Eventyrskrydstogt til Skotlands øer og vilde natur

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Forårskrydstogt langs Skotlands juvelbesatte øhav. Med Albatros’ skib, Ocean Atlantic, besøger vi en lang række byer og øer langs Skotlands kyster.

Albatros’ eget skib

Den skotske vestkysts isolerede øer, dybe fjorde, forrevne bjergkamme og dramatiske slotsruiner er indbegrebet af vores forestilling om Skotland. Oplevelserne står i kø, når vi besøger 7 vidt forskellige øer som f.eks pilgrimsøen Iona, Staffa med sine særlige basaltsøjler samt ubeboede St. Kilda som var kendt som ”øerne ved verdens ende” og i dag er på både UNESCOS liste for verdens kultur- og naturarv. Nord for ”fastlandet” ligger den naturskønne øgruppe Orkney med et aktivt fiskersamfund og noget af Europas ældste kulturhistorie.

Det dejlige skib Ocean Atlantic er vores hjem på hele rejsen. Hver nat flytter vi os til en ny lille havneby eller ankrer op ud for en ø, så vi hver morgen står veludhvilede op til nye store oplevelser. På togtet vil den storslåede natur trænge sig på, hvorhen man end vender sig, og Skotlands dramatiske historie vil være en væsentlig del af rejsens indhold.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
  • Type Krydstogt, Albatros aktiv, Albatros-eventyr i små skibe

  • Rejseleder Dansk

  • Visum Nej

  • Vaccination Ja

  • Valuta GBP

Dagsprogram 8 dage
Dag 1
Fra København til Glasgow/Greenock. Sightseeing og ombordstigning
Dag 2
Det smukt beliggende destilleri Bunnahabhain på øen Islay
Dag 3
Pilgrimsøen Iona og den klassiske skotske by Oban
Dag 4
Øerne Staffa og Rûm. Fingals grotte med naturens hexagoner og Rûms kendetegn: Kinloch Castle
Dag 5
Isoleret i Nordatlanten, St. Kilda. Tårnhøje skrænter, lundefugle, forladte landsbyer og dobbelt UNESCO verdensarv
Dag 6
Stornoway, Lewis og Harris. Mulighed for udflugt med ørundtur med bl.a. Callanish stenmonumenter. Sejlads ved Shiant-øernes forrevne kyst
Dag 7
Orkneyøerne med historiske Kirkwall. Mulighed for udflugt til det legendariske Skara Brae.
Dag 8
Ankomst til Aberdeen og hjemrejse til København

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
Fra København til Glasgow/Greenock. Sightseeing og ombordstigning

Vi flyver fra København mod lufthavnen i Edinburgh. Herfra sætter vi kursen mod Glasgow (ca. 64 km) og kører undervejs gennem noget af det centrale skotske lavland, som både er landets mest frodige område og det mest folkerige. Ud af Skotlands cirka 5,2 mio. indbyggere bor 75% i området i og omkring Edinburgh og Glasgow.

Ved ankomst til Glasgow kører vi en kort tur gennem byen, og her kan det være, at der bliver  tid til, at rejselederen tager gruppen på en lille uformel vandring rundt i Skotlands kulturby, som i 1990 fik æren af at være Europas Kulturhovedstad (afhænging af dagens tidsplan).

Efter rundturen kører vi til havneområdet i Greenock, hvor Ocean Atlantic venter. Kahytterne anvises, og efter den obligatoriske sikkerhedsgennemgang sejler vi ud langs Greenocks kyst i farvand, der siden 1164 har været besejlet af utallige fiskerbåde.

Dag 2
Det smukt beliggende destilleri Bunnahabhain på øen Islay
På det smukt beliggende destilleri Bunnahabhain på Islay

Tørven har i århundreder været den primære brændselskilde på den lille Hebride-ø, Islay, og duften fylder da også vores næsebor, når vi nærmer os øen, som er den mest besøgte af alle de Indre Hebrider.

Vi udnytter, at vi sejler med et ægte ekspeditionsskib. Ud over skibets enestående manøvredygtighed kan besætningen på Ocean Atlantic på kort tid sætte op til ti Zodiac-gummibåde i vandet og hurtigt få alle gæster bekvemt ind til kysten.

Vi kaster anker ud for destilleriet og sejler ind til molen. Den whisky, som de fremstiller, er blød, tørvet, røget og støvet på samme tid. Ikke uden grund er Islay i forhold til sin størrelse den mest besøgte af alle de Indre Hebrider. Whisky produktionen er en af de vigtigste indkomstkilder på Islay. Et besøg inkl. smagsprøve på destilleriet er inkluderet i turen.

Det er en god idé at være på udkig efter dyrelivet når vi sejler ved Islay og de Indre Hebrider, da sæler, oddere, vadefugle, gæs og kongeørne lever i området.

Dag 3
Pilgrimsøen Iona og den klassiske skotske by Oban
Oban er hovedstaden på den skotske vestkyst

Vi starter dagen i dag med at dykke ned i Skotlands kristne historie ved pilgrimsøen Iona. Øen er kendt som arnestedet for kristendommen i landet. Dette sker da St. Columba i år 563 anlægger et kloster. Klosterets historie er et kluddetæppe af vikingeangreb og udenlandske munkeordener der har været med til at præge stedet, klosteret bliver sågar helt forladt i en længere periode. Det er et genopbygget område vi skal besøge i dag, som stadig er et pilgrimsmål. Vi går en tur i området og har tid til at se nærmere på klosteret.

Ruten fortsætter mod øst forbi Mull til Oban, steder, som tit har stået model til postkort fra Skotland. Oban er hovedstaden på den skotske vestkyst – en malerisk skotsk havneby, der kaldes ”Porten til Hebriderne”. Oban byder på typisk skotsk byliv med gode muligheder for at gøre indkøb. Har man lyst til mere motion, kan det stærkt anbefales at vandre op til McCaig’s Tower, et monument, der leder tankerne hen på Colosseum i Rom. Det er bygget i 1800-tallet uden egentligt formål, nærmest som et beskæftigelsesprojekt.

Dag 4
Øerne Staffa og Rûm. Fingals grotte med naturens hexagoner og Rûms kendetegn: Kinloch Castle

Under natten har vi sejlet sydover Mull for at komme nær en vidunderlig naturskabt kuriositet. Planen er at gøre landgang via vores Zodiacs ved den lille ø Staffa. Øens hexagonale basaltsøjler blev formet for mange millioner år siden, og når vi kommer tættere på og kan inspicere dem, forstår vi, hvor særligt et syn vi er vidne til. Forhåbentligt arter vejret sig, så vi kan besøge Fingals grotte. Selve øen er ubeboet, men grottens naturskabte formationer og atmosfære betager mange besøgende hvert år. En sådan besøgende var komponisten Felix Mendelsohn som inspireret af sceneriet og lydene, kort efter besøget, komponerede værket ”Hebriderne”. Navnet på grotten kommer fra et gælisk heltekvad, hvor Fingal var krigeren. Under vores besøg kigger vi også efter lunder, sølvmåger og andre flyvende besøgende på denne lille ø.

Mens vi sejler mod Staffa og siden mod Rûm, skal vi holde øjnene åbne og spejde efter delfiner, marsvin og vågehvaler som er hyppige gæster i dette farvand.

Efter dagens første stop sætter vi kurs mod nord for at have landgang ved øen Rûm. Den bjergrige ø inviterer til en spadseretur i naturen til dem som lyster, alternativt kan man følge vores ekspeditionsteam til øens berømte slot, Kinloch Castle. Det store slot blev bygget af George Bullough, som havde arvet hele øen efter sin far. Øen blev brugt som privat sport- og jagtgods fra 1845-1957.

Vi anbefaler gåture i den fine natur, hvor der findes stier i det ujævne terræn, som giver flotte udsigter.

Om eftermiddagen stiger vi ombord igen og begiver os mod den afsidesliggende øgruppe St. Kilda.

Dag 5
Isoleret i Nordatlanten, St. Kilda. Tårnhøje skrænter, lundefugle, forladte landsbyer og dobbelt UNESCO verdensarv

Idag ankommer vi til den dramatiske og isolerede ø Hirta, kendt for de højeste havskrænter i Storbritannien. Vi befinder os 65 kilometer vest for de Ydre Hebrider og er nu ved øgruppen som er kendt som den fjerneste egn i Storbritannien (og ikke mindst Skotland). Den ubeboede ø har mange spor efter dens tidligere beboere, dette i form af middelalder landsbyer og arkitektur. Øernes beboere beskæftigede sig med fuglejagt og græsning. De sidste 36 indbyggere forlod øerne den 29 august 1930, fordi livet på de isloerede øer var blevet for svært. I nyere tid findes der sommer beboere i form af ansatte fra National Trust for Scotland (som har ansvar for øerne), samt frivillige og forskere. Den vulkanske øgruppe består af øerne Hirta, Dun, Soay og Boreray, og gruppen holder altså dobbelt UNESCO verdensarvsstatus for både natur- og kulturarv. Netop det helt spektakulære landskab fyldt med gemte bugter, ujævnt terræn og fuglerige kyster er, hvad vi bruger tiden på under vores besøg.

St. Kilda er yngleplads for mange vigtige havfugle arter. Så vi spejder efter suler, stormsvaler, lunder og mallemukker, og krydser desuden fingre, hænder og tæer for at se den endemiske St Kilda gærdesmutte (troglodytes troglodytes hirtensis), mens den hakker efter insekter i jorden omkring klinterne og de klippede skråninger.

Når vi igen er til havs, skal vi holde udkig efter de pukkelhvaler og spækhuggere som kalder dette farvand for deres hjem.

Om eftermiddagen fortsætter vi vores rejse til de Ydre Hebrider.

Dag 6
Stornoway, Lewis og Harris. Mulighed for udflugt med ørundtur med bl.a. Callanish stenmonumenter. Sejlads ved Shiant-øernes forrevne kyst

Det skotske øhavs juveler fortsætter, når vi navigerer gennem det nordvestlige Skotland. Her til morgen befinder vi os ved en række af afsidesliggende øer der kaldes de ydre Hebrider. Heriblandt finder vi øen Lewis and Harris, der har en barsk skønhed med sine lyngheder, små bugtområder og rislende åer. Øens hoved havneby hedder Stornoway, hvor vi lægger til.

Efter ankomsten til Stornoway er der mulighed for med bus at lære den spændende ø bedre at kende, bl.a. med besøg ved Callanish stående sten, der stammer fra den yngre stenalder. Vores guider deler deres mange historier om de ting vi ser undervejs.

Tilbage i Stornoway spiser vi frokost ombord på skibet mens vi sejler ud mod Shiant øerne, som vi vil navigerer rundt om inden vi sætter kursen mod Orkneyøerne.

Shiant-øerne kan fra gællisk løst oversættes til ”De fortryllede øer”. De privatejede øer har store kolonier af havfugle og det beskyttede marine område gør øerne til ”paradis for observationer” ifølge mange lokale.

Dag 7
Orkneyøerne med historiske Kirkwall. Mulighed for udflugt til det legendariske Skara Brae.
Den imponerende St. Magnus katedral i Kirkwall

I løbet af natten er vi sejlet ud i farvandet mellem de Ydre og de Indre Hebrider, og vi når frem til byen Kirkwall på de vindblæste Orkneyøer ud for det skotske fastland. Orkney er oldnordisk for ”sæl-øerne”, og i lighed med de andre Nordatlantiske øer har Orkney en righoldig vikingehistorie. Men historien går endnu længere tilbage til en af de ældste europæiske civilisationer. Skara Brae, Nordeuropas Pompeji, lå gemt i næsten 5000 år, før en vældig storm afslørede den ældgamle bebyggelse. De 10 etværelses boliger er lige til at flytte ind i, fuldt møblerede og med fuld sanitet – alt udført i sten. Stedet er på UNESCO´s liste over verdens kulturarv sammen med flere andre forhistoriske kulturminder på Orkney.

Efter ankomsten til Kirkwall er der mulighed for med bus at besøge oldtidsbopladsen Skara Brae på en kort udflugt. Tilbage i Kirkwall besøger vi et af områdets mange kendte whiskydestillerier. Vi får en eksklusiv tur rundt på et af destillerierne og har mulighed for en smagsprøve af de gyldne dråber.

(Dagens udflugt til Skara Brae og destilleri på Orkney er en del af udflugtspakken og er ikke inkluderet i rejsens pris. Læs mere under prisinformation).

I Kirkwall er der bl.a. mulighed for at besøge den imponerende St. Magnus katedral samt de maleriske ruiner fra Bishop´s og Earl´s Palace, inden vi om aftenen afsejler mod syd og det skotske fastland.

Dag 8
Ankomst til Aberdeen og hjemrejse til København

I løbet af natten har kaptajnen bragt skibet ned mod østkysten, hvor vi anløber Skotlands tredjestørste by, Aberdeen, om morgenen. Efter morgenmaden ombord er det tid til at tage afsked med Ocean Atlantic og dets besætning, inden turen går til lufthavnen for flyet retur til København.

Udflugtspakke

Vi har udarbejdet en udflugtspakke med en række ture, der er typiske for de steder, vi besøger. Pakken skal købes hjemmefra.

Udflugtspakken inkluderer udflugter i/til:

  • Udflugt dag 6 til øgruppen Lewis and Harris, med dens vilde og barske natur, sine lyngheder, små bugtområder, rislende bække samt øens smukke og forrevne kyst. Vi gør stop ved de 5000 år gamle ikoniske Callanish stenmonumenter, kendt over hele verden. Stenmonumentet består af kæmpe opretstående sten  placeret i et korsformet mønster med en central stencirkel. Vi går på opdagelse og udforsker, hvordan stenene blev rejst, og hvad de har betydet for befolkningen gennem århundrederne.
  • Udflugt dag 7 til oldtidsbopladsen Skara Brae også kaldet Nordeuropas Pompeji på grund af dets fremragende bevarelse. Byen er over 5000 år gammel og blev først opdaget for  150 år siden ved en stor storm på øen. Byen består af 10 klynge huse, bygget af sten, og står den dag i dag lige til at flytte ind i. Dagen slutter på en af Orkney øernes enestående whiskydestillerier, hvor vi skal smage på de lokale dyre dråber.

Udflugterne er ledet af Albatros Expeditions team af internationale og skandinaviske rejseledere samt lokale engelsktalende guider.
Vi forbeholder os retten til kun at gennemføre ekstraudflugter ved tilstrækkelig antal tilmeldte.

Pris: 1798,- pr person

Prisinformation

Tillæg for opgradering af kahyt

Læs mere om kahytstyperne under Praktiske oplysninger

Pris for Kat. C: 2.798 pr pers.
Pris for Kat. B: 14.998 pr pers.
Pris for Kat. A: 17.298 pr. pers.
Pris for Premium Suite: 19.298 pr. pers.

Tillæg for enkeltkahyt

Tillæg for Kat. G: 7.998,-
Tillæg for kat. D: 15.998,-

3 personers kahytter

Tillæg for Kat. B 7.498 pr pers.

Børnerabat 2-15 år

50 % af grundprisen ved minimum 2 betalende voksne i samme kahyt (kun muligt i kategori B) Max. 4 pers. heraf 2 børn som deler udtræksseng. Skibet er ikke indrettet til børn, eller har faciliteter såsom barneseng og højstol. Dette kan man selv tage med for egen regning.

Kontakt os, hvis I ønsker at rejse med børn.

Prisen inkluderer
  • Fly København–Edinburgh og Aberdeen–København
  • Transport fra og til lufthavn i Edinburgh og Aberdeen
  • Skandinavisktalende og engelsktalende ekspeditionsteam
  • 8-dages/7-nætters krydstogt med aktiviteter og udflugter jf. program
  • Indkvartering i delt dobbeltkahyt (kategori D)
  • Helpension på hele krydstogtet
  • Kaffe og te samt eftermiddagssnacks på skibet
  • Informationsmøder og foredrag ved ekspeditionsteamet
  • Whiskysmagning ombord på Ocean Atlantic og ved Islay
  • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Sygdomsafbestillingsforsikring 6% af rejsens pris
  • Gouda Årsforsikring eller Seniorrejseforsikring
  • Tillæg for enkeltkahyt
  • Udflugtspakke der skal købes separat (se under udflugter)
  • Evt. måltider før og efter togtet i hhv. Greenock og Aberdeen
  • Drikkevarer ud over kaffe og te døgnet rundt samt juice o.l. til morgenmaden
  • Drikkepenge til skibets personale. Vi anbefaler ca. USD 14 pr. person pr. dag
  • Udgifter til medicin og andre personlige fornødenheder
  • Ekspeditionsgebyr pr. faktura kr. 130,- (bortfalder ved online bestilling)
  • Særskilt udflugtspakke
  • Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Om kahytterne

Ocean Atlantic er indrettet med seks kahytskategorier, alle med eget bad og toilet.

Premium Suite 35 m2
Disse 2-værelses suite med dobbeltseng (eller to enkeltsenge), sofagruppe, bord og stol samt stort vindue og rummeligt badeværelse. Udvendig Suite
Beliggende på Marco Polo dæk 5.

Panorama Window Suite 19-24 m2 – Cat. A
Udvendig Suite Dobbeltseng eller to enkeltsenge, siddeområde, rummeligt badeværelse og stort vindue.
Beliggende på Marco Polo dæk 5.

Panorama Window Cabin 20-23 m2 – Cat. B
Dobbeltseng eller to enkeltsenge, siddeområde, rummeligt badeværelse og vindue med begrænset udsyn. Mulighed for at lave en ekstra opredning
Beliggende på Hudson dæk 7 og Magellan dæk 8.

Standard Cabin Window 12-13 m2 – Cat. C
Udvendig kahyt, to enkeltsenge, badeværelse og vindue.
Beliggende på Marco Polo dæk 5.

Standard Cabin Window 11-12 m2 – Cat. D
Udvendig kahyt, to enkeltsenge, koøje og badeværelse.
Beliggende på Columbus dæk 4.

Standard Cabin - Cat. G
Udvendig enkelt kahyt, enkeltseng, koøje og badeværelse.
Beliggende på Columbus dæk 4.

Vejret i Skotland

Rejsen foregår i det sene forår, hvor vi kan forvente temperaturer på 10-15 grader. Samtidigt er maj måned typisk den tørreste og mest solrige af årets måneder for både Irland, den skotske vestkyst og for Orkney! Vi anbefaler dog alligevel, at man medbringer godt regntøj, såvel som tøj efter lag-på-lag princippet og gode spadseresko, idet en stor del af rejsen foregår udendørs.

Hvad er et ekspeditionskrydstogt?

Et ekspeditionskrydstogt adskiller sig på mange måder fra almindelige turistrejser og krydstogter. Ekspeditionslederen lægger i samråd med skibets kaptajn ruten og dagsprogrammet undervejs. På den måde sikrer de det størst mulige udbytte af rejsen på baggrund af de aktuelle forhold. Mange elementer er uforudsigelige, og rutebeskrivelsen og programmet skal derfor ses som det ideelle mål, mens vind, tidevand og strømforhold uundgåeligt vil medføre ændringer i programmet. Det kan være forsinkelser i større eller mindre grad, eller vi kan være nødsaget til at forkorte opholdet på en destination. Et ekspeditionskrydstogt er en rejseform, hvor sejladsen og skibets mange aktiviteter og faciliteter udgør en meget væsentlig del. Der kompenseres således ikke for eventuelle ændringer i sejlplanen.

En vigtig del af rejsen er sejlads og landgange i de medbragte gummibåde af Zodiactypen, som bliver ført af Albatros Expeditions’ certificerede ekspeditionsteam. Skibet sejler så tæt som muligt på små byer og havne, seværdigheder og naturområder, hvorefter den sidste transport mod land foregår med gummibåd. Adgangen til zodiac-flåderne foregår fra en solid platform på siden af skibet. Skibets matroser hjælper med ombordstigningen. Det er forholdsvist nemt for alle med fuld førlighed, men kan være et problem for handicappede. Så kan det i øvrigt også være en ganske kold og våd fornøjelse.

Rejsen er underlagt Albatros Travel’s almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

”Ruten afhænger af de omskiftelige polare vejrforhold, isens tykkelse og bevægelse, naturens luner og det forekommende dyreliv. Men naturen er vores medspiller, når vi er indstillet herpå. Derfor planlægges rejsen så vidt muligt med en ”løs kant”, hvilket betyder, at den rejsende bør være klar til at afvige fra faste rutiner på skibet og den planlagte rute.”

-Søren Rasmussen

Hvem kan deltage?

For at deltage på denne krydstogtrejse kræves det, at du er mobil, selvhjulpen og kan færdes uden hjælp i kuperet terræn. Personer under 18 år skal rejse i følge med og bo sammen med personer over 18 år. Kontakt os, hvis I ønsker at rejse med børn.

Ikke egnet for gangbesværede

Skibet er desværre ikke indrettet til gangbesværede, som ikke kan bevæge sig rundt ved egen kraft. Dette skyldes primært hensyn til sikkerhed, da rederiet kræver, at alle skal kunne gå fra en båd til en anden uden hjælp fra personale eller medpassagerer.

Af sikkerhedsmæssige årsager må kørestole og gangstativer/rollator heller ikke tages med på skibet. Der skal være fri passage på gangarealer o.l.

Særlige forhold vedrørende helbred

I henhold til rederiets regler har du pligt til at informere Albatros om evt. sygdom eller lidelse, handicap, graviditet eller andre forhold, der kan have betydning for dit velbefindende eller din helbredsmæssige tilstand under krydstogtet.

Pas og pasoplysninger til Albatros Travel

For at kunne udstede flybilletter skal vi bruge pasoplysninger på samtlige rejsende, senest 14 dage efter bestilling. Pasoplysninger kan sendes elektronisk via https://pas.albatros-travel.org/dk eller med posten.  
Sender du med post, så husk tydelig tilkendegivelse af fakturanummer, afrejsedato og rejsens navn. 
Skulle du få udstedt nyt pas i tiden, fra du har indsendt dine pasoplysninger til os og frem til afrejsetidspunktet, så er det meget vigtigt, at du straks sender os oplysningerne på dit nye pas.

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Tilslutning med indenrigsfly

Det er desværre ikke muligt at bestille tilslutning med indenrigsfly i Danmark.

Gode tips til pakkelisten

En skibsrejse omkring Skotland i foråret kræver relativt stor variation i beklædningen. På land kan temperaturen godt nå de 15 grader, men i NordatIanten må vi forvente temperaturer ned til måske 5 grader. Her vil det varme og vandtætte tøj samt hue og vanter være praktisk.

Medbring tøj, der kan kombineres, for eksempel langærmet uldtrøje inderst, sweater eller fleecetrøje som mellemlag og vand- og vindtæt jakke yderst. På benene er tætvævede fritidsbukser velegnede. Et par lange underbukser samt lette regnbukser til Zodiacsejlads vil man også blive glade for.

Et par kraftige, velprofilerede og skridsikre vandresko er ideelle om bord og glimrende til spadsering i byerne. På dette togt sejler skibet eksklusivt for Albatros Expeditions, og der er derfor ikke pålagt os en "dress code" om bord. Praktisk rejsetøj er derfor det eneste, der er nødvendigt, også på de festlige aftener, som vi naturligvis afholder.

Det er en rigtig god idé at medbringe en kikkert. Håndklæde behøver man ikke at pakke.

Søsygemiddel

Man kan komme ud for store dønninger, selvom vi forventer at sejle meget indenskærs. Søsygeplaster (Scopoderm eller lign.) virker helt eller delvist for de fleste. Søsygepiller er et alternativ. Vær opmærksom på, at søsygemidler kan virke sløvende.

Rejseledere og internationale gæster om bord

Vi gør opmærksom på, at der udover skandinaviske gæster også er internationale gæster med på togtet. Derfor består vores ekspeditionsteam af skandinavisk og engelsktalende ekspeditionsguider, som arbejder på tværs med alle gæsterne. Foredrag og informationsmøder vil som udgangspunkt være på engelsk. Når vi går i land som grupper vil der når muligt blive taget hensyn til nationalitet og sprog.

Skibets besætning

Ud over Albatros’ ekspeditionsteam er der to besætningsgrupper om bord, som arbejder sammen for at gøre din rejse til en særlig oplevelse. Skibets kaptajn, styrmænd og matroser har ansvaret for driften og styringen af skibet og for de udendørs arealer. Hotelchefen og hotelstaben er ansvarlige for kahytterne, suiterne og bespisningen, og de vil gøre deres yderste for at imødekomme dine behov om bord og sørge for et behageligt ophold. Begge besætningsgrupper er engelsktalende.

Hånden på hjertet

Giv en hånd...

På dette togt kommer vi ind i mellem ud på det åbne hav, og det kan ikke undgås, at skibet ruller i søen. Hav derfor altid en hånd på de gelændere og håndlister, der er langs alle korridorer og vægge på skibet. 

Ved ombordstigning i en Zodiac er det ligeledes vigtigt altid at have en hånd fri, således at man med et såkaldt ’sømandsgreb’ kan blive ført sikkert på plads af den hjælpende sømand. 

Begge disse gode regler bliver grundigt gennemgået ved det første informationsmøde om bord. 

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

På ekspeditionsrejser med Albatros Expeditions vil I blive mødt af en engelsktalende ekspeditionsguide på destinationen, ligesom det vil være det engelsktalende ekspeditionsteam, der leder de udflugter og afholder de informationsmøder, der indgår i rejsen. Vi gør opmærksom på at der ikke kan forventes en dansk rejseleder ombord.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Lignende rejser