der er dyrere end den, han eller hun ellers ville have anvendt.

Wi-fi og internet på hotellerne i Norge

Mange af vores hoteller har i dag gratis wi-fi eller internet via kabel på værelserne som en del af deres service til kunderne på lige fod med tv. Forbindelsen og kvaliteten kan dog være svingende. Nogle hoteller tilbyder gratis wi-fi på værelserne, mens andre tilbyder gratis internet på de fleste fællesområder (spørg derfor din rejseleder om Wi-Fi eller internet, eller når du tjekker ind). Nogle gange kan det bedre betale sig at benytte wi-fi i fællesområder, hvor signalet er stærkere, end at kæmpe med et svagt signal på værelset. Det afhænger ofte af, hvor dit værelse er placeret i forhold til nærmeste wi-fi-sender.

Enkelte hoteller tager stadig gebyr for brug af wi-fi eller internet via kabel på værelset. Oftest er kvaliteten på disse dog bedre. En helt anden mulighed er ellers at benytte gratis wi-fi hos kæder som Starbucks, Espresso House eller lignende, som oftest i de større byer er at finde inden for kort afstand.

Wi-fi på busser i Norge

Man kan ikke regne med at der er wi-fi på turistbusserne i Norge, da det stadig er en relativ sjælden service.

En gang skal være den første

En gang skal jo være den første! Lige meget hvor mange gange vi har kørt en tur igennem, har talt med de lokale, prøvet forskellige ruter, små restauranter og været helt ned i detaljerne, som hvor skal vi have toiletstop, så vil der i enhver rejses ”spæde liv” være ændringer, som løbende foretages. Derfor håber vi, at vores nysgerrige og berejste kunder har forståelse for, at det nogle gange ikke helt går som forventet. Det er jo også en del af det at rejse, fx at opleve, hvordan tid måske opfattes anderledes i andre lande, når betjeningen er decideret langsom – vær sikker på, at vi nok skal lave ændringer i programmet, hvis der findes passende alternativer.

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

På ekspeditionsrejser med Albatros Expeditions vil I blive mødt af en engelsktalende ekspeditionsguide på destinationen, ligesom det vil være det engelsktalende ekspeditionsteam, der leder de udflugter og afholder de informationsmøder, der indgår i rejsen. Vi gør opmærksom på at der ikke kan forventes en dansk rejseleder ombord.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Lignende rejser